2023 - Aug
- Hösten är här
- Poisoned: The Dirty Truth About Your Food - Netflix
- Mikroplast vanligare i falskt bordssalt
- FSSC 22000 - Vägledande dokument vers. 6.0
- Utbrott med en av den högsta dödligheten i historien - ämne för IAFP: s expertpanel
- Validera HACCP och upprätta sedan förfaranden för verifiering - en podcast från Campden BRI
- BRC Food utg 9 - Ny utbildning
- Sju botulismfall kopplade till spansk maträtt
- Varför går det inte att beräkna sannolikheten för livsmedelsbedrägerier?
- Ny kurs - System för TACCP och VACCP
- IFS Food Packaging Guideline
- Nya FSSC 22000 vers.6.0
- Maghälsa främjar hälsosamt åldrande - och denna diet kan hjälpa
- Uppskattad Online utbildning HACCP, VACCP och TACCP
- BRC - Ask the experts - Nya episoder
- Rengöring av allergener i livsmedel
- Undvik Listeria genom avfuktning
- Investera i utbildning och kompetens On-line
- Frågor ?
Hösten är här

Tillbaka från sommar och sol och dags att förbereda höstens alla aktiviteter. Nyheter i standarder måste införas och följas upp att de fungerar, revisioner förberedas och kanske även ledningens genomgång mm. Mitt tips är att göra en årsplan för alla viktiga återkommande aktiviteter och planera in tid i almanackan för det och tänk på att saker ofta tar dubbelt så lång tid som man tror, då det är många inblandade och man är gärna tidsoptimist. Så kom ihåg T T T = Ting Tar Tid.
Då är det kanske också lättare att säga nej när någon annan avdelning tycker att "Det är ju en kvalitetsfråga, så det är kvalitetsavdelningens ansvar". Nej, Var och en får ta ansvar för sin egen kvalitet.
Glöm inte heller att göra plats för öka din egen kompetens genom en eller annan utbildning. En Online utbildning är lättast att få in i kalendern. Ofta får man också själv ta initiativet för att det skall bli av. Kompetens kan ingen ta ifrån dig, det bär du med dig även om du byter jobb.
Lev väl
Jan
Poisoned: The Dirty Truth About Your Food - Netflix
Den här fängslande dokumentären granskar problemet med dödliga livsmedelsburna sjukdomar i USA genom avslöjande intervjuer med experter och anhöriga till offren. Kommer i höst på Netflix.
Rekommenderar alla i livsmedelsbranschen att se den och fundera över hur ser det ut hos oss i Sverige och med importerad mat. Kan vi bemöta kritiken om säkerheten på ett konstruktivt sätt eller kommer den bara att spå på fördomar med "industrimat"?
Ta gärna upp och diskutera den på personalmöten - Vad kan vi göra i vårt förtag? Det är en bra diskussionspunkt avseende livsmedelssäkerhetskultur.
Livsmedelssäkerhetskultur innebär att hitta ett sätt att se till att människor gör rätt sak hela tiden, även när ingen ser. En positiv livsmedelsäkerhetskultur innebär att oavsett yttre påverkan (tidspress, ekonomisk press etc.) är livsmedelssäkerheten av yttersta vikt betydelse under alla omständigheter. Konsumenterna måste ha förtroende för varje steg i leveranskedjan, så det finns ett ansvar för detta på varje steg. Det blir alltmer uppenbart att detta inte slutar med livsmedelssäkerhet. Kultur som rör kvalitet, miljö Hållbarhet och hälsa och säkerhet är också oupplösligt sammankopplade.
Mikroplast vanligare i falskt bordssalt

Forskare i Iran har funnit att 40 olika bordssaltmärken alla var förorenade med mikroplast, men nivåerna var högre i förfalskade produkter.
Forskarna tittade på olika märken av havssalt och bergsalt, omärkt bulksalt i 10 kg förpackningar och "icke-standard" salt - falska och otillåtna produkter som säljs utan nödvändiga tillstånd från Irans hälsoministerium.
Bulksalt hade den lägsta nivån av mikroplastförorening och icke-standardsalt den högsta, vilket författarna föreslår indikerar en "stark sannolikhet för att föroreningen orsakad av produktions-, renings- och förpackningsprocessen (sekundär förorening) hade en effekt för att öka överflödet."
läs mer här
Har Du med mikroplaster i din Faroanalys?
FSSC 22000 - Vägledande dokument vers. 6.0

FSSC-vägledningsdokument finns nu tillgängliga för att hjälpa till med implementering och hantering av FSSC 22000-certifieringen, inklusive tolkning av andra systemdokument. Dokumenten är på engelska och nu uppdaterade till version 6.0 och kan laddas hem här
Utbrott med en av den högsta dödligheten i historien - ämne för IAFP: s expertpanel
Kallskuret från en Maple Leaf Foods-anläggning i Toronto var källan till det dödliga utbrottet som var känt för att döda äldre kanadensare i flera provinser.
Det dödligaste livsmedelsburna sjukdomsutbrottet i kanadensisk historia resulterade i en sex till åtta veckors produktbrist när Maple Leaf stängde verksamheten.
Läs mer här
Validera HACCP och upprätta sedan förfaranden för verifiering - en podcast från Campden BRI

