2023 - Dec
- God Jul och Gott Nytt år
- Omröstning
- Olivkrisen - varning för livsmedelsbedrägerier
- Databas Förfalskning av Livsmedel
- Årsrapport om livsmedelsbedrägerier 2020–2021 från Canada
- Ny kurs - System för TACCP och VACCP(Hot, Sabotage och Förfalskning)
- Certifiering för Växtbaserade livsmedel
- Kreditkortsuppgifter som används för att spåra möjliga fall vid botulismutbrott
- Plattform för livsmedelssäkerhet i Europa
- Codex Alimentarius har publicerat en rapport om tröskelvärden för icke-prioriterade allergener
- Nya FSSC 22000 vers.6.0 - Lär Dig mer nu !!!
- Vanliga frågor om FSSC 22000
- AI är på väg att helt förändra hur du använder datorer
- AI har fördelar inom kvalitetsledning
- Microsofts nya specialkurs gör dig till ett AI-proffs på 12 veckor
- Uppskattad Online utbildning HACCP, VACCP och TACCP
- Köksliv 2: Vad gör folk egentligen i sina kök?
- Nya infektioner från Listeria kopplas till färska persikor, nektariner och plommon, meloner mm
- Enokisvampar återkallas i flera stater efter att tester visar kontaminering med listeria
- BRC Food utg 9 - Ny utbildning
- Solens mörka effekter på plastflaskor
- Polisen griper misstänkt för knarkspetsad champagne
- WHO Mikrobiologisk riskbedömning: vägledning för livsmedel
- Nu officiell svensk översättning IFS Food 8
- Nio saker Du bör veta om livsmedelssäkerhet för cellbaserade livsmedel
- Du har väl inte glömt omröstningen först i nyhetsbrevet?
- Investera i utbildning och kompetens On-line
- Frågor ?
God Jul och Gott Nytt år

Så har ännu ett år bara försvunnit. Annorlunda på många sätt i vår omvärld och med stora förändringar på gång. Där tänker jag framför allt på AI- som kommer att påverka oss alla, både i vår yrkesroll och privat, se artikel i detta nyhetsbrev.
Har Du pengar kvar i årets budget, så satsa dem på kompetenshöjande utbildning. Köper du mina kurser före årsskiftet kan du påbörja utbildningen när du vill under nästa år.
Jag ser fram emot att fortsätta med nyhetsbrevet och mina online utbildningar även nästa år.
Önskar alla er läsare och gamla kollegor en riktigt God Jul och Gott Nytt År.
Jan
Omröstning
Vad skulle Du kunna tänka dig att betala per år?
( icke bindande omröstning )
Olivkrisen - varning för livsmedelsbedrägerier

Världens olivkris slår hårt mot leveranskedjorna. Oliver håller på att bli så dyra och sällsynta att brottslingar med motorsåg sågar av fruktfyllda grenar på olivträd och till och med tar hela olivträd från odlingarna på natten i Europa. Vissa odlare mikrochippar till och med sina träd som svar på stölderna.
Mitt tipps, köp i stället svensk kallpressad rapsolja som smakar förträffligt och har minst lika bra egenskaper och inte alls är utsatt för förfalskning. En sak är klar använder du olivolja i produktionen, så behöver du kunna visa att du gjort vad som är rimligt för att säkerställa att den inte är förfalskad.
Databas Förfalskning av Livsmedel

Jag har nog berättat om den här databasen för många år sedan, men den är fortfarande informativ med öppna uppgifter om livsmedelsbedrägerier. Du kan söka på olika ingredienser. Kräver inloggning men är gratis att använda vad jag vet.
Årsrapport om livsmedelsbedrägerier 2020–2021 från Canada

Ny kurs - System för TACCP och VACCP
(Hot, Sabotage och Förfalskning)

