2018 - November

Ny guide för styrelseledamöter, chefer och ägare 

Food safety guide

Nya Zealands myndighet för livsmedelssäkerhet har publicerat en ny guide för styrelseledamöter, chefer och ägare avseende livsmedelssäkerhet. Guiden har utvecklats med stöd av näringslivet och är utformat för att hjälpa styrelseledamöter, chefer och företagare förstå sitt ansvar i relation till livsmedelssäkerhet och förbättra livsmedelssäkerhetskulturen i sina företag.

"Food safety is critical to trust and confidence in our products and services. Boards and directors have a key role in driving excellence in food safety governance to ensure the long-term sustainability of their organisations and industries.

"I encourage directors to make sure food safety is on the board agenda and to use this guide to help ensure we raise food safety standards in New Zealand,"

Guiden är på 33 sidor och går igenom vad livsmedelssäkerhet är och ger verktyg för att styra, stödja och följa upp livsmedelssäkerheten i företaget. Kan vara ett bra sätt att öka förståelsen och kunskap om vilka krav som ställs på företagsledningen.

Du kan ladda hem guiden här

Två st dömda för dråp pga. dödsfall nöt-allergi

Allergener
År 2017 dog en 15-årig flicka efter allergisk reaktion mot jordnötter i hämtmat från en indisk restaurang i England.  Ägaren och chefen för hämtmaten dömdes nyligen för dråp eftersom de visat stor försumlighet och över huvud taget inte brytt sig om säkerheten för sina kunder.

 Ägaren var inte involverad i den dagliga driften, men hade inte tydligt delegerat ansvar och befogenheter avseende livsmedelssäkerhet. Informationen på hemsidan var t.ex. felaktig och företaget hade inte ordentliga rutiner för att hantera allergener på företaget och vid inköp mm, vilket i slutändan fick katastrofala konsekvenser.

Webb-utbildning - Nyheter i ISO 22 000:2018

Nya ISO 22 000:2018
Nu är den äntligen tillgänglig. Jag går igenom den nya utgåvan 2018 med fokus på nyheterna jämfört med 2005 års utgåva och under kursen utgår jag ifrån min egen svenska översättning av standarden. 

Ingående material:
 • Videopresentationer Del 1 -3
 • Åhörarkopior
 • Egen svensk Checklista ISO 22 000:2018 (rubriker)
 • Övningsuppgifter

Hittills bara nöjda kunder, läs mer här ...Beslag av 80 ton tonfisk i Spanien

Tonfisk
Mer än 80 ton olagligt fångad tonfisk har beslagtagits i Spanien av polisen i ett tillslag organiserat av Europol och i samarbete med polisen i Spanien, Frankrike, Portugal, Malta och Italien och ca 80 personer arresterades. 
 
Tonfisken hade orsakat 8 fall av matförgiftning eftersom den var illegalt fångad och förvaringen hade inte på något sätt varit optimal i livsmedelskedjan och när temperaturen är för hög så bildas histaminer.

Den illegala handeln med tonfisk beräknas vara dubbelt så stor som den legala handeln och vinsten beräknas till ca 125 miljoner om året.

Tillägg till BRC Storage and Distribution

BRC Storage and Distribution
BRC har kommit med två st så kallade "Position statements" som tillägg till reglerna i BRC Storage and Distribution, issue 3, med anledning av att man vill leva upp till GFSI krav.

Kraven är obligatoriska och gäller krav på faroanalys för hot, sabotage och förfalskning. 

Kraven på Food Defence, kom redan i januari och tillämpas redan och kraven på förfalskning kom 19 sept och kommer att tillämpas på alla revisioner efter 1 feb 2019.

De främsta utmaningarna på 5 års sikt

SIQ aktuellt
SIQ ordnar gratis seminarier där man belyser områden där organisationerna behöver utveckla sin förmåga för att kunna hantera nya förutsättningar då förändringstakten blir alltmer påtaglig. 

Den visar på fyra tydliga områden av utmaningar som företag och organisationer behöver förhålla sig till och medvetet hantera
 • Att utveckla verksamheten på ett mer hållbart sätt ekonomiskt, miljömässigt och socialt.
 • Att utveckla samverkan och affärsmodeller med kunder och intressenter.
 • Att utveckla verksamhetens förmåga att hantera nya förutsättningar.
 • Att öka kunskapen kring systematisk kvalitetsutveckling på en strategisk nivå.
Du väljer att delta antingen i;
- Göteborg den 29 november, ett fåtal platser kvar - ANMÄLAN 29 november
- Stockholm den 7 december, ett fåtal platser kvar - ANMÄLAN 7 december
- Malmö den 12 december, flera platser kvar - ANMÄLAN 12 december

Läs mer här
Ladda ned rapport här

Video Nyheter BRC Food vers 8.

Video Nyheter BRC Food vers. 8

Missa inte min webb- utbildning Nyheter BRC Food vers 8,

se sammanfattning av nyheterna i video ovan.

