2023 - Okt

Ta Hand om Din egen Kompetensutveckling!

Kompetensutveckling

Tänk på att Du själv har ansvar för din egen kompetensutveckling. Det är inte någon annan som gör det. Att arbeta med livsmedel är livsfarligt om man inte följer god tillverkningssed som framgår av olika livsmedelsstandarder  och det sparar dessutom mycket pengar för företagen om det görs på rätt sätt. Många gånger är det ocksån frågan om företagets överlevnad om man inte gör det.

Så glöm inte att göra plats för en eller annan utbildning för att öka din egen kompetens. En Online utbildning är lättast att få in i kalendern. Ofta får man också själv ta initiativet för att det skall bli av. Kompetens kan ingen ta ifrån dig, det bär du med dig även om du skulle byta jobb.
       Lev väl
          Jan

Ny Guideline - Hantering av utrustning

FSSC 22000 Guideline

Kan Du svara på nedanstående frågor från din revisor för bedömning av krav 2.5.15, annars kanske det är läge att läsa den nya guiden.

  • Är inköpskraven fastställda och kända för all ny utrustning?
  • Finns det stödjande dokumentation tillgänglig för granskning, såsom inköpsspecifikationer, idrifttagningsrapporter, bruksanvisningar för utrustning, certifieringsdokument etc. för att bekräfta utrustningens hygieniska design och framgångsrik idrifttagning?
  • Tar den upp utrustningens hygieniska design, de produkter som hanteras och de juridiska / kundkraven?
  • Har den avsedda användningen tydligt identifierats och riskerna med utrustningen fastställts?
  • Har en riskbaserad förändringshanteringsprocess för ny utrustning eller ändringar av befintlig utrustning upprättats?
  • Har relevanta uppdateringar gjorts av hanteringssystemet för livsmedelssäkerhet på grundval av de ändringar som gjorts i utrustningen? T.ex. rengörings- och underhållsscheman uppdaterade, miljöövervakningsprogram uppdaterade, bevis på utbildning tillgänglig?.

Du kan ladda ned filen här

BRC Ny Guideline - Färskvaror

BRC Guideline

Denna guidline kommer att ge hjälp till förpackare av färskvaror som omfattas av kategori 5 i BRC globala standard för livsmedelssäkerhet. Kategori 5 omfattar frukt, grönsaker och nötter. 

Riktlinjen koncentrerar sig på områden som är av särskilt intresse för färskvaruindustrin och innehåller, där så är möjligt, praktisk vägledning och exempel för att underlätta ett effektivt genomförande av kraven och främja konsekvens i tolkningen.

Kan laddas ned gratis för de som har tillgång till BRC Participate eller köpas.
läs mer här

Inte bara Livsmedel förfalskas - Vågar du flyga?

Flygplan

Det brittiska företaget "sålde förfalskade motordelar till Boeing och Airbus"

Jetmotordelar med förfalskad dokumentation levererades till flygbolag för reparation av Boeing- och Airbus-plan av det brittiska företaget AOG Technics Ltd, enligt en utredning av Europeiska unionens byrå för luftfartssäkerhet (EASA).

En Reuters-rapport konstaterar att tusentals delar kan ha distribuerats, och CFM International, tillverkaren av CFM56-motorn, har väckt talan mot AOG Technics och anklagar den för att delta i ett "avsiktligt, oärligt och sofistikerat system för att lura marknaden med förfalskade dokument i industriell skala."

Enligt en ny artikel i British Journal of Criminology är så mycket som 10% av den lagliga marknaden för flygplansdelar förfalskningar och förekomsten av dessa delar på kommersiella flygplan är "vanligare än många inser." 

Hur man bestämmer hållbarhetstid?

