2025-April
- FSSC 22000 - Webinar Insikter vers 6
- Ny Handbok HACCP, TACCP & VACCP
- Inspiration till Ordning & Reda
- Mikrobiologiska risker i livsmedel med låg och medelhög vattenhalt
- IFS uppdaterar Guideline TACCP
- Ny KursBRC Packaging 7
- Nya Riktlinjer för bästa praxis - Skadedjursbekämpning
- Listerias förmåga att kolonisera, överleva i biofilmer
- Ny teknik efterliknar hajskinn för att skapa bakterieresistenta skärbrädor
- Interna RevisionerFSSC 22000 vers 6
- Handbok Kriser
- Svenskt Utbrott av Cryptosporidium spårat till grönkål
- Varför AI och maskininlärning är framtiden för tillverkningskvalitet
- Uppskattad Online utbildning HACCP, VACCP och TACCP
- En död i danskt listeriautbrott
- Att förvandla blommor till ingredienser
- Lär dig mer - System för TACCP och VACCP (Hot, Sabotage och Förfalskning)
- Investera i utbildning och kompetens On-line

Hej Alla
Medan politikerna försöker vinna poäng på att visa att de bryr sig om stigande livsmedelspriser kämpar branschen på med att producera bra och säkra livsmedel och oftast med en minimal vinst. Inte alltid lätt att då få företagsledningens gehör för kostnader som krävs för säkra livsmedel.
Vad är alternativkostnaden?
Kanske att behöva stänga och rengöra i ett par veckor och sedan vänta på provsvar innan produktionen kan återupptas. Klarar företaget ett sådant avbrott? Vad kostar det i förlorade kunder etc. Varför inte göra den kalkylen och ställa det mot era kontrollkostnader etc. och redovisa för ledningen. Ta hjälp av andra avdelningar inom företaget för att få underlag till vad det skulle kosta. Gör ett "Worst case" scenario och låt inköp, produktion, sälj, marknad etc. beräkna sina kostnader.
Sedan skall man inte heller glömma bort vad ledningssystemen gör för att löpande minska företagets kvalitetsbristkostnader, det är stora pengar.
När det gäller livsmedelssäkerhet dyker det varje dag upp nya utmaningar och ny kunskap som vi måste ta till oss, så kämpa på. Blir spännade att följa vad AI kan medföra när det gäller att analysera, förbättra och styra säkerhet och kvalitet med all den data vi samlar in i dag. Kräver helt ny kunskap att applicera och också fundera på om amn skall ha en AI-modell "in-house" med tanke på alla känsliga data som salas in.
Lev väl
Jan
FSSC 22000 - Webinar Insikter vers 6

FSSC har precis haft ett webinar där man ett år efter införande av vers 6 går igenom
- Vanligaste avvikelserna
- Praktisk vägledning om hur du hanterar de utmanande kraven i version 6 avseende
- kraven på Kvalitetsstyrning
- kraven på ny utrustning, inkl Hygienisk design
Ny Handbok
HACCP, TACCP & VACCP
Inspiration till Ordning & Reda

Letar du efter idéer?
Få över 70 gratis designer av skuggtavlor i nedladdningsbar inspirationsguide.
Här är några idéer som hjälper dig att komma igång med allt från tavlor för tekniska verktyg till personlig skyddsutrustning och stationer för byte av delar.
Mikrobiologiska risker i livsmedel med låg och medelhög vattenhalt

I en blogg från Campden BRI går man igenom de mikrobiologiska riskerna för livsmedel med låg och medelhög vattenhalt. Även om bakteriella patogener inte kan växa vid vattenaktivitet (aw) på <0,85 kan de överleva under långa perioder, vilket har observerats i många fall där utbrott eller återkallelser involverade livsmedel med lång hållbarhet och minskat vatten- och fuktinnehåll.
Frågorna kring vad som kan öka de mikrobiologiska riskerna är mycket mer komplexa, och det finns mycket mer att tänka på innan ett livsmedel ens kommer till sin slutprodukt och tillagningsstadiet.
Läs artikel här
IFS uppdaterar Guideline TACCP

Oavsett om du följer IFS Food-standarderna eller inte, är den nya Food Defense Guidance till hjälp för alla ledningssystem för livsmedelssäkerhet. IFS är noga med att bekräfta att rekommendationer i vägledningen inte är obligatoriska. "Den här riktlinjen är ett stöddokument som är relaterat till ämnet produktförsvar. Det är inte obligatoriskt att genomföra det."
IFS utökade sin vägledning inom cybersäkerhet, delvis på grund av de utökade kraven i ISO 22000 standarden utvidgades till att uttryckligen inkludera cybersäkerhet som en grundorsak till en livsmedelssäkerhetsincident.
De har också en mycket praktisk checklista som utgångspunkt: "Checklista för internt bruk på plats."
Ny Kurs
BRC Packaging 7

