2024-Oktober

Oktoberfest

Psykosociala risker

Hej Alla

Välkommen till månades blandade nyheter, rena Oktoberfesten. Det är inte bara i ätfärdiga livsmedel som det är viktigt att förhindra spridning av patogener utan minst lika viktigt att följa grundläggande hygienregler för produkter som inte är ätfärdiga eftersom de annars genom korskontaminering i produktion eller hos konsumenter kan orsaka stor skada. Det visa inte minst artikeln nedan om jäst som oväntad spridare av listeria i Schweiz.

Det har också blivit mycket enklara att använda genteknik för att spåra var källan till olika utbrott finns. Det går enkelt att jämföra isolat från sjuka personer med stammar man hittar i fabriker, så risken för upptäckt har ökat dramatiskt och därmed även risken för varumärket. Att säkerställa god hygien i tillverkningen genom att löpande ta miljöprover i verksamheten är en billig försäkring mot att hamna på löpsedlarna.

Lycka till med dina aktiviteter i höst.
Jan

Jäst oväntad spridare av Listeria

Psykosociala risker

Ett landsomfattande utbrott av listerios hos människor i Schweiz spårades till en ihållande kontaminering av en fabrik som tillverkar bagerijäst med Listeria monocytogenes  genom att använda helgenomsekvensering för att matcha kliniska isolat med isolat från produktprover.

Av de 34 personerna med dokumenterade fall avled 7, och listerios rapporterades som primär dödsorsak i samtliga 7 fall enligt anmälningsuppgifterna.

Bageriets jästprodukter såldes i butiker och försåg livsmedelsindustrin i hela Schweiz. Under 2022 hade bagerijästtillverkaren fastställt förekomsten av L. monocytogenes i jästproduktprover. Analysen hade utförts som en del av tillverkarens metoder för egenkontroll. I avsaknad av rättsliga krav för produkter som inte är ätfärdiga rapporterades dock inte resultaten.

En officiell produktåterkallelse var inte motiverad eftersom bagerijäst inte klassificeras som RTE-livsmedel.

Produkter tillverkade med bagerijäst genomgår normalt ett uppvärmningssteg som skulle kontrollera föroreningen. Som framgår av utbrott av sjukdomar orsakade av Escherichia coli och salmonella i Kanada och USA  utgör dock förorenad deg en hälsorisk om den konsumeras rå, och korskontaminering kan uppstå genom hantering av kontaminerad bagerijäst eller förorenad rå deg. Denna aspekt återspeglas i det faktum att utbrottsstammen också påvisades i livsmedel på flera restauranger och institutionella cateringinrättningar i olika kantoner (uppgifter visas inte).

Detta utbrott, som sannolikt är kopplat till bagerijäst, belyser bristen på uppgifter om kontaminering av icke-RTE-produkter med livsmedelsburna patogener, inklusive L. monocytogenes, och behovet av att tillverkare av bagerijäst tar hänsyn till denna risk i sina produktionsprocesser. 

Dessutom bör detta utbrott öka medvetenheten om att det är särskilt viktigt att följa grundläggande hygienåtgärder för att förhindra korskontaminering vid hantering av livsmedel som inte är ätfärdiga.



FSA utfärdar brådskande riktlinjer för koffeinkonsumtion efter dödlig överdosincident

Food Fraud Prevention

Food Standards Agency (FSA) och Food Standards Scotland (FSS) har utfärdat nya riktlinjer för säker användning av koffein i kosttillskott. Detta drag syftar till att skydda konsumenterna och uppmuntra tillverkare att säkerställa korrekt märkning av produkter som innehåller höga halter av koffein.

Även om ett koffeinintag på upp till 400 mg per dag anses vara säkert för de flesta vuxna, rekommenderar vägledningen att gravida kvinnor bör begränsa sin konsumtion till 200 mg per dag. Detta motsvarar ungefär två muggar snabbkaffe eller en mugg filterkaffe.

Publiceringen av denna vägledning följer på en incident i Storbritannien, där en man dog efter att ha räknat fel på mängden koffeinpulver han använde och oavsiktligt konsumerade motsvarande upp till 200 koppar kaffe.

Dessutom visade en undersökning att färre än hälften av konsumenterna kontrollerar doseringsinstruktionerna när de använder kosttillskott, och 20 procent medger att de inte läser etiketten alls.

