2024 - April

Psykosociala risker med i HACCP ?

Psykosociala risker

I en artikel i tidningen Food Safety säger man följande:

Är det möjligt att ditt väl genomtänkta program för riskanalys och kritiska styrpunkter (HACCP) saknar 25 procent av riskerna för livsmedelssäkerhet i din anläggning? Vad händer om en bedömning av de biologiska, kemiska och fysiska farorna  helt enkelt inte är tillräcklig – att den i bästa fall skapar en efterlevnadskultur och en falsk känsla av säkerhet?

Visst kan man ta hänsyn även till psykosociala faktorer som t.ex. stress eller att kulturen i företaget är att mängden producerade kilon prioriteras framför kvalitet och livsmedelssäkerhet, men personligen tror jag inte man löser det via HACCP. Har man gjort sin HACCP rätt bedömer man ju sannolikheten för att någon skall skadas om styrningen i just det processteget fallerar och den sannolikheten eller allvarlighetsgraden påverkas inte av om någon är stressad och det kanske sker oftare. Jag tycker att HACCP är tillräckligt komplicerat ändå och kulturen med livsmedelssäkerhet kan man jobba med på många andra sätt.



Codex Nyheter

Codex Alimentarius

Codex-mötet knyter ihop lösa trådar om nyligen antagna riktlinjer, föreslår nytt arbete

Codex Alimentarius "Riktlinjer för kontroll av shigatoxinproducerande Escherichia coli (STEC) i obearbetat nötkött, färska bladgrönsaker, obehandlad mjölk och obehandlad mjölkost och groddar" (CXG 99-2023) antogs i november 2023, då de delar av vägledningen som omfattar kontrollen av STEC i obehandlat nötkött, obehandlad mjölk och obehandlad mjölkost slutfördes. 

Vid det senaste mötet i Nairobi lade CCFH fram ett utkast till bilaga II om bladgrönsaker och ett utkast till bilaga IV om groddar, och enades om att vidarebefordra bilagorna för antagande vid 47 års möte av Codex Alimentarius-kommissionens möte, som planeras äga rum i november 2024.

Arbete pågår också med:

  • "Riktlinjer för tillämpning av allmänna principer för livsmedelshygien för kontroll av patogena Vibrio-arter i fisk och skaldjur" (CXG 73-2010)
  • Översyn av "Riktlinjer för tillämpning av allmänna principer för livsmedelshygien på kontroll av virus i livsmedel" (CXG 79-2012). 
  • Översyn av "Riktlinjer för kontroll av Campylobacter och Salmonella i kycklingkött" (CXG 78-2011). 
  • Översyn av "Riktlinjer för tillämpning av allmänna principer för livsmedelshygien vid kontroll av Listeria monocytogenes i livsmedel" (CXG 61-2007).


FSA - Provtagning för att identifiera risker för livsmedelssäkerheten 

FSA

Myndigheterna i Storbritannien har provtagit 1215 livsmedelsprover för 

  • påvisande av odeklarerade allergener
  • Förekomst av föroreningar, såsom mykotoxiner och tungmetaller, över tillåtna nivåer
  • Förfalskning eller ersättning av produkter som basmatiris, kött, fisk, ost och örter
  • Sammansättningen av testade livsmedel presenteras inte korrekt i livsmedelsetiketten
  • Märkningen översatämmer med lagstiftning

De rapporterade att 81 % av de prover som testades för överensstämmelse var tillfredsställande. Prover som köptes från större livsmedelsföretagare hade en efterlevnadsgrad på 96%. Livsmedelsprover som köptes in från små livsmedelsföretagare uppfyllde kraven till 75%, vilket innebär att en av fyra rapporterades som otillfredsställande. Prover som köptes på nätet hade en efterlevnadsgrad på 76%.

