2021 - Maj

BRC Food utg 9

BRC Food utg 9
Ny utgåva planeras att publiceras aug 2022 och börja gälla 1 feb. 2023. För närvarande pågår konsultationer om vad som bör ändras. Man tittar t.ex. på vanligaste avvikelser som rör:
 • 4.11.1 Lokaler och utrustning skall hållas i rent och hygieniskt skick
 • 4.6.1   All utrustning konstrueras av lämpliga material. 
 • 1.1.2   Plan för kultur för livsmedelssäkerhet och kvalitet.
 • 2.7.1  Identifiering av faror
 • 4.4.8  Dörrar (både interna och externa) skall vara i gott skick. 
 • 4.9.1.1 Användning, lagring och övrig hantering av kemikalier 
Andra områden det kommit in kommentarer om är godkännande av leverantörer, äkta produkter, anläggningssäkerhet och hot och sabotage, samt övervakning av miljön.

Ett tips kan vara att redan nu säkerställa att man tittar lite noggrannare på dessa punkter i standarden vid interna revisioner

Mer än 220 personer sjuka i Salmonella

Salmonella
Mer än 200  personer i 11 länder kan vara del av ett utbrott av Salmonella Braenderup enligt The European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC). 

Sverige har 25 bekräftade fall och främst drabbade är kvinnor. Patienterna varierar i ålder mellan 1 till 91 år. Medianåldern är 40 år. Sjukdomen började i mitten av april.

Krav på utbildning?

Stålmannen

Hur ofta måste man köra repetionsutbildning i hygien? Om vi tittar på BRC Food, så ställer standarden krav på introduktionsutbildning  och någon form av löpande utbildning som skall vara baserad på kompetenskrav och behov. Motsvarande krav finns i FSSC 22000. Dvs det behövs någon form av bedömning som t.ex. kan baseras på resultat vid hygienronder, interna revisioner, kompetenstester, medarbetarsamtal mm. 

Många företag kör slentrianmässigt regelbundna utbildningar varje eller vartannat år, men en bedömning av behoven kan visa något annat. Se bara till att dokumentera er bedömning.

Själv har jag en uppskattad online utbildning i Hygien och Hälsofaror på två timmar, som personalen kan titta på i smartphone, läsplatta eller dator på jobbet eller på fritiden.

Läs mer här

Vanliga misstag vid interna revisioner

Interna revisioner FSSC 22000

Skriver ni fler observationer än avvikelser vid interna revisioner? Det behöver i och för sig inte vara fel, men beror det på att ni inte vågar eller vill ha för många avvikelser, så blir det fel. 

Det är också en fråga om hur ni i så fall säkerställer att observationerna utreds och att man åtgärdar grundorsaken, innan det blir en avvikelse vid nästa interna revision eller certifieringsrevision? Vem tar ställning till vad man skall göra med observationerna och hur följs det upp att det blir gjort?

Jag kommer med en ny online utbildning i Interna revisioner till hösten. Är du intresserad av att ge synpunkter på min test av utbildningen eller hålla dig informerad om när den publiceras, så skicka mig ett mail här bara.

Jag är intresserad av kurs i internrevision

Förfalskat Saffran del av penningtvätt

Saffran

Höga priser på Saffran gör det till ett viktigt mål för bedragare - och det visar sig också vara ett bekvämt sätt att tvätta intäkter från den organiserade brottsligheten.

Brottsbekämpning i Spanien har just avslöjat ett exempel på ett sådant system och krossat ett kriminellt nätverk som misstänks ha tvättat miljontals euro genom människohandel genom förfalskad, undermålig saffran.

Med stöd av Europol sökte den spanska polisen ett företag baserat i Ciudad Real som importerade saffran, främst från Iran, och blandade det med andra örter och kemiska tillsatser som färgämnen - vissa inte godkända för livsmedelsanvändning - för att öka vinstmarginalerna innan de exporterades.

Bedragarna hävdade falskt att saffran odlades i den berömda regionen La Mancha, som har tilldelats skyddad ursprungsnamn (PDO) för kryddan av EU.

Mer än 500 transporter av denna förfalskade saffran har identifierats, enligt Europol enligt ett uppskattat belopp på 10 miljoner euro.

Populärt med rutten mat - vad tänker de på?

