2025-Feb
- Coca-Cola återkallar drycker i hela Europa på grund av oro för kloratsäkerheten
- Ny Handbok HACCP, TACCP & VACCP
- Vägledning Hållbarhetstider
- Food Crime AMBER-varning: Risk för dokumentbedrägeri i laboratorieresultat
- FAO/WHO utvecklar riskbedömningsmodeller för listeria i fyra livsmedelsgrupper
- Lär dig mer - System för TACCP och VACCP (Hot, Sabotage och Förfalskning)
- Att ställa frågor är en bra sak - av Lesley Worthington
- Forskare varnar: Se upp för köksredskap av svart plast
- Efsas verksamhet om nya risker
- Interna RevisionerFSSC 22000 vers 6
- FDA reviderade sin vägledning för märkning av livsmedelsallergener.
- Studie visar att tepåsar släpper ut miljontals mikroplaster när de bryggs
- FDA - Utkast till vägledning för livsmedel med låg fuktighet som är färdiga att äta
- Uppskattad Online utbildning HACCP, VACCP och TACCP
- Följdsjukdomar: De mystiska långsiktiga resultaten av livsmedelsburna sjukdomar
- Tarmbakterier påverkar hjärnans hälsa, visar musstudie
- Kalifornien utlyser en nödsituation på grund av fågelinfluensa (H5N1) hos mjölkkor
- BRC Food utg 9 - Vad är Nytt
- Ny forskning från JRC bidrar till att avslöja livsmedelsbedrägerier
- SIQ AInsikt – Nytt verktyg i arbetet med SIQ Managementmodell!
- Navigera i knepiga samtal med dina chefer
- Kommer snart - KursBRC Packaging 7
- Investera i utbildning och kompetens On-line

Hej Alla
Nytt år och nya utmaningar. Våren är så smått i antågande här i Skåne även om det meteorologiskt fortfarande är höst (vintern har ännu inte kommit). Vi får se hur det som händer i USA kommer att påverka livsmedelsindustrin vad gäller regler, tullar, leveranskedjan mm. Försök kommer säkert att göras från USA att ändra på EU:s livsmedelslagstiftning så att man kan exportera mer livsmedel till EU med mer hormoner och genmodifierade livsmedel mm.
Nu kan jag äntligen även kalla mig författare . Boken som min kollega Henrik Thollander och jag skrivit är nu ute till försäljning och jag hoppas att "Handbok HACCP, TACCP och VACCP" blir väl använd och mottagen.
Jag ser fram emot att fortsätta med nyhetsbrevet och mina online utbildningar även detta år och kontakten med er alla.
Hör gärna av er med synpunkter och frågor.
Lev väl
Jan
Coca-Cola återkallar drycker i hela Europa på grund av oro för kloratsäkerheten

Coca-Cola Europacific Partners Belux har initierat en frivillig återkallelse av flera drycker i Belgien, Luxemburg och Nederländerna på grund av förhöjda nivåer av klorat som upptäckts i vissa partier. Företaget, som har ett nära samarbete med lokala myndigheter för livsmedelssäkerhet, har rått konsumenterna att inte konsumera de berörda produkterna, som inkluderar ett brett utbud av populära drycker som säljs i burkar och påfyllningsbara glasflaskor.
Varumärken som berörs av återkallelsen är Coca-Cola, Sprite, Fanta, Fuze Tea, Minute Maid, Nalu, Royal Bliss och Tropico. De berörda artiklarna har produktionskoder mellan 328 GE och 338 GE, som finns på botten av burkar eller på halsen eller etiketten på glasflaskor. Produkter med andra produktionskoder, liksom produkter i PET-plastflaskor, dricksfontäner och tetrapack, omfattas inte av återkallelsen.
Ny Handbok
HACCP, TACCP & VACCP

