2018 - September

Vad kostar dålig hygien?

Greenyard logo
Den ungerska fabriken för frysta grönsaker som hör till Greenyard Frozen skal starta på nytt. Företaget anses ligga bakom utbrottet med Listeria i över 100 länder. Vad man vet så har 54 personer blivit allvarligt sjuka och 10 personer avlidit.

Utbrottet har pågått under 2015, 2016, 2017 och 2018 och man har kunnat analysera samma stam av Listeria i både majs och grönsaker från de olika åren. Hela produktionen för 2018 är stoppad. Återkallelse har skett av produkter från 20116 och framåt. Företaget uppskattar kostnaderna till €30 miljoner.

Den massiva återkallelsen har också föranlett myndigheterna inom EU att skärpa hygienkraven på frysta grönsaker, så att de nu skall leva upp till samma gränsvärden för Listeria som gäller för färdigmat.

Återkallelsen belyser också vikten av ett bra program för Miljöprovtagning på en anläggning. Senaste utgåvorna av BRC Food 8 och FSSC 22 000 vers 4.1 ställer båda krav på att anläggningarna har program för miljöprovtagning och kraven är lite mer detaljerade i BRC.  

Listeria är lurigt på det viset att det kan gömma sig i biofilmer och är därmed svår att hitta vid provtagning och den kan gömma sig i svåråtkomliga skrymslen/lager till rullband mm och därifrån "droppa" ut på produkter och därmed mycket svår att hitta vid provtagning på enbart produkter., så en ordentlig miljöprovtagning är ett måste.

Jag håller fast vid vad jag brukar säga: Rengöring är det viktigaste skiftet i Livsmedelsindustrin och utan fungerande rengöring har man inget berättigande som livsmedelstillverkare.

Facebook

Nudging – så påverkar du beslutsprocesser med beteendevetenskapliga verktyg

elefanter
Själv vet jag inte mycket om detta, men det låter intressant eftersom man som kvalitetschef hela tiden måste arbeta genom att övertyga andra personer i organisationen.

Nudging handlar om att påverka människors beteende genom att arrangera en valsituation. Metoden får allt mer uppmärksamhet av organisationer som vill bli bättre på att styra beslutsprocesser utan att vara tvingande. Företag som Amazon, Google och Spotify använder nudging för att förbättra kundernas användarupplevelser och skapa mer effektiva organisationer. Denna heldagsutbildning ger dig de beteendevetenskapliga grunderna och konkreta verktyg för att du själv ska kunna börja arbeta med nudging.

Läs mer här

Undersökning hittar Listeria i mer än hälften av undersökta livsmedelsanläggningar i Nordirland

Svabb
En studie genomfördes i Nordirland av 24 st små och medelstora livsmedelstillverkare. Provtagning gjordes  mellan juli 2015 och nov 2016. Totalt under tiden togs 1 197 svabbar och 397 livsmedelsprover.

Listeria hittades huvudsakligen i anläggningar som producerade svamp, kokta köttprodukter eller smörgåsar. Inget av de fyra företag som producerar mejeriprodukter lämnade några positiva prover.

Mer än 70% av Listeria Monocytogenes-isolaten var bärare av genen qacH. Denna gen gör organismerna resistenta mot kvartära amoniumföreningar, som vanligen används i desinfektionsmedel, vilket kan bidra till att förklara överlevnaden av vissa stammar. Ett brett spektrum av rengöringsprodukter användes, vilket illustrerar bristen på konsekventa rengöringsmetoder.

Skulle inte förvåna mig om liknande resultat skulle uppnås i en motsvarande  svensk studie.

Hela artikeln hittar du här


Spanska myndigheter beslagtar  kött utgånget 2015

Guardia Civil
Spanska myndigheter har beslagtagit kött som inte var lämpligt för konsumtion och som gick ut 2015. Man hittade över 100 ton i ett fryshus, och det fanns ingen spårbarhet och många av etiketterna verkade manipulerade och en hel del såg ruttet ut..