Vad är Nytt?
Tillämpas på alla revisioner från 28 april 2025
Fokus har varit på:
- Kultur för produktsäkerhet och förhindra förfalskning
- Uppdatera kraven på faroanalys och riskbedömning i linje med Codex Alimentarius
- Kontinuerliga förbättringar och införande
- Möjligt med Blandade revisioner
- Säkerställa kvalitet/säkerhet I tillverkningen
- Termen dokumenterad borttagen
- Terminologi ändrad
Totalt mer än 167 paragrafer ändrade men mycket är förtydliganden och redaktionella ändringar, men som vanligt med BRC så gäller det att hålla koll på alla smådetaljer som ändras.
Nya Riktlinjer för bästa praxis - Skadedjursbekämpning

Denna anvisning ger information om bekämpning av skadegörare i produktionsanläggningar för både livsmedel och icke-livsmedel. Ett effektivt skadedjursbekämpningssystem är en del av förutsättningarna för alla anläggningars verksamhetssystem och därför är denna titel relevant för alla BRCGS-standarder. Effektiv skadedjursbekämpning förblir anläggningens fulla ansvar även om en entreprenör är anställd, så publikationen kommer att vara av intresse för alla som ansvarar för skadedjursbekämpning på platsen, inklusive underhållspersonal, ledare för produktionsteam och kontraktschefer.
Listerias förmåga att kolonisera, överleva i biofilmer

En nyligen genomförd studie visade att Listeria monocytogenes har förmågan att kolonisera biofilm av flera arter inom några timmar och överleva i biofilmen över tid, vilket potentiellt kan ge den skydd mot rengöring och desinfektion i livsmedelsbearbetningsmiljöer. Såvitt forskarna vet är studien den första som visar att L. monocytogenes kan kolonisera redan existerande biofilmer.
Ny teknik efterliknar hajskinn för att skapa bakterieresistenta skärbrädor

Ny laserteknik strukturerar metallytor för att efterlikna hajskinnets antimikrobiella egenskaper, vilket erbjuder en kemikaliefri lösning för att förbättra köttbearbetningshygienen.
Köttbearbetningsanläggningar står inför en ständig utmaning: att hålla ytorna rena. Bakterier från kött kan fästa på arbetsstationer, föröka sig och bilda biofilmer – envisa, osynliga kluster som står emot även de mest rigorösa rengöringsprotokollen. Men forskare i Nya Zeeland kan ha hittat en innovativ lösning genom att hämta inspiration från naturen.
Forskare från Hopkirk Research Institute, New Zealand Food Safety Science and Research Centre och Applied Technologies Group har utvecklat en banbrytande laserteknik som strukturerar metallytor för att efterlikna de antimikrobiella egenskaperna hos hajhud. Deras resultat, som publicerades i Journal of Laser Applications, tyder på att detta tillvägagångssätt dramatiskt kan minska bakteriell kontaminering utan behov av kemiska behandlingar.
Interna Revisioner
FSSC 22000 vers 6

- Hur känns det?
- Interna revisioner kan vara skrämmande, roliga, spännande, lärorika mm för alla inblandade.
- Hur skall jag klara att granska mina kollegor?
- Vad tycker de om mig då?
- Hur gör jag?
- Vad skall jag fråga om?
- Vad är en avvikelse?
- Vad säger standarden?
Handbok Kriser

Vill du få inspiration till innehåll i er Krishantering kan du kolla in den här amerikanska handboken med handgripliga råd.
Hanterar elavbrott, översvämning, brand, vatten, storm, biologiska föroreningar, radioaktivitet, kemisk kontaminering, avfallsproblem, skadejursproblem.
Svenskt Utbrott av Cryptosporidium spårat till grönkål

Ett Cryptosporidium-utbrott i Sverige i slutet av 2023 visade sig vara orsakat av förorenad grönkålsblandad sallad från salladsbarer i livsmedelsbutiker.
Utbrottet orsakades av en tidigare oupptäckt undertyp av Cryptosporidium parvum. Infektion med denna nya subtyp verkade resultera i en högre frekvens av feber och kräkningar.
I december 2023 ökade anmälningarna av fall av kryptosporidios i Sverige, vilket föranledde en nationell utbrottsutredning och en fallkontrollstudie för att identifiera källan.
Varför AI och maskininlärning är framtiden för tillverkningskvalitet

