2023 - Dec

God Jul och Gott Nytt år

Kompetensutveckling

Så har ännu ett år bara försvunnit. Annorlunda på många sätt i vår omvärld och med stora förändringar på gång. Där tänker jag framför allt på AI- som kommer att påverka oss alla, både i vår yrkesroll och privat, se artikel i detta nyhetsbrev. 

Har Du pengar kvar i årets budget, så satsa dem på kompetenshöjande utbildning. Köper du mina kurser före årsskiftet kan du påbörja utbildningen när du vill under nästa år.

Jag ser fram emot att fortsätta med nyhetsbrevet och mina online utbildningar även nästa år.
Önskar alla er läsare och gamla kollegor en riktigt God Jul och Gott Nytt År.
Jan

Omröstning

Vad är mitt nyhetsbrev värt för Dig?

  
Eftersom det bra mycket mer jobb än man tror med att skapa nyhetsbrevet, så har jag börjat fundera på om mina läsare är villiga att prenumerera på nyhetsbrevet som kommer ca 6 ggr per år.

Vad skulle Du kunna tänka dig att betala per år? 
( icke bindande omröstning )

Olivkrisen - varning för livsmedelsbedrägerier

BRC Guideline

Världens olivkris slår hårt mot leveranskedjorna. Oliver håller på att bli så dyra och sällsynta att brottslingar med motorsåg sågar av fruktfyllda grenar på olivträd och till och med tar hela olivträd från odlingarna på natten i Europa. Vissa odlare mikrochippar till och med sina träd som svar på stölderna.

Mitt tipps, köp i stället svensk kallpressad rapsolja som smakar förträffligt och har minst lika bra egenskaper och inte alls är utsatt för förfalskning. En sak är klar använder du olivolja i produktionen, så behöver du kunna visa att du gjort vad som är rimligt för att säkerställa att den inte är förfalskad.

Databas Förfalskning av Livsmedel

Flygplan

Jag har nog berättat om den här databasen för många år sedan, men den är fortfarande informativ med öppna uppgifter om livsmedelsbedrägerier. Du kan söka på olika ingredienser. Kräver inloggning men är gratis att använda vad jag vet.

Läs mer om Food Fraud här

Årsrapport om livsmedelsbedrägerier 2020–2021 från Canada

Bröd
Livsmedelsbedrägerier är en prioriterad fråga inom ramen för Kanadas livsmedelspolitik. Denna rapport är en översikt över de åtgärder för initiativ mot livsmedelsbedrägerier som CFIA genomförde under räkenskapsåret 2020–2021, med fokus på resultaten av övervakningen av vissa högriskvaror (honung, fisk, olivolja, andra dyra oljor och kryddor) som är mottagliga för livsmedelsbedrägerier.

Ny kurs - System för TACCP och VACCP
(Hot, Sabotage och Förfalskning)

Ny kurs TACCP & VACCP
Lär Dig allt om Hot, Sabotage och Förfalskning. Lämplig för Dig som sitter i HACCP grupp, deltager i beslut om bedömning och hantering av Hot, Sabotage och Förfalskning och behöver kunna visa att du har grundläggande kompetens i ämnet. Även lämplig för certifieringsrevisorer som behöver minst 2 +  2 tim utbildning med avslutande prov.
Läs mer om kursen här          

Certifiering för Växtbaserade livsmedel

Styckning
Efterfrågan på växtbaserade produkter ökar och därmed behovet av att visa konsumenten vilka produkter som är helt fria från animaliskt innehåll, men i dagsläget finns ingen lagstiftning som definierar ordet "vegan" eller "växtbaserat".

Vem som helst är fri att godtyckligt använda dessa begrepp utan någon form av kontroll, vilket medför att det blir svårt för konsumenten att veta vad tillverkaren menar är en växtbaserad produkt, och hur strikt detta tillämpas under hela tillverkningsprocessen.
 
Plant Based Standard är en livsmedelscertifiering utvecklad i Sverige, som även är tillgänglig för livsmedelsverksamheter globalt. Genom standardreglerna för denna certifiering skapas tydliga ramar för vad den märkta produkten förväntas leva upp till vad gäller innehåll och rutiner under tillverkningsprocessen. Att regelverket efterlevs bekräftas av tredjeparts revisorers regelbundna kontroller på plats vid tillverkningen.
 
Loggan som används är en politiskt och etiskt neutral märkning som tydligt visar att produkten är växtbaserad och certifierad enligt Plant Based Standards regelverk, vilket finns tillgängligt på hemsidan.