En pocast på 11 min, läs mer här.
BRC Food utg 9 - Ny utbildning
Sju botulismfall kopplade till spansk maträtt

Spansk omelett är kanske inte det första man tänker på när det gäller botulism, men spanska hälsotjänstemän undersöker fyra bekräftade och tre troliga fall av livsmedelsburen botulism.
Det finns en gemensam koppling till konsumtion av olika förpackade märken av spansk omelett (tortilla de patata), som är gjord med potatis och ägg, köpt i olika stormarknader dagarna före sjukdomsutbrott. Många av fallen har krävt intensivvård.
Spanska tjänstemän påminde konsumenterna om vikten av att bevara livsmedelsprodukter vid de lagringstemperaturer som anges på etiketten, särskilt på sommaren på grund av värmen, enligt bruksanvisningen och utgångsdatumet som anges av tillverkarna. De tillade att de förpackade spanska omelettprodukterna skulle hållas kylda.
I livsmedelsburen botulism börjar symtomen i allmänhet 18 till 36 timmar efter att ha ätit förorenad mat. De kan dock inträffa så snart som sex timmar eller upp till 10 dagar senare. Symtom kan inkludera dubbel eller suddig syn, hängande ögonlock, sluddrigt tal, svårigheter att svälja eller andas, förlamning, en tjock tunga, muntorrhet och muskelsvaghet.
Botulinumsporerna gror till bakterier som förökar sig i livsmedlet och bildar ett nervgift, botulinumtoxin, som är bland de starkaste gifter man känner till. Detta kan ske i bland annat hemkonserverade livsmedel, hemgjorda inläggningar av sill och strömming och gravad eller rökt vakuumpackad fisk eller andra vakuumpackade produkter som förvaras för varmt och pH är rätt mm.
Läs mer här
Varför går det inte att beräkna sannolikheten för livsmedelsbedrägerier?
- "Det finns två huvudsakliga problem med att tillämpa kvantitativa modeller för att förutse sällsynta händelser. Ett problem är att sällsynta händelser är sällsynta. Det kommer nödvändigtvis att finnas lite eller inga tidigare data för att extrapolera framtida förväntningar i någon kvantitativt tillförlitlig mening eller för att utvärdera någon modell.
- "I extremfallet, hur kan sannolikheten för en händelse som aldrig har setts eller kanske aldrig ens har föreställts förutsägas?"
- En ytterligare svårighet är att bedömning av sällsynta händelser till stor del är en fråga om mänskligt beteende, inom samhällsvetenskapens område, och prediktiva samhällsvetenskapliga modeller utgör ännu större utmaningar än prediktiva modeller inom fysiken.
Ny kurs - System för TACCP och VACCP
IFS Food Packaging Guideline

Hur fungerar det? Vilka krav gäller i standarder och lagstiftning mm.
I pricip samma GFSI-regler gäller för både FSSC 2000 och BRC-standarder och inte bara för IFS.
Nya FSSC 22000 vers.6.0
- Anpassning av kategorierna i livsmedelskedjan i enlighet med ISO 22003-1:2022.
- Tillämpningsområdet har utvidgats till att omfatta handel och förmedling (FII) och minskats genom att jordbruk och FSSC 22000-Quality har tagits bort från systemet.
- Integrering av kraven på livsmedelssäkerhet och kvalitetskultur.
- Nya krav på kvalitetskontroll, matsvinn och livsmedelsavfall, samt hantering av utrustning.
- Skärpta befintliga ytterligare krav i del 2 i systemet, inbegripet men inte begränsat till allergenhantering och miljöövervakning.
- Ändringar av och förtydliganden av krav för certifieringsprocessen.
- Tillägg av en QR-kod på FSSC 22000-certifikat för förbättrad spårbarhet.
Maghälsa främjar hälsosamt åldrande - och denna diet kan hjälpa

