2023 - Juni

Sommarhälsning

Hållbarhet

Här kommer ett lite kortare nyhetsbrev med några nya utbildningar också. Nu tar jag med ålderns rätt lite sommarlov och återvänder efter sommaren med fler nyhetsbrev. Jag finns dock alltid tillgänlig för frågor om livsmedelssäkerhet, utbildningar mm. Svarstiderna kan dock vara lite längre i sommar. 

Tro det eller ej, men bilden ovan är faktiskt från Falsterbo och inte Maldiverna. Sverige är fantastiskt på många sätt.

Trevlig sommar
Jan


Världsdagen för livsmedelssäkerhet - 7 juni

Hållbarhet

Livsmedelsstandarder räddar liv

WHO firar Världsdagen för livsmedelssäkerhet den 7 juni 2023 kommer att uppmärksamma  livsmedelsstandarder. Livsmedelsburna sjukdomar drabbar 1 av 10 personer världen över varje år, och livsmedelsstandarder hjälper oss att säkerställa att det vi äter är säkert.

 • 1 600 000 människor per dag  blir sjuka på grund av osäker mat 
 • 340 barn under 5 år dör varje dag på grund av livsmedelsburna sjukdomar som kan förebyggas 
 • 200 Sjukdomar orsakade av osäkra livsmedel, allt från diarré till cancer

Så fortsätt ditt goda arbete för att rädda liv


Reviderat beslutsträd Codex 2023

Ny kurs FSSC 22000
Ett exempel på ett beslutsträd för att identifiera CCP:er var dokumenterat i den tidigare 2003-versionen, men inkluderades inte i versionen från september 2020. Codex HACCP 2020 hänvisade dock fortfarande till att använda ett beslutsträd eller annan metod för att identifiera kritiska kontrollpunkter (CCP) men gav inget exempel på ett sådant.

Det reviderade beslutsträdet har sedan utvecklats av Codex Committee on Food Hygiene (CCFH). Denna kommitté består av 188 medlemsländer och en medlemsorganisation (Europeiska unionen).och antogs i februari 2023

Processvalideringar för icke-termisk och ny teknik – har du validerat det värsta fallet?

Kontaminering Listeria
Processvalidering är insamlingen och utvärdering av data för att fastställa att en process konsekvent kan leverera en säker produkt.

Högtrycksbehandling (HPP) och ultraviolett ljus (UV-C) används nu i stor utsträckning inom livsmedels- och dryckesindustrin, typiskt för att inaktivera mikroorganismer i produkter respektive på ytor. 

Precis som vid värmebehandling, där en mikrobiell inaktivering processen är en kritisk kontrollpunkt i en livsmedelssäkerhetsplan, måste en validering av värsta fall genomföras.

Det är därför viktigt att fråga sig – "har du verkligen validerat det värsta fallet?"


BRC Food utg 9 - Ny utbildning

Ny kurs BRC Food 9
Som alltid många detljer att tugga i sig när det gäller ändring av BRC standarder. Till din hjälp får Du en svensk översättning av alla standardkraven. Perfekt att använda vid interna revisioner.

Barnmatspåsar kritiseras

Accelererad hållbarhetstestning

Analys av näringsinnehållet i presspåse för barnmat som genomförts i USA, Tyskland, Danmark, Storbritannien och Nya Zeeland har ett slående gemensamt resultat. Alla påsprodukter ansågs vara höga i både totalt och tillsatt eller fritt socker jämfört med andra spädbarns- och småbarnsmat med det mesta av den totala energin från fria sockerarter.

Den globala marknaden för påsar värderades till 22 miljarder USD 2021 och förväntas expandera till cirka 40 miljarder USD år 2030.

Läs mer här

Är "brittiskt" nötköttsbedrägeri "toppen av ett fult isberg"?

BRC fråga experterna
Enligt rapporter undersöker National Food Crime Unit (NFCU) för närvarande en livsmedelsbedrägeri som involverar en brittisk återförsäljare som säljer nötkött märkt som "brittiskt" som faktiskt kommer från Europa och Sydamerika.

