2023 - Maj
- Nya FSSC 22000 vers.6.0
- Saker du behöver tänka på när du fastställer hållbarhet
- Studie tittar på kontamineringsmönster för Listeria i processer
- Accelererad hållbarhetstestning – vad är det och varför utföra det?
- Fråga experterna - webbseminarieserie
- IFS Food 8 nu publicerad
- FDA - Food Code 2022
- Uppdatering av livsmedelssäkerhetsvarning (februari 2023)
- Ny utbildning - Interna revisioner IFS Food 8
- Nestlé stänger fabrik i Frankrike kopplat till dödligt E. coli-utbrott
- Bearbetade livsmedel gör oss sjuka: Det är dags för FDA och USDA att gå in
- Uppskattad Online utbildning HACCP, VACCP och TACCP
- IFT:s nya videoserie om spårbarhet hjälper livsmedelsföretag att navigera i FDA-efterlevnad
- Storbritannien fastnar i ännu en livsmedelsbedrägeriskandal
- Lär Dig mer om IFS Food 8
- Resevarning - falska mediciner på mexikanska apotek
- BRC - OnLine utbildningar
- Ny utbildning - Introduktion hygien & hälsofaror
- Alla tittar på The last of us - här är 19 andra svampar som väcker oro
- 46 % av europeisk honung är förfalskad
- Investera i utbildning och kompetens On-line
- Frågor ?
Nya FSSC 22000 vers.6.0
- Anpassning av kategorierna i livsmedelskedjan i enlighet med ISO 22003-1:2022.
- Tillämpningsområdet har utvidgats till att omfatta handel och förmedling (FII) och minskats genom att jordbruk och FSSC 22000-Quality har tagits bort från systemet.
- Integrering av kraven på livsmedelssäkerhet och kvalitetskultur.
- Nya krav på kvalitetskontroll, matsvinn och livsmedelsavfall, samt hantering av utrustning.
- Skärpta befintliga ytterligare krav i del 2 i systemet, inbegripet men inte begränsat till allergenhantering och miljöövervakning.
- Ändringar av och förtydliganden av krav för certifieringsprocessen.
- Tillägg av en QR-kod på FSSC 22000-certifikat för förbättrad spårbarhet.
Saker du behöver tänka på när du fastställer hållbarhet

- Råvaror
- Bearbetning
- Produktformulering
- Lagring och distribution
- Hygien
- Emballage
- Konsumenternas hantering
Studie tittar på kontamineringsmönster för Listeria i processer

Forskarna delade in förädlingsområdena i tre zoner baserat på deras närhet till kontakt med produkten. Zon 1 involverade områden med direktkontakt, såsom knivar och transportband. Zon 2 inkluderade ytor som inte kom i kontakt med mat men var i närheten. Och zon 3 inkluderade mer avlägsna beröringsfria ytor, såsom avlopp, golv och tak, som potentiellt kan leda till förorening av zonerna 1 och 2.
De genomförde systematisk provtagning av anläggningarna i slutet av dagen före rengöring och sanering. De tog också prov på de tre bearbetningslinjerna efter rengörings- och desinfektionsaktiviteterna.
Förutom de mer än 600 totala proverna från de tre zonerna samlade forskarna 45 prover från råvaror och slutprodukter.
Oavsett anläggningen sa hon att de hade det högsta antalet positiva LM-prover från zon 3.
Forskarna genomförde också helgenomsekvensering - ett genetiskt fingeravtryck - på 100 prover för att bättre förstå om Lm var övergående eller ihållande. Det som förvånade dem var att samma två serotyper av L. monocytogenes hittades på de tre bearbetningslinjerna efter de två provtagningarna, före och efter rengöring.
"Detta får oss att förstå att dessa serotyper är inneboende och flyttar från zon 3 till zon 1", säger Allende.
Läs mer här
Accelererad hållbarhetstestning – vad är det och varför utföra det?

