2024 - Feb

Våren på gång trots allt

Kompetensutveckling

Nytt i denna utgåva är att nyhetsbreven har flyttat och att det är gratis att läsa senaste nyhetsbrevet, men om man vill stötta mitt arbete med nyhetsbreven kan man betala 200 kr exkl. moms för ett år och även då få tillgång till arkiv med tidigare nyhetsbrev.

Nu är det i alla fall redan formellt vår i Skåne även om det också är februarilov på gång och det är mycket att hinna med innan midsommar. I det här nyhetsbrevet finns även en länk för en enkel och översiktlig årsplan i Excel som ni gratis kan ladda hem. Kan vara bra att ha att hänvisa till när det i många fall hävdas "det där är ju en kvalitetsfråga så det får kvalitetsavdelningen ta hand om". Kvalitet är allas ansvar!
Lev väl
Jan

Årsplan 2024

BRC Guideline

En årsplan är praktiskt att ha för att planera in årets alla viktiga aktiviteter som externa och interna revisioner, olika ronder, leverantörsrevisioner, uppdatering av HACCP- och ledningssystem, ledningens genomgång, möten i livsmedelssäkerhetsgrupp, uppdatera provtagningsplaner, utbildningar, projekt mm. mm.

Du kan GRATIS ladda hem en Excelfil om du har en inloggning på Växa med Livsmedel  eller så kan du registrera dig och logga in.
Du hittar den under alla utbildningar/gratis nedladdningar.


Äkta honung var sockerdopad

Flygplan

Äkta honung var sockerdopad. Laboratorietest visade att åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet. De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Honung ligger på topp fem-listan över livsmedel som det fuskas mest i världen med, säger Pelle Lundblad, ordförande i Biodlarnas kvalitetsgrupp. (Svenska Biodlares Riksförbund).

– Det spelar ingen större roll vilken typ av honung som du använder i teet eller matlagningen. Men ska du hälla lite honung över en sallad eller laxen är det viktigt att använda en som verkligen har rätt smak och kvalitet.

– Att jämföra en billig och blandad honung med en bättre honung direkt från biodlaren är ungefär som att som att jämföra ett spanskt lantvin från 80-talet med ett Châteauneuf-du-Pape.

Läs mer på Testfakta här

Håll Dig uppdaterad på allt om AI

Bröd
Utvecklingen inom AI går i rasande takt och nya hjälpmedel dyker upp hela tiden. Du kan prenumerera på ett dagligt nyhetsbrev här

Ny kurs - System för TACCP och VACCP 
(Hot, Sabotage och Förfalskning)

Ny kurs TACCP & VACCP
Lär Dig allt om Hot, Sabotage och Förfalskning. Lämplig för Dig som sitter i HACCP grupp, deltager i beslut om bedömning och hantering av Hot, Sabotage och Förfalskning och behöver kunna visa att du har grundläggande kompetens i ämnet. Även lämplig för certifieringsrevisorer som behöver minst 2 +  2 tim utbildning med avslutande prov.
Läs mer om kursen här          

Öka din produktivitet

Styckning
Utnyttja AI-verktyg för att bli mer produktiv. Med verktyget "Notation AI" kan du göra det mesta och även använda för olika dokument, projekt mm. Det finns mallar för det mesta och vad jag kan förstå fungerar det till viss del i alla fall på svenska. 

Få hjälp med att sammanfatta projekt eller möten med en action plan etc. Tar nog ett bra tag att lära sig alla finesser. Skall man börja med AI, får man nog välja ett verktyg och testa det ett tag så att man verkligen lär sig. 

Varning - Blanda inte ihop Allergenfritt och Veganskt

FSSC 22000 Guideline

Det är viktigt att vara väldigt tydlig med allergeninformationen för veganprodukter för att undvika att konsumenter missförstår. 

Bara för att en produkt är vegansk betyder inte det att den alltid är helt fri från t.ex.  mjölkprotein. Det beror ju helt på tillverkningsprocessen. I Storbritannien har det förekommit ett par tragiska dödsfall pga. detta missförstånd.

Läs mer här

Ljus, kamera, action: Att kliva in i huvudrollen som FSQ-ledare | Livsmedelssäkerhet

Guide hållbarhetstid
Att arbeta med livsmedelssäkerhet och kvalitet (FSQ) kan kännas som på film. Det finns alltid action, något oväntat, ett par onda antagonister och kanske till och med några tårar. Vad händer när den orädde hjälten, FSQ-ledaren, fångas i en loop av skräck och undergång? Finns det någonsin ett lyckligt slut på FSQ-historien? 
Det korta svaret är: ja.