Läs hela artikeln här



Bedömning av livsmedelssäkerhetskultur -
Val av metoder och förmedling av insikter

Codex Alimentarius

Samspelet mellan livsmedelssäkerhetskultur och kommunikation spelar en avgörande roll för att bygga förtroende och främja organisatorisk framgång. En robust kultur för livsmedelssäkerhet främjar god praxis och ger en grund för övertygande berättelser som lyfter fram dina prestationer, vilket i slutändan stärker intressenternas förtroende.

Det kan vara en utmaning att välja den lämpligaste metoden för att bedöma din livsmedelssäkerhetskultur. I den här artikeln erbjuder vi sju frågor att tänka på när du väljer en metod och diskuterar hur du väljer en som är i linje med din organisations mognadsnivå inom livsmedelssäkerhetskultur.

Läs intressant artikel här




TikTok-recept på "fluffiga popcorn" är en farlig blandning på grund av färskt mjöl

FSA

Ett recept på så kallade fluffiga popcorn som cirkulerar på TikTok är faktiskt ett recept på katastrof.

Modeflugan kommer från en TikTok-användare som föreslår att man använder rå kakmix för att smaksätta popcorn. Kakmix innehåller mjöl som inte är värmebehandlat och som har varit källan till minst 168 bekräftade fall av E. coli-infektioner och 20 sjukhusinläggningar i USA under de senaste åren, enligt Food and Drug Administration.

Rått mjöl kan vara förorenat med andra patogener, inklusive salmonella. Den måste värmebehandlas till en temperatur på 72 grader C för att döda sådana patogener.

Min egen reflektion kring detta är att blir det vanligt här i Sverige så får man kanske sätta varningstexter på kakmixer eller kankse t.o.m. värmebehandla dem, eftersom produkter skall klara kända konsumtionsmönster.

Läs mer här

Lär dig mer - System för TACCP och VACCP 
(Hot, Sabotage och Förfalskning)

Ny kurs TACCP & VACCP
Lär Dig allt om Hot, Sabotage och Förfalskning. Lämplig för Dig som sitter i HACCP grupp, deltager i beslut om bedömning och hantering av Hot, Sabotage och Förfalskning och behöver kunna visa att du har grundläggande kompetens i ämnet. Även lämplig för certifieringsrevisorer som behöver minst 2 +  2 tim utbildning med avslutande prov.
Läs mer om kursen här          

BRCGS Global Standards Packaging Materials Issue 7
publiceras 28 October 2024

BRC

Företagen kommer att revideras mot den nya standarden från april 2025. Översikt över BRCGS Packaging Materials Issue 7 - utkast till ändringar:

  • Förstärka betydelsen och de många elementen kring kultur
  • Uppdaterade allmänna principerna för livsmedelshygien i Codex Alimentarius (2022) i avsnitt 2
  • Uppdatera termer som används i hela standarden, till exempel tillverkning och produkter, för att möjliggöra mer konsekvens
  • Omordning av satser i avsnitt 3 för att skapa ett logiskt flöde
  • Förtydligande om processer som lagts ut på entreprenad och produkter som är föremål för handel
  • Nya krav kring utrustningskontroller
  • Introduktion av allergenhantering
  • Användning av riskbedömningar baserade på tilltänkta användning av produkten istället, samt av specifika krav på vissa delar av personalkontrollen
  • Flera nya paragrafer och uppdateringar.

Jag kommer senare med en genomgång av förändringarna jämfört med utgåva 6.



De allergiframkallande egenskaperna hos ätliga alger – konsekvenser för livsmedelsföretag

Claude AI-modell
Det finns 14 ämnen eller produkter som orsakar allergi eller intolerans i EU- lagstiftning som måste framhävas i ingrediensförteckningen på etiketten till färdigförpackade livsmedel och drycker. Det finns också forskning som visar på ytterligare nya livsmedelsallergener som kan behöva övervägas, antingen på grund av tecken på ökad förekomst och hög allvarlighetsgrad (vid allergi mot kiwifrukter) eller ökad användning av ett visst livsmedel som inte tidigare har konsumerats i stor utsträckning förrän nyligen (ätliga alger).

I en blogg från Campden BRI presenteras forskning om allergiframkallande egenskaper hos ätbara makro- och mikroalger, samt vilka livsmedelsföretag som Livsmedelsföretagare måste göra för att skydda sina företag, produkter och konsumenter från risker som är förknippade med nya livsmedelsallergener.

