2020 - November

Novembermörkret sänker sig

Pumpor
Mörv är enligt serietecknaren Berglin, månaden mellan november och december eller om man så vill, en mycket, mycket utdragen november där allt mörv bara drabbar en och blir som en sorts förbannelse från tristessens träskmaskigaste träskmarker. 

Dock, Håll i och håll ut, så går vi snart trots allt mot ljusare tider. I år med allt som händer kräver det lite extra ihärdighet och kanske också att lära sig att upptäcka de små glädjeämnena i vardagslivet.

Hoppas du hittar något matnyttigt i mitt nyhetsbrev.
Mycket nöje // Jan

Facebook

Ny Online utbildning HACCP, VACCP och TACCP

Äntligen, Premiär för ny Onlinekurs ”System för HACCP, VACCP och TACCP”.
Helt ny omarbetad kurs, baserad på Codex Alimentarius senaste utkast om HACCP, samt varianter baserade på BRC, ISO 22 000 och FSSC 22 000.

För Dig som är ledare för eller deltagare i HACCP, VACCP och TACCP grupper eller bara vill lära dig mer om ämnet. Kursen motsvarar en vanlig två-dagars utbildning.

Du får ökad förståelsen för de hälsofaror som förekommer i livsmedelskedjan och de verktyg vi har för att förebygga farorna. 

Du lär dig att göra en faroanalys och riskbedömning baserat på Codex Alimentarius samt varianter baserade på BRC, ISO 22 000 och FSSC 22 000 och du får användbara mallar som du kan jobba med.

Kursmaterial består av Videos, Åhörarkopior, Övningsuppgifter och Kunskapsprov. 

Ny certifiering för växtbaserat

Plant based Standard

Nu finns Plant Based Standard, regelverket för certifiering av växtbaserade produkter och verksamheter.

Märket som kommer finnas på certifierade livsmedelsförpackningar, i certifierade livsmedelsbutiker och restauranger samt certifierade caféer och hotell visar konsumenten vägen till både hälsomässigt och miljömässigt hållbara produkter helt utan animalier.

Standarden är framtagen tillsammans med flera ledande certifieringsorgan i livsmedelsbranschen och är även förankrad hos flera stora livsmedelsföretag inom den målgrupp den vänder sig till.

Målet med standarden är att bidra till utvecklingen av växtbaserade livsmedel av hög kvalitet.

Läs mer här och du kan även ladda hem kraven

WQD – World Quality Day 12 nov 2020:

World Quality Day

Kvalitet 4.0 – när paradigmskiftet inom digital teknologi ger nya möjligheter. Nu måste kvalitetsprofessionella engagera sig i Kvalitet 4.0 och vara med och driva utvecklingen!

Modernt kvalitetsarbete har cirka 30 år på nacken, och mycket positivt har hänt. Vi har ledningssystem som är ISO 9001 certifierade, SIQ Managementmodell och olika förbättringsprogram varav de mest spridda är Lean och Six Sigma. Det är nu hög tid att nyttja de teknologiska framstegen inom digitalisering. Kvalitet 4.0 innebär i huvudsak ”Data Management”, samt de möjligheter som uppkoppling ger för involvering och engagemang av verksamhetens medarbetare.

På grund av Covid 19 genomförs WQD 2020 helt kostnadsfritt och online.

Säkra  processer för  Värmebehandling 

Campden BRI
Campden BRI har flera utbildningar om säker värmebehandling för olika processer, t.ex. för sura produkter, pastörisering, validering mm. Inte alltid så enkelt som man tror att nå en tillräcklig avdödning av bakterier mm. 
Flertalet av kurserna går nu att deltaga i online. 

Läs mer här

Värmebehandling  - en introduktion till Pastörisering

Campden BRI
Safefodd 360 har en lång blog om pastörisering, historik, syfte, avdödning, påverkan på näringsvärde och sensorik, alternativa metoder och integrering i ledningssystem, 

Nu även USA:s lagstiftning i VITAL

Allergen Bureau

Allergen Bureau har nu även lagt till USA:s lagstiftning i VITAL beräkningsprogram, så nu finns följande lagstiftning att bedöma sina produkter mot:
 • Australien & Nya Zealand
 • Europeiska unionen
 • Sydafrika
 • USA

Codex - Utkast ny Allergenstandard

Codex logo
Vid Codex senaste möte antogs ett utkast till ny standard för styrning av allergener. Standarden är avsedd att underlätta ett proaktivt tillvägagångssätt för att hantera allergener i livsmedelsproduktion snarare än ett reaktivt svar när en livsmedelssäkerhetsrisk har identifierats. 

