2022-Nov
- Kvalitetsbristkostnader - Vad kostar ett misstag? (forts)
- Antalet drabbade i det italienska Listeriautbrottet stiger till 90; tre döda
- Kan denna nya teknik förändra livsmedelssäkerheten för alltid
- Läcker mat ska vara något man "dör för" inte något man dör av.
- Ny upplaga av "Poisoned" släpps inför Netflix-dokumentär
- Ny utbildning - Interna revisioner IFS Food 8
- Mikroplaster finns i bröstmjölk
- Uppdaterad vägledning om god hygienpraxis och HACCP
- Uppskattad Online utbildning HACCP, VACCP och TACCP
- FDA-regler för försurade produkter
- Ny FSSC 24000-standard för Socialt ledningssystem
- Hur gamification, visuellt innehåll och IoT förbättrar efterlevnaden av handhygien
- Lär Dig mer om IFS Food 8
- Hur konstgjorda sötningsmedel förändrar våra vänliga tarmbakterier
- Studie finner samband mellan tro på myter om livsmedelssäkerhet och sjukdom
- Ultraviolett bakteriedödande bestrålning (UVGI)
- Bullar återkallade för möjlig mikrobiell kontaminering
- Italienska kontroller som föranleds av Listeria-utbrottet finner stora problem; 90 sjuka, 3 döda
- Ny utbildning - Introduktion hygien & hälsofaror
- Investera i utbildning och kompetens On-line
- Frågor ?
Kvalitetsbristkostnader - Vad kostar ett misstag? (forts)

Ett enda misstag kan kosta ett företag betydligt mer än vad man lägger på kostnader för ledningssystem, kontroller, analyser mm. Kanske bra att ta upp inför nästa års budgetförhandlingar. Vad kostar en veckas eller månads stillestånd för er plus ev återkallelsekostnader?
Jag har tidigare rapporterat om chokladföretaget Callebaut i Belgien, som fick minst en månads stillestånd i fabriken plus kostnader för rengöring och sanering orsakat av Salmonella i en råvara.
Kostnaden för problemet var 76,9 miljoner schweiziska franc (77,3 miljoner dollar) under räkenskapsåret 2021/22, som slutade den 31 augusti 2022. Från och med oktober var rengöringen av fabriken nära att slutföras och den började fungera igen med normal kapacitet efter att produktionen stoppades i slutet av juni, vilket förmodligen betyder ytterligare kostnader på nästa räkenskapsår.
Siffror relaterade till händelsen är uppskattningar av att uppfylla avtalsförpliktelser samt kostnader för transport, lagring, destruktion och bortskaffande av förorenade produkter. Det inkluderar också avgifter för rengöring inklusive demontering, desinfektion och återmontering av alla förorenade produktlinjer.
I ett brev till aktieägarna sa Boone och Patrick De Maeseneire, styrelseordförande, att rengöringsprocessen var "noggrann".
Antalet drabbade i det italienska Listeriautbrottet stiger till 90; tre döda
Minst 90 personer har drabbats och tre har dött i ett stort Listeriautbrott i Italien.
Hälsoministeriet (Ministero della Salute) sa att den senaste patienten rapporterades i mitten av september.
Dödsfall inträffade i december 2021 och mars och juni 2022 i Lombardiet, Piemonte och Emilia Romagna. Patienterna var immunkomprometterade eller särskilt sårbara för infektion. En kvinna förlorade sitt barn i utbrottet.
Undersökningar i Italien har tidigare avslöjat ett samband mellan patienter och förekomsten av Listeria i korv gjord på fjäderfäkött producerat av Agricola Tre Valli, efter provtagning vid fabriken i Verona. Listeria upptäcktes också vid miljöprovtagning på fabriken.
Kyckling- och kalkonkorv med ost distribuerades till 30 länder mestadels över hela Europa inklusive Österrike, Belgien, Danmark, Frankrike, Tyskland, Nederländerna, Spanien, Sverige och Storbritannien.
Läs mer här
Kan denna nya teknik förändra livsmedelssäkerheten för alltid
Läcker mat ska vara något man "dör för" inte något man dör av.

