2020 - Juni

Snart Sommar

Vargryggen
Det har blivit ett långt uppehåll sedan senaste nyhetsbrevet, varför detta nyhetsbrev blir ganska långt. Jag kan inte skylla på Corona utan det beror nog mer på att jag nu är 70+ och prioriterar lite annat. 

Har bl.a. gått igenom gamla bilder från Kebnekaiseområdet där jag tillbringat många somrar med stegjärn, isyxa, rep och dunjacka i ryggsäcken.  Min bild ovan är en sommarbild och visar Vargryggen som går nerifrån Tarfala, över Halspasset till Kebnekaise Nordtopp och sedan en lång snö-travers över till Sydtoppen. Tar ca ett dygn om jag minns rätt när man tar det i ett sträck och börjar och slutar i Tarfala och om man tar sig hem över glaciärerna. 

Man blir helt fokuserad på nuet, var sätter jag händer och fötter, vad kommer bakom nästa krön, vilken väg är säker, är det risk för stenras, kommer vädret att skifta mm. Ingen mobiltäckning som stör. Helt fantastiskt om man är tränad och har rätt utrustning och tur med vädret!  Klicka gärna på bilden om du vill se den större.

Gillar Du mina nyhetsbrev får Du gärna dela det i sociala medier

Mycket nöje // Jan

BRC Guidlines för Covid-19

Bakterier telefoner

Vi måste naturligtvis börja med Covid19 och dess påverkan på livsmedelsindustrin. BRC har på sin hemsida många matnyttiga Checklistor, Guidelines mm som berör detta. Intressant även för de som jobbar med FSSC 22000, om inte annat som goda råd.

Du hittar BRC Resources här (gratis att ladda hem) 

WHO Checklista Covid-19

Safefood360
Safefood 360 har en gratis Excel fil med WHO:s Checklista för Covid-19

FSA Guidence Covid-19

FSA
Även Brittiska FSA har guidlines för anpassning till Covid-19

Hur lyckas man med Handtvätt?

Wash your hands
De flesta företagen har förmodligen nu passat på att göra en extra drive för att påminna personalen om vikten av god handhygien.
På BBC hittade jag en artikel om att psykologer har tittat på varför vi inte tvättar händerna ordentligt. Det visar sig bl.a. bero mycket på grupptryck och vad gruppen förväntar sig av oss. Vidare verkar det som om att det bästa sättet att lära ut inte bara är att logiskt visa hur man skall göra det på ett bra sätt utan också visa bilder på konsekvenser som får oss att känna äckel/avsky för konsekvenserna.
Man hänvisar även till videos med hur man inte skall göra på ScruHub

The scientific advances we need to stop COVID-19

COVID-19
Bill Gates och hans hustru Melinda är djupt engagerade i botemedel mot Covid-19 genom sin stiftelse och har skrivit en intressant artikel på Linkedin.

Studie avslöjar rå hundmat som den viktigaste källan för multiresistenta bakterier

Hundmat
Universitetet i Porto, Portugal har i en studie avslöjat att rå hundmat är en viktig källa för spridning av multiresistenta bakterier, som via hundarna lätt sprids till människor. Studien inkluderade 46 prover (22 våta, 15 torra, nio råfrysta) från 24 internationella varumärken, som kommer från åtta stormarknader och en veterinärklinik. Råfrystprover bestod huvudsakligen av lax, kyckling, kalkon, kalv, rådjur eller anka, och var en blandning av olika köttyper, frukt och grönsaker.

Författarna menar att den här typen av produkter borde värmebehandlas innan det når konsument för att minska spridningen av multiresistenta bakterier och jag kan inte annat än hålla med om detta.
läs mer här

EFSA identifierar sätt att minska risken för Listeria i frysta grönsaker

Frysta grönsaker

Experter har identifierat åtgärder som livsmedelsföretag kan vidta för att minska risken för Listeria-kontaminering av frysta grönsaker.
Europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten (EFSA) fokuserade på grönsaker som blancheras - skållas i varmt vatten eller ånga under en kort tid - innan de fryses. Företag blancherar grönsaker innan de fryser eftersom det stoppar enzymaktivitet som kan orsaka förlust av smak, färg och konsistens.

Avhjälpande åtgärder sträcker sig från rengöring och desinfektion av den livsmedelsproducerande miljön till vatten, tid och temperaturreglering vid olika bearbetningssteg och noggrann märkning. Det är också viktigt att övervaka produktionsmiljön för Listeria Monocytogenes eftersom den kan kvarstå i produktionsmiljön och sedan kontaminera livsmedel enligt rapporten.