Rutten mat

I USA har bruket att äta skämt rått kött för att bli "hög" spridit sig. Det är lika knäppt som att sniffa bensin, så vitt jag vet. Dess påstådda närings- eller underhållningseffekter uppvägs mer än väl av de inneboende farorna.

Sociala medier har innehållit ett ökande antal inlägg med fotografier och videor av personer som uppträder med denna otroligt farliga handling. Tänk på alla patogener som kan förekomma. Det är som att spela rysk roulett. Vårt mag- och tarmsystem är till skillnad från lejon och krokodiler inte anpassat för att äta kadaver.

Vissa användare säger att de njuter av den kortlivade eufori som kommer med konsumtion av rått, skämt kött.  Hälsoexperter säger att de blir höga, beror på toxiner i det ruttna köttet.

Ny Online utbildning HACCP, VACCP och TACCP

Några kommentarer från deltagare i kursen:
 • "Jag tycker att denna utbildning är riktigt bra! Jag kommer att rekommendera denna utbildning till mina kollegor! Utbildningen borde även finnas tillgänglig på engelska för att vidga träffyta för utrikesfödda. Tack För en riktigt bra utbildning" 

 • "Jag tycker detta var en bra och heltäckande utbildning. Trots att jag jobbat med frågorna tidigare fick jag flera nya vinklar att se på olika saker. Det är inte alltid så självklart"

 • "Jag tycker du gjort denna utbildning bra, och väldigt bra att man kan ladda ner mallar"

 • "Bra genomgång med exempel som är lätta att förstå för utbildningen"
Kursen motsvarar en vanlig klassrumskurs på 2 dagar. Du får ökad förståelsen för de hälsofaror som förekommer i livsmedelskedjan och de verktyg vi har för att förebygga farorna. 

Du lär dig att göra en faroanalys och riskbedömning baserat på Codex Alimentarius samt varianter baserade på BRC, ISO 22 000 och FSSC 22 000 och du får användbara mallar som du kan jobba med.

Kursmaterial består av Videos, Åhörarkopior, Övningsuppgifter och Kunskapsprov. 

Guide för Kultur för Livsmedelssäkerhet

Listeria i ost


Jag har nog missat att informera om att FSSC har gett ut en guidline som utgår ifrån GFSI kraven på kultur och motsvarande paragrafer i ISO 22000, samt guideline.

Finns att ladda ned på FSSC 22200 hemsidan på samma sida som övriga kravdokument och guidelines för version 5.1.


En egen väg

sallad

Min revisorskollega Torbjörn Holmberg har gett ut en bok som kan rekommenderas.
'Den här boken handlar om hur intresset för hygienfrågor påverkat Torbjörn Holmbergs yrkesbana och tagit honom från forskning om mögelgifter och salmonellakontroll av foder till alltmer livsmedelshygienisk verksamhet. 

En berättelse där fakta om hur man förebygger och kontrollerar skadliga bakterier, mögelgifter och andra livsmedelsfaror varvas med personliga minnen och historier. Torbjörn anser att veterinären med sitt breda hygienperspektiv ”från gröda till föda” passar utmärkt för arbete inom livsmedelssektorn, där många hälsofaror måste kontrolleras redan i början av livsmedelskedjan”

Provläs och Beställ boken här


IFS Food version 7

Insekter

IIFS Food version 7 kommer att bli obligatorisk vid revisioner från 1 juli. Du hittar info här 
Det finns också en app, IFS App-IFS Audit Manager,  man kan använda för att planera och genomföra interna revisioner och för att se vilket resultat man skulle få vid en certifieringsrevision.

Läs mer här


Tarmflora och hälsa - Hur påverkar bageriprodukter?

Databas bakterier

En växande mängd forskning tyder på att det stora ekosystemet av organismer i vår tarm spelar en mycket större roll i både vår mentala och fysiska hälsa än vad vi tidigare trott. Det har till och med funnits kopplingar mellan tarmhälsa och svårighetsgrad vid COVID-19-insjuknande. 

Med tanke på att tarmmikrobiomet kollektivt väger upp till 2 kg (tyngre än den genomsnittliga hjärnan) är det lätt att se hur det i allt högre grad behandlas som ett organ i sig och viktigt att ta hänsyn till vid utveckling av hälsosamma livsmedel.

Du kan läsa mera om detta i en blogg från Campden.

