2024-December

Julhälsning

Julhälsning

Hej Alla

Välkommen till årets sista nyhetsbrev. En kort reflektion över året som gått. Det verkar inte som problem med livsmedelssäkerhet avtar utan långa och komplicerade leveranskedjor och brist på livsmedel orsakar risk för förfalskning. Det verkar också som om ju mer vi lär oss om tarmmikrobiomet, desto viktigare blir det att undvika olika tillsatser i våra livsmedel och bara hålla oss till naturliga ingredienser.

Har Du pengar kvar i årets budget, så satsa dem på kompetenshöjande utbildning. Köper du mina kurser före årsskiftet kan du påbörja utbildningen när du vill under nästa år.

Till sist en liten hint om vad som komma skall. I början av nästa år publicerar min kollega Henrik Thollander och jag "Handbok HACCP, TACCP och VACCP"  och i boken får du en gedigen genomgång av alla de steg som krävs för att genomföra HACCP, TACCP och VACCP  och med exempel och förslag på metoder och dokument som krävs. Ingår också en omfattande lista på olika livsmedelssäkerhetsfaror

Jag ser fram emot att fortsätta med nyhetsbrevet och mina online utbildningar även nästa å och kontakten med er alla.

Önskar alla läsare och gamla kollegor en riktigt
God Jul och Gott Nytt År.

Jan


Emulgeringsmedel i rampljuset

Emulgeringsmedel



En kategori av livsmedelstillsatser har hängt under radarn i många år, men i takt med att den vetenskapliga förståelsen för tarmmikrobiomet (de mikroorganismer som finns i tarmen) har ökat, har vissa ämnen i kategorin nyligen dykt upp som potentiella bovar när det gäller att angripa tarmhälsan. Och det betyder allmän hälsa eftersom det styr allt från humör och ämnesomsättning till inflammation och immunsvar. Vi pratar om emulgeringsmedel.

Många av dessa industriella emulgeringsmedel har bara använts i stor utsträckning inom livsmedelsproduktion under de senaste decennierna, och deras långsiktiga hälsoeffekter är fortfarande till stor del okända. Även om de används i små mängder har deras överflöd i förpackade livsmedel fått många att ifrågasätta om de kan orsaka skada. Preliminär forskning har visat att så mycket väl kan vara fallet, och det är denna forskning som nu får rubriker.

Läs artikel här




Ultraprocessade livsmedel - hur farligt är det?

Ultraprocessade livsmedel

Hall och hans team har tidigare forskat om hur attraktiva ultraprocessade livsmedel är. En tidigare studie, som publicerades i juli 2019, isolerade friska frivilliga från omvärlden i en månad och matade dem med ultraprocessad mat, inklusive sockerhaltiga flingor och blåbärsmuffins, i två veckor och minimalt bearbetade livsmedel, som grekisk yoghurt med färsk frukt och nötter, i ytterligare två veckor. Deltagarna kunde äta så mycket eller lite av varje diet som de ville.

Båda dieterna innehöll samma antal totala kalorier, socker, fibrer, fett, salt och kolhydrater, så Hall förväntade sig att maten och drycken skulle ha en liknande inverkan på de 20 frivilliga personernas kroppar - men det var inte vad som hände.

"Vad vi såg i den tidigare studien var att människor tenderade att överäta kosten med ultraprocessade livsmedel med cirka 500 kalorier per dag mer än när samma personer exponerades för miljön utan ultraprocessade livsmedel", säger Hall.

Nestlé, som har författat, varit medförfattare till eller redigerat 15 böcker om livsmedelssäkerhet och näringspolitik, säger att det stora antalet studier som kopplar ultraprocessade livsmedel till en myriad av hälsoproblem borde tippa över balansen.

"Det har bokstavligen gjorts hundratals observationsstudier som visar ett samband mellan ultraprocessade livsmedel och negativa hälsoresultat - nästan alla visar skada", säger Nestlé. "Observationsstudier bevisar inte orsakssamband, men Kevin Halls experiment, som jag tycker är ett av de viktigaste experimenten som någonsin gjorts inom näringslära, är en randomiserad klinisk prövning."

Läs hela intressanta artikeln här



Inte de vanliga misstänkta: 5 luckor i ditt miljöövervakningsprogram

Bakterier

Även de bäst planerade övervakningsprogrammen för rengöring och desinfektion har sina blinda fläckar. Stefan Widmann tittar närmare på fem av de mest sannolika – och farligaste – bristerna i ditt miljöövervakningsprogram och förklarar vad de är, varför du bör bry dig om dem och vad du kan göra åt det.

