2020 -December

God Jul och Gott Nytt År

God Jul
Facebook

Hemma igen

Hemma igen
Efter först en vecka med hög feber hemma och sedan tre veckor på infektionskliniken i Lund, vårdas jag nu i hemmet med regelbunden uppföljning av infektionskliniken. 

Jag är undersökt på längden och tvären med olika röntgen och ultraljud och de har analyserat alla bakterier och virus de kan tänka sig utan att hitta någon orsak till min höga sänka. 

Kontentan är att jag är en väldigt frisk person som har en hög infektion, men alla värden går nu åt rätt håll och det är fantastiskt skönt att vara hemma ändå. Har även fått en gratis bantningskur, minskat med 7 kg, så nu är jag nära idealvikten.

All heder till infektionskliniken, de har verkligen gjort ett proffsigt jobb och personalen har varit fantastisk. Trots att de hanterade både Covid - och vanliga patienter, behövde man aldrig känna sig orolig,

Rutinerna fanns där och fungerade. Enda plumpen var att man inte alltid kan välja sin rumskompis. Jag hade en som envisades med att se på TV kl 4 på morgonen, tills jag fick kalla på sköterskan som stängde av, men han blev å andra sidan inte så långvarig.

Nyhetsbrevet är med ovanstående sagt, därför lite kortare än normalt.
Lev väl
Jan

Ny Guidline för att styra Listeria Monocytogenes i frysta grönsaker

Frysta grönsaker

PROFEL, the European Association of Fruit and Vegetable Processing Industries, har kommit ut med en ny Guidline för att hjälpa företag som tillverkar frysta gönsaker att styra förekomsten av Listeria Monocytogenes. 

Rekommendationerna omfattar GMP och grundförutsättningar, faroanalys, kritiska styrpunkterpunkter (HACCP), miljöprovtagning och riskkommunikation till användarna. Det inkluderar produktion och hantering av livsmedelssäkerhet av snabbfrysta grönsaker, från och med mottagande av råvaror till packning av slutprodukter.

Guidlinen har i princip godkänts på EU-nivå men där pågår även diskussioner om att ändra de mikrobiologiska kriterierna för frysta grönsaker (skärpa kraven ytterligare)

Du kan ladda hem Guidelinen här

Ny Online utbildning HACCP, VACCP och TACCP

Äntligen, Premiär för ny Onlinekurs ”System för HACCP, VACCP och TACCP”.
Helt ny omarbetad kurs, baserad på Codex Alimentarius senaste utkast om HACCP, samt varianter baserade på BRC, ISO 22 000 och FSSC 22 000.

För Dig som är ledare för eller deltagare i HACCP, VACCP och TACCP grupper eller bara vill lära dig mer om ämnet. Kursen motsvarar en vanlig två-dagars utbildning.

Du får ökad förståelsen för de hälsofaror som förekommer i livsmedelskedjan och de verktyg vi har för att förebygga farorna. 

Du lär dig att göra en faroanalys och riskbedömning baserat på Codex Alimentarius samt varianter baserade på BRC, ISO 22 000 och FSSC 22 000 och du får användbara mallar som du kan jobba med.

Kursmaterial består av Videos, Åhörarkopior, Övningsuppgifter och Kunskapsprov. 

Massbalans inte nog för att säkerställa ursprung

Massbalans

Visserligen en partsinlaga, men ändå en intressant artikel som visar på svårigheterna med att enbart använda massbalans när det gäller råvaror med särskilt ursprung. Bl.a en bra liknelse med att köpa grön el.

Antimikrobiella Lökar - vilka patogener kan de dölja?

Lök och patogener
Vi vet alla att lök har antibakteriella egenskaper, men det var inte länge sedan det var ett stort utbrott av Salmonella i USA och Canada, som kunde härledas till lök.

Det finns även andra patogener som har varit aktuella och du kan läsa mera i en blogg från Campden om du är intresserad.

Ny Online utbildning - Hälsofaror

Hälsofaror

Utbildning av all personal är grunden för att skapa en kultur för livsmedelssäkerhet och för att öka förståelsen för de hälsofaror som förekommer i livsmedelskedjan och de verktyg vi har för att förebygga.

Kursen är ca två timmar, uppdelad i fyra avsnitt, så det är lätt att lägga in under en eller flera dagar med kortare avsnitt.  Ett tips kan vara att utbilda flera stycken samtidigt vid företaget. Köp utbildningsplatser för flera stycken (t.ex. för en avdelning) och titta sedan gemensamt på kursen i ett konferensrum med storbilds-TV eller projektor och lös provet tillsammans.   

Du kan också Prenumerera på kursen på ett år i taget och får då möjlighet att t.ex använda den för att utbilda  X antal nyanställda under året.
Se video här     (OBS använd Chrome, Firefox eller Edge)
Mycket nöje // Jan

Investera i utbildning och kompetens On-line

VÄXA MED LIVSMEDEL

Öka din kompetens genom att gå någon av mina webbutbildningar.
Du anmäler dig på hemsidan eller vill du hellre ha faktura så skicka epost till mig    

Några fördelar för Dig som kund med webb-utbildning är bl.a.
  • Du har tillgång till utbildningen så länge den finns kvar på webben eller tidsbegränsat för vissa kurser
  • Du kan se den hur många gånger som helst
  • Använd PC, Mac, telefon eller läsplatta
  • Du kan pausa och starta och sluta när det passar
  • Du slipper resa och frånvaro
  • Utbildningarna är uppdelade i flera avsnitt
  • Ingår åhörarkopior mm som vid andra kurser, som du enkelt laddar hem

Till Webb-utbildning på svenska   

Frågor ?

Liksom tidigare kan jag i mån av tid svara på kortare frågor som rör tolkning av olika standarder mm (BRC, BRC IoP, FSSC 22 000), men ni får maila frågorna direkt till  FRÅGA

Är frågorna av allmänt intresse kommer jag även att ta upp dessa i nyhetsbrevet men i så fall som anonyma frågor. 


Gratis Nyhetsbrev

Känner Du någon som vill ha Nyhetsbrevet, så kan De anmäla sig här
Anmäl Dig Här 

Jan Klingspor

Lev väl

Jan

Annons

ControlCert
                                                          .

Online-utbildningar

VÄXA MED LIVSMEDEL
Öka din kompetens genom att gå någon av mina online-utbildningar. Annons

ESET Multi-Device Security
ESET Smart Security med stöd för Windows, Mac, Linux och Android. 
Licensen finns för 1 -10 enheter

ESET Smart Security är en perfekt produkt för alla de kunder som behöver skydda flera enheter med lätta och kraftfulla antivirusprogram. 

Samma lätta och kraftfulla skydd oavsett plattform och självklart gratis support på svenska om det skulle behövas.

Du kan byta och flytta licenserna som du vill under licensperioden, så länge som du bara har det installerat på det antal enheter som licensen gäller för.


Google Analytics

Google Analytics är en tjänst som används på vår webbplats som spårar, rapporterar trafik och mäter hur användare interagerar med vårt webbplatsinnehåll för att vi ska kunna förbättra den och ge bättre tjänster.