Läs mer här


Online utbildning av all personal

Hälsofaror

Utbildning av all personal är grunden för att skapa en kultur för livsmedelssäkerhet och för att öka förståelsen för de hälsofaror som förekommer i livsmedelskedjan och de verktyg vi har för att förebygga.

Kursen är ca två timmar, uppdelad i fyra avsnitt, så det är lätt att lägga in under en eller flera dagar med kortare avsnitt.  Köp utbildningsplatser för flera stycken (t.ex. för en avdelning) och så får alla en egen inloggning och kan gå kursen Corona-säkert när det passar.    

Gör som andra gjort, begär en offert för utbildning av all personal - kunskap lönar sig alltid.

Du kan också Prenumerera på kursen på ett år i taget och får då möjlighet att t.ex. använda den för att utbilda  X antal nyanställda under året.

Neuritin - kroppens försvar mot allergiska reaktioner

Nya tröskeldoser för allergener

Forskare vid Australian National University (ANU) i Canberra tror att de är ett betydande steg närmare att skapa bättre behandlingar för personer med allergier, efter att ha identifierat proteinet neuritin som en viktig komponent i kroppens svar på allergener. 

Proteinet verkar också ha en roll för att förebygga autoimmuna sjukdomar och astma samt allergier, och forskarna hoppas att denna upptäckt kommer att leda till utveckling av bättre behandlingar än EpiPens eller Ventolin. Detta steg kommer att hjälpa dem i vilka neuritin inte utför sin rätta funktion.
Läs mer här

Desinfektionsmedel ger högre risk för allergi

Nya tröskeldoser för allergener

Spädbarn vars nappar eller snuttefiltar steriliserades med en antiseptisk lösning hade större sannolikhet att få diagnosen matallergi vid ett års ålder. 

Risken verkar vara helt kopplad till användningen av kemiska desinfektionsmedel, eftersom det inte fanns någon ökad risk för matallergi för barn vars nappar kokades i vatten, tvättades under kranen, placerades i en förälders mun eller inte tvättades alls.

Läs mer här

Vilken kärntemperatur använder Du hemma?

Nya tröskeldoser för allergener

Läs vad en amerikansk advokat specialiserad på livsmedelssäkerhet använder för riktvärden.

Läs mer här

Det går inte att testa sig till "Noll Risk"

Nya tröskeldoser för allergener

Hur mycket vi än förebygger med HACCP etc och testar, så kommer det alltid att finnas en viss risk när det gäller livsmedelssäkerhet.

Läs vad en amerikansk forskare har dragit för slutsatser av att upptäcka salmonella vid tillverkning av chokladkakor trots att kanske "bara" 10 st av 100 000 st tillverkade per dag innehåller salmonella.

Läs mer här

Hur man undviker att bli förgiftad av röda bönor

Nya tröskeldoser för allergener

Trenden att äta mer och mer vegetariskt gör att fler äter bönor i stället för kött. I stället för att köpa färdigkokta är det säkert en del som vill koka dem själv, men då gäller det som vanligt att veta hur man gör om man inte vill bli förgiftad.

Läs mer här

Måste alla PRP:er kontrolleras månadsvis nu?

Nya tröskeldoser för allergener

Fråga till v5.1, krav i 2.5.12 (Verifiering av PRP).  
I standarden står bara verifiering t.ex. månadsvis, men det skall baseras på risk och anläggningen måste kunna visa en riskanalys som revisorn kan köpa.

Man måste också ställa sig frågan vad händer om jag upptäcker efter ett halvår att PRP:en inte fungerar som tänkt. Vilka risker innebär det? Blir konsekvensen att man måste återkalla ett halvårs produktion eller vad är rimligt? Ibland kan det vara billigare att göra kontroller oftare än vad riskbedömning och historik visar.

Sesamfrö räknas som allergen i USA

Nya tröskeldoser för allergener

Ny lagstiftning träder i kraft 1 jan 2023 och då räknas även sesam in som den nionde allergenen i USA och måste märkas ut liksom övriga allergener mjölk, ägg, fisk, skaldjur, trädnötter, jordnötter, vete och soja.

Mer än 1,1 miljoner människor i Amerika är allergiska mot sesam, enligt en studie från 2019.


