2019 Januari

Uppgradering till FSSC 22000 version 5

FSSC 22000 logo

FSSC har nu publicerat reglerna som gäller för uppgradering till version 5. Alla revisioner från 1 januari 2020 skall ske mot nya version 5.

  • Vid helt nya certifikat, både steg 1 och steg 2 revisioner måste ske mot vers 5 för att ett vers 5 certifikat skall kunna utfärdas 
  • Uppgraderingsrevisionerna skall normalt vara annonserade
  • Uppgradering kan ske både vid uppföljningsrevisioner och recertifiering
  • Ett nytt v5 certifikat skall utfärdas efter revisionen.
De nya FSSC 22 000 kraven för vers 5 kommer att publiceras i maj 2019. Det vi vet så här långt är följande:
  • Baseras på kraven i nya ISO 22 000:2018 
  • Tilläggskrav för att leva upp till GFSI-krav och egna FSSC krav
  • Tillämplig standard för grundförutsättningar ISO 22 002-X

Det är en hel del nytt i nya ISO 22 000:2018 som berör bl.a. HACCP, ledning mm, så jag rekommenderar att man sätter igång i god tid om man vill vara färdig till revisionen.

Fyra inför rätta för hästköttskandalen

Hästköttskandalen
Rättvisans kvarnar mal långsamt, men äntligen skall två franska chefer från livsmedelsföretaget Spangero och två kötthandlare, ställas inför rätta i Frankrike. Skandalen avslöjades redan i mars 2013 och de inblandade riskerar upp till tio års fängelse.

Webb-utbildning - Nyheter i ISO 22 000:2018

Nya ISO 22 000:2018

Nu är den äntligen tillgänglig. Jag går igenom den nya utgåvan 2018 med fokus på nyheterna jämfört med 2005 års utgåva och under kursen utgår jag ifrån min egen svenska översättning av standarden. 
  • Ny struktur och många nya rubriker och nytt innehåll
  • Skiljer på HACCP och verksamhetsstyrning
  • Riskbedömning av organisationens förutsättningar
  • Ny riskbedömning HACCP
  • Tydligare definitioner av CCP och OPRP
  • mm...
Ingående material:
  • Videopresentationer Del 1 -3
  • Åhörarkopior
  • Egen svensk Checklista ISO 22 000:2018 (rubriker)
  • Övningsuppgifter

Hittills bara nöjda kunder, läs mer här ...



EU-förordning 10/2011

logo EU kommisionen
Förordning gäller material och produkter av plast som är avsedda att komma i kontakt med livsmedel och är uppdaterad med nya krav på ingredienser i plastmaterialen, varför det är viktigt att säkerställa att leverantörer lever upp till de nya kraven.

Förordningen har ändrats och rättats genom förordning 2019/37 och finns även i konsoliderad version från 2018-09-14.

Mikrobiologiska faror E-bok

BRC Storage and Distribution
Företaget Safefood 360 ger regelbundet ut olika faktablad och E-böcker mm. Den senaste är en sammanställning av de vanligaste mikrobiologiska farorna i livsmedelsindustrin och på nedladdningssidan finns även mycket annat matnyttigt.

Bättre styrning med digitala tavlor

Tavla
Företaget Mevisio har tagit fram programvara för att enkelt kunna användas på pekskärmar för måluppföljning, Lean-tavlor mm och det går även att aggregera resultaten uppåt så att t.ex. ledningens tavla baseras på underliggande info.

Kultur för Livsmedelssäkerhet i BRC Food vers 8

Video Nanoteknik
Vad kommer revisorerna att kolla vid årets revisioner när det gäller kraven på kultur för livsmedelssäkerhet?

Revisorerna kommer att leta efter bevis på att anläggningen:
  • har bedömt sin egen kultur för livsmedelssäkerhet
  • definierat aktiviteter / handlingsplaner för förbättringar
  • genomför handlingsplaner
  • utvärderar och modifierar sina planer
Revisorerna skall däremot inte revidera själva livsmedelssäkerhetskulturen i sig

Video Nyheter BRC Food vers 8.

Video Nyheter BRC Food vers. 8

Missa inte min webb- utbildning Nyheter BRC Food vers 8,

se sammanfattning av nyheterna i video ovan.

Den nya standarden tillämpas på alla revisioner från 1 feb 2019. Totalt är mer än 70 paragrafer ändrade och kräver åtgärder.  Allt Du behöver veta om nyheterna hittar du i kursen.


När Du väl anmält dig till kursen kan Du logga in och starta kursen när som helst på
PC, mobil eller läsplatta och Du har tillgång till kursen så länge den finns kvar på hemsidan.

Utbrottet av E. Coli O157:H7 i USA nu avslutat

Sallad
FDA som tidigare har rekommenderat konsumenterna i USA att inte äta roman sallad (Cossallat ) konstaterade i december att det mycket stora utbrottet nu upphört. 

FDA tror sig ha kunnat spåra källan till mellersta och norra Kalifornien, men man tror att det är flera odlare, distributörer mm som är inblandade och inte bara en källa. Vid senaste uppdateringen var det 339 insjuknade varav 159 till sjukhus, 31 med njurskador och 6 dödsfall och utbrottet berörde 15 stater

USP Food Chemicals Codex

USP
Food Chemicals Codex (FCC) är en sammanställning av kvalitetsstandarder för livsmedelsingredienser som publiceras av U.S. Pharmacopeial Convention (USP) och de har nyligen kommit med en del uppdateringar. 