Webb-Utbildningar

JSK Webb-utbildningar Växa med Livsmedel
 • Nyheter i FSSC 22 000 version 4.1
 • Nyheter i BRC Food utg 8
 • Nya ISO 22 000:2018 (kommer snart)
Några fördelar för Dig som kund med webb-utbildning är bl.a.
 • Du har tillgång till utbildningen så länge den finns kvar på webben
 • Du kan se den hur många gånger som helst
 • Du kan pausa och starta och sluta när det passar
 • Du slipper resa och frånvaro
 • Utbildningarna är uppdelade i flera avsnitt
 • Ingår åhörarkopior mm som vid andra kurser, som du enkelt laddar hem

Höstens Utbildningsprogram Fysiska kurser

Växa med Livsmedel
Höstens program:
 • HACCP Orientering (inkl påverkan av nya ISO 22 000:2018) 
 • Nyheter i ISO 22 000:2018
 • BRC Packaging
 • Nyheter i BRC Food vers 8
 • FSSC / ISO 22 000 Orientering        
 • Internrevisionsteknik                           
 • BRC Lagring & Distribution               
Läs mer på Utbildningssidan om mina kurser och missa inte 
"Gå 3 betala för 2 st".

Vid önskemål genomförs även interna utbildningar.

EFSA - Ny Guidline Nanoteknik i Livsmedel

Video Nanoteknik
EFSA har publicerat sin vägledning om hur man bedömer säkerheten för nanovetenskap och nanoteknik. Guiden ger praktiska förslag om vilka typer av test som behövs och vilka metoder som kan tillämpas.Godisförfalskning avslöjad i Malmö: ”Det kan finnas förfalskat godis i svenska butiker”

Godis

Tonvis av misstänkt förfalskat godis står inlåst hos en grossist i Malmö. Cloetta, Mars och Haribo är drabbade i förfalskningshärvan. ”Vi har inte haft något liknande ärende tidigare”, säger enhetschef Arvid Nordland på Malmö stads miljöförvaltning.

Tonvis med godis omfattas av förbudet. Det mesta står kvar hos grossisten, tydligt märkt med försäljningsförbud. Ett fåtal lådor har tagits med till miljöförvaltningen.

Läs mer i Sydsvenskan

Lactalis återstartar fabrik efter Salmonellautbrott

Lactalis
Lactalis har fått grönt ljuse för att återuppta produktionen av barnmjölkspulver vid den anläggning som var kopplad till ett utbrott av salmonella, men produkter som tillverkas där får ännu inte säljas.

De franska myndigheterna kom överens om en gradvis återupptagande av packning och torkning av spädbarnsmjölkspulver vid fabriken i Craon. Men de har ännu inte gett något datum för när produkterna kommer att tillåtas att säljas på marknaden.

Korrigerande åtgärder från Lactalis inkluderade rengöring, demontering av utrustning och stängning av torktorn Nr 1, vilket orsakade kontamineringen mellan 2005 och 2017.  En egenkontrollplan för företaget validerades av ANSES (French Agency for Food, Environmental and Occupational Health & Safety.

BRC Packaging - Nytt Position Statement

BRC Packaging

P557: Position Statement – on hygiene categories for food contact applications

BRC har förtydligat de hygienkategorier som gäller, så att i princip allt som kommer i kontakt med livsmedel och huden skall revideras efter Hög hygienstrandard.

Läs mer här 

Irländska experter önskar program för E.coli

E.coli

Många länder i Europa, har de senaste åren varit utsatta för E.coli utbrott. Nu senast Sverige och Irland och det pågår också ett stort utbrott i USA. Tidigare har det varit i Finland, Frankrike, Malta, Rumänien och Spanien.

Tidigare spreds VTEC mest med kött, men nu verkar det som om den mest sprids med grönsaker och sallader. Dessa produkter värmebehandlas normalt inte i hemma och det räcker inte alltid heller att skölja av produkterna. Det behövs därför gemensamma åtgärder i hela livsmedelskedjan från lantbruk till konsument för att åstadkomma förbättringar.

Läs hela artikeln här


Hinner Du inte med Analys av Grundorsaker?

