2023 - Okt
- Ta Hand om Din egen Kompetensutveckling!
- Ny Guideline - Hantering av utrustning
- BRC Ny Guideline - Färskvaror
- Inte bara Livsmedel förfalskas - Vågar du flyga?
- Hur man bestämmer hållbarhetstid?
- Använder artificiell intelligens för att optimera köttindustrin
- BRC Food utg 9 - Ny utbildning
- Att hålla Listeria stången: Implementera ett effektivt övervakningsprogram
- Brödförgiftningsincident i Portugal gjorde mer än 200 sjuka
- Ny kurs - System för TACCP och VACCP
- Katastrofala misslyckanden: Lärdomar från de 5 värsta händelserna för livsmedelssäkerhet
- Nya FSSC 22000 vers.6.0
- Växttoxin i dåligt tillagade kidneybönor bakom franskt utbrott
- Uppskattad Online utbildning HACCP, VACCP och TACCP
- Till vem skall Lvsmedelssäkerhetsteamet rapportera
- Få automatiska statusuppdateringar för FSSC 22000-certifikat
- Dataanalys: Börja med "kända kända" från incidentdatabaser och historiska data
- Investera i utbildning och kompetens On-line
- Frågor ?
Ta Hand om Din egen Kompetensutveckling!

Tänk på att Du själv har ansvar för din egen kompetensutveckling. Det är inte någon annan som gör det. Att arbeta med livsmedel är livsfarligt om man inte följer god tillverkningssed som framgår av olika livsmedelsstandarder och det sparar dessutom mycket pengar för företagen om det görs på rätt sätt. Många gånger är det ocksån frågan om företagets överlevnad om man inte gör det.
Så glöm inte att göra plats för en eller annan utbildning för att öka din egen kompetens. En Online utbildning är lättast att få in i kalendern. Ofta får man också själv ta initiativet för att det skall bli av. Kompetens kan ingen ta ifrån dig, det bär du med dig även om du skulle byta jobb.
Lev väl
Jan
Ny Guideline - Hantering av utrustning

Kan Du svara på nedanstående frågor från din revisor för bedömning av krav 2.5.15, annars kanske det är läge att läsa den nya guiden.
- Är inköpskraven fastställda och kända för all ny utrustning?
- Finns det stödjande dokumentation tillgänglig för granskning, såsom inköpsspecifikationer, idrifttagningsrapporter, bruksanvisningar för utrustning, certifieringsdokument etc. för att bekräfta utrustningens hygieniska design och framgångsrik idrifttagning?
- Tar den upp utrustningens hygieniska design, de produkter som hanteras och de juridiska / kundkraven?
- Har den avsedda användningen tydligt identifierats och riskerna med utrustningen fastställts?
- Har en riskbaserad förändringshanteringsprocess för ny utrustning eller ändringar av befintlig utrustning upprättats?
- Har relevanta uppdateringar gjorts av hanteringssystemet för livsmedelssäkerhet på grundval av de ändringar som gjorts i utrustningen? T.ex. rengörings- och underhållsscheman uppdaterade, miljöövervakningsprogram uppdaterade, bevis på utbildning tillgänglig?.
BRC Ny Guideline - Färskvaror

Denna guidline kommer att ge hjälp till förpackare av färskvaror som omfattas av kategori 5 i BRC globala standard för livsmedelssäkerhet. Kategori 5 omfattar frukt, grönsaker och nötter.
Riktlinjen koncentrerar sig på områden som är av särskilt intresse för färskvaruindustrin och innehåller, där så är möjligt, praktisk vägledning och exempel för att underlätta ett effektivt genomförande av kraven och främja konsekvens i tolkningen.
Kan laddas ned gratis för de som har tillgång till BRC Participate eller köpas.
läs mer här
Inte bara Livsmedel förfalskas - Vågar du flyga?

Det brittiska företaget "sålde förfalskade motordelar till Boeing och Airbus"
Jetmotordelar med förfalskad dokumentation levererades till flygbolag för reparation av Boeing- och Airbus-plan av det brittiska företaget AOG Technics Ltd, enligt en utredning av Europeiska unionens byrå för luftfartssäkerhet (EASA).
En Reuters-rapport konstaterar att tusentals delar kan ha distribuerats, och CFM International, tillverkaren av CFM56-motorn, har väckt talan mot AOG Technics och anklagar den för att delta i ett "avsiktligt, oärligt och sofistikerat system för att lura marknaden med förfalskade dokument i industriell skala."
Enligt en ny artikel i British Journal of Criminology är så mycket som 10% av den lagliga marknaden för flygplansdelar förfalskningar och förekomsten av dessa delar på kommersiella flygplan är "vanligare än många inser."
Hur man bestämmer hållbarhetstid?