Vill du ha lite tips om att vara huvudrollsinnehavare i filmen om ditt eget jobb, så hittar du lite inspiration här.

Inspiration till fler KPI:s

Listeria

I den här PDF filen får du exempel på mer än 10 olika KPI:s att löpande följa när det gäller livsmedelssäkerhet och kvalitet. 

Själv tycker jag att de behöver kompletteras med mer specifika mål på livsmedelssäkerhet när det t.ex. gäller rengöring, mikrobiologi, sensorik på BFD mm.
Ladda ned PDF här


Nya FSSC 22000 vers.6.0 - Lär Dig mer nu !!!

Ny kurs FSSC 22000
För de flesta företagen så innebär nyheterna omfattande förändringar där man behöver tid för att införa nya rutiner, så börja redan nu även om det inte tillämpas förrän på revisioner efter 1 april 2024.  I mina utbildningar ingår svensk översättning av alla kraven.

Översikt över de viktigaste ändringarna i version 6 av FSSC 22000-schemat
  • Anpassning av kategorierna i livsmedelskedjan i enlighet med ISO 22003-1:2022.
  • Tillämpningsområdet har utvidgats till att omfatta handel och förmedling (FII) och minskats genom att jordbruk och FSSC 22000-Quality har tagits bort från systemet.
  • Integrering av kraven på livsmedelssäkerhet och kvalitetskultur.
  • Nya krav på kvalitetskontroll, matsvinn och livsmedelsavfall, samt hantering av utrustning.
  • Skärpta befintliga ytterligare krav i del 2 i systemet, inbegripet men inte begränsat till allergenhantering och miljöövervakning.
  • Ändringar av och förtydliganden av krav för certifieringsprocessen.
  • Tillägg av en QR-kod på FSSC 22000-certifikat för förbättrad spårbarhet.

Även kurserna FSSC 22000 Orientering och Interna revisioner FSSC2200 är uppdaterade till FSCC 22000 vers. 6.0

Antalet barn med överskott av bly som spåras till kaneläppelmos fortsätter att öka

Rengöring

CDC rapporterar att mer än 380 barn nu är inblandade i ett utbrott av blyförgiftning som spåras till påsar med kaneläppelmos.

Utbrottet tillkännagavs först i oktober 2023 efter att Food and Drug Administration i september fick information från tjänstemän i North Carolina om barn med förhöjda nivåer av bly i blodet. Spårbarhetsarbete visade en vanlig källa - kaneläppelmos som säljs i påsar.

Den inblandade äppelmos tillverkades i Ecuador av Austrofoods. Kanelen i äppelmospåsarna levererades av Negasmart till Austrofoods. Tjänstemännen fann att blyet i kanelen var 2 000 gånger större än vad som ansågs säkert. Förhöjda halter av krom hittades också i produkten.


Food Safety Emergency Response Pocket Guide

Kidneybönor

Food Safety Emergency Response Pocket Guide är utarbetad för skolmatspersonal och deras svar på nödsituationer som orsakas av katastrofer och väderrelaterade händelser för att minska risken för livsmedelsburna sjukdomar och den finns på engelska och spanska. Kanske även kan ge lite inspiration till era egna nödlägesplaner.

Nödsituationer orsakade av katastrofer och väderrelaterade händelser hanteras, inklusive strömavbrott, vattenavbrott, vattenförorening, avloppsproblem, översvämningar och bränder. 

Läs mer här


Välkommen till Food Standards Agency online utbildning om matallergi och intolerans

Kidneybönor

Denna interaktiva utbildning har utvecklats av Food Standards Agency (FSA) för lokala myndigheters tillsynstjänstemän. Men det kan också vara av intresse för livsmedelsindustrins organisationer och företag, konsumenter och andra som vill lära sig mer om matallergier och hur man hanterar allergener på ett säkert sätt.

Utbildningen innehåller sex moduler som rör födoämnesallergi och intolerans, med en kunskapskontroll i slutet av varje modul.

Modul 1: Effekter som allergier har i kroppen
Modul 2: Regler för allergeninformation
Modul 3: Hantering av allergener i fabriken
Modul 4: Tillhandahålla korrekt allergeninformation för färdigförpackade och icke-färdigförpackade livsmedel
Modul 5: Hantera allergener i en cateringmiljö
Modul 6: Användning av frivillig märkning

Läs hmer här


Hur farlig är fågelinfluensan för människor?