Mycket mer detaljer hittar du här

BRC - Oannonserade revisioner

BRC

BRC har uppdaterat ansvaret för att anläggningar kan genomföra oannonserade revisioner och att de kan genomföras inom rätt fönster. Man får inte heller byta certifieringsorgan under tidsperioden som är avsatt för oannonserad revision

Lär dig mer - System för TACCP och VACCP 
(Hot, Sabotage och Förfalskning)

Ny kurs TACCP & VACCP
Lär Dig allt om Hot, Sabotage och Förfalskning. Lämplig för Dig som sitter i HACCP grupp, deltager i beslut om bedömning och hantering av Hot, Sabotage och Förfalskning och behöver kunna visa att du har grundläggande kompetens i ämnet. Även lämplig för certifieringsrevisorer som behöver minst 2 +  2 tim utbildning med avslutande prov.
Läs mer om kursen här          

Möt Claude

Claude AI-modell
Claude är en familj av grundläggande AI-modeller som kan användas i en mängd olika applikationer. Du kan prata direkt med Claude på claude.ai för att brainstorma idéer, analysera bilder och bearbeta långa dokument. 
  • Claude kan utföra komplexa kognitiva uppgifter som går utöver enkel mönsterigenkänning eller textgenerering
  • Transkribera och analysera nästan alla statiska bilder, från handskrivna anteckningar och grafer till fotografier
  • Översätt mellan olika språk i realtid, öva grammatik eller skapa flerspråkigt innehåll
  • Generering av kod



Verktyg för rapportering av misstänkt aktivitet vid livsmedelsbedrägerier (FFSAR)

Food Fraud Prevention

 Vid utredning av misstänkt livsmedelsbedrägeri är det bra att använda en standardprocedur som ett sätt att dela med sig av bästa praxis och hjälpa utredaren att bli effektiv. FFSAR är en checklista för att hjälpa till med underrättelseinsamling. Även om några av frågorna lämnas tomma är det i sig en datapunkt att den specifika informationen inte är känd.

Du kan ladda hem checklistan här



Snabbtester för att upptäcka Livsmedelsbedrägerier

Snabbtest Livsmedelsbedrägerier
Professor Elliot och hans forskargrupp  bestämde för länge sedan att det bästa sättet att upptäcka icke-autentisk mat var att inte ta prover till ett laboratorium för testning. Istället skulle vi ta labbet till proverna, det vill säga där mat odlas, förädlas och säljs. Vi lade ner mycket arbete på detta mål och gick till och med så långt att vi bildade vårt eget spin-off-företag, Bia-analytical, för att driva detta uppdrag framåt.

Vi är övertygade om att vi har knäckt detta och för att bevisa det samarbetade vi med BBC Food för att testa systemet! Vår enhet är en form av molekylär spektroskopi som lyser nära-infrarött ljus på ett litet livsmedelsprov. Energin från detta ljus påverkar maten på ett mycket specifikt sätt, vilket gör att några av dess molekyler roterar och vibrerar och därmed producerar ett otroligt reproducerbart "vibrationsfingeravtryck". Denna signal skickas sedan till en smartphone via Bluetooth, som i sin tur skickar den vidare till våra "matfingeravtrycksmodeller" som lagras i molnet.

Inom några sekunder jämförs provets fingeravtryck med de stora databaserna och resultaten skickas tillbaka till äkthetsappen på smarttelefonen. Således kommer användaren av systemet att få ett trafikljusbaserat resultat när det gäller att informera dem om provet har klassificerats som autentiskt, icke-autentiskt eller misstänkt. Vid misstänkta eller icke-autentiska resultat kan provet skickas till BIA-analyslaboratoriet för snabb bekräftelse med hjälp av en ISO-ackrediterad testmetod.




EU Kunskapscentrum för livsmedelsbedrägerier och livsmedelskvalitet

EU kunskapscentrum

Kunskapscentrumet för livsmedelsbedrägerier och livsmedelskvalitet (KC-FFQ) tillhandahåller och delar med sig av aktuell vetenskaplig kunskap om livsmedelsbedrägerier och frågor som rör livsmedelskvalitet och  samordnar marknadskontrollen och driver ett system för tidig varning och information om livsmedelsbedrägerier.

Här finns månadsrapporter, databaser , vetenskapliga publikationer mm.

Läs mer här


Nya FSSC 22000 vers.6.0 -  Hög tid att  lära sig mer !

Ny kurs FSSC 22000
För de flesta företagen så innebär nyheterna omfattande förändringar där man behöver tid för att införa nya rutiner, så börja redan nu även om det inte tillämpas förrän på revisioner efter 1 april 2024.  I mina utbildningar ingår svensk översättning av alla kraven.

