2024 - April
- Psykosociala risker med i HACCP ?
- Codex Nyheter
- FSA - Provtagning för att identifiera risker för livsmedelssäkerheten
- BRC - Oannonserade revisioner
- Lär dig mer - System för TACCP och VACCP (Hot, Sabotage och Förfalskning)
- Möt Claude
- Verktyg för rapportering av misstänkt aktivitet vid livsmedelsbedrägerier (FFSAR)
- Snabbtester för att upptäcka Livsmedelsbedrägerier
- EU Kunskapscentrum för livsmedelsbedrägerier och livsmedelskvalitet
- Nya FSSC 22000 vers.6.0 - Hög tid att lära sig mer !
- EU-rapport om misstänkta bedrägerier på jordbruksprodukter
- Värdsdagen för livsmedelssäkerhet 2024 uppmanar alla att "förbereda sig för det oväntade"
- IFS Guidline för revisioner IFS Food vers 8
- IFS Checklista för endags oannonserad revision
- Uppskattad Online utbildning HACCP, VACCP och TACCP
- Sammanfattning av livsmedelsbedrägerier mars 2024
- Är Alzheimers en livsmedelsburen sjukdom?
- USDA utvecklar äggpastöriseringsteknik som snabbt dödar 99,999 procent av salmonella | Livsmedelssäkerhet
- BRC Food utg 9 - Vad är Nytt
- Antikroppar minskar barns allergiska reaktioner mot många födoämnen
- EFSA - Ny Guideline "Nya livsmedel"
- Utbildning - Interna revisioner IFS Food 8
- Investera i utbildning och kompetens On-line
- Frågor ?
Psykosociala risker med i HACCP ?

I en artikel i tidningen Food Safety säger man följande:
Codex Nyheter

Codex-mötet knyter ihop lösa trådar om nyligen antagna riktlinjer, föreslår nytt arbete
Codex Alimentarius "Riktlinjer för kontroll av shigatoxinproducerande Escherichia coli (STEC) i obearbetat nötkött, färska bladgrönsaker, obehandlad mjölk och obehandlad mjölkost och groddar" (CXG 99-2023) antogs i november 2023, då de delar av vägledningen som omfattar kontrollen av STEC i obehandlat nötkött, obehandlad mjölk och obehandlad mjölkost slutfördes.
Vid det senaste mötet i Nairobi lade CCFH fram ett utkast till bilaga II om bladgrönsaker och ett utkast till bilaga IV om groddar, och enades om att vidarebefordra bilagorna för antagande vid 47 års möte av Codex Alimentarius-kommissionens möte, som planeras äga rum i november 2024.
Arbete pågår också med:
- "Riktlinjer för tillämpning av allmänna principer för livsmedelshygien för kontroll av patogena Vibrio-arter i fisk och skaldjur" (CXG 73-2010)
- Översyn av "Riktlinjer för tillämpning av allmänna principer för livsmedelshygien på kontroll av virus i livsmedel" (CXG 79-2012).
- Översyn av "Riktlinjer för kontroll av Campylobacter och Salmonella i kycklingkött" (CXG 78-2011).
- Översyn av "Riktlinjer för tillämpning av allmänna principer för livsmedelshygien vid kontroll av Listeria monocytogenes i livsmedel" (CXG 61-2007).
FSA - Provtagning för att identifiera risker för livsmedelssäkerheten

Myndigheterna i Storbritannien har provtagit 1215 livsmedelsprover för
- påvisande av odeklarerade allergener
- Förekomst av föroreningar, såsom mykotoxiner och tungmetaller, över tillåtna nivåer
- Förfalskning eller ersättning av produkter som basmatiris, kött, fisk, ost och örter
- Sammansättningen av testade livsmedel presenteras inte korrekt i livsmedelsetiketten
- Märkningen översatämmer med lagstiftning
De rapporterade att 81 % av de prover som testades för överensstämmelse var tillfredsställande. Prover som köptes från större livsmedelsföretagare hade en efterlevnadsgrad på 96%. Livsmedelsprover som köptes in från små livsmedelsföretagare uppfyllde kraven till 75%, vilket innebär att en av fyra rapporterades som otillfredsställande. Prover som köptes på nätet hade en efterlevnadsgrad på 76%.
BRC - Oannonserade revisioner

