2024 - Juni
- Parasiter: En utmaning för livsmedelssäkerhet
- Utkast BRCGS Packaging Issue 7
- Livsmedelsgodkända engångshandskar ???
- USDA-experiment visar att tillagning av nötköttsbiffar till "Well Done" dödar HPAI-virus (Fågelinfluensa)
- E-bok - Hot, sabotage och förfalskning
- Lär dig mer - System för TACCP och VACCP (Hot, Sabotage och Förfalskning)
- Orolig för PFAS?
- IFS Food Packaging Guidline
- FDA:s tester visar HPAI i mjölkprover i detaljhandeln.
- Nya FSSC 22000 vers.6.0 - Hög tid att lära sig mer !
- Den mörka sidan av AI i livsmedelsindustrin
- Vanligaste avvikelserna BRC Food utg 9
- Snabbmetoder för miljöprovtagning
- Viktkontroll enligt SWEDAC STAFs. 2017:1 och e-märke
- Uppskattad Online utbildning HACCP, VACCP och TACCP
- Varmt i fabriken sommartid
- BRC Food utg 9 - Vad är Nytt
- Investera i utbildning och kompetens On-line
- Frågor ?
Parasiter: En utmaning för livsmedelssäkerhet

I en artikel i tidningen Food Safety säger man följande:
Utkast BRCGS Packaging Issue 7

BRC har publicerat ett utkast för kommentarer till utgåva 7 av förpackningsstandarden. Utgåva 7 kommer att publiceras i oktober 2024 noch träda i kraft för revisioner fr.o.m. April 2025.
Utkasten brukar inte skilja sig så mycket från den slutliga standarden utan mera vara detaljer som justeras.
Vad är då nytt i utkastet?
Inte helt enkelt att sammanfatta, många gånger ändrar man bara till lite liknade uttryck, eller flyttar om text mellan paragrafer, men här kommer ett försök:
- Kapitel 1 - Ledning, fokus på kultur för produktsäkerhet och kvalitet, System för Visselblåsare
- Kapitel 2 - Faroanalys, verkar helt omskrivet och liknar mer livsmedelsstandarden
- Kapitel 3 - Ledningssystem, lämpligt språk och eller bilder mm, bevis för funktionella material, interna revisioner utspridda över året, godkännande och löpande utvärdering av leverantörer, utlagda aktiviteter, test av spårbarhet, incidenter och återkallelser
- Kapitel 4 - Krav på anläggningen, plan över anläggningen inkludera rena yor och ev. renrum, krav vid ny utrustning, risker med allergener och andra främmande föremål, märkta avfallsbehållare, produkter för skadedjurskontroll som lagras skall vara inlåsta,
- Kapitel 5 - Produkt- och processkontroll, kontroll av kritisk integrerad mätutrustning, testning av kritiska parametrar skall utföras enligt ISO/IEC 17025, hantering ankommande gods,
- Kapitel 6 - Personal, utbildning/träning, hygienregler och skyddskläder förtydliganden
- Kapitel 7- Krav för handelsprodukter, nytt krav på riskbedömning, godkännande och löpande utvärdering av leverantörer av handlade produkter,
Du kan ladda hem checklistan här
Livsmedelsgodkända engångshandskar ???

Symbolen med glas och gaffel betyder att produkten är i överensstämmelse med Förordning 1935/2004 om plastmaterial och produkter som kommer i direktkontakt med livsmedel. Leverantören/producenten ska följa kraven enligt God Tillverkningssed (GMP = Good Manufacturing Practice) 2023/2006.
Men OBS det säger absolut ingenting om handskarnas mikrobiella status.
Michaels, en ledande mikrobiolog, genomförde studien, som innebar att man oberoende testade 2 800 nya och oanvända amerikanska handskimporter från 26 olika märken (cirka 25 % av de ~100 asiatiska handskfabrikerna). Över 250 olika livskraftiga mikrobiella arter hittades på både insidan och utsidan av de testade handskarna.
Alltså, ställ krav och bevis för vid inköp av handskar att handskarna inte bara är livsmedelsgodkända utan även är fria från mikrobiologisk kontamination.
USDA-experiment visar att tillagning av nötköttsbiffar till "Well Done" dödar HPAI-virus (Fågelinfluensa)

Den 16 maj 2024, i ett webbseminarium med titeln "2024 Bird Flu: What You Need to Know", som presenterades gemensamt av US Centers for Disease Control and Prevention (CDC) och WebMD, avslöjade en tjänsteman från USA:s jordbruksdepartement (USDA) några resultat från myndighetens pågående tester av nötköttsprodukter.
Eric Deeble, D.V.M., tillförordnad Senior Advisor för HPAI vid USDA, sa under webbinariet att federala inspektörer rutinmässigt köper och testar kött i detaljhandeln, och hittills har HPAI H5N1 INTE upptäckts i nötkött. (till skillnad mot i mjölkprodukter).
Dessutom berättade han om ett nyligen genomfört USDA-experiment med köttfärsbiffar som inokulerades med ett H5N1-surrogatvirus. Myndigheten fann att tillagning av nötköttet till "well done", eller 160 °F (71 °C), effektivt inaktiverade alla virus som fanns där. Att tillaga biffarna till "sällsynta" eller 120 °F (49 °C) resulterade i att mycket av H5N1 dog ut; En del av viruset förblev dock livskraftigt på biffarna.
E-bok - Hot, sabotage och förfalskning

Campden BRI har därför tagit fram den här e-boken Beating Food Crime om hur man hanterar hotet från livsmedelsbedrägerier, frågor som rör livsmedelsförsvar och annan brottslig verksamhet.
Lär dig mer - System för TACCP och VACCP
(Hot, Sabotage och Förfalskning)

Orolig för PFAS?