Kreditkortsuppgifter som används för att spåra möjliga fall vid botulismutbrott

FSSC 22000 Guideline

Ett utbrott av livsmedelsburen botulism i Frankrike har belyst effektiviteten av att använda kreditkortsdata för att identifiera potentiella patienter. Vet inte om denna metod använts vid återkallelser i Sverige, men med tanke på att de flesta köp i dag sker med kreditkort borde det vara möjligt om det är riktigt allvarligt.

I september 2023 inträffade ett botulismutbrott som drabbade 15 personer i Bordeaux under rugby-VM. Sjuka människor kom från Kanada, Frankrike, Tyskland, Irland, Spanien, Storbritannien och USA. En person dog. Patienter rapporterade att de konsumerade lokalt producerade konserverade sardiner på restaurangen Tchin Tchin Wine Bar.

En sökning efter personer som hade konsumerat sardinerna gjordes med hjälp av data från restaurangernas kreditkortskvitton

Läs mer här

Plattform för livsmedelssäkerhet i Europa

Guide hållbarhetstid
Plattformen FoodSafety4EU växer som ett gränssnitt mellan vetenskap, politik och samhälle genom att integrera olika delar och engagera flera aktörer från det europeiska systemet för livsmedelssäkerhet.

En digital plattform som samarbetar med ett nätverk av 50+ stödjande partner, forskningsinstitutioner och den akademiska världen, livsmedelsföretagare, livsmedelssäkerhetsmyndigheter, ministerier, konsumentorganisationer och paraplynätverk.
Du hittar många olika artiklar här

Codex Alimentarius har publicerat en rapport om tröskelvärden för icke-prioriterade allergener

Listeria

Codex Alimentarius har publicerat en ny rapport som granskar vetenskapliga data för att fastställa tröskelvärden för icke-prioriterade allergener. Dessa allergener, som inte beaktats i tidigare rapporter, inkluderar specifika trädnötter (paranöt, macadamianöt/Queenslandnöt, pinjenöt), soja, selleri, lupin, senap, bovete och havre.
Ladda ned rapporten här

Nya FSSC 22000 vers.6.0 - Lär Dig mer nu !!!

Ny kurs FSSC 22000
För de flesta företagen så innebär nyheterna omfattande förändringar där man behöver tid för att införa nya rutiner, så börja redan nu även om det inte tillämpas förrän på revisioner efter 1 april 2024.  I mina utbildningar ingår svensk översättning av alla kraven.

Översikt över de viktigaste ändringarna i version 6 av FSSC 22000-schemat
  • Anpassning av kategorierna i livsmedelskedjan i enlighet med ISO 22003-1:2022.
  • Tillämpningsområdet har utvidgats till att omfatta handel och förmedling (FII) och minskats genom att jordbruk och FSSC 22000-Quality har tagits bort från systemet.
  • Integrering av kraven på livsmedelssäkerhet och kvalitetskultur.
  • Nya krav på kvalitetskontroll, matsvinn och livsmedelsavfall, samt hantering av utrustning.
  • Skärpta befintliga ytterligare krav i del 2 i systemet, inbegripet men inte begränsat till allergenhantering och miljöövervakning.
  • Ändringar av och förtydliganden av krav för certifieringsprocessen.
  • Tillägg av en QR-kod på FSSC 22000-certifikat för förbättrad spårbarhet.

Även kurserna FSSC 22000 Orientering och Interna revisioner FSSC2200 är uppdaterade till FSCC 22000 vers. 6.0

Vanliga frågor om FSSC 22000

Rengöring

På hemsidan för FSSC 22000 finns en lista över de vanligaste frågorna och deras svar från den nya FSSC 22000 V6, med följande rubriker:

  • Allmänt
  • Vägledningar
  • Huvudsakliga ändringar
  • Krav
  • Timing
  • Översättningar

AI är på väg att helt förändra hur du använder datorer

Kidneybönor

Bill Gates har skrivit en intressant artikel om hur AI kommer att förändra vårt sätt att använda dorer och vårt arbetssätt.

För att se den dramatiska förändring som AI-agenter kommer att medföra, låt oss jämföra dem med de AI-verktyg som finns tillgängliga idag. De flesta av dessa är bots. De är begränsade till en app och kliver i allmänhet bara in när du skriver ett visst ord eller ber om hjälp. Eftersom de inte kommer ihåg hur du använder dem från en gång till en annan, blir de inte bättre eller lär sig några av dina preferenser. 

