2024- Augusti
- Sommaren snart slut
- FSSC 22000 - Krav på lab-analyser
- IFS Food Audit Checklist
- Potentiellt dödligt meth-spetsat godis hittat i Nya Zeeland
- Oregano: en sårbar kulinarisk ört
- Grundorsaksanalys - Mänskliga faktorn
- Lär dig mer - System för TACCP och VACCP (Hot, Sabotage och Förfalskning)
- Rengöring av transportband med torr ånga
- Spelar det någon roll vems idé det är?
- Uppdaterat meddelande om plastbehållare och redskap som innehåller bambu
- Nya FSSC 22000 vers.6.0 - Hög tid att lära sig mer !
- Kommande GFSI krav
- BRCGS Global Standards Packaging Materials Issue 7
- Kinesiska tankfartyg används för att transportera både bränsle- och matoljeprodukter, utan någon rengöringsprocess mellan
- Vad är Pollen Food Syndrome?
- Uppskattad Online utbildning HACCP, VACCP och TACCP
- Jag insåg inte att jag var tvungen att vara politiker och säljare
- BRC Food utg 9 - Vad är Nytt
- Gör dig redo för VITAL 4.0
- Ultraprocessade livsmedel
- Nestlé Frankrike åtalas i Buitoni-fallet
- Två jägare från samma lodge som drabbats av CJD (Creutzfeldt-Jakobs sjukdom)
- FDA-studie visar att STEC kan spridas genom luften för att förorena bladgrönsaker
- Investera i utbildning och kompetens On-line
- Frågor ?
Sommaren snart slut

Hej Alla
Sommaren lider mot sitt slut och för de flesta är även semestern slut. Dags att ta en titt i årsplanen och planera höstens aktiviteter. Alla GFSI-standarder lägger mer och mer fokus på kultur för livsmedelssäkerhet. Grunden för detta är enligt min åsokt att alla medarbetare (även ledningen) är väl utbildade i livsmedelssäkerhet. Då förstår man bättre varför det finns rutiner och instruktioner som måste följas och att inga genvägar är tillåtna.
Sedan skall det sättas mål på kulturen och följas upp mm, men det är meningslöst om inte grunden är lagd med rätt målgruppsanpassad utbildning. Tag gärna en titt på mina kurser "Hälsofaror i livsmedelskedjan" och "Varför Då Då?", båda lämpar sig väl som grundutbildning.
Lyck till med dina aktiviteter i höst.
Jan
FSSC 22000 - Krav på lab-analyser

FSSC har kommit ut med ett nytt tolkningsdokument om vad som gäller vid laboratorieanlyser för parametrar som är kritiska för livsmedelssäkerhet och det gäller för alla kategorier av FSSC 22000 certifieringar. Det gäller både egna laboratorier och om man köper in tjänsterna. Labben skall arbeta efter ISO/EIC 17025 och enligt ackrediterade metoder mm.
IFS Food Audit Checklist

IFS har kommit med en PDF checklista där man beskriver kraven i alla standardpunkter och ger exempel på frågor och vad man skall kontrollera för respektive punkt.
Eftersom många punkter i standarden är rena GFSI krav tror jag även att dokumentet kan vara av intresse för de företag som har BRC Food eller FSSC 22000.
Du kan ladda hem checklistan här
Potentiellt dödligt meth-spetsat godis hittat i Nya Zeeland

Polisen i Nya Zeeland har utfärdat en brådskande varning till allmänheten efter att godis som innehåller en "potentiellt dödlig" mängd metamfetamin distribuerats av en välgörenhetsorganisation.
Medierapporter tyder på att de oavsiktligt kan ha skickats till upp till 400 personer i matpaket. Motivet för förfalskningen är fortfarande oklart, och vissa spekulerar i att godiset kan ha använts som ett sätt att smuggla olagliga droger över gränserna. Med tanke på metamfetamininnehållet hade godiset ett gatuvärde på cirka 1 000 NZ-dollar (ungefär 600 dollar) per godis.
Oregano: en sårbar kulinarisk ört