Läs artikel här




Ett barn i USA har för första gången testat positivt för fågelinfluensa.

Fågelinfluensa

Det är inte klart hur barnet smittades, men hälsomyndigheterna undersöker en möjlig exponering för vilda fåglar och risken för allmänheten är låg, uppger hälsodepartementet.

Har du inte läst Anna Janssons roman om fågelinfluensan som drabbar Gotland tycker jag absolut du skall göra det.  Skrevs innan Covid, men är väldigt läsvärd och spännande.

Det man fruktat mest har hänt. Fågelinfluensan har drabbat Gotland. Berit Hoas, kokerska på ett fotbollsläger för 50 barn, insjuknar hastigt och förs till sjukhus. Smittskyddsläkaren beslutar att barnen på lägret och deras tränare ska hållas i karantän, och det blir polisens uppdrag att se till att ingen bryter mot avspärrningen. När föräldrarna får veta att det inte finns någon effektiv medicin står man inför en paniksituation. Är det rätt att offra några få människors liv för att rädda den stora massan?

Läs mer här

Lär dig mer - System för TACCP och VACCP 
(Hot, Sabotage och Förfalskning)

Ny kurs TACCP & VACCP
Lär Dig allt om Hot, Sabotage och Förfalskning. Lämplig för Dig som sitter i HACCP grupp, deltager i beslut om bedömning och hantering av Hot, Sabotage och Förfalskning och behöver kunna visa att du har grundläggande kompetens i ämnet. Även lämplig för certifieringsrevisorer som behöver minst 2 +  2 tim utbildning med avslutande prov.
Läs mer om kursen här          

Ändring av förordning (EG) nr 2073/2005 vad gäller Listeria monocytogenes

EUR-Lex

För att säkerställa samma nivå av folkhälsoskydd från produktion till distribution av ätfärdiga livsmedel där tillväxten av Listeria monocytogenes gynnas, andra än de som är avsedda för spädbarn och för speciella medicinska ändamål, bör livsmedelssäkerhetskriteriet ”Listeria monocytogenes kan inte påvisas i 25 g” tillämpas på alla situationer där dessa livsmedel släpps ut på marknaden under hållbarhetstiden och för vilka livsmedelsföretagaren för den behöriga myndigheten inte har kunnat styrka att halten Listeria monocytogenes inte kommer att överskrida gränsen på100 cfu/g under hela hållbarhetstiden.

För att livsmedelsföretagare ska få tillräckligt med tid för att anpassa sina arbetsmetoder till det nya kravet bör denna förordning inte tillämpas förrän den 1 juli 2026

Läs mer här


Zucchiniförgiftning

Zuchini
En kvinna lades in på intensivvårdsavdelningen med diagnosen akut magsjuka med uttorkning, troligen av infektiöst ursprung. Efter behandlingen normaliserades blodtrycket men intensiva buksmärtor kvarstod, tillsammans med rosa vattnig diarré.

Patienten hade inte ätit något ovanligt förutom ugnsbakad zucchini med bröd och inte tagit några mediciner. Sjuksköterskan som tog hand om patienten föreslog att problemet kunde vara relaterat till zucchinin. Efter att ha tillbringat mer tid med kvinnan fick hon veta att zucchinin smakade ovanligt bittert, men patienten ansåg inte att detta faktum var tillräckligt viktigt för att rapportera.

Baserat på information från ChatGPT och onlineresurser föreslogs en diagnos av cucurbitacinförgiftning. Cucurbitaciner är en mångsidig familj av organiska föreningar som finns i ätbara växter som zucchini, pumpa, gurka och andra. Dessa växter producerar cucurbitaciner som svar på miljöstress, såsom dåliga odlingsförhållanden, och nivåerna av dessa föreningar minskar under mognaden.
Läs mer här



Topp 10 avvikelser FSSC 2200

FSSC 22000
Standard Clause Requirement
  1. ISO/TS 22002-1 10.4   Physical contamination
  2.  ISO 22000             8.3   Traceability system
  3.  ISO/TS 22002-1  8.6   Preventative and corrective maintenance
  4.  ISO/TS 22002-1  5.3   Internal structures and fittings
  5.  ISO 22000              7.2   Competence
  6.  ISO 22000              8.7   Control of monitoring and measuring
  7.  FSSC-Add Req 2.5.9  Quality control
  8.  FSSC-Add Req 2.5.8   Food safety and quality culture
  9.  ISO/TS 22002-1   5.7   Storage of food, packaging materials, ingredients, and non-food chemicals
  10.  ISO/TS 22002-1  11.3  Cleaning and sanitizing programs
Med andra ord väldigt mycket avvikelser på grundförutsättningar och anläggningens skick som anläggningarna själva borde ha upptäckt vid interna revisioner.