FSSC Insights-webbinariet om utrustningshantering

FSSC 22000
Under FSSC Insights-webbinariet om utrustningshantering frågade deltagarna oss hur FSSC 22000-certifierade organisationer ska hantera inköpsspecifikationen för utrustning som installerades för flera år sedan.

När man hanterar utrustning som installerades för flera år sedan är det viktigt att förstå att FSSC 22000 Guidline  med krav på utrustningshantering inte gäller retroaktivt. En organisation behöver bara utvärdera sin befintliga utrustning mot kravet om den befintliga utrustningen genomgår betydande förändringar. 

Det är dock viktigt att notera att organisationer fortfarande måste ta itu med faror och tillhörande risker relaterade till befintlig utrustning och deras utformning inom riskanalysen. Enligt ISO 22000:2018, särskilt i klausul 8.5, måste organisationer genomföra en faroanalys, som inkluderar bedömning av faror förknippade med utrustning som används inom produktionsprocessen. 

Dessutom ska organisationerna hänvisa till respektive klausul i den relaterade sektorspecifika standarden för hygienisk design PRP (Pre-Requisite Program). För mer information om utrustningshantering under FSSC 22000-certifiering, ladda ner vägledningsdokumentet gratis från FSSC

Interna Revisioner
FSSC 22000 vers 6

Interna revisioner FSSC 22000
  • Hur känns det?
  • Interna revisioner kan vara skrämmande, roliga, spännande, lärorika mm för alla inblandade.
  • Hur skall jag klara att granska mina kollegor?
  • Vad tycker de om mig då?
  • Hur gör jag?
  • Vad skall jag fråga om?
  • Vad är en avvikelse?
  • Vad säger standarden?      
Allt detta och mycket mer hittar du i min kurs för interna revisioner.  
Ingår Video, Åhörarkopior, Utmärkta Checklistor, Övningsuppgifter mm samt avslutande Kunskapsprov


Vad du behöver veta om kiwi och andra nya faktorer för matallergi

EU kunskapscentrum

I en blogg från Campden BRI presenteras forskning som belyser vad som behövs göras för att skydda företag, produkter och konsumenter mot bakgrund av den ökande förekomsten och den höga allvarlighetsgraden av kiwiallergi, liksom andra nya allergier.

  • Prevalens av födoämnesallergi mot kiwi har rapporterats i en stor del av befolkningen globalt, från 0,1–0,2 % till 60,0 % i åldrarna 0–18 år och från 0,35 % till 38,4 % i åldern >18 – 96 år, med en ökande incidens.
  • Forskning ingick från Europa, Nordamerika, Asien, Afrika, Sydamerika och Oceanien. 
  • Födoämnesallergener i kiwi har identifierats ha korsreaktivitet med andra allergener från frukt och växter.
  • Det finns stora variationer i nivåerna av livsmedelsallergener mellan olika kiwisorter.
  • Födoämnesallergi mot kiwi varierade från oralt allergisyndrom till anafylaxi hos människor.

Läs mer här


Glutenmigration från biologiskt nedbrytbara material som kommer i kontakt med livsmedel utgör en risk för patienter med celiaki

EU-rapport livsmedelsbdrägeri

På grund av förbudet mot vissa plaster för engångsbruk i EU används material avsedda att komma i kontakt med livsmedel från biobaserade och/eller biologiskt nedbrytbara polymerer i allt större utsträckning. 

Vissa FCM tillverkas av vete eller råg och innehåller därför gluten, som är ett livsmedelsallergen och känt för att orsaka celiaki. Lagstiftningen kräver för närvarande inte allergenmärkning av material avsedda att komma i kontakt med livsmedel, och det finns bara en del första uppgifter om att gluten från material avsedda att komma i kontakt med livsmedel kan migrera till glutenfria livsmedel. 

Målet var att analysera omfattningen av glutenmigration från sex olika FCM till en mängd olika flytande och fasta livsmedel för att bedöma risken för exponering för patienter med veteallergi och celiaki. 

Vi visar att graden av glutenmigration beror på materialets egenskaper, den flytande eller fasta maten det kommer i kontakt med och kontakttid. Det fanns ingen tydlig effekt av temperatur eller pH-värde. Av de sex FCM som studerades hade veteklibaserade plattor den högsta potentialen att frisätta gluten med koncentrationer på upp till 203,0 mg/L gluten i avjoniserat vatten efter 30 minuter. 