Bedrägerier i oregano har rapporterats i flera år. Intressenter i Storbritanniens översyn av metoder för äkthet av örter och kryddor i år utsåg den till den ört eller krydda som är mest oroande, följt av svartpeppar.
År 2020 visade tester av oregano från Turkiet att en fjärdedel av proverna innehöll olivblad, och två prover innehöll ingen oregano alls.
År 2021 bedömdes 48 % - nästan hälften - av nästan 300 hundra oreganoprover som "misstänkta" i en uppsättning tester av Europeiska kommissionens kunskapscentrum för livsmedelsbedrägerier och kvalitet. Olivblad var det vanligaste förfalskningsmedlet (källa).
Under 2022 avslöjade övervakningsprovtagning i Storbritannien förfalskning med andra blad än oregano – främst olivblad – i koncentrationer på upp till 25 % i 13 % av proverna.
Grundorsaksanalys - Mänskliga faktorn

Om din grundorsaksanalys slutar med "den mänskliga faktorn" är du bara halvvägs i mål
"Mänskliga fel" kan delas in i två breda kategorier:
Exempel på den mänskliga faktorn:
- Fel eller försummelse (att glömma att göra något) → Varför?
- Fel i provisionen (att utföra uppgiften felaktigt) → Varför?
- Sekvensfel (att göra något i fel ordning) → Varför?
- Timingfel (att göra uppgiften för långsamt, för snabbt eller för sent) → Varför?
2. Överträdelser (avsiktlig bristande efterlevnad/bristande överensstämmelse)
Exempel på överträdelser:
- NC för att "tidsbrist" → Varför?
- Reglerna gäller inte längre → Varför
- Bristande efterlevnad är "normen" → Varför?
Lär dig mer - System för TACCP och VACCP
(Hot, Sabotage och Förfalskning)

Rengöring av transportband med torr ånga

Goodway transportbandsrengörare använder överhettad torr ånga för att avlägsna smuts och smuts, vilket gör att ytorna blir torra vid beröring. Den torkar omedelbart, vilket gör den säker i "Torra"-miljöer. Den är perfekt för bandrengöring i kommersiella bagerier, konfektyranläggningar och andra produktionsmiljöer för rengöring av spiralkylare, förpackningslinjer och mer.
Spelar det någon roll vems idé det är?

Jag återkommer till Carnegie. I How to Win Friends and Influence People talar han om att låta den andra personen känna att en idé är deras. Han presenterar alla möjliga bevis på att detta är ett bra sätt att få samarbete från människor. Och umgänget med vilken tvååring som helst kommer i allmänhet att bekräfta detta.
Får den här tanken dig att rygga tillbaka? Känns det för manipulativt? Eller svag på något sätt? Gillar du att ge upp?
Uppdaterat meddelande om plastbehållare och redskap som innehåller bambu

Food Standards Agency och Food Standards Scotland fortsätter att råda konsumenter att inte använda plastbehållare eller redskap som innehåller bambu och andra otillåtna växtbaserade material. Företag påminns om att inte sälja sådana produkter eftersom de inte överensstämmer med lagstiftningen och kommer med säkerhetsproblem.
Nya FSSC 22000 vers.6.0 - Hög tid att lära sig mer !

- Anpassning av kategorierna i livsmedelskedjan i enlighet med ISO 22003-1:2022.
- Tillämpningsområdet har utvidgats till att omfatta handel och förmedling (FII) och minskats genom att jordbruk och FSSC 22000-Quality har tagits bort från systemet.
- Integrering av kraven på livsmedelssäkerhet och kvalitetskultur.
- Nya krav på kvalitetskontroll, matsvinn och livsmedelsavfall, samt hantering av utrustning.
- Skärpta befintliga ytterligare krav i del 2 i systemet, inbegripet men inte begränsat till allergenhantering och miljöövervakning.
- Ändringar av och förtydliganden av krav för certifieringsprocessen.
- Tillägg av en QR-kod på FSSC 22000-certifikat för förbättrad spårbarhet.
Kommande GFSI krav