- hur hållbarhet definieras;
- orsakerna till försämring och förstörelse av mat;
- varför livsmedel kan bli osäkra under lagring;
- Hur man avgör om en "bäst före"- eller "sista förbrukningsdag" krävs.
- Den information som behövs för att ta reda på vad hållbarheten är. och
- Hur man säkerställer säkerheten för kylda livsmedel.
Använder artificiell intelligens för att optimera köttindustrin

Genom en SaaS-lösning (Software as a Service) i Azure, Microsofts molnlösning, går det att hantera den komplexa databasen med över 6 miljoner variabler, på ett tryggt och säkert sätt för kunden. Resultaten presenteras via ett användargränssnitt som bygger på Power BI, vilket ger användarna nya insikter och rekommendationer om optimal skärning och bearbetning, baserat på både nuvarande och framtida efterfrågan på marknaden.
BRC Food utg 9 - Ny utbildning

Att hålla Listeria stången: Implementera ett effektivt övervakningsprogram

Att implementera ett effektivt Listeria monocytogenes miljöövervakningsprogram (EMP) är ett viktigt sätt att säkerställa att ett företag kommer att uppfylla skyldigheter gentemot konsument / kundskydd, behålla sitt rykte och sina varumärken och följa lagstadgade krav.
Ett bra Listeria-övervakningsprogram möjliggör kunskap om var Listeria kan komma in, hamna och röra sig genom anläggningen, vilket är det första steget mot att hålla den i drift och inte låta den påverka produktionsytor eller färdig produkt.
Listeria kommer att fortsätta att introduceras till livsmedelsmiljön, så det åligger oss att fortsätta att identifiera var vi kan hitta den växande. Denna process kallas ofta "Seek and Destroy" . Målet är att hitta Listeria i miljön och sedan implementera komponenten "förstöra" och eliminera den när den hittas, samt förhindra återfall.
Läs mer här
Brödförgiftningsincident i Portugal gjorde mer än 200 sjuka

Tropanalkaloidfynd
I prover tagna från mjöl, bröd och patienter detekterades tropanalkaloiderna atropin och skopolamin i mycket höga nivåer.En undersökning fann starka bevis på kontaminering med frön från Datura-släktet, en växt som kan finnas som ogräs i odlade fält. Sådan förorening kan uppstå under skörden.
Ny kurs - System för TACCP och VACCP

Katastrofala misslyckanden: Lärdomar från de 5 värsta händelserna för livsmedelssäkerhet

Innehåll producerat av GFSR
Under de senaste 25 åren har livsmedelsindustrin bevittnat flera livsmedelssäkerhetsincidenter som har fått allvarliga konsekvenser för folkhälsan och konsumenternas förtroende. Dessa incidenter tjänar inte bara som påminnelser om vikten av stränga livsmedelsstandarder utan belyser också de kritiska saker som livsmedelsföretag bör uppmärksamma närdet gäller produktsäkerhet.- The Peanut Corporation of America (PCA) Salmonella Outbreak (2008-2009)
- The Chipotle E. coli and Norovirus Outbreaks (2015-2016)
- The Odwalla Apple Juice E. coli Outbreak (1996)
- The Maple Leaf Foods Listeria Outbreak (2008)
- The Chipotle E. coli and Norovirus Outbreaks (2015-2016)
Nya FSSC 22000 vers.6.0

- Anpassning av kategorierna i livsmedelskedjan i enlighet med ISO 22003-1:2022.
- Tillämpningsområdet har utvidgats till att omfatta handel och förmedling (FII) och minskats genom att jordbruk och FSSC 22000-Quality har tagits bort från systemet.
- Integrering av kraven på livsmedelssäkerhet och kvalitetskultur.
- Nya krav på kvalitetskontroll, matsvinn och livsmedelsavfall, samt hantering av utrustning.
- Skärpta befintliga ytterligare krav i del 2 i systemet, inbegripet men inte begränsat till allergenhantering och miljöövervakning.
- Ändringar av och förtydliganden av krav för certifieringsprocessen.
- Tillägg av en QR-kod på FSSC 22000-certifikat för förbättrad spårbarhet.
Växttoxin i dåligt tillagade kidneybönor bakom franskt utbrott