För att skydda patienterna är det viktigt att öka medvetenheten om risken för glutenmigration från sådana FCM och hjälpa patienter att identifiera och undvika glutenhaltiga FCM. Dessutom måste lagstiftningen snarast anpassas så att den omfattar obligatorisk märkning av allergener på dessa biologiskt nedbrytbara material avsedda att komma i kontakt med livsmedel.



Utmaningar för utvärdering av ditt miljöövervakningsprogram

WHO världsdagen livsmedelssäkerhet

Miljöövervakningsprogram (EMP) är utbredda inom livsmedels-, kosttillskotts- och animalielivsmedelsindustrin, eftersom dessa industrier tillverkar färdiga att äta (RTE) produkter. Enligt U.S. Food and Drug Administration (FDA:s) förordning om förebyggande kontroller för livsmedel är en EMP en verifieringsaktivitet för en förebyggande rengöringskontroll. 

Ett starkt rengöringsprogram kommer att rengöra och desinficera ytor som kommer i kontakt med livsmedel och ytor som inte kommer i kontakt med livsmedel för att avlägsna och döda patogener. En robust EMP försöker hitta patogenen, följt av intensifierad sanering och en grundorsaksundersökning.

EMP är inte bara dokument som ska skrivas och glömmas bort, utan levande system som kräver aktiv hantering varje vecka. Som chefer med flera roller och ansvarsområden är det viktigt att se till att din EMP inte bara är på plats, utan också effektiv. I den här artikeln diskuteras tre viktiga utmaningar för att utvärdera en miljöledningspraxis.

Utmaning nr 1:   En EMP är unik för en anläggning

Utmaning nr 2:   Har korrigerande åtgärder inletts på grundval av ett presumtivt eller bekräftat positivt resultat?

Utmaning nr 3:   Lokaliserar grundorsaksundersökningen källan till patogenen?

Läs hela artikeln här


Uppskattad Online utbildning HACCP, VACCP och TACCP

System för HACCP, VACCP och TACCP
Använder Du i din faroanalys fortfarande bara allvarlighetsgrad och sannolikhet för förekomst. Då behöver du nog uppdatera din faroanalys enligt de senaste kraven fån Codex och för GFSI standarder.
Gå min uppskattade OnLine kurs, så  lär du dig vad du behöver.

Några kommentarer från deltagare i kursen:
  • "Utbildningen var väldigt lärorik och gav många nya infallsvinklar på hur man kan jobba med HACCP, VACCP, TACCP. Gav en väldigt bra fördjupning i ämnet. Kan starkt rekommendera denna kurs."
  • "Jag tycker att denna utbildning är riktigt bra! Jag kommer att rekommendera denna utbildning till mina kollegor! Utbildningen borde även finnas tillgänglig på engelska för att vidga träffyta för utrikesfödda. Tack För en riktigt bra utbildning" 
  • "Jag tycker detta var en bra och heltäckande utbildning. Trots att jag jobbat med frågorna tidigare fick jag flera nya vinklar att se på olika saker. Det är inte alltid så självklart"
  • "Jag tycker du gjort denna utbildning bra, och väldigt bra att man kan ladda ner mallar"
  • "Bra genomgång med exempel som är lätta att förstå för utbildningen"
Kursen motsvarar en vanlig klassrumskurs på 2 dagar. Du får ökad förståelsen för de hälsofaror som förekommer i livsmedelskedjan och de verktyg vi har för att förebygga farorna. 

Du lär dig att göra en faroanalys och riskbedömning baserat på Codex Alimentarius samt varianter baserade på BRC, ISO 22 000 och FSSC 22 000 och du får användbara mallar som du kan jobba med.

Kursmaterial består av Videos, Åhörarkopior, Övningsuppgifter och Kunskapsprov. 

Fruktmaffian i Spanien sålde falska ekologiska produkter över hela Europa i minst sex månader

IFS Food Guidline

EN RING av livsmedelsleverantörer i Spanien lurade miljömedvetna konsumenter över hela Europa genom att exportera vanlig frukt och grönsaker som ekologiska.

Systemet innebar att man drog nytta av de högre priser som kunderna är villiga att betala för ekologiska livsmedel och stoppade mellanskillnaden i egen ficka.

Utredarna uppskattar att gruppen, som är verksam i Motril, Granada, sålde över två miljoner kilo icke-ekologiska produkter som ekologiska på bara sex månader.