Vägledning Hållbarhetstider

Inom livsmedelsproduktion är hållbarhetstiden den tidsperiod efter tillverkningen under vilken livsmedlet anses vara säkert att konsumera, eller fortfarande av den kvalitet som tillverkaren avsett. När livsmedelsföretagaren fastställer en produkts hållbarhetstid ska han eller hon visa att ett livsmedels hållbarhetstid är lämplig och att livsmedlet kommer att förbli säkert och/eller behålla sin kvalitet till slutet av livscykeln.
Det finns ingen standardmetod för att uppskatta eller fastställa hållbarheten för en livsmedelsprodukt eftersom det finns många olika faktorer som kan påverka produktens säkerhet och kvalitet. Food Standards Scotland har tagit fram det här dokumentet för att beskriva god praxis för att fastställa hållbarheten för en livsmedelsprodukt för att stödja livsmedelsföretagare i Skottland, men de överväganden som beskrivs kommer också att gälla för företag utanför Skottland.
Food Crime AMBER-varning: Risk för dokumentbedrägeri i laboratorieresultat

National Food Crime Unit (NFCU) vid UK Food Standards Agency har utfärdat en AMBER Food Crime Alert om risken för dokumentbedrägeri i laboratorieresultat.
VARFÖR UTFÄRDAR NFCU DEN HÄR VARNINGEN?
Det har skett en ökning av användningen av bedrägliga laboratorieresultat i frågor som har utretts av Nationella enheten för livsmedelsbrott.
Varningen utfärdas för att alla företag i livsmedelskedjan som använder testresultat som ett sätt att bedöma livsmedelssäkerhet, efterlevnad av lagkrav eller för att godkänna användningen av en produkt eller leverantör kan vara medvetna om de rekommendationer som tas upp i denna varning.
REKOMMENDERAD ÅTGÄRD
Om du har anledning att tro att ett testresultat som visas för dig kan vara falskt rekommenderar vi att du vidtar följande åtgärder:
FAO/WHO utvecklar riskbedömningsmodeller för listeria i fyra livsmedelsgrupper

Utvecklingen av formella riskbedömningsmodeller för Listeria monocytogenes i fyra livsmedelskategorier har sammanfattats i en färsk rapport från FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO/WHO) gemensamma expertmöte om mikrobiologisk riskbedömning (JEMRA).
Under det möte i oktober 2022 som ligger till grund för rapporten diskuterade JEMRA riskbedömningsmodeller för L. monocytogenes i bladgrönsaker, melon, frysta grönsaker och ätfärdiga skaldjur. Som ett nästa steg kommer modellerna att programmeras, testas och granskas.
JEMRA höll med om att modellerna bör ta hänsyn till alla stadier från odling till konsumtion, och att faktorer som introduktion av patogener i råvaror under primärproduktionen, som påverkas av miljön och produktionsmetoder, samt korskontaminering under alla produktionssteg, bör bedömas. Helgenomsekvensering (WGS) och andra -omics-data om L. monocytogenes kan ligga till grund för riskbedömningen, och ytterligare data från olika provtagnings- och testprogram för patogener kan vara användbara som underlag för riskbedömningen.
Lär dig mer - System för TACCP och VACCP
(Hot, Sabotage och Förfalskning)

Att ställa frågor är en bra sak - av Lesley Worthington

En del av oss hänger verkligen upp oss på frågor.
Någonstans längs vägen var det någon som fick oss att förstå att det inte är möjligt att ställa frågor.
Jag är inte säker på om man tänker så att frågor får oss att se ut som om vi inte vet allt, och att ledare ska veta allt, eller hur?
Eller om det finns ett visst obehag i att uppfattas som "ifrågasättande" och därför visa någon form av respektlöshet.
Men här är vad jag inte förstår, vad har att ställa en fråga att göra med om du vet svaret eller inte? Ställer inte lärarna frågor? Är det inte så de hittar luckorna i Little Johnnys kunskap? Är det inte också, om det görs på ett smart sätt, hur de får Lille Johnny att känna sig lite smart för att han kan lista ut saker på egen hand?
Ser du vart jag är på väg?
Frågor är kraftfulla ....
Forskare varnar: Se upp för köksredskap av svart plast

