2022-December
- Julhälsning
- Nytt avsnitt om livsmedelsbedrägerier i PTNPA:s handbok för säker bearbetning av nötter
- Botulism från burksoppa orsakade döden för en respekterad friluftsman
- Är svamp en allergirisk?
- IFS Food 8 kommer i början på 2023
- Europol och Spanien leder utredningen av bedrägerier med hästkött
- Ny utbildning - Interna revisioner IFS Food 8
- Tyska tester hittar E. coli i nötkött, sallad och mjöl
- Utspädd Buffelmjölk med tankbil med dubbel botten
- Patogener hittades på hälften av livsmedelssäkerhetshandskarna
- Uppskattad Online utbildning HACCP, VACCP och TACCP
- Mikro- och nanoplaster ny hälsofara
- Äkta eller Förfalskad - Hur Analysera?
- Lär Dig mer om IFS Food 8
- Cryptosporidium - Minst 100 sjuka i svenskt salladsutbrott
- Pastamjöl bakom 80 sjuka i Sverige
- Ny utbildning - Introduktion hygien & hälsofaror
- Farlig bakterie hittad för första gången på mikrofiber
- Investera i utbildning och kompetens On-line
- Frågor ?
Julhälsning

Nytt avsnitt om livsmedelsbedrägerier i PTNPA:s handbok för säker bearbetning av nötter

Mitt mål med det här avsnittet var att skapa en fristående, omfattande översikt och guide för PTNPA-medlemmarna för att ta itu med förebyggande av livsmedelsbedrägerier.
Från handboken: "Förebyggande av livsmedelsbedrägerier - Ämnena för förebyggande av livsmedelsbedrägerier är av ökande intresse och oro, med dagens komplexa globala leveranskedjeverkligheter, utbredda och sofistikerade bedrägerihandlingar och globala ekonomiska påtryckningar och geopolitiska komplexiteter. Handboksavsnittet om förebyggande av livsmedelsbedrägerier har uppdaterats för att ytterligare hjälpa företag att fastställa bästa praxis för nötindustrin baserat på dagens överväganden.
Botulism från burksoppa orsakade döden för en respekterad friluftsman

Wyomings sociala medier rapporterar om 55-årige Hans Russells död, han dukade under för botulism efter att ha varit vid medvetande men också helt förlamad i flera veckor på ett sjukhus i Salt Lake City.
Den botulismförorenade soppan som ledde till Russells förlamning och död sägs ha fångat honom i sin egen kropp genom att han inte kunde röra sig och kallades en mardröm som började med en burk soppa. Han fick diagnosen Botulism A, den sällsynta bakterieinfektionen som undergräver kroppens nerver och förhindrar andning och förlamning av muskler. Det gjorde att Russell inte kunde prata eller öppna ögonen.
Är svamp en allergirisk?
IFS Food 8 kommer i början på 2023
Europol och Spanien leder utredningen av bedrägerier med hästkött
Operation Yucatán var inriktad på försäljning av hästkött som inte var lämpligt för konsumtion. Köttet såldes på de spanska, belgiska, tyska och italienska marknaderna.
Spårbarhetsinformationen för djuren ändrades genom att registrerings-, överförings- och identitetshandlingar ändrades. Gänget anklagas för brott som bland annat matbedrägeri, penningtvätt och dokumentbedrägeri.
En enda olaglig transport kan skapa upp till 35 000 euro (36 500 dollar) för transportörerna, med en uppskattad omsättning på 4,5 miljoner euro (4,7 miljoner dollar), säger Europol.
Läs mer här
Ny utbildning - Interna revisioner IFS Food 8
Du kommer att lära Dig
OBS Kursen baseras på IFS Food 8 Draft och det ingår checklista med min egen svenska översättning av kraven i IFS Food 8 Draft. Alla som går kursen kommer också senare att få svensk översättning av kraven IFS Food 8 när den har publicerats.- Allt från förberedelser, genomförande, avslutning och uppföljning.
- Hur ställer man bäst frågor?
- Vad skall man fråga om?
- Hur hittar jag förbättringar?
- Vad är kraven i IFS Food
- Svensk Checklista på kraven
- Hur tolkar man kraven?
- Vad är en avvikelse?
Allt detta och mycket mer hittar du i min kurs för interna revisioner. Interna revisioner är ett utmärkt sätt att lära sig hur hela företaget fungerar och samverkar. Även en bra plantskola för chefer i företaget.
Kursen motsvarar en normal lärarledd kurs på 2 dagar och det ingår ett avslutande prov som måste vara godkänt för att få ett intyg på genomgången kurs.
Läs mer om kursen här
Tyska tester hittar E. coli i nötkött, sallad och mjöl