Vinsten från detta lukrativa bedrägeri delades mellan ligans medlemmar, inklusive företagets ägare och flera medbrottslingar.

Du kan läsa mer här


Alla Livsmedelsverkets utbildningar nu gratis

IFS Checklista oanmäld

Vill du fortbilda dig inom till exempel livsmedelstillsatser, temperaturmätning eller listeria? Livsmedelsverket erbjuder ett femtontal så kallade e-utbildningar, och numera är alla kostnadsfria.

På Livsmedelsverkets utbildningsportal kan du skapa ett konto och gå e-utbildningar inom en mängd områden. Efter avslutad kurs kan du i många fall ladda ner ett kursintyg. intervention.

Läs mer här


SIQ - Förbättringsverktyg

Antikroppar

Flera forskningsprojekt har lett fram till lättillgängliga verktyg som kan hjälpa er i förbättringsarbetet. Även om man tagit beslut på att arbeta systematiskt med sitt kvalitetsarbete kan det vara svårt att veta var man ska börja och vad som skulle ge mest effekt. SIQs förbättringsverktyg finns då till hjälp.

SIQ Förbättringsverktyg – så hör de ihop, se bilden ovan.

Läs mer här



BRC Food utg 9 - Vad är Nytt

Ny kurs BRC Food 9
Som alltid många detaljer att tugga i sig när det gäller ändring av BRC standarder. Till din hjälp får Du en svensk översättning av alla standardkraven. Perfekt att använda vid interna revisioner.



KOMMISSIONENS TILLKÄNNAGIVANDE
om genomförandet av hanteringssystem för livsmedelssäkerhet som omfattar god hygienpraxis och förfaranden baserade på HACCP-principer inklusive underlättande av/flexibilitet i tillämpningen i vissa livsmedelsföretag
(2022/C 355/01)

Antikroppar

En översyn av 2016 års tillkännagivande är utförd. Här tar man bl.a. upp exempel på styrbara grundförutsättningar:

  • Rengöring av utrustning och ytor som kommer i kontakt med ätfärdiga livsmedel
  • Intensivare rengöring och desinfektion och strängare personlig hygien (t.ex. munskydd och extra skydd för personalen) i högriskområden, 
  • Kontroll av förpackningar för konserverade livsmedel med avseende på renhet och skador.
  • Strängare ankomstkontroller vid mottagning av råvaror om leverantören inte garanterar den önskade kvaliteten/säkerhetsnivån (t.ex. mykotoxiner i kryddor).
  • Effektiv rengöring mellan partier för att kontrollera korskontaminering mellan produktionssatser som innehåller olika allergener (nötter, soja, mjölk osv.).
  • Det kan vara lämpligt att betrakta den bakteriologiska kvaliteten hos bevattningsvattnet som styrpunkter, särskilt när det gäller ätfärdiga grödor.
  • Kontroll av hur grönsaker tvättas
  • Kontroll av blancheringsprocessen för djupfrysningsindustrin (tid/temperatur). 

Läs mer här



guidde är den generativa AI-plattformen för företag som hjälper ditt team att skapa videodokumentation 11 gånger snabbare.

Antikroppar

Skapa enkelt Instruktioner i en video i stället för på papper:

  • Fånga ditt flöde
  • Klicka på capture i webbläsartillägg och klicka på stopp när du är klar - luta dig tillbaka så sköter guidde resten

Läs mer här



Rapporten rekommenderar en tvåstegsstrategi för att upptäcka bedrägerier med solrosolja

Antikroppar

Kontaminering och förfalskning av vegetabiliska oljor är ett utbrett problem och kan orsaka fler dödsfall än någon annan form av livsmedelsbedrägeri.

Det är en av slutsatserna i en nyligen publicerad vetenskaplig artikel i Trends in Food Science & Technology, som beskriver en tvåstegsmetod för att testa äktheten hos solrosolja, en av de mest konsumerade oljorna i världen och en som är särskilt benägen att förfalskas.

Den globala marknaden för vegetabiliska oljor värderas till 105,6 miljarder dollar, med solrosfröolja på fjärde plats i konsumtionen, men de senaste störningarna i leveranskedjan orsakade av pandemin och regionala konflikter har gjort leveranskedjan "sårbar för bedrägliga metoder som förfalskning med billigare oljor och mineraloljor", enligt författarna till granskningen.
 