I en nyligen publicerad studie fann forskare från organisationen Toxic-Free Future och Vrije Universiteit i Amsterdam att köksredskap hade några av de högsta nivåerna av flamskyddsmedel bland alla testade produkter.
I undersökningen testades 200 produkter. Svarta takeaway-lådor för sushi innehöll de högsta nivåerna, och även barnleksaker hamnade mycket högt. Ett piratinspirerat halsband i svart plast visade sig ha en totalvikt som till tre procent bestod av flamskyddsmedel.
Flamskyddsmedlet dekabromdifenyleter (dekaBDE) är totalförbjudet både i USA och inom EU. Trots förbudet hittades dekaBDE i sjuttio av de testade proverna.
Efsas verksamhet om nya risker

Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) har publicerat en rapport om sina nya riskaktiviteter under 2023, som identifierar flera livsmedelssäkerhetsproblem vid horisonten. Efsas arbete med att identifiera nya risker utförs av dess nätverk för utbyte av nya risker (EREN), diskussionsgruppen för berörda parter om nya risker (StaDG-ER) och andra experter och kommittéer inom Efsa.
Identifierade nya risker omfattar kemiska och biologiska faror och nya processer och tekniker, bland annat:
- Z15, ett konstruerat nanomaterial som består av järnoxidpartiklar belagda med folsyra, som används i avloppsreningsverk i Irland och EU och potentiellt kan komma in i livsmedelskedjan. Det krävs mer information om livscykeln för Z15, dess stabilitet och dess exponeringsnivåer.
- Sällsynta jordartsmetaller som vanligtvis finns i elektroniska enheter som kommer in i livsmedelskedjan. Lite är känt om källorna, miljöbeteendet, ekotoxikologin och mänsklig toxikologi för dessa element.
- Alkoholersättningsdrycker gjorda med örter av livsmedelskvalitet som påverkar gamma-aminosmörsyrasystemet (GABA) för att ge avslappnande effekter. Information behövs för riskbedömning av dessa typer av drycker.
- Utbrott av zoonotiska Hendra- och Nipah-virus i samband med förlust av fladdermösss livsmiljöer till följd av klimatförändringar. Till exempel, i ett utbrott av Nipah-virus i Bangladesh nyligen, insjuknade 11 personer och åtta personer dog efter att ha konsumerat förorenad rå dadelpalmsaft.
- Nötkreatur infekterade med epizootiskt hemorragiskt sjukdomsvirus 8 (EHDV-8) som påträffats i Italien, Spanien och Frankrike. Det finns en stor risk för att sjukdomen sprids i södra Europa och andra länder rekommenderas att införa ett övervakningssystem för viruset.
Interna Revisioner
FSSC 22000 vers 6

- Hur känns det?
- Interna revisioner kan vara skrämmande, roliga, spännande, lärorika mm för alla inblandade.
- Hur skall jag klara att granska mina kollegor?
- Vad tycker de om mig då?
- Hur gör jag?
- Vad skall jag fråga om?
- Vad är en avvikelse?
- Vad säger standarden?
FDA reviderade sin vägledning för märkning av livsmedelsallergener.