Organisation

De högpatogena fågelinfluensavirus som kallas A(H5N1) och som har lett till att miljoner och åter miljoner fåglar runt om i världen har dött, enligt Centers for Disease Control and Prevention (CDC), har också orsakat 19 sjuka människor i åtta länder.

Nio av dessa sporadiska fall hos människor var allvarliga och fem ledde till döden. Tre av sjukdomarna hos människor var lindriga och sju av dem resulterade endast i symtomfria fall. Endast ett av dessa fall rörde en person bosatt i Förenta staterna, vilket inträffade i april 2022.

Nästan alla fall som rapporterats sedan januari 2022 nyligen exponerats för sjuka eller döda fjäderfän, och inga fall av överföring av HPAI A(H5N1)-virus från människa till människa identifierades

Läs mer här


Uppskattad Online utbildning HACCP, VACCP och TACCP

System för HACCP, VACCP och TACCP
Använder Du i din faroanalys fortfarande bara allvarlighetsgrad och sannolikhet för förekomst. Då behöver du nog uppdatera din faroanalys enligt de senaste kraven fån Codex och för GFSI standarder.
Gå min uppskattade OnLine kurs, så  lär du dig vad du behöver.

Några kommentarer från deltagare i kursen:
  • "Utbildningen var väldigt lärorik och gav många nya infallsvinklar på hur man kan jobba med HACCP, VACCP, TACCP. Gav en väldigt bra fördjupning i ämnet. Kan starkt rekommendera denna kurs."
  • "Jag tycker att denna utbildning är riktigt bra! Jag kommer att rekommendera denna utbildning till mina kollegor! Utbildningen borde även finnas tillgänglig på engelska för att vidga träffyta för utrikesfödda. Tack För en riktigt bra utbildning" 
  • "Jag tycker detta var en bra och heltäckande utbildning. Trots att jag jobbat med frågorna tidigare fick jag flera nya vinklar att se på olika saker. Det är inte alltid så självklart"
  • "Jag tycker du gjort denna utbildning bra, och väldigt bra att man kan ladda ner mallar"
  • "Bra genomgång med exempel som är lätta att förstå för utbildningen"
Kursen motsvarar en vanlig klassrumskurs på 2 dagar. Du får ökad förståelsen för de hälsofaror som förekommer i livsmedelskedjan och de verktyg vi har för att förebygga farorna. 

Du lär dig att göra en faroanalys och riskbedömning baserat på Codex Alimentarius samt varianter baserade på BRC, ISO 22 000 och FSSC 22 000 och du får användbara mallar som du kan jobba med.

Kursmaterial består av Videos, Åhörarkopior, Övningsuppgifter och Kunskapsprov. 

Flerårigt listeriautbrott med dödlig utgång kopplat till fisk från Litauen

Certifikat

Ätfärdiga fiskprodukter har kopplats till nästan 100 infektioner med listeria i ett utbrott som började 2011 och fortsatte in i detta år, enligt två europeiska myndigheter.

Europeiska centrumet för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC) och Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) sa att Österrike, Belgien, Danmark, Finland, Italien, Tyskland, Nederländerna, Rumänien, Sverige och Storbritannien har haft patienter.

Uppgifter tyder på en koppling till rökt lax och två anläggningar i Litauen.

Av 94 bekräftade fall rapporterade Sverige det första under 2011. Tyskland har flest med 45, följt av Belgien med 17 och Italien med 15. Storbritannien hade en patient.


Tips för att bygga ett robust internrevisionsprogram

Orkan
Interna revisioner är inte bara ett måste utan att sätt att tillföra värde till organisationen. Vårt ledningssystem skall ju säkerställa att vi följer bäst kända och smartaste arbetssätt. 

Gör vi inte det, kan det kosta företaget mycket stora pengar eller till och med vara förenat med företagets överlevnad. Det är också ett ypperligt sätt att fånga upp förbättringsförslag i arbetet mellan olika avdelningar.

Några tips:
  1. Gör en årsplan för revisionerna och dela upp det i mindre bitar under året.
  2. Följ regelbundet upp revisionerna i ledningsgruppen,
    - följer vi plan?
    - är korrigerande åtgärder vidtagna i tid?
    - hittade vi förbättringsförslag?
  3. Bygg ett starkt team med revisorer med olika erfarenhet 
  4. Utbilda revisorerna regelbundet (standarder och revisionsteknik)
  5. Tänk utanför boxen, följ inte bara checklistan.
  6. Kommunicera resultatet regelbundet till organisationen
  7. Fira och visa uppskattning för revisorernas insatser
Lycka till med dina interna revisioner.