Den ger vägledning om allergenhantering under hela produktionsprocessen, inklusive kontroller för att förhindra korskontaminering, där en allergen oavsiktligt överförs från ett livsmedel som innehåller en allergen till ett livsmedel som inte innehåller allergenet.

IFS Food v7 nu publicerad

IFS-logo
Revisioner mot IFS Food version 7 kan utföras från och med den 1 mars 2021. Implementeringen blir obligatorisk för alla certifierade företag från och med den 1 juli 2021

IFS Food version 7 - en överblick
 • Ökat fokus på bedömningen av anläggningen, mindre på dokumentation
 • Ny formulering: granskningen blir en bedömning för att lyfta fram produkt- och processmetoden för IFS i enlighet med ISO / IEC 17065
 • 15% mindre krav
 • Förbättrad struktur för certifieringsprotokollet anpassat till IFS-intressenternas behov
 • Bättre definierat poängsystem
 • Tydligt strukturerad bedömningsrapport med standardiserade avsnitt
 • Var tredje IFS-certifieringsbedömning kommer att göras utan förvarning
 • Livsmedelssäkerhetskultur har införlivats i kraven
 • De nya definitionerna av outsourcing klargör olika ledningsmetoder
 • Ett giltigt GLN (Global Location Number) blir obligatoriskt för leverantörer inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) och Storbritannien
 • Ytterligare verktyg för att stödja kvalitetschefer, t.ex. nya e-learningkurser, uppdaterad IFS auditXpressX Software och IFS Audit Manager App för internrevision

Ny Online utbildning - Hälsofaror

Hälsofaror

Utbildning av all personal är grunden för att skapa en kultur för livsmedelssäkerhet och för att öka förståelsen för de hälsofaror som förekommer i livsmedelskedjan och de verktyg vi har för att förebygga.

Kursen är ca två timmar, uppdelad i fyra avsnitt, så det är lätt att lägga in under en eller flera dagar med kortare avsnitt.  Ett tips kan vara att utbilda flera stycken samtidigt vid företaget. Köp utbildningsplatser för flera stycken (t.ex. för en avdelning) och titta sedan gemensamt på kursen i ett konferensrum med storbilds-TV eller projektor och lös provet tillsammans.   

Du kan också Prenumerera på kursen på ett år i taget och får då möjlighet att t.ex använda den för att utbilda  X antal nyanställda under året.
Se video här     (OBS använd Chrome, Firefox eller Edge)
Mycket nöje // Jan

Kan bakad potatis vara farlig?

Potatis

Som vanligt när det gäller värmebehandlad mat så skall den antingen hållas riktigt varm eller riktigt kall och inte mitt i mellan. Lämnar du en bakad potatis insvept i aluminiumfolie för länge i rumstemperatur, finns det risk för tillväxt av Clostridium botulinum och då kan det gå riktigt fel. Detta hände t.ex. i Texas 1994 och 30 personer insjuknade och fyra av dem behövde ligga i respirator.


Tyck Till om mina Nyhetsbrev

Vad tycker Du om mina Nyhetsbrev?

  

Melamin i Mjölkprodukter från Kina - Igen

FDA

Än en gång dyker det upp melamin i mjölkprodukter från Kina. Den här gången gäller det produkter som innehåller mjölk som en ingrediens och det verkar ha spritt sig i hela leveranskjedjan i Kina. 

FDA-analyser har upptäckt melamin och cyanurinsyra i ett antal produkter som innehåller mjölk eller mjölkbaserade ingredienser, inklusive godis och drycker. 

Dessutom indikerar information från statliga källor i ett antal länder att ett brett utbud och en mängd produkter från olika tillverkare har tillverkats med melamin-förorenad mjölk eller mjölkbaserade ingredienser, inklusive: flytande och pulveriserad mjölk, yoghurt, frysta desserter, kex, kakor och kakor, taftliknande mjuka godisprodukter, choklad och drycker. Dessa produkter verkar innehålla minst en mjölkbaserad ingrediens och de är av kinesiskt ursprung. 