BBC har sagt att snabbköpet i fråga har "tvingats" att ta bort det färdigförpackade skivade nötköttet från butiker som är märkt med orden "bästa brittiska nötkött".

Elliott uppgav att nyheten kan vara "toppen av ett fult isberg" och frågade: "Vem mer har köttföretaget levererat falskt märkt nötkött? Hur länge har detta pågått? Hur kom detta in i landet?

"Alla livsmedelsföretag, stora som små, måste vara vaksamma, förstå leveranskedjorna som de köper från och aldrig köpa något som ser för bra ut för att vara sant."

Elliot sammanfattade händelsen som den senaste "skandalen" med livsmedelsbedrägerier och drog slutsatsen att det är "ett slag för många livsmedelsföretag som har arbetat så hårt för att se till att det de säljer är äkta."

Ny kurs - System för TACCP och VACCP

Ny kurs TACCP & VACCP
Lär Dig allt om Hot, Sabotage och Förfalskning. Lämplig för Dig som sitter i HACCP grupp eller deltager i beslut om bedömning och hantering av Hot, Sabotage och Förfalskning
Läs mer om kursen här          

Norge testar mjöl för STEC

IFS Food 8

Den norska myndigheten för livsmedelssäkerhet (Mattilsynet) beställde en undersökning av STEC i vetemjöl för att samla in data om problemet.

Totalt samlades 151 prover mjöl in från återförsäljare 2021 och analyserades 2022. Berikade prover undersöktes för förekomst av utvalda genetiska markörer.

Resultaten visade att förekomsten av STEC i mjöl på den norska marknaden var låg (tre prover). Även om STEC isolerades hade det inte virulensgener associerade med en allvarlig infektion eller tillhör de serogrupper som oftast förknippas med sjukdomen.

Vad gäller vid införande av nya livsmedel?

FDA - Food Code 2022
Nya livsmedel bör inte släppas ut på marknaden eller användas i livsmedel som är avsedda att användas som livsmedel om de inte är upptagna i en unionsförteckning över nya livsmedel som godkänts för utsläppande på marknaden i unionen (nedan kallad unionsförteckningen).
 • Vad definierar novel food?
 • Hur klassificerar Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet nya livsmedel?
 • Införande av nya livsmedel på unionsförteckningen
 • Hur definieras nya livsmedel av Food and Drug Administration?

Nya FSSC 22000 vers.6.0

Ny kurs FSSC 22000
Översikt över de viktigaste ändringarna i version 6 av FSSC 22000-schemat
 • Anpassning av kategorierna i livsmedelskedjan i enlighet med ISO 22003-1:2022.
 • Tillämpningsområdet har utvidgats till att omfatta handel och förmedling (FII) och minskats genom att jordbruk och FSSC 22000-Quality har tagits bort från systemet.
 • Integrering av kraven på livsmedelssäkerhet och kvalitetskultur.
 • Nya krav på kvalitetskontroll, matsvinn och livsmedelsavfall, samt hantering av utrustning.
 • Skärpta befintliga ytterligare krav i del 2 i systemet, inbegripet men inte begränsat till allergenhantering och miljöövervakning.
 • Ändringar av och förtydliganden av krav för certifieringsprocessen.
 • Tillägg av en QR-kod på FSSC 22000-certifikat för förbättrad spårbarhet.
Min bedömning är att det för de flesta företagen så innebär det omfattande förändringar där man behöver tid för att införa nya rutiner, så börja redan nu även om det inte tillämpas förrän på revisioner efter 1 april 2024.  I min utbildning ingår svensk översättning av alla kraven.

Myndigheterna slår till mot litauisk grupp som anklagas för att sälja utgångna livsmedel. Miljontals produkter inblandade

Pizza

Den organiserade brottsgruppen har varit aktiv sedan början av 2021 och tros ha köpt miljontals utgående eller utgångna livsmedelsprodukter och andra lättfördärvliga varor från Tyskland och Frankrike. De ändrade datumen på produkterna och levererade dem regelbundet till den litauiska marknaden,

Utrustning för att ändra utgångsdatum på produkter, inklusive lösningsmedel och skrivare, hittades på flera platser i Litauen, liksom stora mängder utgångna produkter.