Labyrint

I många företag är det svårt att hinna med en ordentlig grundorsaksanalys på avvikelser. Analyserna släpar efter och kvaliteten på analyserna är ofta bristfällig. 

Till en del tror jag det beror på att man ofta låter kvalitetsansvariga göra alla utredningar i stället för att utbilda flera i organisationen och sprida arbetet, men bra analyser kräver både utbildning och övning.

Kanske krävs också en hårdare prioritering på vilken typ av avvikelser som man skall göra grundorsaksanalys på. I den senaste utgåva 8 av BRC Food, ställer man krav på att grundorsaksanalys skall utföras på följande typ av avvikelser:

 • När trender visar signifikanta ökningar av en viss typ av avvikelser
 • För Avvikelser där det är risk för säkerhet, lagenlighet och kvalitet
Minst lika viktigt är också att ha fokus på utestående grundorsaksanalyser och följa upp dessa på ledningsmöten och på intranätet. I slutändan hjälper det ju oss att slippa springa runt i ekorrhjulet och släcka bränder.


Introduktionspris - Ny utbildning BRC Food vers 8

Den nya standarden tillämpas på alla revisioner från 1 feb 2019. Totalt mer än 70 paragrafer är ändrade och kräver åtgärder. Några av nyheterna:

 • Antingen annonserad eller helt oannonserad revision
 • Kultur för livsmedelssäkerhet
 • Visselblåsare-system
 • Leverantörs-bedömning och värdering utökat
 • Traded products – nu avsnitt 9 i standarden (frivilligt)
 • Hygienzoner förtydligat – eget avsnitt
 • Interna revisioner – minst 4 ggr/år mm
 • Anläggningen - många detaljer
 • Hållbarhet –valideras
 • Hot, Sabotage & Förfalskning utökat
 • Miljöprovtagning nytt
 • IT-säkerhet
 • Djurmat inkluderat
Du har personligen tillgång till kursen så länge den finns kvar på hemsidan och Du kan se den så många gånger Du vill och Du väljer själv om Du vill se den på PC, telefon eller padda.
Ny webb-utbildning med Nyheter i BRC Food vers 8. 

Missa inte, Du får 10% rabatt om du köper kursen senast tisdag 4 sept. 

Du får rabatten automatiskt om Du klickar här

När Du väl anmält dig till kursen kan Du logga in och starta kursen när som helst på
PC, mobil eller padda och Du har tillgång till kursen så länge den finns kvar på hemsidan.

Hösten är här

vindruvor
Vi hörs igen när jag samlat på mig lite nyheter så att det räcker till ett nytt  nyhetsbrev
Jag önskar er alla en trevlig höst.

Frågor ??? 

Liksom tidigare kan jag i mån av tid svara på kortare frågor som rör tolkning av olika standarder mm (BRC, BRC IoP, FSSC 22 000), men ni får maila frågorna direkt till  FRÅGA

Är frågorna av allmänt intresse kommer jag även att ta upp dessa i nyhetsbrevet men i så fall som anonyma frågor. 


Gratis Nyhetsbrev

Känner Du någon som vill ha Nyhetsbrevet, så kan De anmäla sig här
Anmäl Dig Här 

Jan Klingspor

Lev väl

Jan

Annons

ControlCert
                                                          .

Annons

ESET Multi-Device Security
ESET Multi-Device Security med stöd för Windows, Mac, Linux och Android. 
Licensen finns för 3 eller 5 enheter

ESET Multi-Device Security är en perfekt produkt för alla de kunder som behöver skydda flera enheter med lätta och kraftfulla antivirusprogram. 

Samma lätta och kraftfulla skydd oavsett plattform och självklart gratis support på svenska om det skulle behövas.

Du kan byta och flytta licenserna som du vill under licensperioden, så länge som du bara har det installerat på det antal enheter som licensen gäller för.


Annons

Valiguard
                                                          .

Google Analytics

Google Analytics är en tjänst som används på vår webbplats som spårar, rapporterar trafik och mäter hur användare interagerar med vårt webbplatsinnehåll för att vi ska kunna förbättra den och ge bättre tjänster.