Översikt över de viktigaste ändringarna i version 6 av FSSC 22000-schemat
  • Anpassning av kategorierna i livsmedelskedjan i enlighet med ISO 22003-1:2022.
  • Tillämpningsområdet har utvidgats till att omfatta handel och förmedling (FII) och minskats genom att jordbruk och FSSC 22000-Quality har tagits bort från systemet.
  • Integrering av kraven på livsmedelssäkerhet och kvalitetskultur.
  • Nya krav på kvalitetskontroll, matsvinn och livsmedelsavfall, samt hantering av utrustning.
  • Skärpta befintliga ytterligare krav i del 2 i systemet, inbegripet men inte begränsat till allergenhantering och miljöövervakning.
  • Ändringar av och förtydliganden av krav för certifieringsprocessen.
  • Tillägg av en QR-kod på FSSC 22000-certifikat för förbättrad spårbarhet.

Även kurserna FSSC 22000 Orientering och Interna revisioner FSSC2200 är uppdaterade till FSCC 22000 vers. 6.0

EU-rapport om misstänkta bedrägerier på jordbruksprodukter

EU-rapport livsmedelsbdrägeri

Värdsdagen för livsmedelssäkerhet 2024 uppmanar alla att "förbereda sig för det oväntade"

WHO världsdagen livsmedelssäkerhet

Enligt WHO insjuknar en av tio människor runt om i världen av osäker mat varje år, och mer än 200 sjukdomar orsakas av att äta mat som är förorenad av bakterier, virus, parasiter eller kemiska ämnen.

Temat för WFSD 2024 syftar till att uppmärksamma oväntade kriser som kan hota livsmedelssäkerheten, såsom strömavbrott, naturkatastrofer, livsmedelsburna sjukdomsutbrott orsakade av importerade produkter och andra situationer. Inför WFSD 2024 frågar WHO och FAO alla intressenter längs livsmedelskedjan om de är beredda att ta itu med oväntade hot mot livsmedelssäkerheten i en alltmer sammankopplad global livsmedelsförsörjning.

Läs mer här


IFS Guidline för revisioner IFS Food vers 8

IFS Food Guidline

Här hittar du typiska frågor som revisorn kan ställa och även hänvisningar till aktuell lagstiftning.
Checklistan går igenom varje paragraf i standarden och ger exempel på frågor, vad man kontrollerar och exempel på avvikelser.

Bra förberedelse för certifieringsrevision och interna revisioner och kanske inte bara för de som har IFS utan även för BRC och FSSC eftersom många av GFSI-kraven är lika för alla standarder.

Läs mer här


IFS Checklista för endags oannonserad revision

IFS Checklista oanmäld

IFS Food Safety Check är en oanmäld, endagsutvärdering på plats. En IFS-revisor kontrollerar implementeringen av specifika IFS livsmedelskrav avseende HACCP, hygien och GMP. 

Leverantörer kan välja att låta IFS Food Safety Check utföras för att försäkra sina intressenter om att de uppfyller dessa väsentliga krav på daglig basis. På samma sätt kan grossister be leverantörer att komplettera IFS Audit med en IFS Food Safety Check. 

Återförsäljare i IFS-nätverket anser att den aviserade IFS Audit i kombination med IFS Food Safety Check är likvärdig med en oanmäld IFS Food Audit. Ändå måste IFS Food-certifierade företag följa standardkravet att en av tre certifieringsrevisioner måste vara oanmälda. kraven i denna checklista ger vägledning för den revisor som utför IFS Food Safe-ty Check på plats. 

Läs mer här


Uppskattad Online utbildning HACCP, VACCP och TACCP

System för HACCP, VACCP och TACCP
Använder Du i din faroanalys fortfarande bara allvarlighetsgrad och sannolikhet för förekomst. Då behöver du nog uppdatera din faroanalys enligt de senaste kraven fån Codex och för GFSI standarder.
Gå min uppskattade OnLine kurs, så  lär du dig vad du behöver.

