2016 -April - Växa med Livsmedel Nyheter

Ny bok - Bästa kända arbetssätt

Ny Bok - Bästa Kända Arbetssätt

Genom att göra all personal delaktiga i att utveckla och dokumentera ett bästa kända arbetssätt förbättras kvaliteten och effektiviteten i arbetet. Detta innebär en standardisering men utan den detaljstyrning som ofta brukar förknippas med begreppet.

Metodiken bygger på lokala överenskommelser om hur arbetet ska utföras, en genomtänkt upplärning på arbetsplatsen och en daglig dialog mellan chef och medarbetare om hur arbetet ska utvecklas.

Boken av Oskar Olofsson beskriver även hur chefers arbetstid kan planeras för att säkerställa att det viktigaste görs först och på rätt sätt – ett bästa kända arbetssätt för ledare.

Boken innehåller fallstudier och ger svar på frågor som:

 • Hur skriver vi bra arbetsinstruktioner?
 • Hur utbildar vi på bästa sätt?
 • Hur får vi i gång ett effektivt förbättringsarbete?
 • Vad gör vi vid avvikelser?
 • Hur utför vi uppföljningar på ett coachande sätt?

Hantera aktiviteter / avvikelser

pizza

Behöver du ett enkelt system för att följa upp aktiviteter, dokumentera avvikelser och korrigerande åtgärder, så kan du numera göra det GRATIS i molnet. 
    
Du kan skicka avvikelser för utredning och åtgärd inte bara internt utan även till samarbetspartners och följa upp status på dem i mobilen eller webbsidan. Du kan skapa arbetsgrupper och rapporter, skicka påminnelser och eskalera mm. Gratis för upp till 25 medlemmar i en arbetsgrupp.
Läs mer här

Snälla chefer lyckas bäst

chef

Chefer som tror att vägen till ökad produktivitet och lönsamhet går via ett hårt ledarskap är fel ute. Det visar modern organisationsforskning från Stanford University.
    
Att sätta press på personalen får inte företag att gå bättre, det leder bara till en ökad stress hos de anställda – vilket i sin tur leder till förhöjda kostnader för arbetsgivaren.
    
Det är istället omtänksamma och snälla chefer som vinner i längden. Företag med stöttande chefer som bryr sig om sin personal är dessutom mer lönsamma än andra. Läs mer i HR Nytt

FSSC 22 000 för Lagring & Distribution

FSSC logo

FSSC arbetar för att även Lagring och Distribution skall kunna omfattas av standarden. Arbete pågår med att ta fram utkast till grundförutsättningar som beräknas klart under 2016 och som skall leda till en ISO Teknisk specifikation.

FSSC 22 000 version 4

FSSC arbetar fortfarande med utkast till version 4 som kommer att innehålla krav avseende arbete med Hot, sabotage och förfalskning. Vi väntar med spänning på detta och det kommer nog innan sommaren.

Var hittar jag provtagningstabeller?

statistik

I tidigare nyhetsbrev har jag pratat om hur många prov man måste ta för att det skall vara statistiskt säkerställt.

Själv är jag så gammal att jag använde tabeller för detta och det finns ett avsnitt om provtagning i Jurans, Quality Control Handbook, som är en "Bibel" för allt inom kvalitetsområdet. Det finns också i många statistiktabeller man hade i skolan.

Lär dig mer om statistik

SFK
Grundläggande kurs, 20-21 april + 11 maj i Jönköping

SFK-StaM (Statistisk Metodik) inbjuder härmed till en 3-dagars kurs, 20-21 april samt 11 maj hos SFK-Qvalify i Jönköping. Du finner en mängd information på följande hemsida:

Där finns info om de enskilda kurserna samt allmän info om hur vi arbetar ("Allmän info"), du hittar också ett antal mer eller mindre typiska situationer ("Några situationer"), m.m.
Anmälan sker via formuläret på hemsidan.

Alla beslut grundas på fakta och om dessa utgår ifrån välknådade data blir besluten bättre, och visst behöver man analyskunskap men alltför många utbildningar sätter hög fart mot matematikens och statistikens verktyg - och stannar kvar där! Vi menar dock att man måste ägna tid åt problemet, problemformuleringen (kanske t.o.m. omformulering), redovisningen, etc i samspel med analysen och med mottagarna i tankarna.

Du finner också interaktiva övningar m.m. på ovn.ing-stat.se 
(provkör gärna och förslå förbättringar eller nya övningar). 

BRC Food - Ny Frivillig Modul

BRC Participate

BRC har kommit med en ny frivillig modul "Meat Supply Chain Assurance" som kan läggas till den ordinarie BRC revisionen. Som på alla frivilliga moduler, så påverkar det inte betyget på revisionen och man får bara godkänt eller underkänt på modulen och resultatet kommer även att framgå på certifikatet. Företaget måste meddela sitt certifieringsbolag i god tid innan revisionen att man önskar en frivillig modul eftersom det tar extra revisionstid och revisorn bl.a. måste avlägga examen för att vara behörig.

Frivilliga moduler för BRC Food är för närvarande: 

 • Traded Goods
 • Management of Food Materials for Animal Feed
 • Global G.A.P. Chain of Custody
 • Meat Supply Chain Assurance
För BRC Packaging finns
 • Voluntary Module 7 Traded Goods
 • Voluntary Module 8 Environmental Awareness

Annonser


Annonser

Google Analytics

Google Analytics är en tjänst som används på vår webbplats som spårar, rapporterar trafik och mäter hur användare interagerar med vårt webbplatsinnehåll för att vi ska kunna förbättra den och ge bättre tjänster.