2022-Mars

Har Du Uppdaterat din bedömning av Hot, Sabotage och Förfalskning med anledning av kriget i Ukraina???

Tankvagn

Du kanske inte köper något direkt från Ukraina, men en översyn/uppdatering är ändå befogad. Även om du inte köper direkt så ger kriget stora störningar i de globala leveranskedjorna med utökade möjligheter för sårbarhet.

Några frågor vid översynen:

 • Vad är resultatet av er granskning av den aktuella händelsen för störningar i leveranskedjan (Ukraina-Ryssland) för nya eller föränderliga sårbarheter i livsmedelsbedrägerier?
 • Vilka sårbarheter för livsmedelsbedrägerier har du uppdaterat?
 • Hur har din sårbarhetsbedömning av livsmedelsbedrägerier förändrats? Vilka nya problem övervakar du?
 • Vilka motåtgärder eller styrsystem har du justerat (eller vad övervakar du?)
 • Vad är din plan och tidsplan för förebyggande åtgärder?

Läs mer här

IFS Food version 8

IFS logo
IFS kommer under april med ett utkast till ny version 8.  I IFS Food version 8 kommer man att:
• anpassa sig till den nya Codex Alimentarius och den kommande ISO 22003-2 för produkt och processtandard
• omfördela vissa kriterier för att följa revisionsspåret ännu närmare
• revidera poängsystemet, särskilt B-poängen
• vara mer konsekvent och exakt i formuleringen.

Man kommer också med en ny programvara IFS Digital Audit Manager för revisioner.

Även BRC Food kommer med en ny utg 9 i aug som träder i kraft 1 feb 2023.

Ny covidforskning: Munskydd spelar en avgörande roll | Chalmers

Munskydd
Under pandemin har vi lärt oss att hålla ett säkerhetsavstånd på två meter för att undvika att bli smittade av covid-19. Det är en falsk trygghet, visar ett internationellt forskarlag, där Chalmers ingår. 

En nysning kan sprida virus sju meter bort.
Den nya studien visar att en person som pratar utan att bära munskydd kan sprida infekterade droppar på över en meters avstånd. Skulle samma person hosta kan dropparna spridas upp till tre meter och skulle personen i stället nysa kan spridningsavståndet uppgå till sju meter. Men genom att använda ett munskydd eller ett andningsskydd med filter avtar risken för smittspridning avsevärt. 

– Bär man ett kirurgiskt munskydd, eller ett så kallad FFP2-munskydd*, minskar risken för smitta så till den grad att risken är att betraktas som praktiskt taget försumbar. Också på så kort avstånd som en meter från en person som bär på viruset, säger Gaetano Sardina. 

Ny utbildning - Interna revisioner FSSC 22000

Interna revisioner FSSC 22000

Du kommer att lära Dig

 • Allt från förberedelser, genomförande, avslutning och uppföljning.
 • Hur ställer man bäst frågor?
 • Vad skall man fråga om?
 • Hur hittar jag förbättringar?
 • Vad är kraven i FSSC 22000?
 • Vad är kraven i ISO 22000
 • Vad är kraven i ISO/TS 22002-1
 • Hur tolkar man kraven?
 • Vad är en avvikelse?
 • ...

Allt detta och mycket mer hittar du i min kurs för interna revisioner. Interna revisioner är ett utmärkt sätt att lära sig hur hela företaget fungerar och samverkar. Även en bra plantskola för chefer i företaget.

Kursen motsvarar en normal lärarledd kurs på 2½ dagar och det ingår ett avslutande prov som måste vara godkänt för att få ett intyg på genomgången kurs.
Läs mer om kursen här

Ny snabbmetod för att mäta Patulin

äppeljuice

Patulin är ett skadligt mykotoxin som vanligtvis finns i kommersiella fruktjuicer och äppelprodukter. För juiceproducenter är identifiering och förhindrande av patulinkontamination i försörjningskedjan och produktionsprocessen nyckeln till varumärkesskydd, regelefterlevnad, förhindrande av kostsamma produktåterkallelser och säkerställande av konsumenternas förtroende.