Rapporter om förorening har kommit från mer än tretton länder i Asien, Europa och Australien, förutom USA. Ytterligare produkter från olika tillverkare visar sig fortfarande vara förorenade med melamin.

Läs mer här

85% av kycklingfiléer i UK har vita ränder

Kycklingfilé


En undersökning har avslöjat "chockerande nivåer" av kyckling med "White striping" sjukdom som säljs över hela Storbritannien.
"White striping" är en muskelsjukdom som orsakas av snabb tillväxt och utveckling och visar sig som tunna vita linjer som löper över kycklingen och som mest påverkar bröstområdet.

I sin studie upptäckte djurskyddsorganisationen, The Humane League UK, att mer än åtta av tio prover av ”standard” kycklingpaket uppvisade sjukdomen.

Sjukdomen minskar produktens näringsvärde eftersom det ökar fettinnehållet,  Resultaten har också visat att sjukdomen kan sänka proteinhalten upp till nio procent och öka kollagen med 10 procent. Vit-randning kan också påverka strukturen och göra det svårt för marinaden att binda.

Läs mer här 

BRC Lagring & Distribution vers. 4 - publiceras den här veckan

BRC Lagring och distribution

Bland nyheterna:

 • Ytterligare frivilliga moduler - Cross Docking & E-handel
 • Krav på produktsäkerhet och kvalitetskultur, konfidentiell rapportering, allergenhantering, ökad tonvikt på ständig förbättring genom rotorsaksanalys och interna revisioner.
 • Hanteringskrav öppna produkter 

Lägre luftföroreningar under COVID-19 nedstängningen kan förbättra skördarna

BRC Lagring och distribution

Renare luft sedan början av coronavirus-restriktionerna kan leda till en global ökning av veteskörden i år på mellan 2% och 8%, enligt en studie ledd av JRC.

De största uppskattade ökningarna av veteutbyten hittades i Kina och Sydkorea.
I Europa kan dessa ökningar vara mellan 2-3% i nordliga EU-länder och upp till 7% i sydliga EU-länder, främst orsakade av ozonförändringar i länder utanför Europa.

Läs mer här

Investera i utbildning och kompetens On-line

VÄXA MED LIVSMEDEL

Öka din kompetens genom att gå någon av mina webbutbildningar.
Du anmäler dig på hemsidan eller vill du hellre ha faktura så skicka epost till mig    

Några fördelar för Dig som kund med webb-utbildning är bl.a.
 • Du har tillgång till utbildningen så länge den finns kvar på webben eller tidsbegränsat för vissa kurser
 • Du kan se den hur många gånger som helst
 • Använd PC, Mac, telefon eller läsplatta
 • Du kan pausa och starta och sluta när det passar
 • Du slipper resa och frånvaro
 • Utbildningarna är uppdelade i flera avsnitt
 • Ingår åhörarkopior mm som vid andra kurser, som du enkelt laddar hem

Till Webb-utbildning på svenska   

Frågor ?

Liksom tidigare kan jag i mån av tid svara på kortare frågor som rör tolkning av olika standarder mm (BRC, BRC IoP, FSSC 22 000), men ni får maila frågorna direkt till  FRÅGA

Är frågorna av allmänt intresse kommer jag även att ta upp dessa i nyhetsbrevet men i så fall som anonyma frågor. 


Gratis Nyhetsbrev

Känner Du någon som vill ha Nyhetsbrevet, så kan De anmäla sig här
Anmäl Dig Här 

Jan Klingspor

Lev väl

Jan

Annons

ControlCert
                                                          .

Online-utbildningar

VÄXA MED LIVSMEDEL
Öka din kompetens genom att gå någon av mina online-utbildningar. Annons

ESET Multi-Device Security
ESET Smart Security med stöd för Windows, Mac, Linux och Android. 
Licensen finns för 1 -10 enheter

ESET Smart Security är en perfekt produkt för alla de kunder som behöver skydda flera enheter med lätta och kraftfulla antivirusprogram. 

Samma lätta och kraftfulla skydd oavsett plattform och självklart gratis support på svenska om det skulle behövas.

Du kan byta och flytta licenserna som du vill under licensperioden, så länge som du bara har det installerat på det antal enheter som licensen gäller för.


Google Analytics

Google Analytics är en tjänst som används på vår webbplats som spårar, rapporterar trafik och mäter hur användare interagerar med vårt webbplatsinnehåll för att vi ska kunna förbättra den och ge bättre tjänster.