Arbetet utlöstes av ett utbrott i flera länder som drabbade 53 personer och orsakade 10 dödsfall mellan 2015 och 2018 i Österrike, Australien, Danmark, Finland, Sverige och Storbritannien. Greenards frusna grönsaksfabrik i Baju, Ungern, var källan till Listeria-utbrottet. 

Enligt de senaste siffrorna från EFSA och European Center for Disease Prevention and Control (ECDC) var antalet människor som drabbades av listeriosis 2 499 st år 2018, vilket representerar en växande trend under de senaste tio åren.

Ladda hem EFSA rapporten här

Uppfyller jag kraven i FSMA?

FSSC 22000

Om jag är FSSC 22000-certifierad uppfyller jag kraven i FSMA? ”. För att hjälpa företag att svara på denna fråga har FSSC 22000 tagit fram en uppdaterad gapanalys av version 5 mot FSMA Preventive Controls Rule for Human Food (PCHF) och publicerat FSSC 22000 V5 FSMA PCHF-tillägget.

Ladda ned tillägget här

Talking safety and quality Culture Excellence at Campden BRI’s 5th annual seminar

Kultur

Är du intresserad av kvalitetskultur, så höll Campden ett seminarie om detta och man kan
Ladda hem ett referat från detta här 

Rengöring av avlopp

Rengöring


Rengöring av avlopp är en nog så viktig del av rengöringen. Campden har gjort en kort video.
Den här korta videon illustrerar de viktigaste punkterna att tänka på när man rengör ett avlopp i en livsmedelsmiljö. Det förklarar hur man väljer lämplig rengöringsutrustning, använder effektiva rengöringstekniker och desinfektionsmedel och hur man inspekterar avloppet efter rengöring. Videon fokuserar på rengöringsmetoderna för två avloppsdesigner.
Du hittar videon här

Kortare tid svar på avvikelser - FSSC 22000

FSSC 22000

Anläggningens tid för att svara på Mindre avvikelser har från 1 juni minskat från 3 månader till 28 dagar  för att öka processhastigheten och bli bättre anpassade till andra stora certifieringsprogram för livsmedel. Överskridande av denna tidsram av organisationen ska leda till att certifikatet suspenderas. 
Det är med andra ord extremt viktigt att snabbt åtgärda och svara på avvikelser.

I samband med detta har även för certifierngsbolaget tidsperioden mellan den sista dagen för revisionen och datumet för uppladdning av data till portalen minskat till 2 månader.

Lär dig säkerhet on-line genom att spela

Happy onlfe

EU lanserar "Happy Onlife 2" - en ny och förbättrad version av det populära spelet som främjar online-säkerhet för ungdomar och vuxna. Spelas som ett fysiskt brädspel, i en webbläsare eller via en mobilapp tar spelarna med på en resa genom internet.
Läs mer här

Forskare: Handtorkare står för dramatisk spridning av bakterier

Skylt rengöring

Hur snuskiga är egentligen handtorkarna som ofta återfinns på offentliga toaletter? Väldigt snuskiga, enligt en brittisk studie. I rapporten skriver professor Mark Wilcox och hans kolleger att ”elektriska handtorkare inte är lämpliga i kliniska miljöer”. 

På universitetets hemsida förklarar Wilcox var grundproblemet ligger.
– Problemet grundar sig i att vissa människor inte tvättar händerna ordentligt. När man sedan använder en jetluft-torkare blir mikroberna bortblåsta och sprids runt i toalettrummet.

Vidare beskriver han att torkaren i själva verket skapar en aerosol som förorenar rummet – inklusive torkaren. När nya människor sedan kliver in i rummet och rör vid ytor riskerar de att smittas av bakterierna.
 Läs mer i NyTeknik

Kemiska hot

MSB

Kemikalier och kemiska produkter med vissa farliga egenskaper kan användas för att avsiktligt orsaka allvarlig skada på människor, verksamheter och samhället i stort. MSB stödjer verksamheter att stärka sitt skydd mot denna typ av händelser.

Vägledning om kemikalier i terrorism och annan allvarlig brottslighet
För att hjälpa verksamheter som hanterar kemikalier och kemiska produkter att bättre skydda sig mot terrorism och annan allvarlig brottslighet har MSB gett ut vägledning.