Certifiering för Växtbaserade livsmedel

Plant Based Standard är en livsmedelscertifiering utvecklad i Sverige, som även är tillgänglig för livsmedelsverksamheter globalt. Genom standardreglerna för denna certifiering skapas tydliga ramar för vad den märkta produkten förväntas leva upp till vad gäller innehåll och rutiner under tillverkningsprocessen. Att regelverket efterlevs bekräftas av tredjeparts revisorers regelbundna kontroller på plats vid tillverkningen.
Loggan som används är en politiskt och etiskt neutral märkning som tydligt visar att produkten är växtbaserad och certifierad enligt Plant Based Standards regelverk, vilket finns tillgängligt på hemsidan.
Kreditkortsuppgifter som används för att spåra möjliga fall vid botulismutbrott

Ett utbrott av livsmedelsburen botulism i Frankrike har belyst effektiviteten av att använda kreditkortsdata för att identifiera potentiella patienter. Vet inte om denna metod använts vid återkallelser i Sverige, men med tanke på att de flesta köp i dag sker med kreditkort borde det vara möjligt om det är riktigt allvarligt.
I september 2023 inträffade ett botulismutbrott som drabbade 15 personer i Bordeaux under rugby-VM. Sjuka människor kom från Kanada, Frankrike, Tyskland, Irland, Spanien, Storbritannien och USA. En person dog. Patienter rapporterade att de konsumerade lokalt producerade konserverade sardiner på restaurangen Tchin Tchin Wine Bar.
En sökning efter personer som hade konsumerat sardinerna gjordes med hjälp av data från restaurangernas kreditkortskvitton
Plattform för livsmedelssäkerhet i Europa

En digital plattform som samarbetar med ett nätverk av 50+ stödjande partner, forskningsinstitutioner och den akademiska världen, livsmedelsföretagare, livsmedelssäkerhetsmyndigheter, ministerier, konsumentorganisationer och paraplynätverk.
Du hittar många olika artiklar här
Codex Alimentarius har publicerat en rapport om tröskelvärden för icke-prioriterade allergener

Codex Alimentarius har publicerat en ny rapport som granskar vetenskapliga data för att fastställa tröskelvärden för icke-prioriterade allergener. Dessa allergener, som inte beaktats i tidigare rapporter, inkluderar specifika trädnötter (paranöt, macadamianöt/Queenslandnöt, pinjenöt), soja, selleri, lupin, senap, bovete och havre.
Ladda ned rapporten här
Nya FSSC 22000 vers.6.0 - Lär Dig mer nu !!!

- Anpassning av kategorierna i livsmedelskedjan i enlighet med ISO 22003-1:2022.
- Tillämpningsområdet har utvidgats till att omfatta handel och förmedling (FII) och minskats genom att jordbruk och FSSC 22000-Quality har tagits bort från systemet.
- Integrering av kraven på livsmedelssäkerhet och kvalitetskultur.
- Nya krav på kvalitetskontroll, matsvinn och livsmedelsavfall, samt hantering av utrustning.
- Skärpta befintliga ytterligare krav i del 2 i systemet, inbegripet men inte begränsat till allergenhantering och miljöövervakning.
- Ändringar av och förtydliganden av krav för certifieringsprocessen.
- Tillägg av en QR-kod på FSSC 22000-certifikat för förbättrad spårbarhet.
Vanliga frågor om FSSC 22000

På hemsidan för FSSC 22000 finns en lista över de vanligaste frågorna och deras svar från den nya FSSC 22000 V6, med följande rubriker:
- Allmänt
- Vägledningar
- Huvudsakliga ändringar
- Krav
- Timing
- Översättningar
AI är på väg att helt förändra hur du använder datorer