Livsmedelssäkerhet kontra den gröna omställningen

Orkan

Nya mikrobiella och kemiska risker följer med den ökade inkorporeringen av växtbaserade råvaror i människors kost och införandet av återanvändbara förpackningar

Ny forskning vid Teknologisk Institut har t.ex. visat att kötthybridprodukter har kortare hållbarhet än traditionella, "rena" köttprodukter (Figur 1). Hypoteserna är flera: tillsats av växtproteiner resulterar ofta i produkter som har ett högre pH, vilket gynnar mikrobiell tillväxt; ett högre pH minskar också de konserverande effekterna av organiska syror och andra element; och växtingredienser ökar kolhydratnivåerna och kan öka näringen för typiska spoilers i modifierad atmosfär (MA) och vakuumförpackad mat.

BRC Food utg 9 - Vad är Nytt

Ny kurs BRC Food 9
Som alltid många detaljer att tugga i sig när det gäller ändring av BRC standarder. Till din hjälp får Du en svensk översättning av alla standardkraven. Perfekt att använda vid interna revisioner.



Förstå luftkvalitet i livsmedelsproduktion

Certifikat
Den här vägledningen riktar sig till personer och team som ansvarar för livsmedelsproduktion och anläggningar som söker mer information om avsnitt i BRCGS Global Standard Food Safety.

Luftkvalitet och hygien är av största vikt för att säkerställa både säkerheten i livsmedelsproduktionen och för miljön för personal som arbetar i livsmedels- och dryckesanläggningar. Denna publikation kommer att hjälpa anläggningarna att genomföra interna riskbedömningar och tillhandahålla de viktigaste fakta som bör beaktas.


Utveckla termisk kontroll av salmonella i livsmedel med låg fuktighet med hjälp av prediktiva modeller

Certifikat
Under de senaste decennierna har oro över säkerheten för livsmedel med låg fuktighet ökat på grund av många utbrott och återkallelser i samband med olika produkter. Bland de inblandade patogenerna framkom Salmonella spp. som ett vanligt problem.

Medan termisk pastörisering effektivt har minskat risken för patogenkontaminering i livsmedel med hög fuktighet, har vegetativa bakteriepatogener som Salmonella spp. visat hög termisk tolerans i livsmedel med låg fuktighet. De termiska bearbetningsförhållandena som är utformade för livsmedel med hög och mellanliggande fuktighet är otillräckliga för att uppnå tillräcklig inaktivering av bakteriella patogener i livsmedel med låg fuktighet. 

Fallstudierna i den här artikeln belyser vikten av att överväga högtemperaturvattenaktivitet och fuktighetskontroll vid utformning av giltiga termiska processer för kontroll av livsmedelspatogener med låg fuktighet. 

Dödligt utbrott av listeria löst i Sverige.

Certifikat

Ett dödligt listeriautbrott i Sverige har spårats till fisk från en producent.

Nitton sjuka personer är i åldrarna 63 till 93, varav 13 män och sex kvinnor. Patienter har rapporterats från 10 olika regioner.

Sex personer med listerios har dött. Det är dock oklart vilken roll infektionen spelade i deras död eftersom de flesta patienter hade andra allvarliga underliggande sjukdomar

Människor har varit sjuka med samma typ av listeria sedan hösten 2022, men 15 fall inträffade från slutet av maj 2023, säger Folkhälsomyndigheten.

Läs mer här


Att tänka på när det gäller livsmedelssäkerhet
vid utveckling av nya produkter

Certifikat

En robust produktutvecklingsprocess bygger in kontroll i processen så att livsmedelssäkerhetsvariabler beaktas på rätt sätt.

International Association of Food Protection (IAFP) årsmöte 2023 i Toronto, Ontario, Kanada samlade mer än 3 200 yrkesverksamma inom livsmedelssäkerhet från 53 länder.

Bland höjdpunkterna fanns en diskussion om de utmaningar och strategier som används för att se till att livsmedelssäkerhetsaspekter byggs in i denna process. Andra ämnen berörde produktformulering, förpackning, lagring/distribution, hållbarhet och avsedd användning, som är viktiga egenskaper som påverkar allvarlighetsgraden och sannolikheten för livsmedelssäkerhetsrisker. 