GFSI:s översyninnehåller flera viktiga ändringar och det finns nu tillfälle att lämna synpunkter för de som önskar. Dessa ändringar inkluderar, men är inte begränsade till, följande områden:
- Hantering av allergener: Införande av ett inslag av systematisk validering för att stärka planerna för hantering av allergener.
- Kultur för livsmedelssäkerhet: Tonvikt på att införliva terminologin "livsmedelssäkerhetskultur" i ledningssystem för livsmedelssäkerhet, med en särskild uppmaning om dess betydelse.
- Certifiering på flera platser: Tydlig åtskillnad mellan huvudkontorets centrala funktioner och ett tillvägagångssätt på flera platser vid certifieringsrevisioner, vilket förbättrar tydligheten och effektiviteten i certifieringsprocessen.
- Anpassning till Codex: Uppdateringar för att anpassa sig till Codex General Principles of Food Hygiene, vilket säkerställer att revideringarna är förenliga med internationella standarder för livsmedelssäkerhet.
BRCGS Global Standards Packaging Materials Issue 7

Ny autgåva 7 av standarden kommer att publiceras 28 oktober och det kommer som vanligt att vara en övergångstid på sex månader innan revisoner efter utg 7 påbörjas 28 april 2025
Kinesiska tankfartyg används för att transportera både bränsle- och matoljeprodukter, utan någon rengöringsprocess mellan

Den 2 juli rapporterade Beijing News att det statliga olje- och spannmålsbolaget Sinograin använde samma tankbilar för att transportera både bränsle och matolja, utan någon rengöringsprocess däremellan.
Det är oklart var matoljan i de bränsleförorenade tankbilarna slutligen hamnade. Uppföljande rapporter som spårade de lastbilschaufförer som identifierades i Beijing News-artikeln antydde att tankbilarna levererade olja till förpackningsanläggningar som drivs av kända varumärken i Kina, vilket intensifierade oron för att människor kan konsumera giftig olja. Artikeln citerade också en branschinsider som sa att en del av oljan i slutändan kan förpackas i små flaskor för utländsk försäljning.
För oss som har varit med ett tag är detta en ren "Dejavu" av den stora dioxin-skandalen 1999 som berodde på att återvunnen olja från gatukök tranporterats i ej rengjorda bränsletankar till foderindustrin och orsakade enorma återkallelse över hela europa. Att märka är också att då fanns inga större krav på spårbarhet i livsmedelskedjan, varför återkallelserna blev större.
Vad är Pollen Food Syndrome?

Pollen Food Syndrome, vanligen kallat oralt allergisyndrom, är en överkänslighetsreaktion mot frukt, grönsaker och nötter, som vanligtvis orsakar milda irriterande symtom som klåda i mun, läppar och hals när dessa vegetabiliska livsmedel äts i sin råa form. Personer med sjukdomen är ofta också känsliga för gräs-, träd- eller ogräspollen.
Många växtbaserade livsmedel, inklusive frukt, grönsaker, nötter och spannmål, har en proteinstruktur som är mycket lik de proteiner som finns i pollen i träd, gräs och ogräs, vilket orsakar allergisk korsreaktivitet. De vanligaste symtomen på pollenfödoämnessyndrom är desamma som de som förknippas med hösnuva, även om det ibland också kan orsaka kontakturtikaria, vilket leder till svullnad i mun och svalg. Symtomen uppstår vanligtvis inom fem till 10 minuter efter att man ätit den allergiska maten och lägger sig inom en timme, ofta utan någon medicinsk intervention.
Uppskattad Online utbildning HACCP, VACCP och TACCP
- "Utbildningen var väldigt lärorik och gav många nya infallsvinklar på hur man kan jobba med HACCP, VACCP, TACCP. Gav en väldigt bra fördjupning i ämnet. Kan starkt rekommendera denna kurs."
- "Jag tycker att denna utbildning är riktigt bra! Jag kommer att rekommendera denna utbildning till mina kollegor! Utbildningen borde även finnas tillgänglig på engelska för att vidga träffyta för utrikesfödda. Tack För en riktigt bra utbildning"
- "Jag tycker detta var en bra och heltäckande utbildning. Trots att jag jobbat med frågorna tidigare fick jag flera nya vinklar att se på olika saker. Det är inte alltid så självklart"
- "Jag tycker du gjort denna utbildning bra, och väldigt bra att man kan ladda ner mallar"
- "Bra genomgång med exempel som är lätta att förstå för utbildningen"
Du lär dig att göra en faroanalys och riskbedömning baserat på Codex Alimentarius samt varianter baserade på BRC, ISO 22 000 och FSSC 22 000 och du får användbara mallar som du kan jobba med.
Kursmaterial består av Videos, Åhörarkopior, Övningsuppgifter och Kunskapsprov.
Jag insåg inte att jag var tvungen att vara politiker och säljare