Lär dig mer - System för TACCP och VACCP
(Hot, Sabotage och Förfalskning)

Möt Claude

- Claude kan utföra komplexa kognitiva uppgifter som går utöver enkel mönsterigenkänning eller textgenerering
- Transkribera och analysera nästan alla statiska bilder, från handskrivna anteckningar och grafer till fotografier
- Översätt mellan olika språk i realtid, öva grammatik eller skapa flerspråkigt innehåll
- Generering av kod
Verktyg för rapportering av misstänkt aktivitet vid livsmedelsbedrägerier (FFSAR)

Vid utredning av misstänkt livsmedelsbedrägeri är det bra att använda en standardprocedur som ett sätt att dela med sig av bästa praxis och hjälpa utredaren att bli effektiv. FFSAR är en checklista för att hjälpa till med underrättelseinsamling. Även om några av frågorna lämnas tomma är det i sig en datapunkt att den specifika informationen inte är känd.
Du kan ladda hem checklistan här
Snabbtester för att upptäcka Livsmedelsbedrägerier

Inom några sekunder jämförs provets fingeravtryck med de stora databaserna och resultaten skickas tillbaka till äkthetsappen på smarttelefonen. Således kommer användaren av systemet att få ett trafikljusbaserat resultat när det gäller att informera dem om provet har klassificerats som autentiskt, icke-autentiskt eller misstänkt. Vid misstänkta eller icke-autentiska resultat kan provet skickas till BIA-analyslaboratoriet för snabb bekräftelse med hjälp av en ISO-ackrediterad testmetod.
EU Kunskapscentrum för livsmedelsbedrägerier och livsmedelskvalitet

Kunskapscentrumet för livsmedelsbedrägerier och livsmedelskvalitet (KC-FFQ) tillhandahåller och delar med sig av aktuell vetenskaplig kunskap om livsmedelsbedrägerier och frågor som rör livsmedelskvalitet och samordnar marknadskontrollen och driver ett system för tidig varning och information om livsmedelsbedrägerier.
Här finns månadsrapporter, databaser , vetenskapliga publikationer mm.
Nya FSSC 22000 vers.6.0 - Hög tid att lära sig mer !

- Anpassning av kategorierna i livsmedelskedjan i enlighet med ISO 22003-1:2022.
- Tillämpningsområdet har utvidgats till att omfatta handel och förmedling (FII) och minskats genom att jordbruk och FSSC 22000-Quality har tagits bort från systemet.
- Integrering av kraven på livsmedelssäkerhet och kvalitetskultur.
- Nya krav på kvalitetskontroll, matsvinn och livsmedelsavfall, samt hantering av utrustning.
- Skärpta befintliga ytterligare krav i del 2 i systemet, inbegripet men inte begränsat till allergenhantering och miljöövervakning.
- Ändringar av och förtydliganden av krav för certifieringsprocessen.
- Tillägg av en QR-kod på FSSC 22000-certifikat för förbättrad spårbarhet.
Värdsdagen för livsmedelssäkerhet 2024 uppmanar alla att "förbereda sig för det oväntade"

Enligt WHO insjuknar en av tio människor runt om i världen av osäker mat varje år, och mer än 200 sjukdomar orsakas av att äta mat som är förorenad av bakterier, virus, parasiter eller kemiska ämnen.
Temat för WFSD 2024 syftar till att uppmärksamma oväntade kriser som kan hota livsmedelssäkerheten, såsom strömavbrott, naturkatastrofer, livsmedelsburna sjukdomsutbrott orsakade av importerade produkter och andra situationer. Inför WFSD 2024 frågar WHO och FAO alla intressenter längs livsmedelskedjan om de är beredda att ta itu med oväntade hot mot livsmedelssäkerheten i en alltmer sammankopplad global livsmedelsförsörjning.
IFS Guidline för revisioner IFS Food vers 8