Många livsmedel kan ätas råa, men andra kräver matlagning. Du kan inte ha bröd, tårta, chips och stekt potatis utan att laga mat. Så vad är det för fel med överkokning?
Ny upplaga av "Poisoned" släpps inför Netflix-dokumentär

Boken från 2011, "Poisoned: The True Story of the Deadly E. coli Outbreak that Changed the Way Americans Eat", berättar om ett dödligt Jack in the Box E. coli-utbrott från 1993 och uppkomsten av Bill Marler som livsmedelssäkerhetsadvokat.
Ny utbildning - Interna revisioner IFS Food 8
Du kommer att lära Dig
OBS Kursen baseras på IFS Food 8 Draft och det ingår checklista med min egen svenska översättning av kraven i IFS Food 8 Draft. Alla som går kursen kommer också senare att få svensk översättning av kraven IFS Food 8 när den har publicerats.- Allt från förberedelser, genomförande, avslutning och uppföljning.
- Hur ställer man bäst frågor?
- Vad skall man fråga om?
- Hur hittar jag förbättringar?
- Vad är kraven i IFS Food
- Svensk Checklista på kraven
- Hur tolkar man kraven?
- Vad är en avvikelse?
Allt detta och mycket mer hittar du i min kurs för interna revisioner. Interna revisioner är ett utmärkt sätt att lära sig hur hela företaget fungerar och samverkar. Även en bra plantskola för chefer i företaget.
Kursen motsvarar en normal lärarledd kurs på 2 dagar och det ingår ett avslutande prov som måste vara godkänt för att få ett intyg på genomgången kurs.
Läs mer om kursen här
Mikroplaster finns i bröstmjölk
Med mer än 350 miljoner ton plast som produceras globalt varje år ser vi häpnadsväckande antal plastavfall över hela världen. Faktum är att det uppskattas att det finns 250 000 ton plastskräp i våra hav.
Nu har en studie för första gångenhittat mikroplaster i bröstmjölk. Enligt artikeln som publicerades i Polymers upptäcktes mikroplaster i 26 av de 34 proverna av bröstmjölksprover.
Valentina Notarstefano, en av studiens författare vid Universita Politecnica della Marche, säger tillThe Guardianatt resultaten var mycket oroande.
Som Mia Funt, medgrundare och chef för ByHeart sa vid Londons Future Food-Tech-evenemang i september 2022, "det är obestridligt att bröstet är bäst" när det gäller spädbarnsmatning. Men med tanke på dessa resultat kan vårdgivare över hela världen tvingas överväga alternativa bröstmjölksersättningar.
Uppdaterad vägledning om god hygienpraxis och HACCP

Nu har EU-kommissionen uppdaterat vägledningen om god hygienpraxis och HACCP. Nytt är bland annat ett avsnitt om livsmedelsdonationer och livsmedelssäkerhetskultur. Dessutom har texterna om allergener utökats med nya tips och råd.
Sedan 2016 finns en vägledning till hur ni som livsmedelsföretag kan leva upp till EU:s krav avseende så kallade grundförutsättningar och HACCP-baserade förfaranden. Vägledningen riktar sig även till kontrollmyndigheter för att främja en gemensam förståelse av de rättsliga kraven. Sedan dess har bland annat förordning (EG) nr 852/2004 och internationella standarder reviderats. Nu kommer därför en uppdaterad version av vägledningen från kommissionen.
Det finns nu en officiell svensk översättning. Personligen tycker jag inte översättningen är bra. Tyvärr så har man nästan genomgående översatt engelska "control" med svenska "kontroll" i stället för styrning. HACCP bygger inte på att man skall kontrollera sig till livsmedelssäkerhet utan att man skall styra sina processer så att det är säkra. Kontroller gör man bara för att bekräfta att styrningen fungerar.
Uppskattad Online utbildning HACCP, VACCP och TACCP
- "Utbildningen var väldigt lärorik och gav många nya infallsvinklar på hur man kan jobba med HACCP, VACCP, TACCP. Gav en väldigt bra fördjupning i ämnet. Kan starkt rekommendera denna kurs."
- "Jag tycker att denna utbildning är riktigt bra! Jag kommer att rekommendera denna utbildning till mina kollegor! Utbildningen borde även finnas tillgänglig på engelska för att vidga träffyta för utrikesfödda. Tack För en riktigt bra utbildning"
- "Jag tycker detta var en bra och heltäckande utbildning. Trots att jag jobbat med frågorna tidigare fick jag flera nya vinklar att se på olika saker. Det är inte alltid så självklart"
- "Jag tycker du gjort denna utbildning bra, och väldigt bra att man kan ladda ner mallar"
- "Bra genomgång med exempel som är lätta att förstå för utbildningen"
Du lär dig att göra en faroanalys och riskbedömning baserat på Codex Alimentarius samt varianter baserade på BRC, ISO 22 000 och FSSC 22 000 och du får användbara mallar som du kan jobba med.
Kursmaterial består av Videos, Åhörarkopior, Övningsuppgifter och Kunskapsprov.
FDA-regler för försurade produkter

