2015 December - Växa med Livsmedel Nyheter

FSSC 22 000 Version 4

Food Fraud

FSSC 22 000 beräknas komma i en uppdaterad version 4 under 1:a kvartalet 2016. Bland nyheterna är

  • Oannonserade revisioner 
  • Hot, Sabotage och Förfalskning 
  • Ökad integritet för programmet 
  • Förbättrade dokument
  • Integrering med ISO 9001
  • Multi-site


När det gäller oannonserade revisioner så kommer det flera olika varianter, t.ex. att en av två uppföljnings-revisioner skall vara oannonserad, men det kan också komma kundkrav på detta. 

För Hot, Sabotage och Förfalskning (TACCP/VACCP) kommer det krav på faroanalys och relevant styrning av riskerna.Klokt att börja i god tid med detta då det kan vara ganska omfattande arbete att införa.

När det gäller ökad integritet för programmet avser det uppföljning av Certifieringsbolag, Scope, Rapporter och Revisorer, samt sanktioner för de som inte sköter sig.

Förbättrade dokument avser främst rapporter och olika checklistor som används vid revisionen.

Integrering med ISO 9001 är en ny frivillig modul, där det är möjligt att i FSSC revision och certifikat även få med kvalitetskraven. (Kräver revisor som är behörig för ISO 9001 revisioner)

Multi site öppnar upp för Huvudkontorsrevisioner för gemensamma funktioner (ledning, produktutveckling, inköp etc) och en något förkortad revision på respektive anläggning, men varje anläggning måste fortfarande få en egen revision och certifikat.

Det är också på gång fler områden för FSSC 22 000 certifieringar. Närmast på gång är Jordbruk, Transporter, Catering och Detaljhandel.

SSAFE

honung

Under december kommer SSAFE att publicera ett nytt och gratis webbaserat verktyg för självutvärdering avseende hot, sabotage och förfalskning i livsmedels-kedjan. Jag återkommer med mer info när det är publicerat.

Tillsatser I Nanostorlek I Livsmedel

godis

I en artikel i CBCNews framgår att Nanopartiklar redan finns som tillsatser i vissa livsmedel, vilket i mitt tycke låter skrämmande eftersom det är ett område som inte är speciellt studerat. Nanopartiklar kan tränga in i cellerna och orsaka inflammationer, cancer mm. Det man hittat är främst titandioxid som sedan många år är en godkänd livsmedelstillsats i större partikelstorlek, men där man vet väldigt lite om effekterna för nanopartiklar. Exempel på livsmedel är "Mentos Fresh Mint Gum, Kool-Aid Blue Raspberry, Betty Crocker Whipped Frosting and M&Ms", liksom i några typer av grekisk youghurt, ost och flingor. 
Läs mer här

Ny Bok Hygienisk Design

design

Nu kommer boken som ska bidra till att förebygga katastrofer som utbrottet av listeria i Danmark förra året när många människor dog. Fokus ligger på att skapa en säker produktion genom att designa anläggningen rätt, välja rätt sorts rostfritt, ha koll på ytbehandlingen och säkra hygienen så att inga oönskade bakterier kan växa. 


Författare är Damstahls internationellt kända experter Claus Qvist Jessen och Erik-Ole Jensen. ”Rostfritt stål för hygienisk utrustning inom food/pharma” är vårt bidrag till en säkrare livsmedels- och läkemedelsproduktion. Här finns både teoretisk kunskap och handfasta råd för att skapa optimal hygien och vi hoppas den ska bli ett nytt standardverk, säger Peter Sjödahl, vd Damstahl Sverige.
Du kan läsa mer och beställa boken här

Hygienisk Design Av Borstar Till Livsmedelsindustrin

swabba

Städutrustning är en viktig "uppsamlingspunkt" för patogener. Opublicerade data från Campden BRI, som används för att fastställa riktlinjer för "Effektiv mikrobiologisk provtagning av processområden livsmedel", visade att Listeria Monocytogenes sällan var närvarande på livsmedels-utrustning, utan kanske inte helt oväntat 17% av svabbprov från golv och 25% av prov från avlopp var positiva för L. Monocytogenes, men mer överraskande och oroande var att 47% av prov på rengöringsutrustning var positiva. Kanske dags att se över rengörings- och provtagningsrutiner för borstar och annan rengöringsutrustning.

Codex Översyn HACCP 

codex


Codex Alimentarius-kommittén för livsmedelshygien har haft möte i Boston, Massachusetts, USA den 9-13 november 2015. På dagordningen fanns underlag för översyn av de allmänna principerna för livsmedelshygien (CAC / RCP 1-1969) och dess HACCP-bilaga.

Bland förslagen är att förtydliga skillnaden mellan Validering och Verifiering, liksom att vid implementeringen först ta fram en preliminär lista med faror för att sedan i  faroanalysen begränsa sig till de mest signifikanta farorna. Vidare behovet av användning av alternativa beslutsträd mm. 

Ett utkast beräknas färdigt 2016, fastställande 2018 och publicering 2019. Läs mer här

BRC Food Kategori Examinationer 

BRC Food

Vi revisorer måste som de flesta känner till avlägga examen för de livsmedelskategorier vi är godkända för, vilket kan vara upp till 18 st. Hittills har BRC genomfört prov för 8 olika kategorier. Själv har jag varit berörd av 7 kategorier och glädjande nog så har alla revisorer inom SAI Global Scandinavia klarat sina prov. Totalt sett underkänns ca 10% av revisorerna och en del av dessa klarar sedan omprovet. Under 2016 kommer det att genomföras prov i ytterligare 6 kategorier, vilket vi naturligtvis ser fram emot. 

Så Håller Du Dig I Farten

Quality

Tiden innan du går till jobbet avgör hur dagen kommer att gestalta sig. Det anser den framgångsrika amerikanska serieentreprenören James Reinhart. Han har fem knep för att hålla sig produktiv hela långa arbetsdagen.


Prova min enkla metod en vecka, jag tror att du kommer att bli nöjd, säger James Reinhart i Entrepreneur Magazine.

7 minuters träning. Sju minuter är en ganska liten bit av morgonrusningen men tillräcklig för att sjasa bort sömnigheten. I appen 7 Minute Workout finns tolv övningar som inbegriper alla större muskelgrupper.

Grön start. Det går snabbt att mixa en frukt- och grönsaksdryck än att bre mackor. Favoritblandningen är ett äpple, en banan, en apelsin, en näve spenat, en halv gurka, en skvätt kokosvatten, lite linfrö och ett par isbitar. Billigt och uppiggande.

3 målsättningar. Tänk ut tre bra saker som du vill uppnå de närmaste tolv timmarna medan du väntar på att smoothien ska bli klar. Gör en strategi som även inbegriper hemkomsten.

Markera i almanackan. Den viktigaste faktorn för att leverera i tid är att i förväg avsätta den tid du tror behövs för uppgiften och så plussa på med 33 procent. Markera ordentligt i almanackan tid för såväl planering som genomförande, så att du inte plötsligen håller på med något mindre viktigt, vilket är lätt hänt. Dela upp i mindre bitar om det är en väldigt mastig uppgift.

15 minuters meditation. Gör omstart efter lunch. Lämna datorn och sätt dig i ett tyst rum och utvärdera hur dagen har artat sig hittills. Ligger du efter kan du då se vad det var som knuffade dig av banan.


Annons


Annons

Google Analytics

Google Analytics är en tjänst som används på vår webbplats som spårar, rapporterar trafik och mäter hur användare interagerar med vårt webbplatsinnehåll för att vi ska kunna förbättra den och ge bättre tjänster.