Här hittar du typiska frågor som revisorn kan ställa och även hänvisningar till aktuell lagstiftning.
Checklistan går igenom varje paragraf i standarden och ger exempel på frågor, vad man kontrollerar och exempel på avvikelser.
Bra förberedelse för certifieringsrevision och interna revisioner och kanske inte bara för de som har IFS utan även för BRC och FSSC eftersom många av GFSI-kraven är lika för alla standarder.
IFS Checklista för endags oannonserad revision

IFS Food Safety Check är en oanmäld, endagsutvärdering på plats. En IFS-revisor kontrollerar implementeringen av specifika IFS livsmedelskrav avseende HACCP, hygien och GMP.
Leverantörer kan välja att låta IFS Food Safety Check utföras för att försäkra sina intressenter om att de uppfyller dessa väsentliga krav på daglig basis. På samma sätt kan grossister be leverantörer att komplettera IFS Audit med en IFS Food Safety Check.
Återförsäljare i IFS-nätverket anser att den aviserade IFS Audit i kombination med IFS Food Safety Check är likvärdig med en oanmäld IFS Food Audit. Ändå måste IFS Food-certifierade företag följa standardkravet att en av tre certifieringsrevisioner måste vara oanmälda. kraven i denna checklista ger vägledning för den revisor som utför IFS Food Safe-ty Check på plats.
Uppskattad Online utbildning HACCP, VACCP och TACCP
- "Utbildningen var väldigt lärorik och gav många nya infallsvinklar på hur man kan jobba med HACCP, VACCP, TACCP. Gav en väldigt bra fördjupning i ämnet. Kan starkt rekommendera denna kurs."
- "Jag tycker att denna utbildning är riktigt bra! Jag kommer att rekommendera denna utbildning till mina kollegor! Utbildningen borde även finnas tillgänglig på engelska för att vidga träffyta för utrikesfödda. Tack För en riktigt bra utbildning"
- "Jag tycker detta var en bra och heltäckande utbildning. Trots att jag jobbat med frågorna tidigare fick jag flera nya vinklar att se på olika saker. Det är inte alltid så självklart"
- "Jag tycker du gjort denna utbildning bra, och väldigt bra att man kan ladda ner mallar"
- "Bra genomgång med exempel som är lätta att förstå för utbildningen"
Du lär dig att göra en faroanalys och riskbedömning baserat på Codex Alimentarius samt varianter baserade på BRC, ISO 22 000 och FSSC 22 000 och du får användbara mallar som du kan jobba med.
Kursmaterial består av Videos, Åhörarkopior, Övningsuppgifter och Kunskapsprov.
Sammanfattning av livsmedelsbedrägerier mars 2024

Månadssammanställning av artiklar om livsmedelsbedrägerier - mars 2024. Livsmedelsbedrägerier: ost, frukt och grönsaker, vin och alkoholhaltiga drycker, skaldjur, spannmål, mjölk, vegetabiliska oljor, kött, pasta, socker, te, kaffe, godis.
Är Alzheimers en livsmedelsburen sjukdom?

En ny studie syftar till att förstå om personer med en kliniskt uppenbar H. pylori-infektion kan löpa ökad risk att utveckla Alzheimers sjukdom. Forskarna analyserade trettio års hälsodata från mer än 4 miljoner människor i Storbritannien i åldern 50 år och äldre.
Livskraftig H. pylori kan utvinnas från inokulerade livsmedel i ungefär en vecka efter infektionen. Det verkar inte föröka sig i livsmedel men verkar överleva bra i livsmedel med låg syra och hög fuktighet som förvaras i kylskåpstemperatur.
USDA utvecklar äggpastöriseringsteknik som snabbt dödar 99,999 procent av salmonella | Livsmedelssäkerhet