Några kommentarer från deltagare i kursen:
  • "Utbildningen var väldigt lärorik och gav många nya infallsvinklar på hur man kan jobba med HACCP, VACCP, TACCP. Gav en väldigt bra fördjupning i ämnet. Kan starkt rekommendera denna kurs."
  • "Jag tycker att denna utbildning är riktigt bra! Jag kommer att rekommendera denna utbildning till mina kollegor! Utbildningen borde även finnas tillgänglig på engelska för att vidga träffyta för utrikesfödda. Tack För en riktigt bra utbildning" 
  • "Jag tycker detta var en bra och heltäckande utbildning. Trots att jag jobbat med frågorna tidigare fick jag flera nya vinklar att se på olika saker. Det är inte alltid så självklart"
  • "Jag tycker du gjort denna utbildning bra, och väldigt bra att man kan ladda ner mallar"
  • "Bra genomgång med exempel som är lätta att förstå för utbildningen"
Kursen motsvarar en vanlig klassrumskurs på 2 dagar. Du får ökad förståelsen för de hälsofaror som förekommer i livsmedelskedjan och de verktyg vi har för att förebygga farorna. 

Du lär dig att göra en faroanalys och riskbedömning baserat på Codex Alimentarius samt varianter baserade på BRC, ISO 22 000 och FSSC 22 000 och du får användbara mallar som du kan jobba med.

Kursmaterial består av Videos, Åhörarkopior, Övningsuppgifter och Kunskapsprov. 

Sammanfattning av livsmedelsbedrägerier mars 2024

Månadssammanställning EU

Månadssammanställning av artiklar om livsmedelsbedrägerier - mars 2024. Livsmedelsbedrägerier: ost, frukt och grönsaker, vin och alkoholhaltiga drycker, skaldjur, spannmål, mjölk, vegetabiliska oljor, kött, pasta, socker, te, kaffe, godis.


Är Alzheimers en livsmedelsburen sjukdom?

Alzheimers
Nu är Helicobacter pylori i rampljuset igen, efter att forskare hittat en möjlig koppling mellan den och Alzheimers sjukdom.

En ny studie syftar till att förstå om personer med en kliniskt uppenbar H. pylori-infektion kan löpa ökad risk att utveckla Alzheimers sjukdom. Forskarna analyserade trettio års hälsodata från mer än 4 miljoner människor i Storbritannien i åldern 50 år och äldre.

Personer med symtomatisk H. pylori-infektion hade 11 % högre risk att utveckla Alzheimers sjukdom än matchade kontrollgrupper. Risken var högst tio år efter symtomatisk H. pylori-infektion, 24 procent.

H. pylori har hittats i obehandlad mjölk, grönsaker, kött och vatten samt i magvävnaden hos livsmedelsdjur som får och kor. Ohygieniska miljöer för livsmedelshantering och områden med dålig sanitet är kopplade till populationer med en högre förekomst av H. pylori-infektioner.

Livskraftig H. pylori kan utvinnas från inokulerade livsmedel i ungefär en vecka efter infektionen. Det verkar inte föröka sig i livsmedel men verkar överleva bra i livsmedel med låg syra och hög fuktighet som förvaras i kylskåpstemperatur.

USDA utvecklar äggpastöriseringsteknik som snabbt dödar 99,999 procent av salmonella | Livsmedelssäkerhet

Äggpastörisering

Forskare vid U.S. Department of Agriculture's Agricultural Research Service (USDA:s ARS) har utvecklat en termisk pastöriseringsmetod baserad på radiofrekvensteknik (RF) som effektivt minskar förekomsten av salmonella i intakta ägg, på en bråkdel av den tid som krävs för traditionell pastörisering.

I likhet med traditionell pastörisering använder den nya tekniken värme för att minska förekomsten av patogener. När de utsätts för RF-behandling roterar vattenmolekylerna inuti ett ägg och anpassar sig till RF-instrumentets elektriska fält, vilket orsakar molekylär friktion som snabbt värmer upp vätskan inuti ägget.

Den nya RF-bearbetningsmetoden visade sig minska förekomsten av salmonella i ägg med 99,999 procent inom 24 minuter. Dessutom upptäcktes inte förekomsten av salmonella i de RF-bearbetade äggen efter att ha förvarats vid 7 °C i sju dagar, vilket simulerade kommersiella kylkedjeförhållanden. Kvaliteten på äggen försämrades inte heller av RF-bearbetning.

BRC Food utg 9 - Vad är Nytt

Ny kurs BRC Food 9
Som alltid många detaljer att tugga i sig när det gäller ändring av BRC standarder. Till din hjälp får Du en svensk översättning av alla standardkraven. Perfekt att använda vid interna revisioner.