SSAFE lanserar video-lektioner om Hot, Sabotage och förfalskning

Nya tröskeldoser för allergener

SSAFE har producerat 20 st korta videos med hjälp av ett flertal experter och det är gratis att titta på.
Livsmedelsbrott är ett viktigt hot mot livsmedelsföretag och konsumenter runt om i världen. Kostnaderna för den globala livsmedelsindustrin för livsmedelsbedrägerier (som bara är en typ av brott) har uppskattats till cirka 30 miljarder euro varje år, enligt en rapport från Europeiska kommissionen från 2018.

Läs mer här


Korsallergi ger ofta milda symtom

Nya tröskeldoser för allergener

För vissa kan en matallergi innebära stora risker, men för en del behöver det inte vara så farligt. Det gäller exempelvis de personer som är allergiska mot björkpollen och som därför även reagerar på hasselnötter, äpplen eller mandel.

Livsmedelsverket har nyligen publicerat en vetenskaplig kunskapsöversikt om allergi och korsallergi mot vegetabilier. Den visar bland annat att det är viktigt att skilja mellan olika typer av allergi.

Läs mer här


FSSC 22000 har reviderat sitt FSMA-tillägg

Nya tröskeldoser för allergener

Med publiceringen av FSSC 22000 version 5 och revideringen av ISO 22000: 2018 har FSSC 22000 producerat ett nytt reviderat FSMA PCHF-tillägg för FSSC 22000 version 5. 

Tilläggets roll är att hjälpa företag att förstå hur de kan integrera kraven i FSDA: s FSMA-regler i deras FSSC 22000 Food Safety Management-system och använda FSSC 22000 riskbaserad revision.

Det förväntas att det reviderade FSSC 22000 FSMA-tillägget kommer att hjälpa företag över hela världen att vara medvetna om och införa de tillämpliga förväntningarna i FSDA: s FDA-regler.

Läs mer här

Investera i utbildning och kompetens On-line

VÄXA MED LIVSMEDEL

Öka din kompetens genom att gå någon av mina online-utbildningar.
Du anmäler dig på hemsidan eller vill du hellre ha faktura så skicka epost till mig    

Några fördelar för Dig som kund med webb-utbildning är bl.a.
 • Du har tillgång till utbildningen så länge den finns kvar på webben eller tidsbegränsat för vissa kurser
 • Du kan se den hur många gånger som helst
 • Använd PC, Mac, smartphone eller läsplatta
 • Du kan pausa och starta och sluta när det passar
 • Du slipper resa och frånvaro
 • Utbildningarna är uppdelade i flera avsnitt
 • Ingår åhörarkopior, övningsuppgifter mm som vid andra kurser, som du enkelt laddar hem
 • Intyg över genomförd utbildning

Till Webb-utbildning    

Frågor ?

Liksom tidigare kan jag i mån av tid svara på kortare frågor som rör tolkning av olika standarder mm (BRC, BRC IoP, FSSC 22 000), men ni får maila frågorna direkt till  FRÅGA

Är frågorna av allmänt intresse kommer jag även att ta upp dessa i nyhetsbrevet men i så fall som anonyma frågor. 


Gratis Nyhetsbrev

Känner Du någon som vill ha Nyhetsbrevet, så kan De anmäla sig här
Anmäl Dig Här 

Jan Klingspor

Lev väl

Jan

PS
Gillar Du mitt nyhetsbrev, hjälp mig gärna att sprida det på sociala medier genom att klicka på knapparna nedan, så blir jag glad 

Annons

ControlCert
                                                          .

Online-utbildningar

VÄXA MED LIVSMEDEL
Öka din kompetens genom att gå någon av mina online-utbildningar. Annons

ESET Multi-Device Security
ESET Smart Security med stöd för Windows, Mac, Linux och Android. 
Licensen finns för 1 -10 enheter

ESET Smart Security är en perfekt produkt för alla de kunder som behöver skydda flera enheter med lätta och kraftfulla antivirusprogram. 

Samma lätta och kraftfulla skydd oavsett plattform och självklart gratis support på svenska om det skulle behövas.

Du kan byta och flytta licenserna som du vill under licensperioden, så länge som du bara har det installerat på det antal enheter som licensen gäller för.


Google Analytics

Google Analytics är en tjänst som används på vår webbplats som spårar, rapporterar trafik och mäter hur användare interagerar med vårt webbplatsinnehåll för att vi ska kunna förbättra den och ge bättre tjänster.