Den riktar sig framför allt till lite mindre verksamheter som själva inte har kunskap eller resurser att ta sig an detta område.

Vägledningen innehåller en överskådlig systematik och enkel metodik, samt lättillgänglig information om vilka kemiska produkter som är mest angelägna att skydda. Exempel på avsiktligt framkallade händelser och deras effekter ges, liksom vilka orsaker som skulle kunna leda till att en sådan händelse inträffar. Genom i vägledningen föreslagna åtgärder och andra förebyggande barriärer, kan skyddet mot en terrorism och annan allvarlig brottslighet med kemikalier stärkas med ganska enkla medel.
Läs mer hos MSB

Sojabönsolja orsakar genetiska förändringar i hjärnan

soja

Nyforskning vid  University of California, Riverside (UCR) - har visat att sojabönolja inte bara leder till fetma och diabetes, utan också kan påverka neurologiska tillstånd som autism, Alzheimers sjukdom, ångest och depression.

"Släng inte ut din tofu, sojamjölk, edamame eller sojasås," sade Frances Sladek, en UCR-toxikolog och professor i cellbiologi. "Många sojaprodukter innehåller endast små mängder olja och stora mängder hälsosamma föreningar som essentiella fettsyror och proteiner."

Läs hela artikeln här

Höghöjdsstädning

SpaceVac

Jag råkade springa på information om höghöjdsstädning med dammsugare från företaget SpaceVac. 
Finns tydligen även i Skandinavien och verkar tid och kostnadsbesparande.

Läs mer på hemsidan

Miljöprovtagning

Validering

Vad innebär egentligen kraven i BRC Food och Packaging om att man skall genomföra en miljöprovtagning (även FSSC 22000 har liknade krav).  

Hur skall provtagning se ut, vilka organismer skall provtas osv.  

Du hittar en blog från Campden här

Investera i utbildning och kompetens On-line

JSK Webb-utbildningar Växa med Livsmedel

Öka din kompetens genom att gå någon av mina webbutbildningar.
Du anmäler dig med nedanstående länkar eller vill du hellre ha faktura så skicka epost till mig    


Hög tid att börja jobba med nyheterna i :
Några fördelar för Dig som kund med webb-utbildning är bl.a.
 • Du har tillgång till utbildningen så länge den finns kvar på webben
 • Du kan se den hur många gånger som helst
 • Använd PC, Mac, telefon eller läsplatta
 • Du kan pausa och starta och sluta när det passar
 • Du slipper resa och frånvaro
 • Utbildningarna är uppdelade i flera avsnitt
 • Ingår åhörarkopior mm som vid andra kurser, som du enkelt laddar hem

Till Webb-utbildning på svenska   

Frågor ?

Liksom tidigare kan jag i mån av tid svara på kortare frågor som rör tolkning av olika standarder mm (BRC, BRC IoP, FSSC 22 000), men ni får maila frågorna direkt till  FRÅGA

Är frågorna av allmänt intresse kommer jag även att ta upp dessa i nyhetsbrevet men i så fall som anonyma frågor. 


Gratis Nyhetsbrev

Känner Du någon som vill ha Nyhetsbrevet, så kan De anmäla sig här
Anmäl Dig Här 

Jan Klingspor

Lev väl

Jan

Annons

ControlCert
                                                          .

Webb-utbildningar

ESET Multi-Device Security
Öka din kompetens genom att gå någon av mina webbutbildningar. 

Hög tid att börja jobba med nyheterna i :
 • BRC Packaging utg 6
 • FSSC 22 000 version 5
 • BRC Food utg 8 
 • ISO 22 000:2018              


Annons

ESET Multi-Device Security
ESET Multi-Device Security med stöd för Windows, Mac, Linux och Android. 
Licensen finns för 3 eller 5 enheter

ESET Multi-Device Security är en perfekt produkt för alla de kunder som behöver skydda flera enheter med lätta och kraftfulla antivirusprogram. 

Samma lätta och kraftfulla skydd oavsett plattform och självklart gratis support på svenska om det skulle behövas.

Du kan byta och flytta licenserna som du vill under licensperioden, så länge som du bara har det installerat på det antal enheter som licensen gäller för.


Google Analytics

Google Analytics är en tjänst som används på vår webbplats som spårar, rapporterar trafik och mäter hur användare interagerar med vårt webbplatsinnehåll för att vi ska kunna förbättra den och ge bättre tjänster.