IFS Food Packaging Guidline

- ➡️ Förklaringar av försörjningskedjans kommunikation och ansvar för de inblandade parterna;
- ➡️ En översikt och uppdatering angående EU-lagstiftning och allmänna definitioner;
- ➡️ Förklaringar av relaterade IFS-krav och frågor som revisorer kan ställa;
- ➡️ Steg-för-steg vägledning av livsmedelstillverkarens efterlevnadsarbete;
- ➡️ Nya hållbarhetsaspekter efter Europeiska unionens "Green Deal" och
- ➡️ En uppdaterad detaljerad checklista med exempel för att utvärdera försäkran om överensstämmelse.
FDA:s tester visar HPAI i mjölkprover i detaljhandeln.

Den 25 april 2024, under ett virtuellt vetenskapligt symposium från U.S. Association of State and Territorial Health Officials (ASTHO) som diskuterade det pågående nationella utbrottet av högpatogen fågelinfluensa (HPAI) H5N1, visade att ett av fem prover som samlats in i en nationell undersökning av mjölk i detaljhandeln har testats positivt för HPAI H5N1-genetiskt material. Proverna med de högsta koncentrationerna av HPAI H5N1-partiklar kom från regioner i USA där fall av viruset har bekräftats hos mjölkkor.
Ytterligare tester krävs för att avgöra om intakt HPAI H5N1 finns i detaljhandelsmjölk och om den förblir smittsam, vilket skulle avslöja om det finns någon risk för sjukdom i samband med konsumtion av produkter som innehåller viruspartiklar, enligt Dr. Prater.
Preliminära resultat av ägginokuleringstester på kvantitativa qPCR-positiva mjölkprover i detaljhandeln visar dock att pastörisering är effektivt för att inaktivera HPAI.
Nya FSSC 22000 vers.6.0 - Hög tid att lära sig mer !

- Anpassning av kategorierna i livsmedelskedjan i enlighet med ISO 22003-1:2022.
- Tillämpningsområdet har utvidgats till att omfatta handel och förmedling (FII) och minskats genom att jordbruk och FSSC 22000-Quality har tagits bort från systemet.
- Integrering av kraven på livsmedelssäkerhet och kvalitetskultur.
- Nya krav på kvalitetskontroll, matsvinn och livsmedelsavfall, samt hantering av utrustning.
- Skärpta befintliga ytterligare krav i del 2 i systemet, inbegripet men inte begränsat till allergenhantering och miljöövervakning.
- Ändringar av och förtydliganden av krav för certifieringsprocessen.
- Tillägg av en QR-kod på FSSC 22000-certifikat för förbättrad spårbarhet.
Den mörka sidan av AI i livsmedelsindustrin

AI:s integration i livsmedelsindustrin har till stor del varit fördelaktig och effektiviserat processer från produktion till distribution; Men den här integrationen öppnar också dörrar för illvillig användning.
Ett primärt problem är manipulering av data om livsmedelssäkerhet. AI-system, som i allt högre grad används för att övervaka och analysera parametrar för livsmedelssäkerhet, kan bli måltavlor för illasinnade enheter.
Vanligaste avvikelserna BRC Food utg 9

1.1.10 Anläggningen som är certifierad mot standarden skall säkerställa att annonserade eller blandad annonserade recertifieringar genomförs före eller inom tiden som anges på certifikatet
4.11.1 Lokaler och utrustning skall hållas i rent och hygieniskt skick
4.9.1.1 Processer skall tillämpas som avser användning, lagring och övrig hantering av kemikalier som ej klassats som livsmedelstillsatser.
4.6.2 Utformning och konstruktion av utrustning ska baseras på risk, för att förhindra kontamination av produkt
4.4.8 Dörrar (både interna och externa) skall vara i gott skick.
4.4.1 Väggar skall vara, utformade, ytbehandlade och underhållna så att ansamling av smuts förhindras, att kondensation och mögeltillväxt minimeras samt att rengöring underlättas.
Egentligen väldigt grundläggande rutiner för livsmedelssäkerhet som företag själva lätt kan åtgärda.
Hur står det till med ovanstående punkter på er egen anläggning?
Läs hela artikeln här med råd om åtgärder.
Snabbmetoder för miljöprovtagning