Den nya standarden tillämpas på alla revisioner från 1 feb 2019. Totalt är mer än 70 paragrafer ändrade och kräver åtgärder.  Allt Du behöver veta om nyheterna hittar du i kursen.


När Du väl anmält dig till kursen kan Du logga in och starta kursen när som helst på
PC, mobil eller läsplatta och Du har tillgång till kursen så länge den finns kvar på hemsidan.

FDA har publicerat två gratis programvaror

Food Safety Plan Builder
Som hjälp att leva upp till Food Safety Modernization Act (FSMA) har FDA publicerat olika verktyg som du hittar här under rubriken "Compliance and Implementation tools"

Där finns bl.a. två st programvaror Food Defense Plan Builder och Food Safety Plan Buildersom verkar kompetenta, även om jag själv inte använt dem. Det går t.ex. att skapa en HACCP studie med bakgrundsmaterial, flödesscheman, grundförutsättningar, faroanalys mm.

Referensdatabas för att identifiera faror

Canadian Food Inspection Agency
Referensdatabasen för identifiering av faror (RDHI) är ett verktyg som är utformat för användning av alla livsmedelstillverkare, särskilt de som ansvarar för att utveckla förebyggande kontrollplaner, som HACCP-koordinatorer och HACCP-konsulter. Det är avsett att hjälpa dem att identifiera livsmedels- och livsmedelsburna faror vid produktion och bearbetning vid planering och införande av rutiner för livsmedelssäkerhet, god tillverkningspraxis (GMP) eller HACCP-planer. 
Läs mer om Faror här

Test kit för patogener

USDA
USDA har publicerat en sammanställning av validerade testkit av olika fabrikat för patogener och som gjorts av oberoende parter. Det gäller Salmonella , Campylobacter , E. coli O157:H7, Listeria spp. inclusive L. monocytogenes , and non-O157 STECs.
Där framgår även vilka livsmedelsmatriser som är validerade.
Ladda ned PDF här

Kött-nätverk krossat

Kasserat kött
Spanska myndigheter har sprängt ett kött-nätverk som har distribuerat köttprodukter i dålig kondition. Än så länge är 6 personer arresterade och 1 000 ton köttprodukter beslagtagna till ett värde av 5 milj Euro och flera företag var inblandade i organisationen. Man ändrade hållbarhetstider på utgångna produkter och sålde dem även under andra varumärken, allt för att maximera vinsten i stället för att destruera produkterna.

Ta bort Norovirus

desinfektionsmedel
Jag såg en annons om desinfektionsmedel som även tar bort Norovirus. 

Vet inte själv mer än vad som står i annonsen, men det verkar effektivt och går att använda på ytor i kontakt med livsmedel och det behövs ingen avsköljning efteråt.
Läs mer här


Webb-Utbildningar

JSK Webb-utbildningar Växa med Livsmedel
 • Nyheter i FSSC 22 000 version 4.1
 • Nyheter i BRC Food utg 8
 • Nya ISO 22 000:2018 
Några fördelar för Dig som kund med webb-utbildning är bl.a.
 • Du har tillgång till utbildningen så länge den finns kvar på webben
 • Du kan se den hur många gånger som helst
 • Använd PC, Mac, telefon eller läsplatta
 • Du kan pausa och starta och sluta när det passar
 • Du slipper resa och frånvaro
 • Utbildningarna är uppdelade i flera avsnitt
 • Ingår åhörarkopior mm som vid andra kurser, som du enkelt laddar hem

Frågor ??? 

Liksom tidigare kan jag i mån av tid svara på kortare frågor som rör tolkning av olika standarder mm (BRC, BRC IoP, FSSC 22 000), men ni får maila frågorna direkt till  FRÅGA

Är frågorna av allmänt intresse kommer jag även att ta upp dessa i nyhetsbrevet men i så fall som anonyma frågor. 


Gratis Nyhetsbrev

Känner Du någon som vill ha Nyhetsbrevet, så kan De anmäla sig här
Anmäl Dig Här 

Jan Klingspor

Lev väl

Jan

Annons

ControlCert
                                                          .

Annons

ESET Multi-Device Security
ESET Multi-Device Security med stöd för Windows, Mac, Linux och Android. 
Licensen finns för 3 eller 5 enheter

ESET Multi-Device Security är en perfekt produkt för alla de kunder som behöver skydda flera enheter med lätta och kraftfulla antivirusprogram. 

Samma lätta och kraftfulla skydd oavsett plattform och självklart gratis support på svenska om det skulle behövas.

Du kan byta och flytta licenserna som du vill under licensperioden, så länge som du bara har det installerat på det antal enheter som licensen gäller för.


Annons

Valiguard
                                                          .

Google Analytics

Google Analytics är en tjänst som används på vår webbplats som spårar, rapporterar trafik och mäter hur användare interagerar med vårt webbplatsinnehåll för att vi ska kunna förbättra den och ge bättre tjänster.