2021 - Aug

Grunder för revision av Ekologisk Förfalskning

Ekologisk förfalskning
En amerikansk guidline finns nu för självbedömning av risken för förfalskning av ekologiska produkter. och är utvecklad av Organic Trade Association i USA. 

Guiden för revisioner eller självutvärdering består av 20 frågor i tre delar:
 • del I - enkla frågor om omfattningen:
  Denna första del baserades på de GFSI-relaterade kraven för efterlevnad av förfalskning anpassade för ekologiska produkter (”ja eller nej” -frågor för att komma igång).

 • Del II - A. Dokumentation och metoder: 
  Med utgångspunkt i de mer allmänna frågorn i del I innehåller detta avsnitt mer specifika ekologiska frågor.

 • Optimal inspektionsplan: Del II - B. Genomförande:
  Med utgångspunkt i de mer allmänna frågorn i del I innehåller detta avsnitt mer specifika ekologiska frågor.

Nytt verktyg för riskvärdering

Bowtie

Campden BRI introducerar ett nytt verktyg för visualisering vid riskvärdering som kallas "Bowtie" eller fluga på svenska, efter formen på diagrammen.

Enligt Campden hjälper det för närvarande hundratals företag inom andra typer av industrier, men har ännu inte använts inom livsmedel. Detta trots den stora potentialen för att förbättra sina nuvarande riskhanteringssystem och öka livsmedelssäkerhetskulturen (genom att markera varför det finns hinder) och hjälpa till med allergenhantering (genom att identifiera nya hinder).

Personligen tycker jag att man skall vara försiktig att införa ytterligare system, då det tar både tid och resurser att införa och underhålla och vi har redan HACCP, som rätt använt har samma funktion.

Läs mer här

Vattenlek orsak till E. coli O157

Vattenlek
I Missisippi har man haft flera fall av E. coli O157  orsakade av vatten i simbassänger och vattenlekplatser.  Smittan sprids av infekterade personer. Några enkla tips för att undvika smittan:

 • Simma inte eller låt inte barn simma när de är sjuka med diarré.
 • Svälj inte vattnet.
 • Ta med barn på toalettpauser varje timme
 • Kontrollera blöjor och byt dem i ett badrum och inte vid polen
 • Duscha innan du hoppar i vattnet. Att skölja av sig i duschen i bara en minut hjälper till att bli av med eventuella bakterier som kan finnas på din kropp.

Interna revisioner

Interna revisioner FSSC 22000

Jag kommer med en ny online utbildning i Interna revisioner till hösten. Den har dock blivit lite försenad. Det har hänt för mycket annat under sommaren.

Är du intresserad av att ge synpunkter på min test av utbildningen eller hålla dig informerad om när den publiceras, så skicka mig ett mail här bara.

Jag är intresserad av kurs i internrevision

Mikroplaster kan vara bärare av E.coli

Ostron

Mikroplast (MP) föroreningar och dess inverkan på marina organismer är ett bekymmer för människors hälsa, hävdar ny forskning från University of Portsmouth.

Forskare från University of Portsmouth testade en teori om att mikroplast täckt av ett lager av mikroorganismer (biofilm), var mer benägna att upptas av ostron än ren mikroplast. Trots att experimentet utförs på ostron under laboratorieförhållanden tror forskarna att liknande resultat kan hittas hos andra ätbara marina arter som också filtrerar havsvatten som föda.

Läs mer här


Senaste Operation Opson med fokus på honung

Operation Opson

Den tionde omgången av Operation Opson har beslagtagit massiva 15 451 ton olagliga och potentiellt farliga livsmedelsprodukter värda uppskattningsvis 54 miljoner euro, inklusive 51 ton förfalskad honung.

Honung har sedan flera år varit mål för förfalskning, en bluff som i allmänhet innebär antingen bristande efterlevnad av ett ursprungsnamn som härrör från blandning av honungar från flera sorter, eller avsiktlig tillsats av ett förfalskande ämne som majssirap med hög fruktoshalt eller sockerrörssirap.

Läs mer här

Ny Online utbildning HACCP, VACCP och TACCP

Några kommentarer från deltagare i kursen:
 • "Utbildningen var väldigt lärorik och gav många nya infallsvinklar på hur man kan jobba med HACCP, VACCP, TACCP. Gav en väldigt bra fördjupning i ämnet. Kan starkt rekommendera denna kurs."