Nedanstående tester är gjorda i Tyskland, men det är ganska troligt att liknande resultat skulle visa sig i en svensk undersökning, så fundera på om du har med dessa risker i din HACCP-studie.
Nötkött
Under 2021 undersöktes riskbaserad övervakning, prover av malet eller malet nötkött. Shiga toxinproducerande E. coli upptäcktes i 28 av 420 prover. Det hittades också i två av 86 tester på färskt nötkött i detaljhandeln.Sallads- och bakblandningar
Presumtiv Bacillus cereus upptäcktes i 200 av 428 prover av lammsallat och raketsallad, även om endast ett fåtal visade sig vara mycket förorenade.Bakblandningar och deg
E. coli hittades i åtta av 423 salladsprover och 10 av 433 prover var positiva för låga nivåer av Listeria monocytogenes. Alla 433 prover var negativa för Salmonella.Under föregående år visade övervakningsresultaten att E. coli upptäcktes i nästan vart tionde prov av vetemjöl från malningsoperationer.
Utspädd Buffelmjölk med tankbil med dubbel botten

Detaljer:
- Ett kvalitetskontrolltest fann för mycket vatten i buffelmjölken.
- Detta spårades till en tankbil som hade 500 kilo vatten i en last på 11 000 kilo (cirka 5%)
- Kvalitetskontrolltestet för inkommande varor: "den första genom att ta mjölk direkt inuti tankbilen och den andra tar ett produktprov efter lossning i en bulktank."
- Bedrägerihandlingen: "lastbilen har en 'dubbelbotten', ett enkelt system som i själva verket delar upp tanken i två delar, en som innehåller mjölk och en som innehåller vatten, som kan manövreras tack vare en elektronisk fjärrkontroll efter den första möjliga kontrolltagningen."
En ytterligare utredning av brottslig verksamhet indikerade en bredare konspiration och inte bara en oseriös förare: "uppenbarligen andra personer som på olika sätt var inblandade i anläggningen där brottet begicks."
Patogener hittades på hälften av livsmedelssäkerhetshandskarna

Den femåriga studien fann mänskliga fekala indikatorer på 50 procent av nya och oanvända, off-the-shelve handskar tillsammans med andra livsmedelsburna patogener och mikrober inklusive Bacillus cereus, Bacillus anthracis, Listeria monocytogenes, Clostridiocles difficile, Staphylococcus, Pseudomonas aeruginosa och Streptococcus lunginflammation.
Michaels, en ledande mikrobiolog, genomförde studien, som involverade 2 800 nya och oanvända amerikanska handskimporter som representerar 26 olika märken - alla testade oberoende. Över 250 olika livskraftiga mikrobiella arter hittades på både de inre och yttre ytorna på de testade handskarna
"Vi kan minska risken för handskrelaterad kontaminering i USA, förutsatt att leverantörer köper produkter från välrenommerade tillverkare som följer den högsta konsekventa standarden för råvaror och kvalitetstillverkningsprocesser", säger Ardagh. "Delta Zero-märket stärker vårt engagemang för tillförlitlig kvalitetssäkring och förbättrade revisionsmetoder, som representeras av vår unika Eagle Standard. Vi kan försäkra våra kunder om att de köper en högkvalitativ produkt, tillverkad enligt de strängaste standarderna för säkerhet, hygien och prestanda."
Uppskattad Online utbildning HACCP, VACCP och TACCP
- "Utbildningen var väldigt lärorik och gav många nya infallsvinklar på hur man kan jobba med HACCP, VACCP, TACCP. Gav en väldigt bra fördjupning i ämnet. Kan starkt rekommendera denna kurs."
- "Jag tycker att denna utbildning är riktigt bra! Jag kommer att rekommendera denna utbildning till mina kollegor! Utbildningen borde även finnas tillgänglig på engelska för att vidga träffyta för utrikesfödda. Tack För en riktigt bra utbildning"
- "Jag tycker detta var en bra och heltäckande utbildning. Trots att jag jobbat med frågorna tidigare fick jag flera nya vinklar att se på olika saker. Det är inte alltid så självklart"
- "Jag tycker du gjort denna utbildning bra, och väldigt bra att man kan ladda ner mallar"
- "Bra genomgång med exempel som är lätta att förstå för utbildningen"
Du lär dig att göra en faroanalys och riskbedömning baserat på Codex Alimentarius samt varianter baserade på BRC, ISO 22 000 och FSSC 22 000 och du får användbara mallar som du kan jobba med.
Kursmaterial består av Videos, Åhörarkopior, Övningsuppgifter och Kunskapsprov.
Mikro- och nanoplaster ny hälsofara