Guide hållbarhetstid
Denna vägledning från Nya Zealand har visserligen några år på nacken men verkar fortfarande aktuell, Den är avsedd att hjälpa livsmedelsföretagare som bearbetar, bereder och hanterar livsmedel att fastställa hållbarheten för sina livsmedel och att tillämpa lämplig datummärkning. 
Den beskriver:
  • hur hållbarhet definieras;
  • orsakerna till försämring och förstörelse av mat;
  • varför livsmedel kan bli osäkra under lagring;
  • Hur man avgör om en "bäst före"- eller "sista förbrukningsdag" krävs.
  • Den information som behövs för att ta reda på vad hållbarheten är. och
  • Hur man säkerställer säkerheten för kylda livsmedel.

Använder artificiell intelligens för att optimera köttindustrin

Styckning
Styckning och förädling av kött är ett extremt komplext problem som idag hanteras genom manuella analyser, lång erfarenhet och djup industriell förståelse. Utmaningen är att problemet är så komplext att det är svårt för branschen att hitta optimala lösningar utifrån dagens verktyg. Genom att kombinera nya tekniska lösningar och artificiell intelligens lyckas Völur hantera köttindustrins komplexitet och optimera både styckning och bearbetning baserat på marknadens efterfrågan. Detta gör Völurs lösning innovativ och unik på både den norska och internationella marknaden.

Genom en SaaS-lösning (Software as a Service) i Azure, Microsofts molnlösning, går det att hantera den komplexa databasen med över 6 miljoner variabler, på ett tryggt och säkert sätt för kunden. Resultaten presenteras via ett användargränssnitt som bygger på Power BI, vilket ger användarna nya insikter och rekommendationer om optimal skärning och bearbetning, baserat på både nuvarande och framtida efterfrågan på marknaden.

Jag har full respekt för detta område. För 30 år sedan gjorde jag ett program för stordatorer för styckningsoptimering, dock inte till närmelsevis så sofistikerat,men helt klart mycket pengar att tjäna på optimering. Programmet fick heta Särimner efter grisen i Nordiska mytologin.

BRC Food utg 9 - Ny utbildning

Ny kurs BRC Food 9
Som alltid många detaljer att tugga i sig när det gäller ändring av BRC standarder. Till din hjälp får Du en svensk översättning av alla standardkraven. Perfekt att använda vid interna revisioner.

Att hålla Listeria stången: Implementera ett effektivt övervakningsprogram

Listeria

Att implementera ett effektivt Listeria monocytogenes miljöövervakningsprogram (EMP) är ett viktigt sätt att säkerställa att ett företag kommer att uppfylla skyldigheter gentemot konsument / kundskydd, behålla sitt rykte och sina varumärken och följa lagstadgade krav. 

Ett bra Listeria-övervakningsprogram möjliggör kunskap om var Listeria kan komma in, hamna och röra sig genom anläggningen, vilket är det första steget mot att hålla den i drift och inte låta den påverka produktionsytor eller färdig produkt.

Listeria kommer att fortsätta att introduceras till livsmedelsmiljön, så det åligger oss att fortsätta att identifiera var vi kan hitta den växande. Denna process kallas ofta "Seek and Destroy" . Målet är att hitta Listeria i miljön och sedan implementera komponenten "förstöra" och eliminera den när den hittas, samt förhindra återfall.
Läs mer här

Brödförgiftningsincident i Portugal gjorde mer än 200 sjuka

Bröd
A 209 fall var förknippade med konsumtionen av broa de milho (en typ av majsbröd) i vissa regioner i landet sedan mitten av juli.

Patienterna uppvisade liknande symtom, inklusive muntorrhet, synproblem, yrsel, mental förvirring och minskad muskelstyrka. Symtom observerades mellan 30 minuter och två timmar efter att ha ätit mat. I de flesta fall klassificerades de som milda, men mer än 40 personer behövde sjukhusvård.

Tropanalkaloidfynd

I prover tagna från mjöl, bröd och patienter detekterades tropanalkaloiderna atropin och skopolamin i mycket höga nivåer.

