2025-Juni

midsommar

Hej Alla

Vi är inne i en på många sätt intensiv period.  Alla internationella leveranskedjor är utsatta för stora påfrestningar beroende på klimatförändringar, tullar, brist på livsmedel mm. Samtidigt pågår en revolution med AI´s intåg på arbetsplatserna som säkert kommer att påverka oss mycket mer än vi kan föreställa oss.

Samtidigt kämpar vi alla på med att försöka hinna allt vi skulle gjort under våren nu före semestern. Vissa av oss är ständiga tidsoptimister och får kämpa lite extra. Mitt tips är att inte bara lösa allt själv, utan ta hjälp av konsulter eller AI-agenter när du inte räcker till, så får du en lugnare sommar eller höst.

Jag önsakr er alla en trevlig sommar fylld av upplevelser och laddade batterier.

Lev väl
Jan

IFS Food Packaging Guideline

IFS Food Packaging Guideline

IFS Food Packaging Guideline hjälper yrkesverksamma inom livsmedelssäkerhet att bedöma säkerheten hos förpackningsmaterial och identifiera potentiella risker. Riktlinjen avser IFS Food Standard. Det är ett stöddokument som förbättrar kommunikationen och samarbetet mellan IFS-certifierade företag och deras leverantörer av förpackningsmaterial. 

Du hittar värdefull och praktiskt inriktad information, till exempel:

  • Förklaringar av kommunikation i leveranskedjan och de inblandade parternas ansvar.
  • En översikt över gällande EU-lagstiftning och allmänna definitioner.
  • Förklaringar till relaterade IFS-krav och frågor som revisorer kan ställa;
  • Steg-för-steg-vägledning för livsmedelstillverkarens arbete med efterlevnad;
  • Hållbarhetsaspekter till följd av EU:s "Green Deal" och
  • Ett detaljerat exempel på en checklista för att utvärdera försäkran om överensstämmelse.

Du kan ladda ner IFS Food Packaging Guideline version 2.1 gratis här:



Ultraprocessad mat: vad alla saknar

Ultraprocessad mat


Hälsoaktivisten Steve Bennett förenar pusselbitarna för att avslöja varför ultraprocessade livsmedel är så skadliga för hälsan. Han föreslår förnuftiga åtgärder för både tillverkare och konsumenter och berättar hur vi kan återfå kontrollen över våra kostvanor och leva hälsosammare liv.

Omfattande forskning, som analyserade kost- och dödlighetsdata från åtta länder, inklusive Storbritannien, USA och Australien, kopplade också UPF-konsumtion till 32 olika negativa hälsoutfall, inklusive hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, fetma, vissa cancerformer och depression.

Studien bekräftar det som många av oss inom hälsoforskningen länge vetat, men omfattningen är betydande. Medan de flesta diskussioner om UPF fokuserar på vaga farhågor om "bearbetning", finns det tre specifika faktorer relaterade till denna produktklass som direkt påverkar vår metabola hälsa.

I artikeln går Bennet igenom några orsaker:

  • Dolda sockerarter
  • Smaklökarnas trio
  • Systematisk eliminering av fibrer
  • Vad industrin måste göra
Läs artikeln här



Ny Handbok 
HACCP, TACCP & VACCP

Ny handbok HACCP, TACCP & VACCP
Lär dig allt om HACCP, TACCP & VACCP, dvs. om system för hantering av hälsofaror och hot, sabotage och förfalskning i livsmedelsverksamheter. Handboken är nästan 100 sidor och har många exempel på lösningar och arbetssätt.
Läs mer här          


När Validerade Du dina processer senast?

Validering processer

Det finns många förändringar som kan leda till ett behov av att validera en styrning eller en kombination av styråtgärder på nytt.  Du hittar mer info i Codex Alimentarius’s (CXG 69-2008) ‘Guidelines for the Validation of Food Safety Control Measures’ offer guidance.

Klicka här eller på bilden ovan för att se video från Campden i ämnet.

Exempel på när validering behövs är:

  • Systemfel: Om övervakning eller verifiering identifierar fel för vilka en orsak till processavvikelse inte kan identifieras, kan en ny validering behövas. Bristande överensstämmelse med övervaknings- eller verifieringskriterier kan tyda på ett behov av att ändra de parametrar (dvs. urvalet och specifikationen aa styråtgärderna) som ligger till grund för utformningen av styrsystemet för livsmedelssäkerhet. Ett systemfel kan också bero på en otillräcklig faroanalys och kan kräva en ny validering.