Agenter är smarta. De är proaktiva och kan komma med förslag innan du ber om dem. De utför uppgifter i olika program. De förbättras med tiden eftersom de kommer ihåg dina aktiviteter och känner igen avsikter och mönster i ditt beteende. Baserat på denna information erbjuder de sig att tillhandahålla vad de tror att du behöver, även om du alltid kommer att fatta de slutliga besluten.

Läs hela artikeln här

Viktiga frågor att beakta när man använder AI i företaget är t.ex.:

  • Vilken typ av information får vi skriva in i AI-verktygen. Kanske inte så lämpligt med att be om förändringar på företagets hemliga recept, eller unik produktionsprocess. AI använder inmatat info även när andra företag frågar.
  • Vem får lov att använda AI
  • Kan vi lita på infon vi får från AI och hur skall den valideras?
  • Vem äger resultatet som Ai-genererar?
  • Har ni som företag över huvud taget några regler kring användning av AI ???
  • ...

AI har fördelar inom kvalitetsledning

Kidneybönor

Inom livsmedelsindustrin, specifikt, optimerar AI livsmedelssäkerhet, kvalitetskontroll, supply chain management och så mycket mer.

·         Proaktiv beredskap. Analysera massiva, komplexa data.
·         Optimera driften.
·         Förbättra kvalitetskontrollen.
·         Öka livsmedelssäkerheten.
·         Förbättra regelefterlevnaden
·         Förbättra hanteringen av försörjningskedjan.
·         Minimera matsvinnet.
·         Främja rengöring och sanering.
·         Förutse behov av underhåll av utrustning.
·         Lyft hållbarheten.
·         Förbättra kundservicen. 

Läs hela artikeln här

Microsofts nya specialkurs gör dig till ett AI-proffs på 12 veckor

Organisation

Utforska den artificiella intelligensens (AI) värld med Microsofts läroplan på 12 veckor och 24 lektioner! Dyk ner i symbolisk AI, neurala nätverk, datorseende, naturlig språkbehandling och mer. Praktiska lektioner, frågesporter och labbar förbättrar ditt lärande. Den här omfattande guiden, designad av experter, är perfekt för nybörjare och täcker TensorFlow, PyTorch och etiska AI-principer. Börja din AI-resa idag!"

Läs mer om läroplanen här

Se även Affärsfall för att använda AI i näringslivet. Överväg att gå utbildningsvägen Introduktion till AI för företagsanvändare på Microsoft Learn, eller AI Business School, som utvecklats i samarbete med INSEAD.

Uppskattad Online utbildning HACCP, VACCP och TACCP

System för HACCP, VACCP och TACCP
Använder Du i din faroanalys fortfarande bara allvarlighetsgrad och sannolikhet för förekomst. Då behöver du nog uppdatera din faroanalys enligt de senaste kraven fån Codex och för GFSI standarder.
Gå min uppskattade OnLine kurs, så  lär du dig vad du behöver.

Några kommentarer från deltagare i kursen:
  • "Utbildningen var väldigt lärorik och gav många nya infallsvinklar på hur man kan jobba med HACCP, VACCP, TACCP. Gav en väldigt bra fördjupning i ämnet. Kan starkt rekommendera denna kurs."
  • "Jag tycker att denna utbildning är riktigt bra! Jag kommer att rekommendera denna utbildning till mina kollegor! Utbildningen borde även finnas tillgänglig på engelska för att vidga träffyta för utrikesfödda. Tack För en riktigt bra utbildning" 
  • "Jag tycker detta var en bra och heltäckande utbildning. Trots att jag jobbat med frågorna tidigare fick jag flera nya vinklar att se på olika saker. Det är inte alltid så självklart"
  • "Jag tycker du gjort denna utbildning bra, och väldigt bra att man kan ladda ner mallar"
  • "Bra genomgång med exempel som är lätta att förstå för utbildningen"
Kursen motsvarar en vanlig klassrumskurs på 2 dagar. Du får ökad förståelsen för de hälsofaror som förekommer i livsmedelskedjan och de verktyg vi har för att förebygga farorna. 

Du lär dig att göra en faroanalys och riskbedömning baserat på Codex Alimentarius samt varianter baserade på BRC, ISO 22 000 och FSSC 22 000 och du får användbara mallar som du kan jobba med.

Kursmaterial består av Videos, Åhörarkopior, Övningsuppgifter och Kunskapsprov. 

Köksliv 2: Vad gör folk egentligen i sina kök?

Certifikat

Prisbelönt forskning avslöjar de dolda sanningarna bakom människors livsmedelssäkerhetsbeteenden. 