I accelererade hållbarhetsförsök ändras lagringsförhållandena från normala förhållanden för att påskynda några av Försämringsprocesser och andra förändringar som normalt sker under produktens lagringstid/hållbarhetstid.
För produkter med lång hållbarhet, t.ex. 12+ månader, är det inte alltid praktiskt genomförbart att utföra lagring i realtidsprövningar eftersom detta skulle försena tiden till produktlansering. Vid sådana tillfällen finns det ett behov av att påskynda hållbarhetstestprocessen för att få en snabbare indikation på produktens sannolika hållbarhetstid.
Fråga experterna - webbseminarieserie
- Riskområden i produktionen - Hög Risk, Hög Hygienstandard och Rumstempererad Hög Hygienstandard,
Med Claire Yates från Co-op och Nigel Blitz och Richard Leathers från Campden BRI Group. - Allergenhantering,
Med Barbara Hirst från RSSL och Pauline Titchener från Neogen. - Kultur för livsmedelssäkerhet,
Professor Bizhan Pourkomailian and Bertrand Emond.
IFS Food 8 nu publicerad
IFS Food är nu återigen kvalificerad som en GFSI-godkänd standard efter 3 månaders avstängning och har nu publicerat ver 8 av standarden.
Det kommer att vara möjligt att utföra IFS Food v8-revisioner från 1 oktober 2023, men från 1 januari 2024 är IFS Food version 8-revisioner obligatoriska.
Huvudsakliga förändringar:
- införlivat den nya Codex Alimentarius och den kommande ISO 22003-2 för produkt- och processtandarder
- omplacerat vissa kriterier för att följa verifieringskedjan ännu närmare
- förbättrat enhetligheten och exaktheten i checklistans ordalydelse och förtydliganden
- reviderade poängsystemet, särskilt B-poängsättningen,
- förtydligade den oanmälda regeln, särskilt vid en misslyckad revisio
FDA - Food Code 2022

Ursprungligen publicerat 28 december 2022. Den senaste versionen är versionen från 18 januari 2023.
Livsmedelskoden är en modell för att skydda folkhälsan och se till att livsmedel presenteras oförfalskat och presenteras ärligt när de erbjuds konsumenten. Det representerar FDA: s bästa råd för ett enhetligt system av bestämmelser som behandlar säkerheten och skyddet av livsmedel
Uppdatering av livsmedelssäkerhetsvarning (februari 2023)

Safefood 360° RISK Assesment Tool Rapport: Februari 2023
Ny utbildning - Interna revisioner IFS Food 8
Du kommer att lära Dig
OBS Kursen baseras på IFS Food 8 Draft och det ingår checklista med min egen svenska översättning av kraven i IFS Food 8 Draft. Alla som går kursen kommer också senare att få svensk översättning av kraven IFS Food 8 när den har publicerats.- Allt från förberedelser, genomförande, avslutning och uppföljning.
- Hur ställer man bäst frågor?
- Vad skall man fråga om?
- Hur hittar jag förbättringar?
- Vad är kraven i IFS Food
- Svensk Checklista på kraven
- Hur tolkar man kraven?
- Vad är en avvikelse?
Allt detta och mycket mer hittar du i min kurs för interna revisioner. Interna revisioner är ett utmärkt sätt att lära sig hur hela företaget fungerar och samverkar. Även en bra plantskola för chefer i företaget.
Kursen motsvarar en normal lärarledd kurs på 2 dagar och det ingår ett avslutande prov som måste vara godkänt för att få ett intyg på genomgången kurs.
Läs mer om kursen här
Nestlé stänger fabrik i Frankrike kopplat till dödligt E. coli-utbrott

Totalt 56 bekräftade och två troliga fall med en medianålder på 6 år var sjuka i utbrottet mellan mitten av januari och april 2022 på grund av förorenade frysta Buitoni Fraîch'Up-pizzor. Det var det största E. coli-HUS-utbrottet som någonsin dokumenterats i Frankrike.
Det fanns 50 fall av hemolytiskt uremiskt syndrom (HUS), två barn dog och två andra hade allvarliga komplikationer. HUS är en typ av njursvikt i samband med E. coli-infektioner som kan leda till allvarliga hälsoproblem.
STEC O26: H11 och O103: H2 utbrottsstammar isolerades från pizzor som provtogs i patienternas hem och vid tillverkningsanläggningen. E. coli hittades också i mjölet som användes för att göra pizzor.
I december fick Nestlé delvis öppna anläggningen igen. Godkännandet omfattade produktion av pizzor med kokt deg. Linjen som gör pizzor utan ombakning av deg, till exempel Fraîch'Up-sortimentet, startades inte om.
Typiska baktemperaturer och tider för frysta pizzor bör eliminera infektionsrisken. Utredare försöker förstå uthålligheten hos STEC i bakade pizzor och varför tillagningstemperaturer och varaktighet för produkterna inte hindrade människor från att bli sjuka.
Bearbetade livsmedel gör oss sjuka: Det är dags för FDA och USDA att gå in