- En ny studie undersökte effekterna av ett Medelhavet på våra mikrobiom - eller tarmbakterier.
- Det tyder på att ett Medelhavsdiet kan göra förändringar i vårt mikrobiom som är kopplade till förbättringar av kognitiv funktion och minne och immunitet och benstyrka.
- I ett åldrande samhälle kan dessa vara viktiga hälsofördelar.
Vår senaste studie har funnit att äta en medelhavsdiet orsakar mikrobiomförändringar kopplade till förbättringar i kognitiv funktion och minne, immunitet och benstyrka.
Uppskattad Online utbildning HACCP, VACCP och TACCP
- "Utbildningen var väldigt lärorik och gav många nya infallsvinklar på hur man kan jobba med HACCP, VACCP, TACCP. Gav en väldigt bra fördjupning i ämnet. Kan starkt rekommendera denna kurs."
- "Jag tycker att denna utbildning är riktigt bra! Jag kommer att rekommendera denna utbildning till mina kollegor! Utbildningen borde även finnas tillgänglig på engelska för att vidga träffyta för utrikesfödda. Tack För en riktigt bra utbildning"
- "Jag tycker detta var en bra och heltäckande utbildning. Trots att jag jobbat med frågorna tidigare fick jag flera nya vinklar att se på olika saker. Det är inte alltid så självklart"
- "Jag tycker du gjort denna utbildning bra, och väldigt bra att man kan ladda ner mallar"
- "Bra genomgång med exempel som är lätta att förstå för utbildningen"
Du lär dig att göra en faroanalys och riskbedömning baserat på Codex Alimentarius samt varianter baserade på BRC, ISO 22 000 och FSSC 22 000 och du får användbara mallar som du kan jobba med.
Kursmaterial består av Videos, Åhörarkopior, Övningsuppgifter och Kunskapsprov.
BRC - Ask the experts - Nya episoder
- Hör Karin Goodburn, generaldirektör på Chilled Food Association, och Peter Littleton, teknisk chef på Christeyns Food Hygiene Ltd. när de diskuterar ämnet listeriahantering.
- Hör Karin Goodburn, generaldirektör på Chilled Food Association, och Peter Littleton, teknisk chef på Christeyns Food Hygiene Ltd. när de diskuterar ämnet listeriahantering.
Rengöring av allergener i livsmedel
- Rengöring bör tillämpas i någon del av livsmedelshanteringen, tillverkningen / beredningen eller lagringsmiljön där allergiframkallande protein kan ha varit i kontakt och kan leda till allergen korskontakt.
- Hygienisk design och effektiv hantering av utrustning som används för att utföra rengöring är viktiga.
- Rengöringsmetoder bör väljas från fall till fall, eftersom många faktorer påverkar rengöringseffektiviteten.
- "Våtrengöring" godkändes allmänt som den effektivaste metoden för att avlägsna allergiframkallande rester. Det är dock erkänt att denna metod kanske inte är tillämplig eller genomförbar i alla situationer.
- Valet av rengöringskemikalier beror på situationen och den övergripande matrisen av maten (det påpekades dock ofta att klorerat alkaliskt verkar vara effektivare än surt tvättmedel för att avlägsna allergiframkallande livsmedel).
- "Visuellt ren" bör alltid vara den första kontrollpunkten innan någon analytisk provning genomförs.
- Många källor säger att visuell inspektion inte bör vara den enda metoden för att mäta rengöringseffektiviteten, eftersom visuellt rena ytor kan fortfarande innehåller detekterbara allergenrester.
Undvik Listeria genom avfuktning
Se figur.
Den högre dödligheten för Listeria är resultatet av den så kallade vattenstresscykeln, som består av följande tre steg: Osmotisk stress, dvs att fukten dras tillbaka från cellen, -> Rehydreringsstress, dvs att cellen efter torkning tar upp vatten igen, -> Oxidativ stress, dvs att upprepad torkning och återhydrering försvagar cellväggen, vilket innebär att cellen utsätts för syre oftare.
Investera i utbildning och kompetens On-line
Öka din kompetens genom att gå någon av mina prisvärda Online-utbildningar.
Du anmäler dig på hemsidan eller vill du hellre ha faktura så skicka epost till mig
- Du har tillgång till utbildningen så länge den finns kvar på webben eller tidsbegränsat för vissa kurser
- Du kan se den hur många gånger som helst
- Använd PC, Mac, smartphone eller läsplatta
- Du kan pausa och starta och sluta när det passar
- Du slipper resa och frånvaro
- Utbildningarna är uppdelade i flera avsnitt
- Ingår åhörarkopior, övningsuppgifter mm som vid andra kurser, som du enkelt laddar hem
- Intyg över genomförd utbildning
Till Webb-utbildning
Frågor ?
Liksom tidigare kan jag i mån av tid svara på kortare frågor som rör tolkning av olika standarder mm (BRC, BRC IoP, FSSC 22 000), men ni får maila frågorna direkt till FRÅGA
Är frågorna av allmänt intresse kommer jag även att ta upp dessa i nyhetsbrevet men i så fall som anonyma frågor.
Gratis Nyhetsbrev
Känner Du någon som vill ha Nyhetsbrevet, så kan De anmäla sig här
Anmäl Dig Här
Online-utbildningar
Annons
Licensen finns för 1 -10 enheter
ESET Smart Security är en perfekt produkt för alla de kunder som behöver skydda flera enheter med lätta och kraftfulla antivirusprogram.
Du kan byta och flytta licenserna som du vill under licensperioden, så länge som du bara har det installerat på det antal enheter som licensen gäller för.