Vi är så söta och naiva, eller hur?
Vi åker vidare till universitetet efter gymnasiet eftersom vi är övertygade om att en universitetsexamen kommer att ge oss en bättre chans att få ett anständigt jobb och kanske till och med få en högre lön.
Så småningom inser vi att en universitetsexamen är bra för några saker: Om du går till en anständig lär du dig att tänka kritiskt; Det är ett bevis på att du hade möjlighet att gå på universitet - pengar, frihet och den sortens saker; Och det är ett bevis på att man kan avsluta saker. Att hålla sig till det och kritiskt tänkande är skrämmande sällsynta, så det här är bra färdigheter att ha och gör dig till en riktig fångst.
Den verkliga världen kommer som en oförskämd chock, eller hur? Föga anade vi att oavsett vårt jobb, oavsett vår titel och oavsett våra färdigheter måste vi i stort sett vara politiker och säljare om vi ska lyckas. Till en början säljer vi oss själva så att vi kan få det första jobbet. Sedan säljer vi in våra idéer. Det visar sig att det är lika viktigt att påverka andra, få med sig, samla trupperna och kommunicera effektivt som, eller kanske till och med viktigare, än att behärska den tekniska sidan av våra jobb.
Låt oss titta på kvalitetssäkringens roll och behovet av kompetens som vi allt oftare förknippar med politiker och säljare.
Läs mer av Lesley Worthington här
BRC Food utg 9 - Vad är Nytt

Gör dig redo för VITAL 4.0

Sedan 2011 har ett team av forskare, kliniker och riskhanteringspersonal arbetat tillsammans som en del av VITAL Scientific Expert Panel (VSEP) för att ge rekommendationer för referensdoser i VITAL-programmet.®
Medlemmar i VSEP tillsammans med andra experter – inklusive den tidigare VSEP-medlemmen Dr Ben Remington (FDA, tidigare oberoende konsult och TNO) – var en del av FAO/WHO:s expertkonsultation om riskbedömning av livsmedelsallergener, som ombads att granska och fastställa allergentröskelvärden. Detta arbete var en del av ett större expertsamråd för att granska Codex Priority Allergens och ge rekommendationer till Codex om tillämpningen av allergentrösklar för att underbygga försiktighetsuttalanden om allergenmärkning.
Det andra mötet i FAO:s och WHO:s expertkommitté2, resulterade i att panelen godkände Allergen Threshold Modelling, den vetenskap som använts av Allergen Bureau sedan 2019. Dessutom rekommenderade expertpanelen erektil dysfunktion05 baserade referensdoser (RfD)2. Efter omfattande diskussioner med viktiga intressenter, inklusive industrin, kliniker, konsumentgrupper och vår egen VSEP i förhållande till fördelarna och effekterna, kommer VITAL-programmet, inklusive VITAL Online, som standard att övergå till erektil dysfunktion05 värden från tisdag 13Þ Augusti.
Ultraprocessade livsmedel

Det finns nyligen en modefluga bland nutritionister och hälso- och sjukvårdspersonal att kritisera så kallade ultraprocessade livsmedel som riktigt dåliga för vår hälsa och livslängd. Men de har svårt att komma överens om vad ultraprocessad mat är eftersom det inte är så lätt att definiera. Så vad är skillnaden mellan processad mat, som för det mesta är bra att äta, och ultraprocessad mat? Och hur ofta kan vi unna oss ett sådant livsmedel utan att riskera vår hälsa? Låt oss se om vi kan få lite klarhet.
Nestlé Frankrike åtalas i Buitoni-fallet