Dokumentet listar dussintals fall av bedrägeri och kontaminering av solrosolja och andra vegetabiliska oljor under de senaste decennierna som involverar förfalskning eller kontaminering, icke godkända förbättringar som användning av färgämnen, felaktig märkning av ursprung eller ekologisk status eller för att kringgå tullar, och förfalskning av immateriella rättigheter.

Läs mer här



Att skriva rutiner och instruktioner

prioritera bättre

När vi skall skriva rutiner och instruktioner krånglar vi ofta till det och skriver mer för att revisorn skall vara nöjd än för mottagarnas behov.

Det är svårt att skriva enkelt och tydligt och kräver ofta flera försök. 

Mina tips är att:

  • Testa ditt verk på några mottagare och se om de förstår vad du menar. 
  • Använd bilder, flödesscheman och streckgubbar  à la IKEA 
  • Skriv så kortfattat som möjligt

Hur gör Du?



En död och flera sjuka efter E.coli-utbrott på McDonalds i USA

Antikroppar

Minst 49 personer i USA har blivit sjuka i ett E-coli-utbrott efter att de ätit på hamburgerkedjan McDonalds, uppger amerikanska hälsomyndigheter. En äldre person har avlidit.

En preliminär undersökning gjord av USA:s läkemedelsmyndighet FDA pekar på att den skivade lök som serveras på hamburgarna är en trolig källa till kontamineringen, medan USA:s jordbruksdepartement undersöker själva biffarna.

McDonalds uppger att lök från en specifik leverantör kan vara boven i dramat. Restaurangkedjan har nu pausat användningen av löken, och tillfälligt tagit bort hamburgaren "Quarter pounder" från menyn i flera delstater.

"Vi tar livsmedelssäkerheten på största allvar, det är det rätta att göra", uppger McDonalds i ett uttalande.

Läs mer här



Förfalskade livsmedelsprodukter orsakar skandal i Turkiet

Antikroppar

En stor livsmedelsskandal har bubblat upp i Turkiet efter att regeringen avslöjat att fläsk och hästkött hade hittats i produkter som var märkta som att de innehöll nötkött och kyckling, bland andra frågor.

En separat databas över imitationer eller förfalskade livsmedel innehåller dussintals incidenter med olivoljeprodukter, främst förfalskning med vegetabiliska oljor, men också fall med förfalskad honung, kycklingkorv som är förorenad med inälvor (hjärta) och förfalskning av örter med "främmande ämnen".

Det är ett förödande resultat för ett land och en befolkning som hämtar en inte obetydlig mängd nationell stolthet och kulturell identitet från sina kulinariska traditioner och kvaliteten på sina produkter. Ökningen av antalet fall har i lokala medier tillskrivits den höga inflationstakten i Turkiet, som har orsakat en levnadskostnadskris och press på producenterna att minska kostnaderna.

Läs mer här



Investera i utbildning och kompetens On-line

VÄXA MED LIVSMEDEL utbildningar

Öka din kompetens genom att gå någon av mina prisvärda Online-utbildningar.
Du anmäler dig på hemsidan eller vill du hellre ha faktura så skicka epost till mig    

Några fördelar för Dig som kund med webb-utbildning är bl.a.
  • Du har tillgång till utbildningen så länge den finns kvar på webben eller tidsbegränsat för vissa kurser
  • Du kan se den hur många gånger som helst
  • Använd PC, Mac, smartphone eller läsplatta
  • Du kan pausa och starta och sluta när det passar
  • Du slipper resa och frånvaro
  • Utbildningarna är uppdelade i flera avsnitt
  • Ingår åhörarkopior, övningsuppgifter mm som vid andra kurser, som du enkelt laddar hem
  • Intyg över genomförd utbildning

Till Webb-utbildning    

Frågor ?

Liksom tidigare kan jag i mån av tid svara på kortare frågor som rör tolkning av olika standarder mm (BRC, BRC IoP, FSSC 22 000), men ni får maila frågorna direkt till  FRÅGA

Är frågorna av allmänt intresse kommer jag även att ta upp dessa i nyhetsbrevet men i så fall som anonyma frågor. 


Gratis Nyhetsbrev

Känner Du någon som vill ha Nyhetsbrevet, så kan De anmäla sig här
Anmäl Dig Här 

Jan Klingspor

Lev väl

Jan

PS

Gillar Du mitt nyhetsbrev, hjälp mig gärna att sprida det på sociala medier genom att klicka på knapparna nedan, så blir jag glad 

Facebook