Federal livsmedelslagstiftning är tydlig: Den förbjuder "alla giftiga eller skadliga ämnen som kan göra [ett livsmedel] skadligt för hälsan."
I årtionden har tillsynsmyndigheter använt den bestämmelsen mest för att slå ner på livsmedel som är förorenade med giftiga kemikalier eller mikrober som Listeria och Salmonella som kan göra oss akut sjuka. Det är viktigt att skydda människor från dessa skador, men låt oss också sätta dem i perspektiv: Dessa reglerade föroreningar dödar uppskattningsvis 1,400 amerikaner per år. Däremot dör 1 600 amerikaner varje dag av kronisk matsjukdom, som fetma, diabetes, hjärtsjukdomar och cancer.
Under de senaste åren har bevisen ökat för att dessa kroniska sjukdomar orsakas av skadliga ämnen i ultrabearbetade livsmedel. Från värma-och-ät-måltider som fryst pizza till sötade frukostflingor är ultrabearbetade livsmedel industriella formuleringar av ingredienser från ämnen som extraheras från livsmedel eller syntetiseras i laboratorier. De är också stapelvaror i våra dieter.
Cirka 678 000 amerikaner dör varje år av kronisk matsjukdom. Den siffran är högre än alla våra dödade i varje krig i amerikansk historia - tillsammans. Det stämmer: det finns fler dödsfall varje år från vår mat än alla döda från revolutionskriget genom krigen i Afghanistan och Irak.
Uppskattad Online utbildning HACCP, VACCP och TACCP
- "Utbildningen var väldigt lärorik och gav många nya infallsvinklar på hur man kan jobba med HACCP, VACCP, TACCP. Gav en väldigt bra fördjupning i ämnet. Kan starkt rekommendera denna kurs."
- "Jag tycker att denna utbildning är riktigt bra! Jag kommer att rekommendera denna utbildning till mina kollegor! Utbildningen borde även finnas tillgänglig på engelska för att vidga träffyta för utrikesfödda. Tack För en riktigt bra utbildning"
- "Jag tycker detta var en bra och heltäckande utbildning. Trots att jag jobbat med frågorna tidigare fick jag flera nya vinklar att se på olika saker. Det är inte alltid så självklart"
- "Jag tycker du gjort denna utbildning bra, och väldigt bra att man kan ladda ner mallar"
- "Bra genomgång med exempel som är lätta att förstå för utbildningen"
Du lär dig att göra en faroanalys och riskbedömning baserat på Codex Alimentarius samt varianter baserade på BRC, ISO 22 000 och FSSC 22 000 och du får användbara mallar som du kan jobba med.
Kursmaterial består av Videos, Åhörarkopior, Övningsuppgifter och Kunskapsprov.
IFT:s nya videoserie om spårbarhet hjälper livsmedelsföretag att navigera i FDA-efterlevnad

I november 2022 släppte amerikanska Food and Drug Administration (FDA) sin slutliga regel om spårbarhet av högrisklivsmedel, känd som Food Safety Modernization Act (FSMA) avsnitt 204. Den sista regeln syftar till att underlätta effektiva återkallelser under ett livsmedelsburet sjukdomsutbrott genom att kräva ett mer standardiserat tillvägagångssätt för att fånga och dela produktidentifiering och rörelsedata genom hela livsmedelskedjan.
IFT: s Global Food Traceability Center (GFTC) har släppt elva nya råvaruspecifika utbildningsvideor som täcker viktiga delar av den slutliga regeln för livsmedel på FDA: s livsmedelsspårbarhetslista - från färskskurna bladgrönsaker och frukter till specifika ostar och skalägg. Branschen har en treårig implementeringsperiod före det effektiva efterlevnadsdatumet den 20 januari 2026. Och medan tre år kan verka långt borta, krävs mycket arbete för att komma dit.
Storbritannien fastnar i ännu en livsmedelsbedrägeriskandal

Förutom att tusentals ton utländskt kött utges för att vara brittiskt, finns det också påståenden om att förstört kött tvättades för att säljas och blandas med annat kött i bearbetade livsmedelsprodukter, förvarades under osäkra förhållanden och register förfalskades. Anklagelserna har gjorts av tidigare anställda i företaget, som föreslår att verksamheten kan sträcka sig tillbaka nästan två decennier.
Lär Dig mer om IFS Food 8
Du kommer att lära Dig
- Vad är kraven i IFS Food
- Svensk Checklista på kraven
- Hur tolkar man kraven?
- Övningsuppgifter
- Åhörarkopior mm
- ...
Resevarning - falska mediciner på mexikanska apotek

Lagstiftare i USA har tryckt på för att utrikesdepartementet ska utfärda en resevarning för amerikaner som besöker Mexiko och ge dem råd om farorna med att köpa läkemedel från apotek där.
Senator Ed Markey (D-Mass) och representant David Trone (D-Md) citerar flera rapporter om förfalskade läkemedel spetsade med droger som fentanyl och metamfetamin som säljs till amerikanska medborgare i ett brev adresserat till utrikesminister Antony Blinken, Några av dem som köper läkemedel gör det för att undvika höga läkemedelspriser i USA.
Apotek som tillhandahöll förfalskade läkemedel var enhetligt belägna i turistbetjänade stadsdelar och innehöll i allmänhet engelskspråkiga annonser för erektil dysfunktionsmedicin och smärtstillande medel, enligt forskaren bakom arbetet.
BRC - OnLine utbildningar