En undersökning fann starka bevis på kontaminering med frön från Datura-släktet, en växt som kan finnas som ogräs i odlade fält. Sådan förorening kan uppstå under skörden.

Ny kurs - System för TACCP och VACCP

Ny kurs TACCP & VACCP
Lär Dig allt om Hot, Sabotage och Förfalskning. Lämplig för Dig som sitter i HACCP grupp eller deltager i beslut om bedömning och hantering av Hot, Sabotage och Förfalskning och också behöver kunna visa att du har grundläggande kompetens i ämnet.
Läs mer om kursen här          

Katastrofala misslyckanden: Lärdomar från de 5 värsta händelserna för livsmedelssäkerhet

Rengöring

Innehåll producerat av GFSR

Under de senaste 25 åren har livsmedelsindustrin bevittnat flera livsmedelssäkerhetsincidenter som har fått allvarliga konsekvenser för folkhälsan och konsumenternas förtroende. Dessa incidenter tjänar inte bara som påminnelser om vikten av stränga livsmedelsstandarder utan belyser också de kritiska saker som livsmedelsföretag bör uppmärksamma närdet gäller produktsäkerhet.  

Läs om lärdomar från:
  1. The Peanut Corporation of America (PCA) Salmonella Outbreak (2008-2009)
  2. The Chipotle E. coli and Norovirus Outbreaks (2015-2016)
  3. The Odwalla Apple Juice E. coli Outbreak (1996) 
  4. The Maple Leaf Foods Listeria Outbreak (2008)
  5. The Chipotle E. coli and Norovirus Outbreaks (2015-2016)

Nya FSSC 22000 vers.6.0

Ny kurs FSSC 22000
För de flesta företagen så innebär det omfattande förändringar där man behöver tid för att införa nya rutiner, så börja redan nu även om det inte tillämpas förrän på revisioner efter 1 april 2024.  I mina utbildningar ingår svensk översättning av alla kraven.

Översikt över de viktigaste ändringarna i version 6 av FSSC 22000-schemat
  • Anpassning av kategorierna i livsmedelskedjan i enlighet med ISO 22003-1:2022.
  • Tillämpningsområdet har utvidgats till att omfatta handel och förmedling (FII) och minskats genom att jordbruk och FSSC 22000-Quality har tagits bort från systemet.
  • Integrering av kraven på livsmedelssäkerhet och kvalitetskultur.
  • Nya krav på kvalitetskontroll, matsvinn och livsmedelsavfall, samt hantering av utrustning.
  • Skärpta befintliga ytterligare krav i del 2 i systemet, inbegripet men inte begränsat till allergenhantering och miljöövervakning.
  • Ändringar av och förtydliganden av krav för certifieringsprocessen.
  • Tillägg av en QR-kod på FSSC 22000-certifikat för förbättrad spårbarhet.

Även kurserna FSSC 22000 Orientering och Interna revisioner FSSC2200 är uppdaterade till FSCC 22000 vers. 6.0

Växttoxin i dåligt tillagade kidneybönor bakom franskt utbrott

Kidneybönor
Underkokta kidneybönor låg bakom ett stort utbrott i Frankrike orsakat av växttoxiner, enligt en studie.
I juli 2018 var det ett utbrott av akut gastroenterit bland kunder i en matsal på en militärbas i Bretagne, Frankrike. Totalt rapporterades 200 patienter av potentiella 1 700.

Snabb sjukdomsdebut

Symtomen var främst lägre matsmältningssjukdomar som diarré och buksmärtor och inträffade snabbt efter lunch den 5 juli, vilket tyder på en toxinliknande patogen process. De kom mellan 48 minuter och 23 timmar efter måltiden och försvann spontant inom 10 timmar.
Statistisk analys pekade på chili con carne som serveras till lunch som den troliga källan till förgiftning. Under intervjuer rapporterade flera patienter som åt skålen att vissa röda kidneybönor var hårda, vilket innebar underkokning.