 • "Jag tycker att denna utbildning är riktigt bra! Jag kommer att rekommendera denna utbildning till mina kollegor! Utbildningen borde även finnas tillgänglig på engelska för att vidga träffyta för utrikesfödda. Tack För en riktigt bra utbildning" 

 • "Jag tycker detta var en bra och heltäckande utbildning. Trots att jag jobbat med frågorna tidigare fick jag flera nya vinklar att se på olika saker. Det är inte alltid så självklart"

 • "Jag tycker du gjort denna utbildning bra, och väldigt bra att man kan ladda ner mallar"

 • "Bra genomgång med exempel som är lätta att förstå för utbildningen"
Kursen motsvarar en vanlig klassrumskurs på 2 dagar. Du får ökad förståelsen för de hälsofaror som förekommer i livsmedelskedjan och de verktyg vi har för att förebygga farorna. 

Du lär dig att göra en faroanalys och riskbedömning baserat på Codex Alimentarius samt varianter baserade på BRC, ISO 22 000 och FSSC 22 000 och du får användbara mallar som du kan jobba med.

Kursmaterial består av Videos, Åhörarkopior, Övningsuppgifter och Kunskapsprov. 

Globalt utbrott av salmonella av meloner från Honduras

meloner

Nästan 350 bekräftade och 50 fler möjliga Salmonella -infektioner har registrerats över hela Europa och i Storbritannien kopplade till meloner. Vissa patienter bor i USA.

Mellan mitten av mars och början av juli insjuknade 348 personer på grund av Salmonella Braenderup och 68 behövde sjukhusbehandling men ingen har dött. Fyra personer var sjuka i USA och två i Kanada.

Honduras producent slutade skörda meloner i april 2021 och de finns inte längre på marknaden. Ingen export från Honduras är planerad förrän den nya säsongen börjar i december. 

Galia -meloner från Honduras skickades till EU via Nederländerna och distribuerades om till medlemsstaterna. De exporterades främst till EU men också till Storbritannien, USA och Japan.

Under säsongen 2021 samlades 4000 prover på olika punkter i produktions- och förpackningskedjan och inga positiva effekter rapporterades för några patogener som rutinmässigt övervakas, inklusive Salmonella.
Läs mer här


Etylenoxidskandalen sprids till livsmedelstillsatser

Etylenoxidskandalen

Europeiska länder står inför fler etylenoxidrelaterade återkallelser efter att ämnet upptäckts i en livsmedelstillsats som används i en rad produkter.

Belgien larmade först i september 2020 om etylenoxid i produkter från Indien med sesamfrön. Dessa relaterade återkallelser fortsätter fortfarande med tusentals konventionella och ekologiska föremål med långa hållbarhetsdatum som spannmål, choklad, kex, bröd, kex, kryddor och bagels som påverkas.

Ämnet användes för att minska eller eliminera mikrobiologisk kontaminering med Salmonella. Användning av etylenoxid för desinfektion av livsmedel är inte tillåten i Europa.

Läs mer här


IFS PACsecure version 2

IFS PACsecure version 2


Version 2 följer version 1.1 som vi publicerade 2017. Viktiga nya funktioner i IFS PACsecure version 2 är:

 • Ökat fokus på bedömningen på plats, mindre på dokumentation, minskat antal krav (-14%).
 • Förbättrad struktur för certifieringsprotokollet anpassat efter IFS -intressenternas behov
 • Förbättringar i omfattningen av IFS PACsecure Assessment och produktomfång
 • Nya regler angående bedömningstiden
 • Bättre definierat poängsystem (lika med IFS Food version 7)
 • Vägledning för industri och revisorer ingår i standarddokumentet
 • Hållbarhet ingår i policykraven
 • Produktsäkerhetskultur har inkluderats i kraven
 • Ett nytt tillvägagångssätt för riskanalys och riskbedömningssystem, och förstärkning av kontrollen av processer
 • Tydligt strukturerad utvärderingsrapport med standardiserade avsnitt
 • Var tredje IFS -certifieringsbedömning kommer att vara oanmäld
 • De nya definitionerna av outsourcing förtydligar olika förvaltningsmetoder.
 • Den kostnadsfria IFS Software auditXpressX stöder interna revisioner av certifierade företag

Läs mer här


ENSURING FOOD SAFETY IN THE COLD CHAIN

ENSURING FOOD SAFETY IN THE COLD CHAIN

Cold Chain Federation i UK har kommit med en omfattande guidline på 76 sidor om livsmedelssäkerhet i kylkedjan.