Plastens framgång har orsakat omfattande miljöproblem på grund av deras långsamma nedbrytningshastighet i naturliga ekosystem. På makronivå kan plastföroreningar hittas över hela världen som skapar skräpansamlingar i världshaven och förorenar markbundna ekosystem.
Av all plast som hittills kasserats beräknade OECD att endast 19 procent hade förbränts och 9 procent återvunnits. Det verkliga problemet kan dock hittas på mikronivå (eller till och med den minsta nano).
Mikroplaster kan antingen komma från en primär källa som mikrofibrer från kläder, mikrober i kosmetika och plastpellets. Eller så finns det sekundära mikroplaster som härrör från nedbrytning av större plastprodukter genom naturliga vittringsprocesser efter att ha kommit in i miljön. Mikroplaster finns nu var vi än letar och hittar in i maten vi äter.
Studier har funnit mikroplaster i livsmedel inklusive te, salt, tång, mjölk, skaldjur, honung, socker, öl, grönsaker, frukt och läsk. Det har uppskattats att 5 g plastpartiklar i genomsnitt kommer in i det mänskliga mag-tarmkanalen per person och vecka. En nyligen genomförd australisk undersökning av mikroplaster i ris visade att konsumtion av en enda portion ris kan bidra med 3-4 mg mikroplaster, vilket motsvarar ett intag på cirka 1 g per person årligen. Även kranvatten innehåller mikroplaster medan flaskvatten innehåller ännu mer.
Vad ska man göra?
Inte lätt att säga i detta skede. Vi skulle naturligtvis kunna försöka minska användningen av plast för att minska framtida föroreningar, men detta är lättare sagt än gjort med den allestädes närvarande användningen av plast för alla typer av applikationer. En viss minskning kan uppnås genom att tvätta frukt och grönsaker före konsumtion. Att tvätta ris före tillagning minskade mikroplastinnehållet med cirka 25%.
Fundera på om du har med ovanstående risker i din HACCP-studie.
Äkta eller Förfalskad - Hur Analysera?

Lär Dig mer om IFS Food 8
Du kommer att lära Dig
- Vad är kraven i IFS Food
- Svensk Checklista på kraven
- Hur tolkar man kraven?
- Övningsuppgifter
- Åhörarkopior mm
- ...
Cryptosporidium - Minst 100 sjuka i svenskt salladsutbrott

En ökning av Cryptosporidium-infektioner i Sverige har tillskrivits förorenad sallad av folkhälsomyndigheten. Folkhälsomyndigheten uppger att 101 fall av en viss typ av Cryptosporidium parvum har bekräftats i 13 regioner i landet.
Analys av information från patienter om vad de hade ätit innan de blev sjuka visar att de åt blandad eller påsad sallad oftare än en kontrollgrupp. Sallad har en kort hållbarhet så hälsotjänstemän tror inte att den fortfarande är tillgänglig för försäljning men inga produkter har provtagits.
Livsmedelsverket har undersökt möjliga producenter och odlare men har inte kunnat hitta den troliga smittkällan.
Pastamjöl bakom 80 sjuka i Sverige