Ett utbrott orsakat av Clostridium perfringens var den första hypotesen. Den uppskattade inkubationstiden var dock för kort och den upptäcktes inte i livsmedelsprover.

Phytohaemagglutinin, ett växtlektin, hittades i chili con carne i en koncentration över den potentiellt toxiska dosen. De råa kidneybönorna i chili con carne hade en hög hemagglutinationsaktivitet. De var underkokta, och fytohemagglutininet förstördes inte fullständigt. Det är troligt att hemagglutinationsaktiviteten hos bönorna var annorlunda, med vissa bönor med låga halter av toxiner och andra med högre värden.

Det finns för närvarande inga regler för livsmedelsindustrin för att fastställa giftiga tröskelvärden och den högsta tillåtna nivån av PHA i bönprodukter.

Bönor ska kokas genom nedsänkning i kokande vatten eller ångas vid 100 grader C i minst 30 minuter för att säkerställa destruktion av PHA. Före kokning rekommenderas att bönor blötläggs i vatten i minst fem timmar, helst 10, och vattnet hälls bort.

Uppskattad Online utbildning HACCP, VACCP och TACCP

System för HACCP, VACCP och TACCP
Använder Du i din faroanalys fortfarande bara allvarlighetsgrad och sannolikhet för förekomst. Då behöver du nog uppdatera din faroanalys enligt de senaste kraven fån Codex och för GFSI standarder.
Gå min uppskattade OnLine kurs, så  lär du dig vad du behöver.

Några kommentarer från deltagare i kursen:
  • "Utbildningen var väldigt lärorik och gav många nya infallsvinklar på hur man kan jobba med HACCP, VACCP, TACCP. Gav en väldigt bra fördjupning i ämnet. Kan starkt rekommendera denna kurs."
  • "Jag tycker att denna utbildning är riktigt bra! Jag kommer att rekommendera denna utbildning till mina kollegor! Utbildningen borde även finnas tillgänglig på engelska för att vidga träffyta för utrikesfödda. Tack För en riktigt bra utbildning" 
  • "Jag tycker detta var en bra och heltäckande utbildning. Trots att jag jobbat med frågorna tidigare fick jag flera nya vinklar att se på olika saker. Det är inte alltid så självklart"
  • "Jag tycker du gjort denna utbildning bra, och väldigt bra att man kan ladda ner mallar"
  • "Bra genomgång med exempel som är lätta att förstå för utbildningen"
Kursen motsvarar en vanlig klassrumskurs på 2 dagar. Du får ökad förståelsen för de hälsofaror som förekommer i livsmedelskedjan och de verktyg vi har för att förebygga farorna. 

Du lär dig att göra en faroanalys och riskbedömning baserat på Codex Alimentarius samt varianter baserade på BRC, ISO 22 000 och FSSC 22 000 och du får användbara mallar som du kan jobba med.

Kursmaterial består av Videos, Åhörarkopior, Övningsuppgifter och Kunskapsprov. 

Till vem skall Lvsmedelssäkerhetsteamet rapportera

Organisation

En genomgång av organisationsstrukturer visar att livsmedelssäkerhetsteam rapporterar till olika funktioner mellan livsmedelsföretag. 

Frågan är: Vilken struktur ger bäst möjlighet till framgång för livsmedelssäkerhetsteamet? Dessutom, vad är måtten på framgång? Enkelt uttryckt bör livsmedelssäkerhet vara att se till att livsmedlen uppfyller lagstadgade krav och att varje förpackning varje dag är säker för konsumtion. 

Detta uttalande innehåller många komplexiteter, inklusive livsmedelssäkerhetsdesign av nya och befintliga produkter, fastställande av parametrar för distribution / hållbarhet och validerade tillagningsinstruktioner (om det behövs), för att nämna några.