Eurofins Abraxis har utvecklat ett snabbt ELISA-testkit för att detektera och mäta patulin i produkter som äppeljuice, äppelcider, äppelmos och apelsinjuice. Testenger resultat inom några timmar och är enkla att använda, kvantitativa och känsliga för inom en detektionsgräns som uppfyller de flesta globala regulatoriska krav.

Teknik för onlineövervakning av mikrohål i förpackningar

förpackning

Att kontrollera förekomsten av mikrohål i förpackningen är avgörande för att undvika att omintetgöra alla ansträngningar för att optimera förpackningens gasblandning. I den här artikeln beskrivs hur man utför ett tätningstest och de innovationer som IR-spektroskopitekniken medför och som introducerar viktiga delar av in-line övervakning av förekomsten av mikrohål i förpackningar och tätningens integritet.

Läs mer här

Online utbildning HACCP, VACCP och TACCP

Några kommentarer från deltagare i kursen:
 • "Utbildningen var väldigt lärorik och gav många nya infallsvinklar på hur man kan jobba med HACCP, VACCP, TACCP. Gav en väldigt bra fördjupning i ämnet. Kan starkt rekommendera denna kurs."

 • "Jag tycker att denna utbildning är riktigt bra! Jag kommer att rekommendera denna utbildning till mina kollegor! Utbildningen borde även finnas tillgänglig på engelska för att vidga träffyta för utrikesfödda. Tack För en riktigt bra utbildning" 

 • "Jag tycker detta var en bra och heltäckande utbildning. Trots att jag jobbat med frågorna tidigare fick jag flera nya vinklar att se på olika saker. Det är inte alltid så självklart"

 • "Jag tycker du gjort denna utbildning bra, och väldigt bra att man kan ladda ner mallar"

 • "Bra genomgång med exempel som är lätta att förstå för utbildningen"
Kursen motsvarar en vanlig klassrumskurs på 2 dagar. Du får ökad förståelsen för de hälsofaror som förekommer i livsmedelskedjan och de verktyg vi har för att förebygga farorna. 

Du lär dig att göra en faroanalys och riskbedömning baserat på Codex Alimentarius samt varianter baserade på BRC, ISO 22 000 och FSSC 22 000 och du får användbara mallar som du kan jobba med.

Kursmaterial består av Videos, Åhörarkopior, Övningsuppgifter och Kunskapsprov. 

Forskningsöversikt, Detektion och mänsklig prestanda för industriella tillämpningar

Inspektion

Det finns mycket lite forskning om inspektörernas prestationer i visuell inspektion inom livsmedelsindustrin. Några av de publicerade artiklarna går tillbaka till 1960- och 1970-talet. Många artiklar nämner automatiserad inspektion som en möjlighet men en som inte fungerar bra.

Med så lite forskning tillgänglig kan det vara svårt att förstå hur man objektivt bedömer visuell inspektionsprestanda, vilket gör det mycket svårt att jämföra inspektörens prestanda med ett automatiserat systems prestanda.

Läs mer här


Produktionslinjen för falska cigaretter stängs i Slovenien

Europol

En olaglig produktionslinje som översvämmade den franska marknaden med miljontals förfalskade cigaretter har avvecklats i Slovenien efter ett tillslag.

Den 25 januari gjorde mer än hundra poliser från den slovenska nationella polisen (Policija) och finansförvaltningen (Finančna Uprava) samtidigt en razzia på 11 platser, inklusive industrilokaler och privata bostäder, biträdda av tjänstemän från Frankrikes Gendarmerie Nationale, domare från Bordeaux Interregional Specialized Court (JIRS) och Europol.

Ett antal produktionsanläggningar upptäcktes i lager i avlägsna områden i Slovenien och över 26 ton tobak beslagtogs tillsammans med 29 miljoner filter, tillverkningsmaskiner och 10 ton tryckt papper för förpackningar.

Ny vägledning för fysisk säkerhet för livsmedels- och dryckesindustrin - FoodSafetyTech

Varning
ASIS Food Defense and Ag Security Community, i samarbete med Food Defense Consortium, har gjort  ett utkast till ett nytt resursdokument i ett försök att hjälpa industrin att genomföra effektivare riskbaserade bedömningar av hot och sabotage.