Dessa variabler måste övervägas noggrant i varje steg i PD-processen för att minimera riskerna genom att konstruera säkerheten i nya produkter. Genomtänkt produktutveckling tar tid, och företag är ofta under extrem press att påskynda denna process och snabbt ta produkter från konceptfas till kommersialisering. 

Alla vid rundabordssamtalet var överens om att en robust PD-process bygger in kontroll i processen så att livsmedelssäkerhetsvariabler beaktas ordentligt, viktiga steg inte hoppas över och godkännanden effektiviseras för att maximera effektiviteten.
Läs mer här

Tänk också på att det finns lagstiftning för nya livsmedel. 

Nya livsmedel är livsmedel som vi inom EU inte har ätit i någon större utsträckning före 15 maj 1997. För att skydda folkhälsan ska sådana livsmedel riskvärderas och godkännas innan de får säljas.

Läs mer här


Utbildning - Interna revisioner IFS Food 8

Du kommer att lära Dig

OBS Kursen baseras på IFS Food 8 Draft och det ingår checklista med min egen svenska översättning av kraven i IFS Food 8 Draft. Alla som går kursen kommer också senare att få svensk översättning av kraven IFS Food 8 när den har publicerats.

  • Allt från förberedelser, genomförande, avslutning och uppföljning.
  • Hur ställer man bäst frågor?
  • Vad skall man fråga om?
  • Hur hittar jag förbättringar?
  • Vad är kraven i IFS Food
  • Svensk Checklista på kraven
  • Hur tolkar man kraven?
  • Vad är en avvikelse?

Allt detta och mycket mer hittar du i min kurs för interna revisioner. Interna revisioner är ett utmärkt sätt att lära sig hur hela företaget fungerar och samverkar. Även en bra plantskola för chefer i företaget.

Kursen motsvarar en normal lärarledd kurs på 2 dagar och det ingår ett avslutande prov som måste vara godkänt för att få ett intyg på genomgången kurs.
Läs mer om kursen här

Investera i utbildning och kompetens On-line

VÄXA MED LIVSMEDEL utbildningar

Öka din kompetens genom att gå någon av mina prisvärda Online-utbildningar.
Du anmäler dig på hemsidan eller vill du hellre ha faktura så skicka epost till mig    

Några fördelar för Dig som kund med webb-utbildning är bl.a.
  • Du har tillgång till utbildningen så länge den finns kvar på webben eller tidsbegränsat för vissa kurser
  • Du kan se den hur många gånger som helst
  • Använd PC, Mac, smartphone eller läsplatta
  • Du kan pausa och starta och sluta när det passar
  • Du slipper resa och frånvaro
  • Utbildningarna är uppdelade i flera avsnitt
  • Ingår åhörarkopior, övningsuppgifter mm som vid andra kurser, som du enkelt laddar hem
  • Intyg över genomförd utbildning

Till Webb-utbildning    

Frågor ?

Liksom tidigare kan jag i mån av tid svara på kortare frågor som rör tolkning av olika standarder mm (BRC, BRC IoP, FSSC 22 000), men ni får maila frågorna direkt till  FRÅGA

Är frågorna av allmänt intresse kommer jag även att ta upp dessa i nyhetsbrevet men i så fall som anonyma frågor. 


Gratis Nyhetsbrev

Känner Du någon som vill ha Nyhetsbrevet, så kan De anmäla sig här
Anmäl Dig Här 

Jan Klingspor

Lev väl

Jan

PS

Gillar Du mitt nyhetsbrev, hjälp mig gärna att sprida det på sociala medier genom att klicka på knapparna nedan, så blir jag glad 

Facebook

Online-utbildningar

VÄXA MED LIVSMEDEL utbildningar
Öka din kompetens genom att gå någon av mina online-utbildningar. 



Annons

ControlCert
                                                          .

Annons

ESET Multi-Device Security

Skaffa ESET HOME Security Ultimate och dra nytta av alla fördelar med ESET HOME Security Premium,
och dessutom kan du:

✓ Säkra din  internetanslut-ning överallt med hjälp av VPN. Den stoppar andra från att stjäla dina data och spåra dina onlineaktiviteter. Du kan titta på och göra vad du vill online. Dela den enkelt med vänner.

✓ Förbättra din webbläs-ares integritetsskydd och säkerhet. Bli av med metadata från bilder som laddats upp till din webbläs-are och granska och hantera webbplatsbehörigheter enkelt.

Nya ESET Home Security Ultimate är ESETs bästa säkerhetsplan med VPN och uppstädning av Metadata för total sinnesro.

Läs mer här