Vill du läsa några argument för olika placering i organisationsschemat hittar du det här

Vill du läsa några argument för olika placering i organisationsschemat hittar du det här

Få automatiska statusuppdateringar för FSSC 22000-certifikat

Certifikat

FSSC On-Site

Tillgänglig för FSSC 22000
  • Automatiska meddelanden om ändringar av FSSC 22000-certifikatstatus.
  • Markera dina egna anläggningar och dina partners och leverantörers anläggningar som favoriter för snabba insikter.
  • Integrera all certifieringsstatusdata med dina egna IT-system med hjälp av vårt API.
Du kan prenumerera på tjänsten årsvis även om du inte själv är FSSC certifierad

Dataanalys: Börja med "kända kända" från incidentdatabaser och historiska data

Orkan
När du börjar granska problemet med livsmedelsbedrägerier, till exempel att slutföra din första sårbarhetsbedömning för livsmedelsbedrägerier, är det viktigt att börja med historiska, kända incidenter. 
Typen av incident kan vara en "känd känd" (en specifik typ av bedrägerihandling som inträffar inom en viss leveranskedja) eller en "känd okänd" (en viss typ av bedrägerihandling som inträffar men du vet inte var eller när).

Takeaway-poäng

  • Använd incidentdatabaser och historisk horisontskanning för att skapa en grund för din sårbarhetsbedömning av livsmedelsbedrägerier.
  • När du lägger till en ny leverantör eller produkt bör du granska de historiska incidenterna för att förstå om du har en ny eller förändrad sårbarhet.
  • Granska regelbundet incidentdatabasen och historisk horisontskanning för att se om något nytt har inträffat - det är också en datapunkt om du INTE hittar något nytt.

Investera i utbildning och kompetens On-line

VÄXA MED LIVSMEDEL utbildningar

Öka din kompetens genom att gå någon av mina prisvärda Online-utbildningar.
Du anmäler dig på hemsidan eller vill du hellre ha faktura så skicka epost till mig    

Några fördelar för Dig som kund med webb-utbildning är bl.a.
  • Du har tillgång till utbildningen så länge den finns kvar på webben eller tidsbegränsat för vissa kurser
  • Du kan se den hur många gånger som helst
  • Använd PC, Mac, smartphone eller läsplatta
  • Du kan pausa och starta och sluta när det passar
  • Du slipper resa och frånvaro
  • Utbildningarna är uppdelade i flera avsnitt
  • Ingår åhörarkopior, övningsuppgifter mm som vid andra kurser, som du enkelt laddar hem
  • Intyg över genomförd utbildning

Till Webb-utbildning    

Frågor ?

Liksom tidigare kan jag i mån av tid svara på kortare frågor som rör tolkning av olika standarder mm (BRC, BRC IoP, FSSC 22 000), men ni får maila frågorna direkt till  FRÅGA

Är frågorna av allmänt intresse kommer jag även att ta upp dessa i nyhetsbrevet men i så fall som anonyma frågor. 


Gratis Nyhetsbrev

Känner Du någon som vill ha Nyhetsbrevet, så kan De anmäla sig här
Anmäl Dig Här 

Jan Klingspor

Lev väl

Jan

PS

Gillar Du mitt nyhetsbrev, hjälp mig gärna att sprida det på sociala medier genom att klicka på knapparna nedan, så blir jag glad 

Facebook

Annons

ControlCert
                                                          .

Online-utbildningar

VÄXA MED LIVSMEDEL utbildningar
Öka din kompetens genom att gå någon av mina online-utbildningar. 



Annons

ESET Multi-Device Security
ESET Smart Security med stöd för Windows, Mac, Linux och Android. 
Licensen finns för 1 -10 enheter

ESET Smart Security är en perfekt produkt för alla de kunder som behöver skydda flera enheter med lätta och kraftfulla antivirusprogram. 

Samma lätta och kraftfulla skydd oavsett plattform och självklart gratis support på svenska om det skulle behövas.

Du kan byta och flytta licenserna som du vill under licensperioden, så länge som du bara har det installerat på det antal enheter som licensen gäller för.