FDA-föreskrifter (21 CFR 114.3) definierar försurade livsmedel som "lågt sura livsmedel till vilka syror eller sura livsmedel tillsätts. De har en vattenaktivitet som är större än 0,85 och har ett slutligt pH på 4,6 eller lägre". Reglerna kräver att dessa produkter termiskt bearbetas. Dessutom måste den termiska processen lämnas in till amerikanska FDA innan kommersiell produktion påbörjas (21 CFR 108.25). Därför är det viktigt för matberedare att avgöra om deras sammansatta produkter faller under denna kategori. Tyvärr är detta beslut inte alltid okomplicerat.
Den ovan citerade juridiska definitionen utesluter tydligt högsyraprodukter som är naturligt sura, såsom tomatbaserade såser och sura fruktjuicer (t.ex. citrusjuicer). Förordningen hänvisar dock till ett ytterligare undantag för produkter som "innehåller en liten mängd livsmedel med låg syrahalt och har ett resulterande färdigt jämvikts-pH som inte väsentligt skiljer sig från det för det dominerande sura eller sura livsmedlet". Den första delen av ovanstående uttalande har varit källan till mycket förvirring och debatt om den korrekta kategoriseringen av många produkter med hög syrahalt.
Advanced Microbiology-gruppen på Eurofins gav nyligen ett gratis webbseminarium om detta ämne där mandiskuterade reglerna, kategoriseringen av dessa produkter och strategier för att hantera produkter som faller under kategorin försurade livsmedel men inte får en fullständig termisk process.
Ny FSSC 24000-standard för Socialt ledningssystem

Anpassning till ISO-harmoniserad struktur underlättar integration med andra ISO-ledningssystem. Organisationer med befintliga ledningssystem - till exempel certifieringssystemet för livsmedelssäkerhet FSSC 22000 - kan integrera samma tillvägagångssätt för att uppfylla sina sociala mål och prestanda.
Hur gamification, visuellt innehåll och IoT förbättrar efterlevnaden av handhygien

Övervakning, även om det är mer effektivt, kanske inte räcker: "En av de saker vi lärde oss tidigt är att för att bilda goda vanor behöver du positiv förstärkning", säger Simonovsky. Om du inte vet om du gör saker ordentligt lär du dig inget nytt. Vår maskin utvärderar tvättcykeln och ger en omedelbar rapport när den är klar. Baserat på poängen kan en andra tvätt rekommenderas. Detta skapar konkurrenskraftig gamification mellan användare, eftersom de försöker förbättra sin poäng eller överträffa sina medarbetare."
Enligt Simonovsky kan detta nya tillvägagångssätt genomdriva positiva hygienrutiner: "Att uppnå verklig handhygienöverensstämmelse är en stor utmaning eftersom du har den mänskliga faktorn inbyggd i den. Istället för att bara fokusera på ledningskontroll försöker vi motivera människor och göra handtvätt roligt och skapa ett självstyre av de anställda själva.
Läs mer här
Lär Dig mer om IFS Food 8
Du kommer att lära Dig
- Vad är kraven i IFS Food
- Svensk Checklista på kraven
- Hur tolkar man kraven?
- Övningsuppgifter
- Åhörarkopior mm
- ...
Hur konstgjorda sötningsmedel förändrar våra vänliga tarmbakterier

Användningen av konstgjorda sötningsmedel är utbredd i hela livsmedelsindustrin, men forskare är fortfarande osäkra på vilken effekt dessa ingredienser har på vår tarmmikrobiota och hälsa.
Denna studie är den första som visar att några av de sötningsmedel som oftast finns i mat och dryck - sackarin, sukralos och aspartam - kan göra att normala och friska tarmbakterier blir patogena. Dessa patogena förändringar inkluderar större bildning av biofilmer och ökad vidhäftning och invasion av bakterier i mänskliga tarmceller. Dessa förändringar kan leda till att våra egna tarmbakterier invaderar och orsakar skador på tarmen, vilket kan kopplas till infektion, sepsis och multipelorgansvikt.
Studie finner samband mellan tro på myter om livsmedelssäkerhet och sjukdom