Den 7 januari 2025 reviderade US Food and Drug Administration (FDA) för femte gången sin vägledning för märkning av livsmedelsallergener.
Som vägledning ändrar detta dokument inte Food Allergen Labeling and Consumer Protection Act från 2004 (FALCPA) utan uppdaterar FDA:s tankar om dess tolkning. FDA:s syn håller dock på att förändras avsevärt: därför är det bättre för livsmedelsindustrin att hålla sig uppdaterad om sådana ändringar, trots att vägledningsdokumenten inte är bindande.
Låt oss ta en titt på de mer effektfulla frågorna och svaren.
- FDA har inte för avsikt att gå vidare med trösklarna för deklaration av livsmedelsallergener eller att underlätta användningen av PAL
- FDA "betraktar "mjölk" som mjölk från domesticerade kor, getter, får eller andra idisslare"
- Listan över "trädnötter" har förkortats avsevärt
- An interesting point that is worth a reminder is finally how to label multiunit package
Studie visar att tepåsar släpper ut miljontals mikroplaster när de bryggs

En studie av forskare vid det autonoma universitetet i Barcelona (UAB) har visat att miljontals nano- och mikroplaster frigörs av kommersiella tepåsar när de bryggs. De fann också att dessa partiklar kunde absorberas av mänskliga tarmceller och spridas i hela kroppen via blodomloppet.
För studien använde forskarna tepåsar gjorda av polymererna nylon-6, polypropen och cellulosa. Vid blötläggning släppte påsarna av polypropen, cellulosa och nylon-6 ut cirka 1,2 miljarder partiklar per milliliter (mm), med en genomsnittlig storlek på 136,7 nanometer (nm); 135 partiklar/ml med en genomsnittlig storlek på 244 nm; respektive 8,18 miljoner partiklar/ml med en genomsnittlig storlek på 138,4 nm
Forskarna betonar vikten av ytterligare studier för att bättre förstå hälsoeffekterna av kronisk exponering för dessa plastpartiklar och för att ta itu med frågan om plastföroreningar som frigörs av material som kommer i kontakt med livsmedel genom att utveckla standardiserade testmetoder och lämpliga regleringspolicyer.
FDA - Utkast till vägledning för livsmedel med låg fuktighet som är färdiga att äta

När det gäller RTE-livsmedel med låg fuktighet släppte FDA ett utkast till vägledning för industrin för att informera om sanitetsprogram och korrigerande åtgärder efter en patogenkontamineringshändelse. Den är avsedd att hjälpa tillverkare och bearbetare av RTE-livsmedel med låg fuktighet – inklusive modersmjölksersättning i pulverform, jordnötssmör, nötsmör, pulveriserade dryckesblandningar, choklad, medicinska livsmedel i pulverform och pastaform, bearbetade trädnötter, mjölkpulver, pulveriserade kryddor, snacks som chips och kex, müslibarer och torra flingor – att följa gällande god tillverkningspraxis (GMP), faroanalys och riskbaserade förebyggande kontroller.
Uppskattad Online utbildning HACCP, VACCP och TACCP
- "Utbildningen var väldigt lärorik och gav många nya infallsvinklar på hur man kan jobba med HACCP, VACCP, TACCP. Gav en väldigt bra fördjupning i ämnet. Kan starkt rekommendera denna kurs."
- "Jag tycker att denna utbildning är riktigt bra! Jag kommer att rekommendera denna utbildning till mina kollegor! Utbildningen borde även finnas tillgänglig på engelska för att vidga träffyta för utrikesfödda. Tack För en riktigt bra utbildning"
- "Jag tycker detta var en bra och heltäckande utbildning. Trots att jag jobbat med frågorna tidigare fick jag flera nya vinklar att se på olika saker. Det är inte alltid så självklart"
- "Jag tycker du gjort denna utbildning bra, och väldigt bra att man kan ladda ner mallar"
- "Bra genomgång med exempel som är lätta att förstå för utbildningen"
Du lär dig att göra en faroanalys och riskbedömning baserat på Codex Alimentarius samt varianter baserade på BRC, ISO 22 000 och FSSC 22 000 och du får användbara mallar som du kan jobba med.
Kursmaterial består av Videos, Åhörarkopior, Övningsuppgifter och Kunskapsprov.
Följdsjukdomar: De mystiska långsiktiga resultaten av livsmedelsburna sjukdomar