Nestlé har meddelat att man står åtalad för ett E. coli-utbrott i Frankrike 2022 som spårades till pizzor. Domarna i fallet väckte åtal mot Nestlé Frankrike och Société des Produits Alimentaires de Caudry (SPAC), ett dotterbolag till företaget, i förra veckan. Brottsutredningen pågår och ingen dom har fallit.
Totalt 56 bekräftade och två troliga fall med en medianålder på 6 år insjuknade i utbrottet mellan mitten av januari och april 2022 på grund av förorenade frysta Buitoni Fraîch'Up-pizzor. Det var det största utbrottet av E. coli-HUS som någonsin dokumenterats i Frankrike.
Det fanns 50 fall av hemolytiskt uremiskt syndrom (HUS), två barn dog och två andra fick allvarliga komplikationer.
Två jägare från samma lodge som drabbats av CJD (Creutzfeldt-Jakobs sjukdom)

Creutzfeldt-Jakobs sjukdom är en snabbt fortskridande sjukdom i centrala nervsystemet som orsakas av felveckade prionproteiner. CWD, en prionsjukdom som är vanlig hos nordamerikanska hjortar, har väckt oro på grund av dess möjliga koppling till Creutzfeldt-Jakobs sjukdom. Även om det inte finns några entydiga bevis för överföring av prioner mellan arter är det viktigt för folkhälsan att vara vaksam vid sådana fall.
År 2022 uppvisade en 72-årig man som tidigare ätit kött från en CWD-smittad hjortstam en snabbt uppkommen förvirring och aggression. Hans vän, som också hade ätit viltkött från samma hjortpopulation, dog nyligen av Creutzfeldt-Jakobs sjukdom, vilket väckte farhågor om en potentiell koppling mellan CWD och prionsjukdom hos människor.
FDA-studie visar att STEC kan spridas genom luften för att förorena bladgrönsaker

U.S. Food and Drug Administration (FDA) har avslöjat preliminära resultat från en flerårig miljöstudie av en specifik odlingsregion i sydvästra USA, som syftade till att bättre förstå ekologin hos mänskliga patogener i miljön.
Från maj 2019 till april 2024 samlades miljöprover in från bevattning och annat ytvatten, jord, sediment, luftdamm, djuravföring, djurspillning, växtvävnad och andra källor över ett cirka 54 mil stort område inom odlingsregionen. Genom upprepad provtagning, testning, mätning och analys kunde teamet observera variabiliteten av patogener i denna region över tid, vilket gav nya insikter om patogenprevalens, plats och potentiella påverkande faktorer, såsom säsongsvariationer, väderförhållanden och djuraktiviteter på intilliggande och närliggande mark.
Shigatoxinproducerande Escherichia coli-stammar (STEC) påvisade i vatten, sediment och växtvävnad genetiskt matchade stammar isolerade i luftprover, vilket ger belägg för att STEC i luft kan överföras till andra platser och ytor
Luftprover som samlades in under studien gav positiva resultat för livskraftiga patogener som indikerar att bakterier kan överleva i luften och att damm kan fungera som en överföringsmekanism för både patogener och indikatororganismer från intilliggande och närliggande mark till vatten, jord och växtvävnad.
Investera i utbildning och kompetens On-line
Öka din kompetens genom att gå någon av mina prisvärda Online-utbildningar.
Du anmäler dig på hemsidan eller vill du hellre ha faktura så skicka epost till mig
- Du har tillgång till utbildningen så länge den finns kvar på webben eller tidsbegränsat för vissa kurser
- Du kan se den hur många gånger som helst
- Använd PC, Mac, smartphone eller läsplatta
- Du kan pausa och starta och sluta när det passar
- Du slipper resa och frånvaro
- Utbildningarna är uppdelade i flera avsnitt
- Ingår åhörarkopior, övningsuppgifter mm som vid andra kurser, som du enkelt laddar hem
- Intyg över genomförd utbildning
Till Webb-utbildning
Frågor ?
Liksom tidigare kan jag i mån av tid svara på kortare frågor som rör tolkning av olika standarder mm (BRC, BRC IoP, FSSC 22 000), men ni får maila frågorna direkt till FRÅGA
Är frågorna av allmänt intresse kommer jag även att ta upp dessa i nyhetsbrevet men i så fall som anonyma frågor.
Gratis Nyhetsbrev
Känner Du någon som vill ha Nyhetsbrevet, så kan De anmäla sig här
Anmäl Dig Här