Ladda hem här


Online utbildning av all personal

Hälsofaror

Utbildning av all personal är grunden för att skapa en kultur för livsmedelssäkerhet och för att öka förståelsen för de hälsofaror som förekommer i livsmedelskedjan och de verktyg vi har för att förebygga.

Kursen är ca två timmar, uppdelad i fyra avsnitt, så det är lätt att lägga in under en eller flera dagar med kortare avsnitt.  Köp utbildningsplatser för flera stycken (t.ex. för en avdelning) och så får alla en egen inloggning och kan gå kursen Corona-säkert när det passar.    

Gör som andra gjort, begär en offert för utbildning av all personal - kunskap lönar sig alltid.

Du kan också Prenumerera på kursen på ett år i taget och får då möjlighet att t.ex. använda den för att utbilda  X antal nyanställda under året.

Ny förpackningsteknik förlänger hållbarheten på fisk

Fisk

Bioteknikföretaget Parx Materials har utvecklat en ny teknik för att hålla livsmedel som till exempel fisk färskare längre i sin förpackning. Företagets produkt heter Saniconcentrate och blandas med förpackningsmaterialet vid tillverkning.
Läs mer här

Toxoplasma gondi toppar riskvärdering

Toxoplasma godi

Norska Mattillsynet har gjort en riskvärdering av vattenburna patogener och den toppas av toxoplasma gondi. 

De viktigaste livsmedlen för Toxoplasma gondi var underkokt kött från får, grisar och nötkreatur och otvättade färska grönsaker.

Läs mer här

Cyberattack på köttleverantörens JBS - stänger flera amerikanska anläggningar

Cyberattack på köttleverantörens JBS

I början på juni var Brasilienbaserade JBS träffade av en cyberattack och tvingades stänga ned sina anläggningar i Arizona, Colorado, Michigan, Nebraska, Pennsylvania, Texas, Utah och Wisconsin. Ransomware -attacken påverkade servrar som stöder företagets IT -system i Nordamerika och Australien. Det misstänks ha sitt ursprung i en organisation baserad i Ryssland, enligt rapporter.

Campden BRI - Guidelines

Campden BRI - Guidelines

Campden BRI har många bra guidelines inom livsmedelssäkerhet, t.ex.

 • Guideline 55 - Cleaning and disinfection of food factories
 • Guideline 46 - Evaluation of microbiological shelf-life of foods
 • Guideline 72 - TACCP/VACCP: threat and vulnerability assessments
 • Guideline 78 - Sampling for food safety: a practical guide
 • Guideline 65 - Risk evaluation and management of raw materials

Läs mer här

Riskbedömning av råvaror mm

Food portal

Hittade en engelsk portal som hjälper dig att organisera din riskbedömning på råvaror mm. Vet inte så mycket mer om den, så ni får själva utvärdera om det är intressant. 

Läs mer här

Ny listeria upptäckt

Ny listeria

Vid undersökningen av förekomsten av listeria i jordbruksjord i hela USA har matforskare från Cornell University snubblat över fem tidigare okända och nya släktingar till bakterierna.

Upptäckten, sade forskarna, kommer att hjälpa livsmedelsanläggningar att identifiera potentiella tillväxtnischer som fram tills nu kan ha förbisetts - vilket kommer att förbättra livsmedelssäkerheten.

"Denna forskning ökar uppsättningen listeria-arter som övervakas i livsmedelsproduktionsmiljöer", säger huvudförfattaren Catharine R. Carlin, doktorand i livsmedelsvetenskap. "Att utöka kunskapsbasen för att förstå mångfalden av listeria kommer att hjälpa livsmedelsföretagen undvika förvirring och fel, samt förhindra kontaminering, förklarar falska positiva och motverkar livsmedelsburna utbrott."

Listerios har en dödlighet på 20 till 30 procent - även om en patient tar antibiotika, enligt US Food and Drug Administration (FDA).

Läs mer här


Lagefterlevnad och certifiering

Lagefterlevnad

En undersökning i Nederländerna om certifierade företag och lagefterlevnad har jämfört myndigheternas påpekanden under 2015-2020 och av 15 000 inspektioner/revisioner av företag och cirka 900 av dessa företag var certifierade enligt BRCGS Global Standard for Food Safety.

Artikeln drar slutsatsen att:

 • företag som använder tredjeparts GFSI-certiferingssystem presterar bättre än icke-certifierade anläggningar
 • företag med BRCGS-certifiering presterade bra och rapporterade färre avvikelser från lagstiftning än både icke-certifierade organisationer, såväl som de som arbetar med andra certifieringsprogram
Läs mer här


Review of the Annual Threat Assessment of the US Intelligence Community – Food Concerns

Threat Assessment

There are many sources for food threat assessments, including the US Office of the Director of National Intelligence. This is a summary of their Annual Threat Assessment, with a focus on food products and the role of the food industry. This is a valuable data point for food fraud and food defense.