Vi vet alla att livsmedelsburna sjukdomar kan orsaka gastrointestinala symtom som kräkningar, diarré och buksmärtor.
Du är förmodligen också medveten om att vissa livsmedelsburna patogener orsakar allvarligare och oåterkalleliga resultat som missfall (Listeria monocytogenes), njursvikt (Shiga-toxinproducerande E. coli)) och död på grund av andningsförlamning (Clostridium botulinum).
Men vad vi inte ofta hör talas om i livsmedelssäkerhetskretsar är de långsiktiga efterverkningarna - följdsjukdomar - av livsmedelsburna sjukdomar, som orsakas av vissa patogener och toxiner.
Dessa följdsjukdomar sträcker sig från artrit (Salmonella spp. och Shigella spp.) till den allvarliga neurologiska sjukdomen Guillain-Barrés syndrom (Campylobacter). Det finns till och med kopplingar mellan livsmedelsburna sjukdomar och långvariga tillstånd som autoimmun sköldkörtelsjukdom (Yersinia enterocolitica) och Alzheimers sjukdom (Helicobacter pylori).
Följdsjukdomar av livsmedelsburna sjukdomar beräknas utvecklas hos 12 till 18 miljoner* individer varje år.
Du kan läsa mer här i denna intressanta artikel
Tarmbakterier påverkar hjärnans hälsa, visar musstudie
En växande hög med bevis tyder på att de tiotals biljoner mikrober som normalt lever i våra tarmar - den så kallade tarmmikrobiomet - har långtgående effekter på hur våra kroppar fungerar. Medlemmar av detta mikrobiella samhälle producerar bland annat vitaminer, hjälper oss att smälta maten, förhindrar överväxt av skadliga bakterier och reglerar immunförsvaret. Nu tyder en ny studie på att tarmmikrobiomet också spelar en nyckelroll för våra hjärnors hälsa, enligt forskare från Washington University School of Medicine i St. Louis.
Studien, på möss, fann att tarmbakterier - delvis genom att producera föreningar som kortkedjiga fettsyror - påverkar beteendet hos immunceller i hela kroppen, inklusive de i hjärnan som kan skada hjärnvävnad och förvärra neurodegeneration vid tillstånd som Alzheimers sjukdom. Resultaten, som publicerades den 13 januari i tidskriften Science, öppnar upp för möjligheten att omforma tarmmikrobiomet som ett sätt att förebygga eller behandla neurodegeneration.
Kalifornien utlyser en nödsituation på grund av fågelinfluensa (H5N1) hos mjölkkor

Onsdagen den 18 december utlyste guvernör Gavin Newsom undantagstillstånd för att effektivisera och påskynda delstatens svar på fågelinfluensa A (H5N1), allmänt känd som "fågelinfluensan". Denna åtgärd kommer efter att fall upptäckts hos mjölkkor på gårdar i södra Kalifornien, vilket signalerar behovet av att ytterligare utöka övervakningen och bygga vidare på den samordnade delstatsomfattande strategin för att begränsa och mildra spridningen av viruset. Viruset har spridit sig i 16 delstater bland mjölkkor, efter att det först bekräftades i Texas och Kansas i mars 2024.
Hittills har ingen person-till-person-spridning av fågelinfluensan upptäckts i Kalifornien och nästan alla smittade individer har exponerats för infekterad boskap. Kalifornien har redan etablerat det största test- och övervakningssystemet i landet för att svara på utbrottet.
BRC Food utg 9 - Vad är Nytt