  • Processförändringar: Om en ny styråtgärd, teknik eller utrustning som sannolikt kommer att ha en avgörande inverkan på styrningen av faran införs i systemet för styrning av livsmedelssäkerheten kan det bli nödvändigt att validera systemet eller delar av det på nytt. På samma sätt kan ändringar i produktformuleringen eller tillämpningen av befintliga styråtgärder (t.ex. ändringar i tid/temperatur) leda till att styråtgärderna måste valideras på nytt.

  • Ny vetenskaplig eller regulatorisk information: En förnyad validering kan behövas om den fara som är förknippad med ett livsmedel eller en ingrediens förändras till följd av

(i) högre koncentrationer av faror än vad som ursprungligen påträffades och beaktades i utformningen,
(ii) en förändring av en faras reaktion på styrning (t.ex. anpassning),
(iii) Uppkomst av en tidigare oidentifierad riskkälla,
(iv) ny information som tyder på att faran inte styrs på den nivå som anges (t.ex. nya epidemiologiska rön eller nya validerade och internationellt accepterade analysmetoder), eller
(v) ett nytt resultat av livsmedelssäkerheten.

Ladda hem PDF här





Ny listerialagstiftning för ätfärdiga livsmedel
Är du redo?

Listeria

En snabbt annalkande lagändring kommer att kräva att Listeria monocytogenes inte påvisas i 25 gram ätfärdiga livsmedel under hela deras hållbarhetstid, såvida inte en livsmedelsföretagare kan visa att det  inte kommeratt överstiga 100 CFU/g.

Skärpningen av reglerna kring Listeria monocytogenes i RTE-livsmedel, som en följd av den kommande ändringen av EU-kommissionens förordning - (EG) nr förordning (EG) nr 2073/2005 om mikrobiologiska kriterier för livsmedel, är ett svar på

  • Ökningen av listeriosfall i EU och ett betydande antal utbrott och dödsfall
  • En satsning på att tillhandahålla en högre nivå av konsumentskydd – särskilt för utsatta grupper, däribland spädbarn och personer med nedsatt immunförsvar Immunsystem

Läs förordningen här





No-Hunger Games:   Hur användningen av GLP-1-läkemedel förändrar konsumenternas efterfrågan på mat

Hunger Games

Forskare undersöker hur konsumenter ändrar sitt behov av mat efter att ha antagit aptitdämpande GLP-1-receptoragonister, såsom Ozempic och Wegovy. Med hjälp av enkätsvar om läkemedelsanvändning och timing kopplat till transaktionsdata från en representativ amerikansk hushållspanel, dokumenterar vi prevalensen, motivationen och de demografiska mönstren för GLP-1-adoption. 

Hushåll med minst en GLP-1-användare minskar sina livsmedelsutgifter med 5,5 % inom sex månader efter införandet, medan hushåll med högre inkomst minskar sina utgifter med 8,6 %. 

Dessa minskningar drivs av stora minskningar av inköp av kaloririka, bearbetade varor, inklusive en minskning med 11 % av salta snacks. Medan de flesta livsmedelskategorier ser utgiftsminskningar, visar utgifter för näringsrika alternativ, som yoghurt och färskvaror, riktningspositiva men statistiskt obetydliga förändringar. 

Vi finner också en minskning med 8,6 % av utgifterna på snabbmatskedjor, kaféer och restauranger med begränsad service. Våra resultat belyser potentialen för GLP-1-läkemedel att avsevärt förändra efterfrågan på livsmedel, en trend med allt viktigare konsekvenser för livsmedelsindustrin i takt med att GLP-1-användningen fortsätter att öka.

Läs mer här

Ny Kurs
BRC Packaging 7

Ny Kurs BRC Packaging 7

Vad är Nytt?

Tillämpas på alla revisioner från 28 april 2025

Fokus har varit på:

  • Kultur för produktsäkerhet och förhindra förfalskning
  • Uppdatera kraven på faroanalys och riskbedömning i linje med Codex Alimentarius
  • Kontinuerliga förbättringar och införande
  • Möjligt med Blandade revisioner
  • Säkerställa kvalitet/säkerhet I tillverkningen
  • Termen dokumenterad borttagen
  • Terminologi ändrad

Totalt mer än 167 paragrafer ändrade men mycket är förtydliganden och redaktionella ändringar, men som vanligt med BRC så gäller det att hålla koll på alla smådetaljer som ändras.

Läs mer här




Perfluorerade alkylsubstanser (PFAS) i ägg

ägg


Det nationella institutet för folkhälsa och miljö i Nederländerna har utfärdat konsumentråd för att undvika konsumtion av privatproducerade ägg, dvs. ägg från kycklingar som hålls som hobby. Övervakning har identifierat för höga halter av PFAS i dessa produkter, och konsumtion av daggmaskar av kycklingar är en potentiell källa. Långvarig exponering för för höga nivåer av PFAS kan påverka immun- och reproduktionssystemet och påverka kolesterolnivåerna i blodet och levern och kan vara förknippad med njur- och testikelcancer.