Läs mer här


Kriminellt gäng förfalskar det australiska rismärket SunRice

Ris


Ett av Australiens främsta livsmedelsmärken-SunRice-har blivit offer för förfalskning som begåtts av en kriminell grupp baserad i Östeuropa, vilket har resulterat i påverkan på dess produkter som finns i mer än ett dussin länder världen över.

Det förfalskade riset tros ha odlats i Ukraina och Egypten innan det skördades och förpackades av ett gäng baserat i Bulgarien för att efterlikna SunRices varumärken, särskilt dess Sunwhite -sortiment, enligt en rapport i The Courier Mail.

Den kriminella organisationen skickade förfalskningarna till medarbetare i Rumänien för export till länder i EU, liksom Storbritannien, Kanada, Israel och Saudiarabien. Företaget fick kännedom om bedrägeriet för ett par år sedan och uppskattar att hundratals ton förfalskade risprodukter har kommit in i leveranskedjan.

Förfalskning av ris medför risk för livsmedelssäkerhet, särskilt eftersom tungmetaller som kadmium kan överstiga rekommenderade halter i ris som odlas i vissa regioner i världen. Samtidigt finns det ingen garanti för att förfalskat ris har bearbetats under sanitära förhållanden.

Läs mer här


5 viktiga saker att göra innan ransomware slår till

Handlingsplan
 1. Ta säkerhetskopior
 2. Vet hur du återställer dina säkerhetskopior
 3. Se till att dina molnsäkerhetskopior fungerar
 4. Var redo för att återställa säkerhetskopior
 5. Ha en handlingsplan om det händer

Investera i utbildning och kompetens On-line

VÄXA MED LIVSMEDEL

Öka din kompetens genom att gå någon av mina online-utbildningar.
Du anmäler dig på hemsidan eller vill du hellre ha faktura så skicka epost till mig    

Några fördelar för Dig som kund med webb-utbildning är bl.a.
 • Du har tillgång till utbildningen så länge den finns kvar på webben eller tidsbegränsat för vissa kurser
 • Du kan se den hur många gånger som helst
 • Använd PC, Mac, smartphone eller läsplatta
 • Du kan pausa och starta och sluta när det passar
 • Du slipper resa och frånvaro
 • Utbildningarna är uppdelade i flera avsnitt
 • Ingår åhörarkopior, övningsuppgifter mm som vid andra kurser, som du enkelt laddar hem
 • Intyg över genomförd utbildning

Till Webb-utbildning    

Frågor ?

Liksom tidigare kan jag i mån av tid svara på kortare frågor som rör tolkning av olika standarder mm (BRC, BRC IoP, FSSC 22 000), men ni får maila frågorna direkt till  FRÅGA

Är frågorna av allmänt intresse kommer jag även att ta upp dessa i nyhetsbrevet men i så fall som anonyma frågor. 


Gratis Nyhetsbrev

Känner Du någon som vill ha Nyhetsbrevet, så kan De anmäla sig här
Anmäl Dig Här 

Jan Klingspor

Lev väl

Jan

PS

Gillar Du mitt nyhetsbrev, hjälp mig gärna att sprida det på sociala medier genom att klicka på knapparna nedan, så blir jag glad 

Facebook

Online-utbildningar

VÄXA MED LIVSMEDEL
Öka din kompetens genom att gå någon av mina online-utbildningar. Annons

ControlCert
                                                          .

Annons

ESET Multi-Device Security
ESET Smart Security med stöd för Windows, Mac, Linux och Android. 
Licensen finns för 1 -10 enheter

ESET Smart Security är en perfekt produkt för alla de kunder som behöver skydda flera enheter med lätta och kraftfulla antivirusprogram. 

Samma lätta och kraftfulla skydd oavsett plattform och självklart gratis support på svenska om det skulle behövas.

Du kan byta och flytta licenserna som du vill under licensperioden, så länge som du bara har det installerat på det antal enheter som licensen gäller för.


Google Analytics

Google Analytics är en tjänst som används på vår webbplats som spårar, rapporterar trafik och mäter hur användare interagerar med vårt webbplatsinnehåll för att vi ska kunna förbättra den och ge bättre tjänster.