Bill Gates har skrivit en intressant artikel om hur AI kommer att förändra vårt sätt att använda dorer och vårt arbetssätt.
För att se den dramatiska förändring som AI-agenter kommer att medföra, låt oss jämföra dem med de AI-verktyg som finns tillgängliga idag. De flesta av dessa är bots. De är begränsade till en app och kliver i allmänhet bara in när du skriver ett visst ord eller ber om hjälp. Eftersom de inte kommer ihåg hur du använder dem från en gång till en annan, blir de inte bättre eller lär sig några av dina preferenser.
Agenter är smarta. De är proaktiva och kan komma med förslag innan du ber om dem. De utför uppgifter i olika program. De förbättras med tiden eftersom de kommer ihåg dina aktiviteter och känner igen avsikter och mönster i ditt beteende. Baserat på denna information erbjuder de sig att tillhandahålla vad de tror att du behöver, även om du alltid kommer att fatta de slutliga besluten.
Viktiga frågor att beakta när man använder AI i företaget är t.ex.:
- Vilken typ av information får vi skriva in i AI-verktygen. Kanske inte så lämpligt med att be om förändringar på företagets hemliga recept, eller unik produktionsprocess. AI använder inmatat info även när andra företag frågar.
- Vem får lov att använda AI
- Kan vi lita på infon vi får från AI och hur skall den valideras?
- Vem äger resultatet som Ai-genererar?
- Har ni som företag över huvud taget några regler kring användning av AI ???
- ...
AI har fördelar inom kvalitetsledning

Inom livsmedelsindustrin, specifikt, optimerar AI livsmedelssäkerhet, kvalitetskontroll, supply chain management och så mycket mer.
· Förbättra kvalitetskontrollen.
· Öka livsmedelssäkerheten.
· Förbättra regelefterlevnaden
· Förbättra hanteringen av försörjningskedjan.
· Minimera matsvinnet.
· Främja rengöring och sanering.
· Förutse behov av underhåll av utrustning.
· Lyft hållbarheten.
· Förbättra kundservicen.
Microsofts nya specialkurs gör dig till ett AI-proffs på 12 veckor

Utforska den artificiella intelligensens (AI) värld med Microsofts läroplan på 12 veckor och 24 lektioner! Dyk ner i symbolisk AI, neurala nätverk, datorseende, naturlig språkbehandling och mer. Praktiska lektioner, frågesporter och labbar förbättrar ditt lärande. Den här omfattande guiden, designad av experter, är perfekt för nybörjare och täcker TensorFlow, PyTorch och etiska AI-principer. Börja din AI-resa idag!"
Se även Affärsfall för att använda AI i näringslivet. Överväg att gå utbildningsvägen Introduktion till AI för företagsanvändare på Microsoft Learn, eller AI Business School, som utvecklats i samarbete med INSEAD.
Uppskattad Online utbildning HACCP, VACCP och TACCP
- "Utbildningen var väldigt lärorik och gav många nya infallsvinklar på hur man kan jobba med HACCP, VACCP, TACCP. Gav en väldigt bra fördjupning i ämnet. Kan starkt rekommendera denna kurs."
- "Jag tycker att denna utbildning är riktigt bra! Jag kommer att rekommendera denna utbildning till mina kollegor! Utbildningen borde även finnas tillgänglig på engelska för att vidga träffyta för utrikesfödda. Tack För en riktigt bra utbildning"
- "Jag tycker detta var en bra och heltäckande utbildning. Trots att jag jobbat med frågorna tidigare fick jag flera nya vinklar att se på olika saker. Det är inte alltid så självklart"
- "Jag tycker du gjort denna utbildning bra, och väldigt bra att man kan ladda ner mallar"
- "Bra genomgång med exempel som är lätta att förstå för utbildningen"
Du lär dig att göra en faroanalys och riskbedömning baserat på Codex Alimentarius samt varianter baserade på BRC, ISO 22 000 och FSSC 22 000 och du får användbara mallar som du kan jobba med.
Kursmaterial består av Videos, Åhörarkopior, Övningsuppgifter och Kunskapsprov.
Köksliv 2: Vad gör folk egentligen i sina kök?

