2016 - Augusti - Växa med Livsmedel Nyheter

Matmyten - Vetenskapen om vad vi äter och hur det påverkar oss

Matmyten

Matmyten - Vetenskapen om vad vi äter och hur det påverkar ossJag kan rekommendera läsning av den här boken om effekter av mat på våra kroppar. Nya infallsvinklar om vikten av att vårda vår inre trädgård (mikroorganismerna i våra tarmar) och vilken enorm inverkan det kan ha på oss. 

Vad bör vi äta för att må bra och leva länge? Och hur kommer det sig att en person som äter något går upp i vikt, medan en annan person kan äta precis samma sak och gå ner i vikt? Gener ger oss en del av svaret, men vi har också förbisett någonting väldigt viktigt: De otaliga bakterier som finns i vår mage och tarm, våra mikrober.

Följ med på en resa till ditt innersta där professor Tim Spector med stöd i den senaste forskningen besöker mikrobernas dolda värld och avmystifierar uppfattningar om fett, kalorier, vitaminer och andra näringsämnen.

Tim Spector visar varför vi borde sluta lyssna på tvivelaktiga kostråd och alarmistiska utsagor om vad vi äter, och istället lyssna till vad vetenskapen har att säga i frågan. Och svaret är enklare än man kan tro.

Tim Spector är professor vid Kings College i London. Han forskar om hur gener, livsmiljö och livsstil påverkar vår hälsa och vår vikt.

Anmäl Dig nu till höstens utbildningar

Växa med Livsmedel

Läs mer på hemsidan om kurserna i:

 • Hot, Sabotage och Förfalskning (TACCP/VACCP)
 • FSSC / ISO 22000
 • BRC Food
 • BRC Förpackningar
 • BRC Lagring och Distribution - NYTT
 • HACCP Livsmedel och Förpackningar
 • Internrevision.


Nytt för i år är utbildningen i BRC Lagring och Distribution, utgåva 3 samt förlängd utbildning på VACCP/TACCP till en dag..
Anmälan absolut senast två veckor innan kursen och missa inte 10% rabatt vid tidig anmälan.

Utbildningsprogram >>

Ny risk - Ris av plast

riskorn

I EFSA:s senaste rapport varnas för en ny risk avseende förfalskat ris, där man späder ut med plast. Riset misstänks distribueras i Asien och vad man vet har det ännu inte nått EU. Riset kommer troligen från Kina och tillverkas av potatis och sötpotatis som formas till riskorn och stabiliseras med plastråvara. Läs mer här..

BRC Lagring & Distribution - Utgåva 3

BRC storage and Distribution

BRC har nu publicerat utgåva 3 av standarden och den börjar tillämpas på alla revisioner från och med 1 februari 2017. Den nya utgåvan stämmer ganska bra med tidigare publicerat utkast även om det har tillkommit en del saker.

Precis som på övriga standarder inför man även frivilliga oannonserade revisioner och gradering av revisionsresultaten (AA+ det högsta och D det sämsta), samt utökade krav för att förebygga hot, sabotage och förfalskning av framför allt för egna varumärken. Standarden kan laddas ned gratis på BRC:s hemsida.

Gurkmeja återkallad pga hög blyhalt

Gurkmeja

I USA har man återkallat gurkmeja som distribuerats över hela landet på grund av att myndigheterna upptäckte höga halter av bly vid analyser. Detta är ett gammalt välkänt trick för att förbättra färgen på produkten, men är naturligtvis hälsovådligt.


Att Validera Rengöringsprogram

Svabb

Jag brukar alltid säga att rengöring är det viktigaste skiftet vid livsmedelsproduktion. Hur vet du att det verkligen är säkert och fungerar som det är tänkt?

Safefodd 360 har gett ut ett "Whitepaper" på 24 sidor om hur man lämpligen går till väga vid validering av rengöring. Jag har dock inte själv lusläst dokumentet, men intresserade kan ladda hem det här


Stor återkallelse i USA för Mjöl pga E. Coli O121

Karta mjöl återkallelse

I flera omgångar har General Mills fått återkalla mjöl pga förekomst av toxinproducerande E. Coli O121. 
Åtminstone 46 personer har hamnat på sjukhus med njurproblem (som i värsta fall kan bli dödliga) efter att ha ätit rå deg. Man har hittat samma bakterie i mjölet som hos de som insjuknat, men däremot inget i den anläggning som producerat mjölet. Bakterierna avdödas dock vid normal bakning.

Eftersom mjöl normalt sett är en obehandlat produkt som på fälten kan utsättas för olika föroreningar kan man inte rekommendera att man äter rå deg, även om det är vanligt vid bakning i hemmen. Det finns möjligheter att värmebehandla mjölet, men det påverkar bakegenskaperna och ett annat alternativ är bestrålning, vilket inte heller är så populärt.

Ny Guideline avseende Äkthet på Kryddor och Örter

Guide kryddor

BRC, Food & Drink och SSA har gemensamt kommit ut med en ny Guidance on Authenticity of Herbs and Spices. Eftersom kryddor är mycket utsatta för förfalskning kan det vara väl investerad tid att läsa igenom skriften på 19 sidor, som ger tips om förebyggande åtgärder, verifiering och kontroll, samt vanliga sätt att fuska. 
Ladda hem guidelinen här

Ny Guideline Food Fraud

Guide Food fraud

Food & Drink Fedaration i UK har kommit ut med en ny guide för mindre företag om hur man skyddar sig mot förfalskning och bedrägeri. Man rekommenderar fem steg:

 1. Kartlägg din leverantörskedja
 2. Identifiera risker och möjligheter
 3. Utvärdera och prioritera
 4. Skapa en handlingsplan
 5. Inför, följ upp, se över och kommunicera

Ladda hem guidelinen här

Vanligaste avvikelserna vid BRC Food, utg 7

BRC Food


BRC har sammanställt de vanligaste avvikelserna vid revisioner mot nya utgåva 7 av standarden.

3.5.1.2 Godkännande av leverantörer, där man ofta har bra system, men missat någon leverantör och /eller ingrediens
 
5.4.2  Sårbarhetsanalys, inte tillräckligt med underlag eller system för att bedöma hot, sabotage och förfalskning
 
3.5.1.1 Riskbedömning av råvaror, glöm inte bort förpackningsmaterial. (5.4.2 Sårbarhetsanalys, gäller dock bara råvaror och inte förpackningsmaterial )
 
4.9.1.1 Kemisk kontaminering, revisorn hittar kemikalier som ej är dokumenterade
 
4.4.9 Dörrar skall vara i gott skick, ofta otäta eller skadade dörrar. Ofta saknas orsaksanalys och förebyggande åtgärder.
 
2.5.1 Flödesschema, inte uppdaterat eller verifierat av gruppen ute i verkligheten  

Låt oss hoppas att detta inte gäller ditt företag  

Annonser


Annonser

Google Analytics

Google Analytics är en tjänst som används på vår webbplats som spårar, rapporterar trafik och mäter hur användare interagerar med vårt webbplatsinnehåll för att vi ska kunna förbättra den och ge bättre tjänster.