I dag finns många snabbmetoder för miljöprovtagning som är enkla att använda och där den stora fördelen är snabba resultat och man kan snabbt sätta in åtgärder innan problemet blivit för stort.
Du kan läsa mer här på Hygienas hemsida
Om jag minns rätt säljer även Hygiene Diagnostics AB deras produkter
Viktkontroll enligt SWEDAC STAFs. 2017:1 och e-märke

För att skydda konsumenternas intressen har varje land sina egna regler för hur mycket en färdigförpackning måste innehålla när det gäller vikt eller volym.
För att köparen av en färdigförpackning skall få valuta för sina pengar finns det krav på hur mycket förpackningen skall innehålla. Dessa krav avser alltid nettomängden, dvs allt emballage skall vara borträknat.
STAFS 2017:1 är inte helt enkel att läsa. Jag rekommenderar i stället RISE:s sida om e-märkning där det finns flera dokument att ladda hem. Reglerna är nämligen desamma antingen man e-märker eller inte. E-märkningen har dock fördelen att den godkänns i alla EU-länder.
Uppskattad Online utbildning HACCP, VACCP och TACCP
- "Utbildningen var väldigt lärorik och gav många nya infallsvinklar på hur man kan jobba med HACCP, VACCP, TACCP. Gav en väldigt bra fördjupning i ämnet. Kan starkt rekommendera denna kurs."
- "Jag tycker att denna utbildning är riktigt bra! Jag kommer att rekommendera denna utbildning till mina kollegor! Utbildningen borde även finnas tillgänglig på engelska för att vidga träffyta för utrikesfödda. Tack För en riktigt bra utbildning"
- "Jag tycker detta var en bra och heltäckande utbildning. Trots att jag jobbat med frågorna tidigare fick jag flera nya vinklar att se på olika saker. Det är inte alltid så självklart"
- "Jag tycker du gjort denna utbildning bra, och väldigt bra att man kan ladda ner mallar"
- "Bra genomgång med exempel som är lätta att förstå för utbildningen"
Du lär dig att göra en faroanalys och riskbedömning baserat på Codex Alimentarius samt varianter baserade på BRC, ISO 22 000 och FSSC 22 000 och du får användbara mallar som du kan jobba med.
Kursmaterial består av Videos, Åhörarkopior, Övningsuppgifter och Kunskapsprov.
Varmt i fabriken sommartid

Jag fick följande fråga från en tillverkare av förpackningsmaterial:
Det blir väldigt varmt i vår fabrik sommartid och det har kommit önskemål från produktion att kunna öppna upp dörr/port för att få in lite svalare luft. Tanken är att öppna under natten när det är svalast ute.
Vi tänker i så fall sätta in insektsnät och öka antal ljusfällor precis vid porten.
Jag funderar ändå på om detta är ok sett från standardens sida. Vi är certifierade gentemot FSSC 22000.
Mitt svar:
Det är många anläggningar som löser ventilationen på liknande sätt.
Tänk på att ni tar upp det som en punkt i er HACCP-plan och riskbedömer och förebyggande åtgärder som du nämner, samt att ni verifierar genom uppföljning av fångst i ljusfällor och ev. hygienronder mm.
Det är tyvärr inte ovanligt att nattpersonal öppnar portar mm för att få in frisk luft, men det brukar synas på ljusfällorna då, så bättre att sätta in myggnät som du föreslår.
Några saker att tänka på:
- Regelbunden kontroll av att nätet är helt
- Luftflöde från oren till ren zon?
- Luftkvalitet, kontaminering?
- Effektiva åtgärder ska vara på plats för att förhindra att skadedjur kommer in i lokalerna.
- Ytterdörrar, fönster eller ventilationsöppningar ska vara konstruerade så att skadedjur förhindras att ta sig in.
- Alla ytterdörrar ska hållas i gott skick och vara stängda när de inte används.
- Ni får kanske tänka på risken för obehöriga att ta sig in, det skall inte enkelt kunna öppnas utifrån.
BRC Food utg 9 - Vad är Nytt

Investera i utbildning och kompetens On-line
Öka din kompetens genom att gå någon av mina prisvärda Online-utbildningar.
Du anmäler dig på hemsidan eller vill du hellre ha faktura så skicka epost till mig
- Du har tillgång till utbildningen så länge den finns kvar på webben eller tidsbegränsat för vissa kurser
- Du kan se den hur många gånger som helst
- Använd PC, Mac, smartphone eller läsplatta
- Du kan pausa och starta och sluta när det passar
- Du slipper resa och frånvaro
- Utbildningarna är uppdelade i flera avsnitt
- Ingår åhörarkopior, övningsuppgifter mm som vid andra kurser, som du enkelt laddar hem
- Intyg över genomförd utbildning
Till Webb-utbildning
Frågor ?
Liksom tidigare kan jag i mån av tid svara på kortare frågor som rör tolkning av olika standarder mm (BRC, BRC IoP, FSSC 22 000), men ni får maila frågorna direkt till FRÅGA
Är frågorna av allmänt intresse kommer jag även att ta upp dessa i nyhetsbrevet men i så fall som anonyma frågor.
Gratis Nyhetsbrev
Känner Du någon som vill ha Nyhetsbrevet, så kan De anmäla sig här
Anmäl Dig Här