Prisbelönt forskning avslöjar de dolda sanningarna bakom människors livsmedelssäkerhetsbeteenden.
Varje år inträffar 2,4 miljoner fall av livsmedelsburna sjukdomar i Storbritannien, vilket resulterar i cirka 222 000 läkarbesök. Nu har Kitchen Life 2, en prisbelönt undersökning på uppdrag av Food Standards Agency, gett oss insikt i vad som verkligen händer bakom stängda dörrar och hur våra beteenden kan göra oss sjuka.
Nya infektioner från Listeria kopplas till färska persikor, nektariner och plommon, meloner mm

Enokisvampar återkallas i flera stater efter att tester visar kontaminering med listeria

BRC Food utg 9 - Ny utbildning

Solens mörka effekter på plastflaskor

Polisen griper misstänkt för knarkspetsad champagne

Åtta personer i åldrarna 33 till 52 år insjuknade i mitten av februari 2022 i Weiden, Tyskland, och en dog. Det fanns också fyra sjukdomsfall i Nederländerna
WHO Mikrobiologisk riskbedömning: vägledning för livsmedel

Den uppdaterar tre tidigare FAO- och WHO-vägledningsdokument (MRA 3, MRA 7 och MRA 17) och samlar dem i en enda volym, vilket ger ett övergripande paraply för mikrobiologisk riskbedömning. På så sätt fångar den tillväxten och erfarenheten inom detta område, som fortsätter att utvecklas i linje med vetenskapens och riskhanteringens krav.
Vägledningen för mikrobiologisk riskbedömning av livsmedel har tagits fram för det globala samfundet av forskare och riskbedömare, både erfarna och oerfarna när det gäller riskbedömning, och riskhanterare eller andra som ansvarar för riskbeslut och/eller riskkommunikation så att de kan:
- identifiera de viktigaste frågorna och egenskaperna hos en mikrobiologisk risk;
- i känna igen egenskaperna hos en riskbedömning enligt bästa praxis,
- undvika vissa vanliga fallgropar vid riskbedömning, och iv) utföra riskbedömningar som är lyhörda för riskhanterarnas behov.
Nu officiell svensk översättning IFS Food 8

Nio saker Du bör veta om livsmedelssäkerhet för cellbaserade livsmedel

Läs hela rapporten här
Du har väl inte glömt omröstningen först i nyhetsbrevet?
Investera i utbildning och kompetens On-line
Öka din kompetens genom att gå någon av mina prisvärda Online-utbildningar.
Du anmäler dig på hemsidan eller vill du hellre ha faktura så skicka epost till mig
- Du har tillgång till utbildningen så länge den finns kvar på webben eller tidsbegränsat för vissa kurser
- Du kan se den hur många gånger som helst
- Använd PC, Mac, smartphone eller läsplatta
- Du kan pausa och starta och sluta när det passar
- Du slipper resa och frånvaro
- Utbildningarna är uppdelade i flera avsnitt
- Ingår åhörarkopior, övningsuppgifter mm som vid andra kurser, som du enkelt laddar hem
- Intyg över genomförd utbildning
Till Webb-utbildning
Frågor ?
Liksom tidigare kan jag i mån av tid svara på kortare frågor som rör tolkning av olika standarder mm (BRC, BRC IoP, FSSC 22 000), men ni får maila frågorna direkt till FRÅGA
Är frågorna av allmänt intresse kommer jag även att ta upp dessa i nyhetsbrevet men i så fall som anonyma frågor.
Gratis Nyhetsbrev
Känner Du någon som vill ha Nyhetsbrevet, så kan De anmäla sig här
Anmäl Dig Här
Online-utbildningar
Annons
Skaffa ESET HOME Security Ultimate och dra nytta av alla fördelar med ESET HOME Security Premium,
och dessutom kan du:
✓ Säkra din internetanslut-ning överallt med hjälp av VPN. Den stoppar andra från att stjäla dina data och spåra dina onlineaktiviteter. Du kan titta på och göra vad du vill online. Dela den enkelt med vänner.
✓ Förbättra din webbläs-ares integritetsskydd och säkerhet. Bli av med metadata från bilder som laddats upp till din webbläs-are och granska och hantera webbplatsbehörigheter enkelt.
Nya ESET Home Security Ultimate är ESETs bästa säkerhetsplan med VPN och uppstädning av Metadata för total sinnesro.