Varje år inträffar 2,4 miljoner fall av livsmedelsburna sjukdomar i Storbritannien, vilket resulterar i cirka 222 000 läkarbesök. Nu har Kitchen Life 2, en prisbelönt undersökning på uppdrag av Food Standards Agency, gett oss insikt i vad som verkligen händer bakom stängda dörrar och hur våra beteenden kan göra oss sjuka.

Med hjälp av rörelsekänsliga kameror, intervjuer och kylskåpstermometrar för att utforska livsmedelshygien i hushålls- och företagskök observerade studien 101 kök

Forskningen visar att de som deltog i nästan hälften av fallen bara sköljde händerna med vatten och inte använde tvål när de tillagade kött, fisk eller fågel, vilket gjorde att de utsatte sig för potentiella livsmedelsburna sjukdomar. Studien visade också att över hälften av hushållen som installerade en termometer i sitt kylskåp hade en medeltemperatur som var högre än det rekommenderade maxvärdet på 5 °C, vilket riskerade tillväxt av skadliga bakterier.

Nya infektioner från Listeria kopplas till färska persikor, nektariner och plommon, meloner mm

Orkan
Det går nästan inte en dag när det dyker upp varningar för Listeria Monocytogenes och det är ofta produkter som man kankse inte normalt förknippar med Listeria. Så fort man hanterar vatten i lokalerna får man tänka på risken för återinfektion med Listeria och säkerställa att man har lämpliga rengöringsrutiner och verifiering med analyser.

Enokisvampar återkallas i flera stater efter att tester visar kontaminering med listeria 

Orkan
New Yorks jordbrukskommissionär Richard A. Ball har varnat konsumenterna för förekomsten av Listeria monocytogenes i "enokisvampar", Förekomsten av Listeria monocytogenes upptäcktes i produkten efter rutinmässig provtagning av West Virginia Department of Agriculture

BRC Food utg 9 - Ny utbildning

Ny kurs BRC Food 9
Som alltid många detaljer att tugga i sig när det gäller ändring av BRC standarder. Till din hjälp får Du en svensk översättning av alla standardkraven. Perfekt att använda vid interna revisioner.

Solens mörka effekter på plastflaskor

Certifikat
Det kan vara svårt att svälja, men dricksflaskan som du plikttroget bär med dig hela dagen för att hålla dig ordentligt hydratiserad kan leverera mer än vatten i kroppen.

Den vanligaste plastvattenflaskan är tillverkad av polyetentereftalat eller PET, vilket anges på flaskan med en stämpel av nummer 1 omgiven av pilar. Denna plast anses vara säker att använda för vatten. Men är det? Egentligen är dessa flaskor inte avsedda att utsättas för solljus eller förvaras i en varm bil.
UV-strålning från solljus har förmågan att bryta kemiska bindningar i plast, inklusive PET, och detta gör att plasten snabbt bryts ner. Enligt en artikel i Plastics Today, "PET är känslig för UV-ljus, särskilt vid förhöjda temperaturer, under hög luftfuktighet och i närvaro av syre

Vad är fel med kemikalierna från plast som bryts ner? Enligt Endocrine Society, "Plast innehåller och läcker ut farliga kemikalier, inklusive hormonstörande kemikalier (EDC) som hotar människors hälsa ... EDC är kemikalier som stör kroppens hormonsystem och kan orsaka cancer, diabetes, reproduktionsstörningar och neurologiska funktionsnedsättningar hos utvecklande foster och barn. Rapporten beskriver en mängd bevis som stöder direkta orsak-och-effekt-kopplingar mellan de giftiga kemiska tillsatserna i plast och specifika hälsoeffekter på det endokrina systemet.

Polisen griper misstänkt för knarkspetsad champagne

Certifikat
En man har gripits som en del av en utredning om champagne som förorenats med ecstasy och som kopplades till ett dödsfall 2022.

Åtta personer i åldrarna 33 till 52 år insjuknade i mitten av februari 2022 i Weiden, Tyskland, och en dog. Det fanns också fyra sjukdomsfall i Nederländerna

Tjänstemän tror att flaskorna tömdes på champagne och sedan fylldes med ren flytande MDMA. Flaskorna manipulerades eftersom korkarna inte stämde överens med dem som användes på den lagliga produkten. Problemet uppstod inte hos producenten Moët Hennessy.

WHO Mikrobiologisk riskbedömning: vägledning för livsmedel

Certifikat
Riktlinjer för mikrobiologisk riskbedömning av livsmedel (MRA 36) ger en strukturerad ram för bedömning av risken för mikrobiologiska faror i livsmedel och är ett väldigt omfattande dokument.