Forskare vid U.S. Department of Agriculture's Agricultural Research Service (USDA:s ARS) har utvecklat en termisk pastöriseringsmetod baserad på radiofrekvensteknik (RF) som effektivt minskar förekomsten av salmonella i intakta ägg, på en bråkdel av den tid som krävs för traditionell pastörisering.
I likhet med traditionell pastörisering använder den nya tekniken värme för att minska förekomsten av patogener. När de utsätts för RF-behandling roterar vattenmolekylerna inuti ett ägg och anpassar sig till RF-instrumentets elektriska fält, vilket orsakar molekylär friktion som snabbt värmer upp vätskan inuti ägget.
Den nya RF-bearbetningsmetoden visade sig minska förekomsten av salmonella i ägg med 99,999 procent inom 24 minuter. Dessutom upptäcktes inte förekomsten av salmonella i de RF-bearbetade äggen efter att ha förvarats vid 7 °C i sju dagar, vilket simulerade kommersiella kylkedjeförhållanden. Kvaliteten på äggen försämrades inte heller av RF-bearbetning.
BRC Food utg 9 - Vad är Nytt

Antikroppar minskar barns allergiska reaktioner mot många födoämnen

En ny studie har visat att en 16-veckors kur med omalizumab har potential att skydda barn med flera födoämnesallergier i händelse av oavsiktlig exponering.
Enligt forskarna kunde barn med flera födoämnen så unga som ett år konsumera en "ökad mängd" jordnötter, trädnötter, ägg, mjölk och vete "utan en allergisk reaktion" i en klinisk studie i sent skede.
EFSA - Ny Guideline "Nya livsmedel"

Målet är att vägledningsdokumenten förblir praktiska och aktuella verktyg för sökande samt referensdokument för riskbedömare.
Utbildning - Interna revisioner IFS Food 8
Du kommer att lära Dig
OBS Kursen baseras på IFS Food 8 Draft och det ingår checklista med min egen svenska översättning av kraven i IFS Food 8 Draft. Alla som går kursen kommer också senare att få svensk översättning av kraven IFS Food 8 när den har publicerats.- Allt från förberedelser, genomförande, avslutning och uppföljning.
- Hur ställer man bäst frågor?
- Vad skall man fråga om?
- Hur hittar jag förbättringar?
- Vad är kraven i IFS Food
- Svensk Checklista på kraven
- Hur tolkar man kraven?
- Vad är en avvikelse?
Allt detta och mycket mer hittar du i min kurs för interna revisioner. Interna revisioner är ett utmärkt sätt att lära sig hur hela företaget fungerar och samverkar. Även en bra plantskola för chefer i företaget.
Kursen motsvarar en normal lärarledd kurs på 2 dagar och det ingår ett avslutande prov som måste vara godkänt för att få ett intyg på genomgången kurs.
Läs mer om kursen här
Investera i utbildning och kompetens On-line
Öka din kompetens genom att gå någon av mina prisvärda Online-utbildningar.
Du anmäler dig på hemsidan eller vill du hellre ha faktura så skicka epost till mig
- Du har tillgång till utbildningen så länge den finns kvar på webben eller tidsbegränsat för vissa kurser
- Du kan se den hur många gånger som helst
- Använd PC, Mac, smartphone eller läsplatta
- Du kan pausa och starta och sluta när det passar
- Du slipper resa och frånvaro
- Utbildningarna är uppdelade i flera avsnitt
- Ingår åhörarkopior, övningsuppgifter mm som vid andra kurser, som du enkelt laddar hem
- Intyg över genomförd utbildning
Till Webb-utbildning
Frågor ?
Liksom tidigare kan jag i mån av tid svara på kortare frågor som rör tolkning av olika standarder mm (BRC, BRC IoP, FSSC 22 000), men ni får maila frågorna direkt till FRÅGA
Är frågorna av allmänt intresse kommer jag även att ta upp dessa i nyhetsbrevet men i så fall som anonyma frågor.
Gratis Nyhetsbrev
Känner Du någon som vill ha Nyhetsbrevet, så kan De anmäla sig här
Anmäl Dig Här