Att tro på vissa myter om livsmedelssäkerhet kan öka risken för sjukdom, enligt en studie.
Forskare tittade på hur felinformerade ovetenskapliga övertygelser och konsekvenserna av att sakna vetenskapligt baserad kunskap om livsmedelssäkerhet kan påverka hälsan.
Vegetarianer får inte matförgiftning?
Forskare genomförde en webbaserad undersökning med mer än 3,000 konsumenter från Storbritannien, Tyskland och Norge för att undersöka vilka myter människor tror är sanna, och om detta påverkade gastroenterit förekomst och prevalens. Folk tillfrågades om de inte höll med eller instämde i uttalandena.
Ultraviolett bakteriedödande bestrålning (UVGI)

- UVGI-system av sluten typ eliminerar helt virus-, bakterie- och svamprisker utan avbrott i produktionsprocessen. Detta är en långsiktig forskningsbaserad teknik (mer:länk 1&länk 2)
- UVGI-system kanförlänga livslängden förolika produkter, inklusive livsmedel (se här).
- Livsmedelsburna och vattenburna infektionsriskerkan effektivt elimineras med hjälp av UVGI-system
- UVGI är merenergieffektivtjämfört med värmebehandling för steriliseringsändamål.
- UVGI-system möjliggör sterilisering av livsmedelsprodukter utan nackdelarna med värmebehandling (ingen förändring av färg, konsistens, smak etc.)
- UVGI-system möjliggör effektivvattenreningsom sedan kan återanvändas. Detta resulterar i betydande besparingar.
- ...
Bullar återkallade för möjlig mikrobiell kontaminering

Läs mer här .
Italienska kontroller som föranleds av Listeria-utbrottet finner stora problem; 90 sjuka, 3 döda

Operationen, i samarbete med hälsoministeriet (Ministero della Salute), följer av en utredning av ett Listeria-utbrott som har drabbat 90 personer och dödat tre stycken. kopplade till korv gjorda med fjäderfäkött av Agricola Tre Valli.
Carabinieri NAS genomförde kampanjen över hela landet för att verifiera att företag som producerar livsmedel av animaliskt ursprung följde säkerhets- och hygienregler.
Läs mer här .
Ny utbildning - Introduktion hygien & hälsofaror
För all personal för att öka förståelsen för de hälsofaror som förekommer i livsmedelskedjan och de verktyg vi har för att förebygga. För att upprätthålla en kultur av livsmedelssäkerhet i företaget krävs regelbunden utbildning och uppfräschning. Förstår inte personalen varför vissa rutiner finns, så är det lätt att ta ogenomtänkta genvägar med stora risker.
Utbildningen är på ca 50 min och avslutas med kunskapsprov. Även lämplig som repetitionsutbildning
Investera i utbildning och kompetens On-line
Öka din kompetens genom att gå någon av mina online-utbildningar.
Du anmäler dig på hemsidan eller vill du hellre ha faktura så skicka epost till mig
- Du har tillgång till utbildningen så länge den finns kvar på webben eller tidsbegränsat för vissa kurser
- Du kan se den hur många gånger som helst
- Använd PC, Mac, smartphone eller läsplatta
- Du kan pausa och starta och sluta när det passar
- Du slipper resa och frånvaro
- Utbildningarna är uppdelade i flera avsnitt
- Ingår åhörarkopior, övningsuppgifter mm som vid andra kurser, som du enkelt laddar hem
- Intyg över genomförd utbildning
Till Webb-utbildning
Frågor ?
Liksom tidigare kan jag i mån av tid svara på kortare frågor som rör tolkning av olika standarder mm (BRC, BRC IoP, FSSC 22 000), men ni får maila frågorna direkt till FRÅGA
Är frågorna av allmänt intresse kommer jag även att ta upp dessa i nyhetsbrevet men i så fall som anonyma frågor.
Gratis Nyhetsbrev
Känner Du någon som vill ha Nyhetsbrevet, så kan De anmäla sig här
Anmäl Dig Här
Online-utbildningar
Annons
Licensen finns för 1 -10 enheter
ESET Smart Security är en perfekt produkt för alla de kunder som behöver skydda flera enheter med lätta och kraftfulla antivirusprogram.
Du kan byta och flytta licenserna som du vill under licensperioden, så länge som du bara har det installerat på det antal enheter som licensen gäller för.