Den uppdaterar tre tidigare FAO- och WHO-vägledningsdokument (MRA 3, MRA 7 och MRA 17) och samlar dem i en enda volym, vilket ger ett övergripande paraply för mikrobiologisk riskbedömning. På så sätt fångar den tillväxten och erfarenheten inom detta område, som fortsätter att utvecklas i linje med vetenskapens och riskhanteringens krav.

Vägledningen för mikrobiologisk riskbedömning av livsmedel har tagits fram för det globala samfundet av forskare och riskbedömare, både erfarna och oerfarna när det gäller riskbedömning, och riskhanterare eller andra som ansvarar för riskbeslut och/eller riskkommunikation så att de kan: 
  • identifiera de viktigaste frågorna och egenskaperna hos en mikrobiologisk risk; 
  • i känna igen egenskaperna hos en riskbedömning enligt bästa praxis, 
  • undvika vissa vanliga fallgropar vid riskbedömning, och iv) utföra riskbedömningar som är lyhörda för riskhanterarnas behov.

Nu officiell svensk översättning IFS Food 8

Certifikat
Nu finns en svensk officiell översättning av standarden. 
Är du intresserad av vad som är ändrat, så har jag en utbildning IFS Food 8 Orientering och även en utbildning avseende Interna revisioner IFS Food 8.

Nio saker Du bör veta om livsmedelssäkerhet för cellbaserade livsmedel

Certifikat
I april 2023 lanserade FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) och Världshälsoorganisationen (WHO) en milstolpe publikation "Food safety aspects of cell-based food". Här är nio saker för dem som arbetar i regeringen inom området livsmedelssäkerhet att veta om cellbaserade livsmedel.
Läs hela rapporten här

Du har väl inte glömt omröstningen först i nyhetsbrevet?

Investera i utbildning och kompetens On-line

VÄXA MED LIVSMEDEL utbildningar

Öka din kompetens genom att gå någon av mina prisvärda Online-utbildningar.
Du anmäler dig på hemsidan eller vill du hellre ha faktura så skicka epost till mig    

Några fördelar för Dig som kund med webb-utbildning är bl.a.
  • Du har tillgång till utbildningen så länge den finns kvar på webben eller tidsbegränsat för vissa kurser
  • Du kan se den hur många gånger som helst
  • Använd PC, Mac, smartphone eller läsplatta
  • Du kan pausa och starta och sluta när det passar
  • Du slipper resa och frånvaro
  • Utbildningarna är uppdelade i flera avsnitt
  • Ingår åhörarkopior, övningsuppgifter mm som vid andra kurser, som du enkelt laddar hem
  • Intyg över genomförd utbildning

Till Webb-utbildning    

Frågor ?

Liksom tidigare kan jag i mån av tid svara på kortare frågor som rör tolkning av olika standarder mm (BRC, BRC IoP, FSSC 22 000), men ni får maila frågorna direkt till  FRÅGA

Är frågorna av allmänt intresse kommer jag även att ta upp dessa i nyhetsbrevet men i så fall som anonyma frågor. 


Gratis Nyhetsbrev

Känner Du någon som vill ha Nyhetsbrevet, så kan De anmäla sig här
Anmäl Dig Här 

Jan Klingspor

Lev väl

Jan

PS

Gillar Du mitt nyhetsbrev, hjälp mig gärna att sprida det på sociala medier genom att klicka på knapparna nedan, så blir jag glad 

Facebook

Online-utbildningar

VÄXA MED LIVSMEDEL utbildningar
Öka din kompetens genom att gå någon av mina online-utbildningar. 



Annons

ControlCert
                                                          .

Annons

ESET Multi-Device Security

Skaffa ESET HOME Security Ultimate och dra nytta av alla fördelar med ESET HOME Security Premium,
och dessutom kan du:

✓ Säkra din  internetanslut-ning överallt med hjälp av VPN. Den stoppar andra från att stjäla dina data och spåra dina onlineaktiviteter. Du kan titta på och göra vad du vill online. Dela den enkelt med vänner.

✓ Förbättra din webbläs-ares integritetsskydd och säkerhet. Bli av med metadata från bilder som laddats upp till din webbläs-are och granska och hantera webbplatsbehörigheter enkelt.

Nya ESET Home Security Ultimate är ESETs bästa säkerhetsplan med VPN och uppstädning av Metadata för total sinnesro.

Läs mer här