FCC är unik bland sammanställningar genom att den rymmer alla livsmedelsingredienser eller tillsatser som bland annat kan användas i livsmedel (i USA eller någon annanstans) inklusive bland annat funktionella ingredienser, färgämnen, smakämnen, näringsämnen, konserveringsmedel, emulgeringsmedel och förtjockningsmedel. 

FCC-standarder anger en kemisk formel för ingredienser, struktur och molekylvikt. funktion och definition identitetstest, analyser, föroreningsgränser och test; och förpackning, lagring och märkning information.

Forskare hittar motgift mot botulism

Botulism
En förening som starkt hämmar botulinumneurotoxin har identifierats av forskare.
Föreningen - som kallas nitrofenylpsoralen (NPP) - kan användas som en behandling för att minska förlamning orsakad av botulism.

Det finns inget FDA-godkänd motgift mot botulinumneurotoxin (BoNT).  Deras studie  publicerades i Applied and Environmental Microbiology,

Forskare identifierade enzymet i botulinumneurotoxin som skadar neuroner och orsakar förlamning. De screenade sedan ett bibliotek med mer än 300 naturliga föreningar från extrakt av indiska medicinska växter för enzymer som kunde neutralisera den neuronskadande aktiviteten.

Trots att färre än 200 botulismfall rapporteras över hela världen varje år kostar de mer att behandla än alla utbrott av salmonella som uppstår, vilket gör botulism till den dyraste formen av matförgiftning, tillade Dr. Singh.

Danmark undersöker utbrott av antibiotikaresistent Salmonella i fläskkött

fläskkött
Ett salmonella utbrott med 32 fall och 19 sjukhusvistelser pågår i Danmark. Utbrottet upptäcktes den 16 november. Initial information pekar på färskt fläsk som källa.

Infektioner med Salmonella monophasic Typhimurium har rapporterats till Statens Serum Institut (SSI) sedan mitten av oktober. Salmonella monophasic Typhimurium finns ofta hos grisar.

Fjorton kvinnor och 18 män i åldern noll till 86 år som bor över hela landet har påverkats. Inga dödsfall har registrerats. Inget av de rapporterade fallen är släktingar, de känner inte heller varandra eller varit på en offentlig tillställning.

Bakterien Salmonella monophasic Typhimurium (O: 4,5,12; H: i, -) är resistent mot ampicillin, sulfametoxazol och tetracyklin. Luise Müller, en epidemiolog vid SSI, berättade att serotypen är vanlig i Danmark, men att sekvensen är ny och har inte setts i Danmark förut.

Rösta därför med fötterna och köp svenskt kött som jämfört med utländskt kött är så gott som fritt från antibiotika.

Gratis guide för allergirisk

malet kött

Allergen Bureau har lanserat en ny fritt tillgänglig interaktiva guide - Allergen Risk Review-webbplatsen.
 
Riskbedömningen börjar med råvaror och fortsätter under hela tillverkningsprocessen tills maten är packad och märkt.
 
Allergen Risk Review-webbplatsen är utformad för att hjälpa livsmedelsindustrin med förståelsen av allergenstatus på produkterna.


Statistisk processkontroll i Safefood 360

malet kött

Programvaran kommer nu att införa en modul för enkel statistisk processkontroll (SPC) för att möta de nya kraven i SQF standarden.

Råbiff eller Cannibal Sandwich

malet kött

Kärt barn har många namn. Förutom “Steak tartare” och "Tiger meat" såg jag i en amerikansk tidning att det även betecknande nog kallas för "Cannibal Sandwich"

Det är försvinnande gott, men själv deltager jag inte längre i denna form av rysk rulett, som det är med tanke på risken för infektion med E. Coli O157 och mina hamburgare är alltid genomstekta. Allt annat är otänkbart  

Webb-Utbildningar

JSK Webb-utbildningar Växa med Livsmedel
  • Nyheter i FSSC 22 000 version 4.1
  • Nyheter i BRC Food utg 8
  • Nya ISO 22 000:2018 
Några fördelar för Dig som kund med webb-utbildning är bl.a.
  • Du har tillgång till utbildningen så länge den finns kvar på webben
  • Du kan se den hur många gånger som helst
  • Använd PC, Mac, telefon eller läsplatta
  • Du kan pausa och starta och sluta när det passar
  • Du slipper resa och frånvaro
  • Utbildningarna är uppdelade i flera avsnitt
  • Ingår åhörarkopior mm som vid andra kurser, som du enkelt laddar hem

Frågor ?

Liksom tidigare kan jag i mån av tid svara på kortare frågor som rör tolkning av olika standarder mm (BRC, BRC IoP, FSSC 22 000), men ni får maila frågorna direkt till  FRÅGA

Är frågorna av allmänt intresse kommer jag även att ta upp dessa i nyhetsbrevet men i så fall som anonyma frågor. 


Gratis Nyhetsbrev

Känner Du någon som vill ha Nyhetsbrevet, så kan De anmäla sig här
Anmäl Dig Här 

Jan Klingspor

Lev väl

Jan

Sida 5 av 32

Annons

ControlCert
                                                          .

Annons

ESET Multi-Device Security
ESET Multi-Device Security med stöd för Windows, Mac, Linux och Android. 
Licensen finns för 3 eller 5 enheter

ESET Multi-Device Security är en perfekt produkt för alla de kunder som behöver skydda flera enheter med lätta och kraftfulla antivirusprogram. 

Samma lätta och kraftfulla skydd oavsett plattform och självklart gratis support på svenska om det skulle behövas.

Du kan byta och flytta licenserna som du vill under licensperioden, så länge som du bara har det installerat på det antal enheter som licensen gäller för.