2020 - November
- Novembermörkret sänker sig
- Ny Online utbildning HACCP, VACCP och TACCP
- Ny certifiering för växtbaserat
- WQD – World Quality Day 12 nov 2020:
- Säkra processer för Värmebehandling
- Värmebehandling - en introduktion till Pastörisering
- Nu även USA:s lagstiftning i VITAL
- Codex - Utkast ny Allergenstandard
- IFS Food v7 nu publicerad
- Ny Online utbildning - Hälsofaror
- Kan bakad potatis vara farlig?
- Tyck Till om mina Nyhetsbrev
- Melamin i Mjölkprodukter från Kina - Igen
- 85% av kycklingfiléer i UK har vita ränder
- BRC Lagring & Distribution vers. 4 - publiceras den här veckan
- Lägre luftföroreningar under COVID-19 nedstängningen kan förbättra skördarna
- Investera i utbildning och kompetens On-line
- Frågor ?
Novembermörkret sänker sig
Mycket nöje // Jan
Ny Online utbildning HACCP, VACCP och TACCP
Helt ny omarbetad kurs, baserad på Codex Alimentarius senaste utkast om HACCP, samt varianter baserade på BRC, ISO 22 000 och FSSC 22 000.
Du får ökad förståelsen för de hälsofaror som förekommer i livsmedelskedjan och de verktyg vi har för att förebygga farorna.
Du lär dig att göra en faroanalys och riskbedömning baserat på Codex Alimentarius samt varianter baserade på BRC, ISO 22 000 och FSSC 22 000 och du får användbara mallar som du kan jobba med.
Kursmaterial består av Videos, Åhörarkopior, Övningsuppgifter och Kunskapsprov.
Ny certifiering för växtbaserat

Nu finns Plant Based Standard, regelverket för certifiering av växtbaserade produkter och verksamheter.
Märket som kommer finnas på certifierade livsmedelsförpackningar, i certifierade livsmedelsbutiker och restauranger samt certifierade caféer och hotell visar konsumenten vägen till både hälsomässigt och miljömässigt hållbara produkter helt utan animalier.
Standarden är framtagen tillsammans med flera ledande certifieringsorgan i livsmedelsbranschen och är även förankrad hos flera stora livsmedelsföretag inom den målgrupp den vänder sig till.
Målet med standarden är att bidra till utvecklingen av växtbaserade livsmedel av hög kvalitet.
WQD – World Quality Day 12 nov 2020:

Säkra processer för Värmebehandling

Flertalet av kurserna går nu att deltaga i online.
Värmebehandling - en introduktion till Pastörisering

Nu även USA:s lagstiftning i VITAL
- Australien & Nya Zealand
- Europeiska unionen
- Sydafrika
- USA
Codex - Utkast ny Allergenstandard

IFS Food v7 nu publicerad

- Ökat fokus på bedömningen av anläggningen, mindre på dokumentation
- Ny formulering: granskningen blir en bedömning för att lyfta fram produkt- och processmetoden för IFS i enlighet med ISO / IEC 17065
- 15% mindre krav
- Förbättrad struktur för certifieringsprotokollet anpassat till IFS-intressenternas behov
- Bättre definierat poängsystem
- Tydligt strukturerad bedömningsrapport med standardiserade avsnitt
- Var tredje IFS-certifieringsbedömning kommer att göras utan förvarning
- Livsmedelssäkerhetskultur har införlivats i kraven
- De nya definitionerna av outsourcing klargör olika ledningsmetoder
- Ett giltigt GLN (Global Location Number) blir obligatoriskt för leverantörer inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) och Storbritannien
- Ytterligare verktyg för att stödja kvalitetschefer, t.ex. nya e-learningkurser, uppdaterad IFS auditXpressX Software och IFS Audit Manager App för internrevision
Ny Online utbildning - Hälsofaror
Kan bakad potatis vara farlig?