Hittills har VMVT utfört 40 inspektioner och beslagtagit mer än 35 ton livsmedelsprodukter, som hittades med ett utgånget utgångsdatum, utan inköpsdokument eller med falsk hållbarhet.

Läs mer här

Malen kanel misstänks orsaka 30 sjuka i Spanien

svampinfektioner

Minst 30 personer är en del av ett utbrott kopplat till malen kanel från Vietnam.
Människor blev sjuka i Spanien med Clostridium perfringens infektioner rapporterade symtom inklusive kräkningar och diarré.

Matförgiftning orsakad av Clostridium perfringens är vanligtvis förknippad med otillräckligt kokta livsmedel, föremål som kyls för långsamt eller inte hålls vid en tillräckligt varm temperatur.

Människor upplever normalt symtom på infektion 6 till 24 timmar efter att ha konsumerat bakterier eller toxiner. Clostridium perfringens toxiner orsakar buksmärtor och magkramper, följt av diarré. Illamående är också ett vanligt symptom. Sjukdom varar i allmänhet cirka 24 timmar och är sällan dödlig.

Investera i utbildning och kompetens On-line

VÄXA MED LIVSMEDEL utbildningar

Öka din kompetens genom att gå någon av mina prisvärda Online-utbildningar.
Du anmäler dig på hemsidan eller vill du hellre ha faktura så skicka epost till mig    

Några fördelar för Dig som kund med webb-utbildning är bl.a.
 • Du har tillgång till utbildningen så länge den finns kvar på webben eller tidsbegränsat för vissa kurser
 • Du kan se den hur många gånger som helst
 • Använd PC, Mac, smartphone eller läsplatta
 • Du kan pausa och starta och sluta när det passar
 • Du slipper resa och frånvaro
 • Utbildningarna är uppdelade i flera avsnitt
 • Ingår åhörarkopior, övningsuppgifter mm som vid andra kurser, som du enkelt laddar hem
 • Intyg över genomförd utbildning

Till Webb-utbildning    

Frågor ?

Liksom tidigare kan jag i mån av tid svara på kortare frågor som rör tolkning av olika standarder mm (BRC, BRC IoP, FSSC 22 000), men ni får maila frågorna direkt till  FRÅGA

Är frågorna av allmänt intresse kommer jag även att ta upp dessa i nyhetsbrevet men i så fall som anonyma frågor. 


Gratis Nyhetsbrev

Känner Du någon som vill ha Nyhetsbrevet, så kan De anmäla sig här
Anmäl Dig Här 

Jan Klingspor

Lev väl

Jan

PS

Gillar Du mitt nyhetsbrev, hjälp mig gärna att sprida det på sociala medier genom att klicka på knapparna nedan, så blir jag glad 

Annons

ControlCert
                                                          .

Online-utbildningar

VÄXA MED LIVSMEDEL utbildningar
Öka din kompetens genom att gå någon av mina online-utbildningar. Annons

ESET Multi-Device Security
ESET Smart Security med stöd för Windows, Mac, Linux och Android. 
Licensen finns för 1 -10 enheter

ESET Smart Security är en perfekt produkt för alla de kunder som behöver skydda flera enheter med lätta och kraftfulla antivirusprogram. 

Samma lätta och kraftfulla skydd oavsett plattform och självklart gratis support på svenska om det skulle behövas.

Du kan byta och flytta licenserna som du vill under licensperioden, så länge som du bara har det installerat på det antal enheter som licensen gäller för.


Google Analytics

Google Analytics är en tjänst som används på vår webbplats som spårar, rapporterar trafik och mäter hur användare interagerar med vårt webbplatsinnehåll för att vi ska kunna förbättra den och ge bättre tjänster.