Läs mer här


24 % Jubileumsrabatt på min Online-Utbildning
 "Hälsofaror i Livsmedelskedjan"

Jag firar 24 år som utbildare med att ge rabatt på utbildningen "Hälsofaror i Livsmedelskedjan".
OBS gäller bara denna utbildning vid köp under April  2022, men ni kan sedan påbörja utbildningen när ni vill under året.

Online utbildning av all personal

Hälsofaror

Utbildning av all personal är grunden för att skapa en kultur för livsmedelssäkerhet och för att öka förståelsen för de hälsofaror som förekommer i livsmedelskedjan och de verktyg vi har för att förebygga.

Kursen är ca två timmar, uppdelad i fyra avsnitt, så det är lätt att lägga in under en eller flera dagar med kortare avsnitt.  Köp utbildningsplatser för flera stycken (t.ex. för en avdelning) och så får alla en egen inloggning och kan gå kursen Corona-säkert när det passar.    

Gör som andra gjort, begär en offert för utbildning av all personal - kunskap lönar sig alltid.

Du kan också Prenumerera på kursen på ett år i taget och får då möjlighet att t.ex. använda den för att utbilda  X antal nyanställda under året.

Krav på förbud mot perfluoralkylämnen (PFAS) i livsmedelsförpackningar: Gör dig redo med PFAS-testning

Förpackningar

Regeringar runt om i världen försöker för närvarande ta bort PFAS från livsmedelsförsörjningen, liksom miljön. Ett lapptäcke av nya lagar de senaste åren har förbjudit förpackningsprodukter med PFAS med ökat tryck på tillverkarna att tillhandahålla säkra alternativ. I Europa blev Danmark det första landet att förbjuda PFAS i förpackningar i juli 2020. Många andra europeiska nationer föreslår en gemensam Reach-begränsning för att begränsa sin tillverkning och runt om i världen ber icke-statliga organisationer om ett förbud mot PFAS i livsmedelsförpackningar.
Läs mer här

Få den kompletta guiden om hur du uppfyller GFSI:s standarder för kultur för livsmedelssäkerhet

Kultur

Hur kan vi klara revisionskraven? Hur kommer det att mätas? Hur mogen är vår livsmedelssäkerhetskultur?

Detta nya dokument besvarar dessa frågor och mer. "Building a Mature Food Safety Culture: A Guide to Meeting GFSI Culture Standards" är författad av ledande experter inom området:

Läs mer här

Storbritannien, Irland varnar för falska Wonka chokladkakor

Wonka choklad

Äkta Wonka-barer tillverkades ursprungligen av den schweiziska livsmedelsjätten Nestle – men upphörde för mer än ett decennium sedan eftersom försäljningen var dålig.

Sedan dess har de återvänt till marknaden i vissa länder endast för begränsad utgivning, och varumärket såldes till Ferrero Rocher innan det italienska företaget förvärvades av Nestle 2018. Ferrero Roche äger nu dock nu all immateriell egendom som omger wonkamärket på choklad, så för närvarande är alla produkter som säljs på marknaden förfalskade, enligt företaget.

Läs mer här

Dödligt E. coli O157-utbrott med13 sjuka i Danmark

E.coli

Tjänstemän i Danmark undersöker ett dödligt utbrott av Shiga-toxinproducerande E. coli (STEC) O157 som har drabbat mer än ett dussin människor.

Utbrottet började i december 2021 och omfattar 13 patienter med en möjlig gemensam smittkälla, uppger Statens Serum Institut (SSI). Nio personer har förts till sjukhus och en äldre patient har avlidit.

Ett annat E. coli-utbrott i Danmark, som har drabbat mer än 60 personer, var tidigare kopplat till vårlök från Egypten via en holländsk leverantör. Från slutet av november till mitten av december 2021 registrerades 68 infektioner och 20 personer behövde sjukhusvård.