För de som är BRC certifierade finns det även olika utbildningar online från BRC på engelska (samma kurser som revisorena måste klara).
E-learning modules finns för olika produktkategorier som Bageri, Mejeri, Frukt o grönsaker, kyckling, rött kött osv (15 olika).Ny utbildning - Introduktion hygien & hälsofaror
För all personal för att öka förståelsen för de hälsofaror som förekommer i livsmedelskedjan och de verktyg vi har för att förebygga. För att upprätthålla en kultur av livsmedelssäkerhet i företaget krävs regelbunden utbildning och uppfräschning. Förstår inte personalen varför vissa rutiner finns, så är det lätt att ta ogenomtänkta genvägar med stora risker.
Utbildningen är på ca 50 min och avslutas med kunskapsprov. Även lämplig som repetitionsutbildning
Alla tittar på The last of us - här är 19 andra svampar som väcker oro
Till skillnad från myror behöver vi människor inte oroa oss för att svampar ska förvandla oss till zombier. Men WHO har pekat ut 19 andra otrevliga svampar som växande och underskattade hot mot vår hälsa.
Skäl att oroa sig för svampinfektioner
Men det finns andra skäl till att oroa sig svampinfektioner, enligt en rapport som Världshälsoorganisationen WHO presenterade i höstas. Där listas de 19 svampar som utgör störst hot mot vår hälsa.
De är främst farliga för personer som redan har insjuknat i allvarliga sjukdomar eller som har försvagat immunförsvar av andra skäl. Patienter som har cancer, aids, kroniska luftvägssjukdomar och transplanterade patienter hör exempelvis till riskgrupperna.
Tack vare den moderna sjukvården ökar antalet personer som lever länge med sådana riskfaktorer. Det innebär att fler riskerar att insjukna av de utpekade svamparna. Problemet förvärras av att svamparna utvecklar resistens mot dagens antifungika, svampläkemedel, på liknande sätt som bakterier utvecklar resistens mot antibiotika.
46 % av europeisk honung är förfalskad
Europeiska kommissionen har genomfört en undersökning av äktheten hos honung som säljs i Europa och har funnit att 46 procent av de testade proverna var "misstänkta för att vara förfalskade".
Resultaten av "From the Hives", en EU-omfattande undersökning om honungskontaminering med socker, publicerades på Europeiska kommissionens webbplats. För att genomföra analysen testades 320 honungssändningar som hade importerats från 20 länder slumpmässigt mellan november 2021 och februari 2022.
Efter att proverna analyserats av Europeiska kommissionens gemensamma forskningscentrum (JRC) misstänktes totalt 147 prover (46 procent) vara förfalskade. Detta innebar att proverna inte överensstämde med den allmänna bestämmelsen i EU:s honungsdirektiv som kräver att "honung inte får ha tillsatt någon livsmedelsingrediens, inklusive livsmedelstillsatser, och inga andra tillsatser får göras än honung".
Investera i utbildning och kompetens On-line
Öka din kompetens genom att gå någon av mina prisvärda Online-utbildningar.
Du anmäler dig på hemsidan eller vill du hellre ha faktura så skicka epost till mig
- Du har tillgång till utbildningen så länge den finns kvar på webben eller tidsbegränsat för vissa kurser
- Du kan se den hur många gånger som helst
- Använd PC, Mac, smartphone eller läsplatta
- Du kan pausa och starta och sluta när det passar
- Du slipper resa och frånvaro
- Utbildningarna är uppdelade i flera avsnitt
- Ingår åhörarkopior, övningsuppgifter mm som vid andra kurser, som du enkelt laddar hem
- Intyg över genomförd utbildning
Till Webb-utbildning
Frågor ?
Liksom tidigare kan jag i mån av tid svara på kortare frågor som rör tolkning av olika standarder mm (BRC, BRC IoP, FSSC 22 000), men ni får maila frågorna direkt till FRÅGA
Är frågorna av allmänt intresse kommer jag även att ta upp dessa i nyhetsbrevet men i så fall som anonyma frågor.
Gratis Nyhetsbrev
Känner Du någon som vill ha Nyhetsbrevet, så kan De anmäla sig här
Anmäl Dig Här
Online-utbildningar
Annons
Licensen finns för 1 -10 enheter
ESET Smart Security är en perfekt produkt för alla de kunder som behöver skydda flera enheter med lätta och kraftfulla antivirusprogram.
Du kan byta och flytta licenserna som du vill under licensperioden, så länge som du bara har det installerat på det antal enheter som licensen gäller för.