Interna Revisioner
FSSC 22000 vers 6

Interna revisioner FSSC 22000
  • Hur känns det?
  • Interna revisioner kan vara skrämmande, roliga, spännande, lärorika mm för alla inblandade.
  • Hur skall jag klara att granska mina kollegor?
  • Vad tycker de om mig då?
  • Hur gör jag?
  • Vad skall jag fråga om?
  • Vad är en avvikelse?
  • Vad säger standarden?      
Allt detta och mycket mer hittar du i min kurs för interna revisioner.  
Ingår Video, Åhörarkopior, Utmärkta Checklistor, Övningsuppgifter mm samt avslutande Kunskapsprov



Norskt projekt ska bekämpa listeria i fisk

Listeria i fisk

Norska forskare arbetar med ett projekt som undersöker olika metoders effekt och lämplighet var för sig eller i kombination för att minska förekomsten av listeria i lax och öring.

Flera nya studier har hittat Listeria monocytogenes i upp till 10 procent av norska laxslakterier och beredningsanläggningar. Upptäckter görs ofta i miljön och på utrustning, men ibland också på fiskprodukter.

I försöken utsätts öringen först för listeriabakterier och doppas sedan i olika behandlingsbad för att avgöra vad som kan ta bort eller minska bakterierna i fiskfilén.

Vi har använt ättiksyra, lågt pH och antimikrobiella bakteriehämmande ämnen. Nisin, som är godkänt i Norge för användning i mejeriprodukter, är en av dem, säger Rode.

Läs mer här




Dr Darin Detwiler från Netflix "Poisoned" delar med sig av sina tankar om McDonald's E.Coli-utbrott 2024 

E-coli i Hamburgare

Bra artikel om vad som krävs av företag för att inte förlora konsumenternas förtroende när det gäller krishantering och förebyggande arbete. Han avslutar med följande som faktiskt gäller både stora och små företag:

Incidenten har ökat kraven på transparens i leverantörskedjan. "Konsumenterna vill inte bara veta var deras mat kommer ifrån, utan också hur den hanteras, hur den övervakas för säkerhet och vad som är säkerhetsvärdet", säger Dr. Detwiler. Han avslutade med ett budskap om att investera i livsmedelssäkerhet: "Gör det inte för hamburgaren eller pumpan. Gör det för ditt varumärke. Gör det för ditt företags arv. Det är inte en investering i löken. Om ett företag vill vara i den här multinationella skalan måste du investera i ryktet, arvet, hur konsumenternas förtroende inte bara byggs upp, utan upprätthålls.




Hur skall verifiering av CCP:er ske?

Verifiering CCP


Kan en och samma person göra både kontroll av CCP, signera och sedan vid t.ex. slutet av dagen även signera verifieringen?

Uppenbarligen sker så i vissa fall, men i mina ögon är det helt fel.

I vissa standarder står det tydligt (BRC och IFS ) men i FSSC är det mera otydligt vad som gäller.
Då får man inte glömma att samtliga standarder kräver att man både följer lagkrav och kraven i Codex Alimentarius och där är det väldigt tydligt enligt min åsikt.

Codex skriver:
Verification should be carried out by someone other than the person who is responsible for performing the monitoring and corrective actions.

Engelska "should" kan på svenska översättas med bör, men bör i standardsammanhang är så gott som alltid ett skall om det inte finns oerhört starka skäl.

EU (2022/C 355/01) står följande:
De journaler som förs i samband med övervakningen av kritiska styrpunkter måste skrivas under av den eller de personer som utför övervakningen. Journalerna ska också skrivas under när de verifieras av en ansvarig granskare inom företaget.

Verifieringen är ju till för att granska att kontrollerna är utförda som de skall och att registrerade värden är OK.

Normalt sker detta innan produkterna lämnar anläggningen eftersom om man upptäcker felaktigheter så kan man inte visa att produkten är säker utan den måste då helt enkelt återkallas, vilket är mycket kostsamt.


Uppskattad Online utbildning HACCP, VACCP och TACCP

System för HACCP, VACCP och TACCP
Använder Du i din faroanalys fortfarande bara allvarlighetsgrad och sannolikhet för förekomst. Då behöver du nog uppdatera din faroanalys enligt de senaste kraven fån Codex och för GFSI standarder.
Gå min uppskattade OnLine kurs, så  lär du dig vad du behöver.