Som vanligt när det gäller värmebehandlad mat så skall den antingen hållas riktigt varm eller riktigt kall och inte mitt i mellan. Lämnar du en bakad potatis insvept i aluminiumfolie för länge i rumstemperatur, finns det risk för tillväxt av Clostridium botulinum och då kan det gå riktigt fel. Detta hände t.ex. i Texas 1994 och 30 personer insjuknade och fyra av dem behövde ligga i respirator.
Melamin i Mjölkprodukter från Kina - Igen

Än en gång dyker det upp melamin i mjölkprodukter från Kina. Den här gången gäller det produkter som innehåller mjölk som en ingrediens och det verkar ha spritt sig i hela leveranskjedjan i Kina.
FDA-analyser har upptäckt melamin och cyanurinsyra i ett antal produkter som innehåller mjölk eller mjölkbaserade ingredienser, inklusive godis och drycker.
Dessutom indikerar information från statliga källor i ett antal länder att ett brett utbud och en mängd produkter från olika tillverkare har tillverkats med melamin-förorenad mjölk eller mjölkbaserade ingredienser, inklusive: flytande och pulveriserad mjölk, yoghurt, frysta desserter, kex, kakor och kakor, taftliknande mjuka godisprodukter, choklad och drycker. Dessa produkter verkar innehålla minst en mjölkbaserad ingrediens och de är av kinesiskt ursprung.
Rapporter om förorening har kommit från mer än tretton länder i Asien, Europa och Australien, förutom USA. Ytterligare produkter från olika tillverkare visar sig fortfarande vara förorenade med melamin.
85% av kycklingfiléer i UK har vita ränder

En undersökning har avslöjat "chockerande nivåer" av kyckling med "White striping" sjukdom som säljs över hela Storbritannien.
"White striping" är en muskelsjukdom som orsakas av snabb tillväxt och utveckling och visar sig som tunna vita linjer som löper över kycklingen och som mest påverkar bröstområdet.
I sin studie upptäckte djurskyddsorganisationen, The Humane League UK, att mer än åtta av tio prover av ”standard” kycklingpaket uppvisade sjukdomen.
Sjukdomen minskar produktens näringsvärde eftersom det ökar fettinnehållet, Resultaten har också visat att sjukdomen kan sänka proteinhalten upp till nio procent och öka kollagen med 10 procent. Vit-randning kan också påverka strukturen och göra det svårt för marinaden att binda.
BRC Lagring & Distribution vers. 4 - publiceras den här veckan

Bland nyheterna:
- Ytterligare frivilliga moduler - Cross Docking & E-handel
- Krav på produktsäkerhet och kvalitetskultur, konfidentiell rapportering, allergenhantering, ökad tonvikt på ständig förbättring genom rotorsaksanalys och interna revisioner.
- Hanteringskrav öppna produkter
Lägre luftföroreningar under COVID-19 nedstängningen kan förbättra skördarna

Renare luft sedan början av coronavirus-restriktionerna kan leda till en global ökning av veteskörden i år på mellan 2% och 8%, enligt en studie ledd av JRC.
De största uppskattade ökningarna av veteutbyten hittades i Kina och Sydkorea.
I Europa kan dessa ökningar vara mellan 2-3% i nordliga EU-länder och upp till 7% i sydliga EU-länder, främst orsakade av ozonförändringar i länder utanför Europa.
Investera i utbildning och kompetens On-line
Öka din kompetens genom att gå någon av mina webbutbildningar.
Du anmäler dig på hemsidan eller vill du hellre ha faktura så skicka epost till mig
- Du har tillgång till utbildningen så länge den finns kvar på webben eller tidsbegränsat för vissa kurser
- Du kan se den hur många gånger som helst
- Använd PC, Mac, telefon eller läsplatta
- Du kan pausa och starta och sluta när det passar
- Du slipper resa och frånvaro
- Utbildningarna är uppdelade i flera avsnitt
- Ingår åhörarkopior mm som vid andra kurser, som du enkelt laddar hem
Till Webb-utbildning på svenska
Frågor ?
Liksom tidigare kan jag i mån av tid svara på kortare frågor som rör tolkning av olika standarder mm (BRC, BRC IoP, FSSC 22 000), men ni får maila frågorna direkt till FRÅGA
Är frågorna av allmänt intresse kommer jag även att ta upp dessa i nyhetsbrevet men i så fall som anonyma frågor.
Gratis Nyhetsbrev
Känner Du någon som vill ha Nyhetsbrevet, så kan De anmäla sig här
Anmäl Dig Här
Online-utbildningar
Annons
Licensen finns för 1 -10 enheter
ESET Smart Security är en perfekt produkt för alla de kunder som behöver skydda flera enheter med lätta och kraftfulla antivirusprogram.
Du kan byta och flytta licenserna som du vill under licensperioden, så länge som du bara har det installerat på det antal enheter som licensen gäller för.