Antikroppar minskar barns allergiska reaktioner mot många födoämnen

Antikroppar

En ny studie har visat att en 16-veckors kur med omalizumab har potential att skydda barn med flera födoämnesallergier i händelse av oavsiktlig exponering.

I en banbrytande studie har forskare funnit att en 16-veckorskur med den monoklonala antikroppen omalizumab kan skydda barn som lever med flera matallergier vid oavsiktlig exponering.

Enligt forskarna kunde barn med flera födoämnen så unga som ett år konsumera en "ökad mängd" jordnötter, trädnötter, ägg, mjölk och vete "utan en allergisk reaktion" i en klinisk studie i sent skede.


EFSA - Ny Guideline "Nya livsmedel"

Nya livsmedel
Enligt EU:s förordningar anses all mat som inte konsumerades "avsevärt" före maj 1997 vara ett nytt livsmedel. Kategorin omfattar nya livsmedel, mat från nya källor, nya ämnen som används i livsmedel samt nya sätt och tekniker för att producera mat. Exempel är olja rik på omega-3-fettsyror från krill som en ny källa till mat, ätbara insekter eller växtsteroler som ett nytt ämne eller nanoteknik som ett nytt sätt att producera mat.

De vetenskapliga områden som omfattas av nya livsmedel inkluderar sammansättningsdata, identitet, produktionsprocess, toxikologisk information, exponering, näringsinformation och allergenicitet. Utöver dessa uppdaterar den traditionella livsmedelsvägledningen även krav på data om erfarenhet av fortsatt användning.
Målet är att vägledningsdokumenten förblir praktiska och aktuella verktyg för sökande samt referensdokument för riskbedömare.

Utbildning - Interna revisioner IFS Food 8

Du kommer att lära Dig

OBS Kursen baseras på IFS Food 8 Draft och det ingår checklista med min egen svenska översättning av kraven i IFS Food 8 Draft. Alla som går kursen kommer också senare att få svensk översättning av kraven IFS Food 8 när den har publicerats.

  • Allt från förberedelser, genomförande, avslutning och uppföljning.
  • Hur ställer man bäst frågor?
  • Vad skall man fråga om?
  • Hur hittar jag förbättringar?
  • Vad är kraven i IFS Food
  • Svensk Checklista på kraven
  • Hur tolkar man kraven?
  • Vad är en avvikelse?

Allt detta och mycket mer hittar du i min kurs för interna revisioner. Interna revisioner är ett utmärkt sätt att lära sig hur hela företaget fungerar och samverkar. Även en bra plantskola för chefer i företaget.

Kursen motsvarar en normal lärarledd kurs på 2 dagar och det ingår ett avslutande prov som måste vara godkänt för att få ett intyg på genomgången kurs.
Läs mer om kursen här

Investera i utbildning och kompetens On-line

VÄXA MED LIVSMEDEL utbildningar

Öka din kompetens genom att gå någon av mina prisvärda Online-utbildningar.
Du anmäler dig på hemsidan eller vill du hellre ha faktura så skicka epost till mig    

Några fördelar för Dig som kund med webb-utbildning är bl.a.
  • Du har tillgång till utbildningen så länge den finns kvar på webben eller tidsbegränsat för vissa kurser
  • Du kan se den hur många gånger som helst
  • Använd PC, Mac, smartphone eller läsplatta
  • Du kan pausa och starta och sluta när det passar
  • Du slipper resa och frånvaro
  • Utbildningarna är uppdelade i flera avsnitt
  • Ingår åhörarkopior, övningsuppgifter mm som vid andra kurser, som du enkelt laddar hem
  • Intyg över genomförd utbildning

Till Webb-utbildning    

Frågor ?

Liksom tidigare kan jag i mån av tid svara på kortare frågor som rör tolkning av olika standarder mm (BRC, BRC IoP, FSSC 22 000), men ni får maila frågorna direkt till  FRÅGA

Är frågorna av allmänt intresse kommer jag även att ta upp dessa i nyhetsbrevet men i så fall som anonyma frågor. 


Gratis Nyhetsbrev

Känner Du någon som vill ha Nyhetsbrevet, så kan De anmäla sig här
Anmäl Dig Här 

Jan Klingspor

Lev väl

Jan

PS

Gillar Du mitt nyhetsbrev, hjälp mig gärna att sprida det på sociala medier genom att klicka på knapparna nedan, så blir jag glad 

Facebook