Några kommentarer från deltagare i kursen:
  • "Utbildningen var väldigt lärorik och gav många nya infallsvinklar på hur man kan jobba med HACCP, VACCP, TACCP. Gav en väldigt bra fördjupning i ämnet. Kan starkt rekommendera denna kurs."
  • "Jag tycker att denna utbildning är riktigt bra! Jag kommer att rekommendera denna utbildning till mina kollegor! Utbildningen borde även finnas tillgänglig på engelska för att vidga träffyta för utrikesfödda. Tack För en riktigt bra utbildning" 
  • "Jag tycker detta var en bra och heltäckande utbildning. Trots att jag jobbat med frågorna tidigare fick jag flera nya vinklar att se på olika saker. Det är inte alltid så självklart"
  • "Jag tycker du gjort denna utbildning bra, och väldigt bra att man kan ladda ner mallar"
  • "Bra genomgång med exempel som är lätta att förstå för utbildningen"
Kursen motsvarar en vanlig klassrumskurs på 2 dagar. Du får ökad förståelsen för de hälsofaror som förekommer i livsmedelskedjan och de verktyg vi har för att förebygga farorna. 

Du lär dig att göra en faroanalys och riskbedömning baserat på Codex Alimentarius samt varianter baserade på BRC, ISO 22 000 och FSSC 22 000 och du får användbara mallar som du kan jobba med.

Kursmaterial består av Videos, Åhörarkopior, Övningsuppgifter och Kunskapsprov. 



Ny standard för kultur för livsmedelssäkerhet

Ny standard för kultur för livsmedelssäkerhet


  • PAS 320 är en praktisk vägledning för att skapa en livsmedelssäkerhetskultur
  • Det kan hjälpa till att driva bästa praxis inom livsmedelssektorn
  • PAS 320 erbjuder en mognadsmodell som organisationer kan använda för att mäta sin mognadsnivå.
  • Det kan hjälpa till att öka kundernas förtroende förföretaget.

Du kan läsa mer här




Verktyg för att mäta Kultur för Livsmedelssäkerhet

Verktyg för att mäta Kultur för Livsmedelssäkerhet


Resan till livsmedelssäkerhet i världsklass börjar med att bygga upp en stark livsmedelssäkerhetskultur inom ett livsmedelsföretag. Ledare föregår med gott exempel genom att visa rätt beteenden och stärka sina anställda.

För att hjälpa företag på deras resa har SSAFE samarbetat med TSI för att utveckla ett kostnadsfritt verktyg som identifierar styrkor och svagheter i komponenten "People" i deras livsmedelssäkerhetskultur som ses i modellen till ovan.

Detta kostnadsfria startverktyg riktar sig till små och medelstora företag runt om i världen men kan också tillämpas på stora multinationella företag som ett första steg. Den tar användarna genom en serie av 15 frågor och finns på 55 språk (inkl. svenska) och tar mindre än 10 minuter att fylla i.

Läs mer här



Efsa - Uppdaterad vägledning

Efsa - Uppdaterad vägledning


Europeiska kommissionen gav Efsa i uppdrag att uppdatera vägledningen om hur man bereder och lämnar in ansökningar om att få saluföra nya livsmedel i EU. Denna uppdatering består av två viktiga dokument:

  1. För det första beskriver den vetenskapliga vägledningen den vetenskapliga information som sökande måste tillhandahålla.
  2. För det andra förtydligar den administrativa vägledningen ansökningsprocessen, som hanteras av vårt supportteam på front-desk.

Dessa uppdateringar kommer att gälla för alla ansökningar om nya livsmedel som lämnas in till Europeiska kommissionen från och med februari 2025

I vår vetenskapliga vägledning förklaras hur det nya livsmedlet ska beskrivas och identifieras, tillsammans med uppgifter om produktionsprocess, sammansättning, specifikationer och föreslagna användningsområden.  

Sökande måste också lämna information om livsmedlets förväntade konsumtion, tidigare användning och säkerhetsdata, inklusive hur kroppen bearbetar livsmedlet, toxikologi, näring och potentiella allergener.  

Läs mer här



BRC Food utg 9 - Vad är Nytt

Ny kurs BRC Food 9

Som alltid många detaljer att tugga i sig när det gäller ändring av BRC standarder. Till din hjälp får Du en svensk översättning av alla standardkraven. Perfekt att använda vid interna revisioner.