Ett 80-tal personer fick matförgiftning av en pastamåltid på en fotbollsturnering. En utredning av händelsen i Gammelstad den 5 augusti visade att människor insjuknat efter att ha ätit spagetti bolognese från en restaurang i Luleå stad.
Mat hade tillagats på en restaurang dagen före evenemanget och förvarats i kylskåp. Den 5 augusti hade den värmts upp igen för transport till och servering vid turneringen.
Testning av bolognese kvar på restaurangen visade sig vara tillfredsställande. Prover togs också i Gammelstad där servering ägde rum. Höga halter av bakterier upptäcktes i pastan, plus närvaron av toxiner som kan orsaka matförgiftning. Maten hade lämnats i rumstemperatur en tid efter servering, vilket gav möjlighet till bakterietillväxt.
Bacillus cereus och Staphylococcus aureus hittades i pastamjölet. Symtom som upplevs av de sjuka matchade vad som kunde förväntas med sådan förorening.
Staphylococcal matförgiftning orsakas av att äta mat som är förorenad med toxiner som produceras av Staphylococcus aureus-bakterierna. Om denna bakterie hamnar i mat som lagras vid fel temperatur för länge kan den föröka sig och bilda ett värmebeständigt toxin som kan göra människor sjuka.
Ny utbildning - Introduktion hygien & hälsofaror
För all personal för att öka förståelsen för de hälsofaror som förekommer i livsmedelskedjan och de verktyg vi har för att förebygga. För att upprätthålla en kultur av livsmedelssäkerhet i företaget krävs regelbunden utbildning och uppfräschning. Förstår inte personalen varför vissa rutiner finns, så är det lätt att ta ogenomtänkta genvägar med stora risker.
Utbildningen är på ca 50 min och avslutas med kunskapsprov. Även lämplig som repetitionsutbildning
Farlig bakterie hittad för första gången på mikrofiber
Farlig bakterie hittad för första gången på mikrofiber som driver runt i medelhavet. Det kan vara farligt att bada och äta mat från havet i områden med mycket mikrofiber.
Nu har Ana Luzia Larcerda, biologisk havsforskare vid Sorbonne Université, och hennes kollegor för första gången hittat den sjukdomsalstrade bakterien Vibrio parahaemolyticus på mikrofibrer. Den har tidigare påvisats på mikroplaster men i forskarnas studie konstateras det nu att den trivs på mikrofibrer också.
Magsjuka vid Medelhavet
Vibrio parahaemolyticus orsakar magsjuka och känsliga personer kan få sepsis, enligt Livsmedelsverket. Forskargruppen upptäckte att bakterien smittar mer vid högre temperaturer.
– Vi hittade en stor mängd Vibrio parahaemolyticus i Medelhavet som var smittsamma på grund av värmen. Klimatförändringarna kan göra så att den här och andra farliga bakterier sprids snabbare, säger Ana Luzia Larcerda.
Läs mer här
Investera i utbildning och kompetens On-line
Öka din kompetens genom att gå någon av mina online-utbildningar.
Du anmäler dig på hemsidan eller vill du hellre ha faktura så skicka epost till mig
- Du har tillgång till utbildningen så länge den finns kvar på webben eller tidsbegränsat för vissa kurser
- Du kan se den hur många gånger som helst
- Använd PC, Mac, smartphone eller läsplatta
- Du kan pausa och starta och sluta när det passar
- Du slipper resa och frånvaro
- Utbildningarna är uppdelade i flera avsnitt
- Ingår åhörarkopior, övningsuppgifter mm som vid andra kurser, som du enkelt laddar hem
- Intyg över genomförd utbildning
Till Webb-utbildning
Frågor ?
Liksom tidigare kan jag i mån av tid svara på kortare frågor som rör tolkning av olika standarder mm (BRC, BRC IoP, FSSC 22 000), men ni får maila frågorna direkt till FRÅGA
Är frågorna av allmänt intresse kommer jag även att ta upp dessa i nyhetsbrevet men i så fall som anonyma frågor.
Gratis Nyhetsbrev
Känner Du någon som vill ha Nyhetsbrevet, så kan De anmäla sig här
Anmäl Dig Här
Online-utbildningar
Annons
Licensen finns för 1 -10 enheter
ESET Smart Security är en perfekt produkt för alla de kunder som behöver skydda flera enheter med lätta och kraftfulla antivirusprogram.
Du kan byta och flytta licenserna som du vill under licensperioden, så länge som du bara har det installerat på det antal enheter som licensen gäller för.