Snabb sjukdomsdebut
Symtomen var främst lägre matsmältningssjukdomar som diarré och buksmärtor och inträffade snabbt efter lunch den 5 juli, vilket tyder på en toxinliknande patogen process. De kom mellan 48 minuter och 23 timmar efter måltiden och försvann spontant inom 10 timmar.Ett utbrott orsakat av Clostridium perfringens var den första hypotesen. Den uppskattade inkubationstiden var dock för kort och den upptäcktes inte i livsmedelsprover.
Phytohaemagglutinin, ett växtlektin, hittades i chili con carne i en koncentration över den potentiellt toxiska dosen. De råa kidneybönorna i chili con carne hade en hög hemagglutinationsaktivitet. De var underkokta, och fytohemagglutininet förstördes inte fullständigt. Det är troligt att hemagglutinationsaktiviteten hos bönorna var annorlunda, med vissa bönor med låga halter av toxiner och andra med högre värden.
Det finns för närvarande inga regler för livsmedelsindustrin för att fastställa giftiga tröskelvärden och den högsta tillåtna nivån av PHA i bönprodukter.
Uppskattad Online utbildning HACCP, VACCP och TACCP
- "Utbildningen var väldigt lärorik och gav många nya infallsvinklar på hur man kan jobba med HACCP, VACCP, TACCP. Gav en väldigt bra fördjupning i ämnet. Kan starkt rekommendera denna kurs."
- "Jag tycker att denna utbildning är riktigt bra! Jag kommer att rekommendera denna utbildning till mina kollegor! Utbildningen borde även finnas tillgänglig på engelska för att vidga träffyta för utrikesfödda. Tack För en riktigt bra utbildning"
- "Jag tycker detta var en bra och heltäckande utbildning. Trots att jag jobbat med frågorna tidigare fick jag flera nya vinklar att se på olika saker. Det är inte alltid så självklart"
- "Jag tycker du gjort denna utbildning bra, och väldigt bra att man kan ladda ner mallar"
- "Bra genomgång med exempel som är lätta att förstå för utbildningen"
Du lär dig att göra en faroanalys och riskbedömning baserat på Codex Alimentarius samt varianter baserade på BRC, ISO 22 000 och FSSC 22 000 och du får användbara mallar som du kan jobba med.
Kursmaterial består av Videos, Åhörarkopior, Övningsuppgifter och Kunskapsprov.
Till vem skall Lvsmedelssäkerhetsteamet rapportera

En genomgång av organisationsstrukturer visar att livsmedelssäkerhetsteam rapporterar till olika funktioner mellan livsmedelsföretag.
Frågan är: Vilken struktur ger bäst möjlighet till framgång för livsmedelssäkerhetsteamet? Dessutom, vad är måtten på framgång? Enkelt uttryckt bör livsmedelssäkerhet vara att se till att livsmedlen uppfyller lagstadgade krav och att varje förpackning varje dag är säker för konsumtion.
Detta uttalande innehåller många komplexiteter, inklusive livsmedelssäkerhetsdesign av nya och befintliga produkter, fastställande av parametrar för distribution / hållbarhet och validerade tillagningsinstruktioner (om det behövs), för att nämna några.
Vill du läsa några argument för olika placering i organisationsschemat hittar du det här
Vill du läsa några argument för olika placering i organisationsschemat hittar du det här
Få automatiska statusuppdateringar för FSSC 22000-certifikat

FSSC On-Site
- Automatiska meddelanden om ändringar av FSSC 22000-certifikatstatus.
- Markera dina egna anläggningar och dina partners och leverantörers anläggningar som favoriter för snabba insikter.
- Integrera all certifieringsstatusdata med dina egna IT-system med hjälp av vårt API.
Dataanalys: Börja med "kända kända" från incidentdatabaser och historiska data

Takeaway-poäng
- Använd incidentdatabaser och historisk horisontskanning för att skapa en grund för din sårbarhetsbedömning av livsmedelsbedrägerier.
- När du lägger till en ny leverantör eller produkt bör du granska de historiska incidenterna för att förstå om du har en ny eller förändrad sårbarhet.
- Granska regelbundet incidentdatabasen och historisk horisontskanning för att se om något nytt har inträffat - det är också en datapunkt om du INTE hittar något nytt.
Investera i utbildning och kompetens On-line
Öka din kompetens genom att gå någon av mina prisvärda Online-utbildningar.
Du anmäler dig på hemsidan eller vill du hellre ha faktura så skicka epost till mig
- Du har tillgång till utbildningen så länge den finns kvar på webben eller tidsbegränsat för vissa kurser
- Du kan se den hur många gånger som helst
- Använd PC, Mac, smartphone eller läsplatta
- Du kan pausa och starta och sluta när det passar
- Du slipper resa och frånvaro
- Utbildningarna är uppdelade i flera avsnitt
- Ingår åhörarkopior, övningsuppgifter mm som vid andra kurser, som du enkelt laddar hem
- Intyg över genomförd utbildning
Till Webb-utbildning
Frågor ?
Liksom tidigare kan jag i mån av tid svara på kortare frågor som rör tolkning av olika standarder mm (BRC, BRC IoP, FSSC 22 000), men ni får maila frågorna direkt till FRÅGA
Är frågorna av allmänt intresse kommer jag även att ta upp dessa i nyhetsbrevet men i så fall som anonyma frågor.
Gratis Nyhetsbrev
Känner Du någon som vill ha Nyhetsbrevet, så kan De anmäla sig här
Anmäl Dig Här
Online-utbildningar
Annons
Licensen finns för 1 -10 enheter
ESET Smart Security är en perfekt produkt för alla de kunder som behöver skydda flera enheter med lätta och kraftfulla antivirusprogram.
Du kan byta och flytta licenserna som du vill under licensperioden, så länge som du bara har det installerat på det antal enheter som licensen gäller för.