Upptäck hur du kan revolutionera din kvalitetshanteringsprocess och få en konkurrensfördel med AI. AI och maskininlärning förändrar kvalitetshanteringen och driver på kontinuerliga förbättringar inom tillverkningen med:
- Proaktiv kvalitetshantering: Förutse och förebygg defekter innan de uppstår för att upprätthålla överlägsen produktkvalitet och dela insikter uppåt och nedåt i värdekedjan för ständiga förbättringar.
- Ökad effektivitet: Tidig upptäckt och ingripande kan ha en positiv inverkan på viktiga produktionsnyckeltal, inklusive minimering av kassationer och omarbetning, minskad stilleståndstid, kortare tid till marknad och minskning av den totala kostnaden för dålig kvalitet.
- Expertis inom tillverkning och maskininlärning: Omvandla maskinvaruinvesteringar och data som du redan har till användbara insikter som kan lösa de mest komplexa och dyra kvalitetsproblemen, så att du snabbt kan fatta rätt beslut.
Uppskattad Online utbildning HACCP, VACCP och TACCP
- "Utbildningen var väldigt lärorik och gav många nya infallsvinklar på hur man kan jobba med HACCP, VACCP, TACCP. Gav en väldigt bra fördjupning i ämnet. Kan starkt rekommendera denna kurs."
- "Jag tycker att denna utbildning är riktigt bra! Jag kommer att rekommendera denna utbildning till mina kollegor! Utbildningen borde även finnas tillgänglig på engelska för att vidga träffyta för utrikesfödda. Tack För en riktigt bra utbildning"
- "Jag tycker detta var en bra och heltäckande utbildning. Trots att jag jobbat med frågorna tidigare fick jag flera nya vinklar att se på olika saker. Det är inte alltid så självklart"
- "Jag tycker du gjort denna utbildning bra, och väldigt bra att man kan ladda ner mallar"
- "Bra genomgång med exempel som är lätta att förstå för utbildningen"
Du lär dig att göra en faroanalys och riskbedömning baserat på Codex Alimentarius samt varianter baserade på BRC, ISO 22 000 och FSSC 22 000 och du får användbara mallar som du kan jobba med.
Kursmaterial består av Videos, Åhörarkopior, Övningsuppgifter och Kunskapsprov.
En död i danskt listeriautbrott

En person har dött i ett listeriautbrott i Danmark som spåras till ett märke av fiskkakor. Sedan mitten av juli har Statens Serum Institut (SSI) registrerat sju patienter som insjuknat i samma typ av Listeria monocytogenes.
Patienterna är mellan 33 och 89 år och bor över hela landet. Sex är kvinnor och en är man. Alla sjuka har lagts in på sjukhus, och en dog inom 30 dagar efter att listeriabakterien upptäckts.
Tillverkaren Jeka Fish har återkallat flera partier av fiskkakor och har också vidtagit fler åtgärder mot listeria. Listeria monocytogenes har upptäckts i produktionsmiljön och det finns misstankar om listeria i produkterna.
Nästan 10 olika produkter omfattas av återkallelsen och vissa har datum fram till mitten av november. De såldes i Lidl- och Coop-butiker samt i Coop-drivna detaljhandelskedjor som Kvickly, SuperBrugsen, Dagli'Brugsen, Brugsen och 365discount.
Den typ av listeria som förekommer i det aktuella utbrottet påträffades även i fiskprodukter från samma företag under 2022.
Min egen kommentar: Trots att man stängde för rengöring 2022 så har man antingen inte lyckats bli av med listerian eller så har den återkommit. Visar hu oerhört svårt det är att bli av med Listeria i modern produktionsutrustning med alla skrymslen och vrår som är svåra att rengöra och biofilmer kan överleva. För livsmedel med våt rengöring är det an stor utmaning. Rengöring blir det viktigaste skiftet och mycket mer resurser måste läggas på rengöring och miljöprogram för uppföljning.
Du kan läsa mer här i denna intressanta artikel
Att förvandla blommor till ingredienser

Ultraljudsteknik har länge varit en viktig del av livsmedelsbearbetningen, vilket förbättrar kvaliteten, förlänger hållbarheten och hjälper till att extrahera viktiga näringsämnen från växtbaserade ingredienser. Det har till exempel använts för att öka proteinextraktionsavkastningen från sojabönor, förbättra konsistensen på växtbaserade köttalternativ och bevara juicer och oljor. UGA-forskargruppen har upptäckt att det också kan appliceras på ätbara blommor, vilket hjälper till att bevara deras näringsinnehåll och bioaktiva föreningar samtidigt som de förbättrar deras funktionalitet inom livsmedelsindustrin.
Studien, som publicerats i Journal of Food Process Engineering, visar hur ultraljudsteknik kan återanvända blommor för användning i livsmedelsprodukter, vilket potentiellt minskar avfallet samtidigt som nya näringskällor introduceras.
Lär dig mer - System för TACCP och VACCP
(Hot, Sabotage och Förfalskning)

Investera i utbildning och kompetens On-line
Öka din kompetens genom att gå någon av mina prisvärda Online-utbildningar.
Du anmäler dig på hemsidan eller vill du hellre ha faktura så skicka epost till mig
- Du har tillgång till utbildningen så länge den finns kvar på webben eller tidsbegränsat för vissa kurser
- Du kan se den hur många gånger som helst
- Använd PC, Mac, smartphone eller läsplatta
- Du kan pausa och starta och sluta när det passar
- Du slipper resa och frånvaro
- Utbildningarna är uppdelade i flera avsnitt
- Ingår åhörarkopior, övningsuppgifter mm som vid andra kurser, som du enkelt laddar hem
- Intyg över genomförd utbildning