Läs mer här

Knappt en femtedel av alla örter och kryddor som säljs i EU kan vara förfalskade

Kryddor

Undersökningen inriktades på kummin, gurkmeja (curcuma), oregano, paprika/chili, svartpeppar och saffran, som tros vara särskilt riktade mot bedragare och letade efter icke-godkända färgämnen, oorganiska fyllmedel som smuts, sand eller lera och icke-deklarerade växter.

Högst upp på listan över örter och kryddor för utsatthet för bedrägeri var oregano, där nästan hälften (48 procent) av de insamlade proverna ansågs ha förfalskats med andra ingredienser, främst med olivblad.

Det är oroande att konstatera, särskilt som viss forskning har föreslagit att förfalskad oregano kan ha högre nivåer av skadliga ämnen som bekämpningsmedel.

Därefter var peppar, där 17 procent av proverna misstänktes vara förfalskade, följt av kummin (14 procent), gurkmeja (11 procent) och saffran (11 procent). Den lägsta misstänkta siffran (6 procent) hittades för paprika/chili.

Läs mer här


Walk & Talk - skapa möten som ger   energi!

Walk & Talk

 Frisk luft ger nya friska tankar – och gör oss både avspända och kreativa.  Testa något nytt och kom igång med Walk and Talk-samtal! 
 1. Sätt en tydlig agenda  för samtalet: Vilka punkter ska vi gå igenom?
 2. Ta med mobiltelefon  eller block för stödanteckningar
 3. Välj en promenadrunda  utan allt för mycket bullrig trafik – gärna med grönska och vatten längs  vägen
 4. Samla ihop och  sammanfatta samtalet i slutet av rundan
 5. Kom överens om hur  resultatet ska dokumenteras och vad som är nästa steg
 

Investera i utbildning och kompetens On-line

VÄXA MED LIVSMEDEL

Öka din kompetens genom att gå någon av mina online-utbildningar.
Du anmäler dig på hemsidan eller vill du hellre ha faktura så skicka epost till mig    

Några fördelar för Dig som kund med webb-utbildning är bl.a.
 • Du har tillgång till utbildningen så länge den finns kvar på webben eller tidsbegränsat för vissa kurser
 • Du kan se den hur många gånger som helst
 • Använd PC, Mac, smartphone eller läsplatta
 • Du kan pausa och starta och sluta när det passar
 • Du slipper resa och frånvaro
 • Utbildningarna är uppdelade i flera avsnitt
 • Ingår åhörarkopior, övningsuppgifter mm som vid andra kurser, som du enkelt laddar hem
 • Intyg över genomförd utbildning

Till Webb-utbildning    

Frågor ?

Liksom tidigare kan jag i mån av tid svara på kortare frågor som rör tolkning av olika standarder mm (BRC, BRC IoP, FSSC 22 000), men ni får maila frågorna direkt till  FRÅGA

Är frågorna av allmänt intresse kommer jag även att ta upp dessa i nyhetsbrevet men i så fall som anonyma frågor. 


Gratis Nyhetsbrev

Känner Du någon som vill ha Nyhetsbrevet, så kan De anmäla sig här
Anmäl Dig Här 

Jan Klingspor

Lev väl

Jan

PS

Gillar Du mitt nyhetsbrev, hjälp mig gärna att sprida det på sociala medier genom att klicka på knapparna nedan, så blir jag glad 

Facebook

Online-utbildningar

VÄXA MED LIVSMEDEL
Öka din kompetens genom att gå någon av mina online-utbildningar. Annons

ESET Multi-Device Security
ESET Smart Security med stöd för Windows, Mac, Linux och Android. 
Licensen finns för 1 -10 enheter

ESET Smart Security är en perfekt produkt för alla de kunder som behöver skydda flera enheter med lätta och kraftfulla antivirusprogram. 

Samma lätta och kraftfulla skydd oavsett plattform och självklart gratis support på svenska om det skulle behövas.

Du kan byta och flytta licenserna som du vill under licensperioden, så länge som du bara har det installerat på det antal enheter som licensen gäller för.


Annons

ControlCert
                                                          .

Google Analytics

Google Analytics är en tjänst som används på vår webbplats som spårar, rapporterar trafik och mäter hur användare interagerar med vårt webbplatsinnehåll för att vi ska kunna förbättra den och ge bättre tjänster.