Ny forskning från JRC bidrar till att avslöja livsmedelsbedrägerier

Kryddor och örter löper stor risk att utsättas för bedrägliga felbehandlingar. I en EU-omfattande undersökning, som JRC deltog i, konstaterades under 2021 bedrägliga metoder i sex kryddor och örter som ofta konsumeras. t.ex. paprika/chili, gurkmeja, saffran, spiskummin, oregano och svartpeppar. Vid den tidpunkten varierade andelen misstänkta prover som hittades från 6 % i paprika/chili till 48 % i oregano. Det finns dock fortfarande få omfattande metoder för att upptäcka förfalskningar, vilket gör det svårt för de nationella kontrollaboratorierna att se till att EU-lagstiftningen och den nationella lagstiftningen efterlevs.
JRC har nu utvecklat nya kvantitativa metoder för realtids-PCR (qPCR) för att identifiera de fem vanligaste förfalskningsmedlen för var och en av dessa sex kryddor och örter. Det bekräftades att varje metod var specifik för den berörda förfalskningsprodukten i den relevanta autentiska arten (t.ex. vete i gurkmeja). Metodernas känslighet kommer dessutom att göra det möjligt för kontrollaboratorierna att skilja mellan oavsiktlig kontaminering och avsiktlig förfalskning.
SIQ AInsikt – Nytt verktyg i arbetet med SIQ Managementmodell!

SIQ har tillsammans med Censhine, som är en del av Centiro, utvecklat en AI Chatbot som ett effektivt verktyg för att stödja utvecklingsarbetet med SIQ Managementmodell. Det nya AI-verktyget SIQ AInsikt ger möjlighet att kontinuerligt analysera och utveckla organisationens anpassningsförmåga. Genom AI-driven analys kan organisationer snabbare identifiera vad som är ”rätt saker” och ”rätt sätt” i en ständigt föränderlig omvärld. Utifrån SIQ Managementmodell kan AI-verktyget exempelvis analysera valda arbetssätt och interna processer som driver utvecklingen av produkter och tjänster.
Navigera i knepiga samtal med dina chefer

När vi kliver in i samtal med chefer blir det knepigt. Det här är vanligtvis samtal med höga insatser och även om vissa delar verkar enkla för oss ("Vi måste följa lagen, chefen") är saker och ting mycket mer komplexa än på ytan.
Vi rusar vanligtvis in för att se till att de i toppen känner till saker som risk- och efterlevnadsluckor, så det verkar förmodligen ofta lite alarmistiskt ur deras perspektiv. "Åh, här kommer kvalitetspolisen igen. Vad vill de den här gången?"
Vi försöker påverka dem att se visdomen i våra förslag och tricket är att leverera vårt budskap på ett positivt sätt. Vi måste skifta från "Här är vad som är fel" till "Här är var vi kan växa". Tanken är att ta din nuvarande utmaning och ta reda på hur du kan omformulera den som en möjlighet. Detta kommer att hjälpa dina ledare att lita på dig och se att du faktiskt är på deras sida; Ditt syfte är att försöka förbättra saker och ting, inte bara att sätta upp slumpmässiga vägspärrar för att sakta ner saker och ting.
Kommer snart - Kurs
BRC Packaging 7

Jag kommer gå igenom vad som är ändrat jämfört med utg 6 av standarden och det ingår en checklista med ändringarna översatta till svenska. Kursen är uppdelad på tre avsnitt och det ingår också avslutande prov. Håll utkik på utbildningssidan och på nyhetsbrev på Linkedin.
Investera i utbildning och kompetens On-line
Öka din kompetens genom att gå någon av mina prisvärda Online-utbildningar.
Du anmäler dig på hemsidan eller vill du hellre ha faktura så skicka epost till mig
- Du har tillgång till utbildningen så länge den finns kvar på webben eller tidsbegränsat för vissa kurser
- Du kan se den hur många gånger som helst
- Använd PC, Mac, smartphone eller läsplatta
- Du kan pausa och starta och sluta när det passar
- Du slipper resa och frånvaro
- Utbildningarna är uppdelade i flera avsnitt
- Ingår åhörarkopior, övningsuppgifter mm som vid andra kurser, som du enkelt laddar hem
- Intyg över genomförd utbildning