Ny medarbetare - Clone Alpha

Ny medarbetare - Clone Alpha

Den polska startupen Clone Robotics satsar fullt ut på realism. Deras Clone Alpha-robot har människoliknande skelett, muskelsystem och nervsystem, en människolik gångstil och "de mest biometriska händer som någonsin skapats." Den sägs kunna göra saker som att vika tvätt och duka bordet direkt ur lådan, men du kommer också kunna lära den nya färdigheter. De första 279 enheterna kommer att finnas tillgängliga för förbeställning nästa år.

Läs mer här






Fusk med Tomatpuré från Italien

Fusk med Tomatpuré
"Italienska" tomatpuréer som säljs av flera brittiska stormarknader verkar innehålla tomater som odlats och plockats i Kina med hjälp av tvångsarbete, har BBC funnit.

Vissa har "italiensk" i sitt namn, till exempel Tescos "italienska tomatpuré". Andra har "italienskt" i sin beskrivning, till exempel Asdas dubbla koncentrat som säger att det innehåller "mosade italienska odlade tomater" - och Waitroses "Essential Tomato Purée", som beskriver sig själv som "italiensk tomatpuré".

Totalt 17 produkter, de flesta av dem egna varumärken som säljs i brittiska och tyska återförsäljare, kommer sannolikt att innehålla kinesiska tomater - vilket tester som beställts av BBC World Service visar.

Läs mer här




Hur du prioriterar bättre

prioritera bättre

Om du är som jag har du förmodligen börjat många dagar med de bästa avsikter, bara för att avsluta dagen med att ha gjort praktiskt taget ingenting du hade tänkt dig.

Den ständiga känslan av att det aldrig finns tillräckligt med tid på dagen. Men jag ska avslöja en liten hemlighet för dig.
Det är inte tid som du saknar. Det är prioriteringar.

Mina tips är att:

  • Steg 1: Definiera dina mål
  • Steg 2: Välj dina verktyg
1. Eisenhower-matrisen: Hjälper dig att fokusera på det som är brådskande och viktigt. Delegera eller ta bort resten.

2. Oliver Burkemans 3-3-3-metod:  Förenkla din dag genom att dela upp den i tre block: tre timmars djuparbete, tre brådskande uppgifter och tre underhållsuppgifter.

3. Tidsblockning: Tilldela specifika tidsluckor för att arbeta igenom dina viktigaste uppgifter. Håll dig sedan till planen.

4. ABCDE-metoden: Rangordna dina uppgifter efter betydelse. Ta dig an de som är rankade "A" först.

5. MoSCoW-metoden: Var tydlig med vad som måste hända och vad som kan vänta.

6. Kanban-tavla: Visualisera dina uppgifter och teamets framsteg på ett bättre sätt.

7. Warren Buffetts 25/5-regel:  Gör en lista över dina 25 bästa projekt. Ringa in de 5 bästa och arbeta bara med dem.

8. Paretoprincipen: Fokusera din ansträngning på de 20 % av uppgifterna som kommer att ge 80 % av resultaten.

Källa Erik Partaker på Linkedin



Investera i utbildning och kompetens On-line

VÄXA MED LIVSMEDEL utbildningar


Öka din kompetens genom att gå någon av mina prisvärda Online-utbildningar.

Du anmäler dig på hemsidan eller vill du hellre ha faktura så skicka epost till mig    

Några fördelar för Dig som kund med webb-utbildning är bl.a.
  • Du har tillgång till utbildningen så länge den finns kvar på webben eller tidsbegränsat för vissa kurser
  • Du kan se den hur många gånger som helst
  • Använd PC, Mac, smartphone eller läsplatta
  • Du kan pausa och starta och sluta när det passar
  • Du slipper resa och frånvaro
  • Utbildningarna är uppdelade i flera avsnitt
  • Ingår åhörarkopior, övningsuppgifter mm som vid andra kurser, som du enkelt laddar hem
  • Intyg över genomförd utbildning

Till Webb-utbildning    

Frågor ?


Liksom tidigare kan jag i mån av tid svara på kortare frågor som rör tolkning av olika standarder mm (BRC, BRC IoP, FSSC 22 000), men ni får maila frågorna direkt till  FRÅGA

Är frågorna av allmänt intresse kommer jag även att ta upp dessa i nyhetsbrevet men i så fall som anonyma frågor. 


Gratis Nyhetsbrev

Känner Du någon som vill ha Nyhetsbrevet, så kan De anmäla sig här
Anmäl Dig Här 

Jan Klingspor

Lev väl

Jan

PS

Gillar Du mitt nyhetsbrev, hjälp mig gärna att sprida det på sociala medier genom att klicka på knapparna nedan, så blir jag glad 

Facebook