Läs mer här



Forskarlarm: Ozempic kan trigga depression och självmordstankar

Ozempi

Bantningsmedlet som tagit världen med storm kan ha en mörk baksida. Nu slår forskare larm om att Ozempic och liknande preparat kan orsaka depression och i värsta fall självmordstanka

De har blivit miljontals bantares räddning. Injektioner med Ozempic och Mounjaro som ger snabb viktminskning. Men nu varnar experter för att preppet kan störa nivåerna av dopamin – hjärnans ”må bra”-hormon, skriver Daily Mail.

Den här studien får inte ignoreras. Vi uppmanar läkare att vara försiktiga så att vi undviker en ny tragisk våg av människor som bokstavligen dör för att gå ner i vikt, säger psykofarmakolog Kenneth Blum, huvudförfattare till den nya studien, som är publicerad i Current Neuropharmacology.



Hur ser de kommande fem årens arbetsliv ut?
AI kan vara vår chans att komma tillbaka på rätt spår

AI-agenter


 Microsoft undersökte 31 000 anställda i 31 länder och analyserade biljontals datapunkter för att ta reda på det. Vi pratade med Microsofts Senior Research Director, Alexia Cambon, om vad det hela betyder.

Om du känner dig maxad är du inte ensam: 

Microsofts data avslöjar att anställda avbryts varannan minut av möten, e-postmeddelanden eller pingar (det är 275 avbrott om dagen). Samtidigt får vi nu i genomsnitt 58 meddelanden före eller efter arbetstid.

AI kan vara vår chans att komma tillbaka på rätt spår: 

Vi lägger mycket av vår tid på repetitivt arbete, som att "sortera e-postmeddelanden", samtidigt som vi klämmer in experiment och kreativa uppgifter bara när vi har chansen. Men agenterna kunde vända på manuset och göra det möjligt för oss att ta itu med "mer komplext arbete med högre värde i stället", säger Cambon.

Varje anställd kommer att bli en "agent boss": 

Visst, du kan behandla AI precis som en sökmotor, men "den mer intressanta aspekten av att använda AI är när du börjar använda den som en tankepartner eller en teammedlem", säger Cambon. Även anställda i början av karriären måste lära sig att hantera team av agenter, vilket hjälper dem att lära sig och förbättra sig precis som en vanlig chef skulle göra.

"Företag i framkant" kan visa oss vägen: Dessa smidiga, framåtblickande företag distribuerar AI i hela sin organisation, delegerar uppgifter till LLM:er och förbereder sig redan för nästa våg av agenter, som kommer att kunna ta på sig ännu mer komplexa ansvarsområden.

Det lönar sig: 

Det är mycket tydligt att de företag som har kommit på hur man implementerar och använder AI får mycket bättre resultat", säger Cambon. Mer än 70 % av frontierföretagen säger att deras företag blomstrar, jämfört med bara 37 % globalt. De är också mer optimistiska och mindre benägna att vara rädda för AI.

Interna Revisioner
FSSC 22000 vers 6

Interna revisioner FSSC 22000
  • Hur känns det?
  • Interna revisioner kan vara skrämmande, roliga, spännande, lärorika mm för alla inblandade.
  • Hur skall jag klara att granska mina kollegor?
  • Vad tycker de om mig då?
  • Hur gör jag?
  • Vad skall jag fråga om?
  • Vad är en avvikelse?
  • Vad säger standarden?      
Allt detta och mycket mer hittar du i min kurs för interna revisioner.  
Ingår Video, Åhörarkopior, Utmärkta Checklistor, Övningsuppgifter mm samt avslutande Kunskapsprov






Organiserad brottslighet som använder lagliga företag för att sälja förfalskade varor

Europol

Organiserade kriminella nätverk håller på att utveckla nätverk av till synes lagliga och lagliga företag för att hjälpa till med försäljningen av förfalskade produkter i Europa, enligt en nyligen publicerad rapport från Europol.

Kriminella nätverk har utnyttjat den höga efterfrågan på lågprisvaror – som drivs på av den nuvarande levnadskostnadskrisen och konsumenternas okunnighet om farorna med förfalskade varor för ekonomin, hälsan och miljön – för att driva lukrativa produktförfalskningsoperationer som riskerar att straffas sämre än andra aktiviteter som lagliga droger.

Förfalskningarna tillverkas vanligtvis utanför EU, men i 2025 års upplaga av Europols hotbildsbedömning avseende grov och organiserad brottslighet (EU-Socta; PDF) noterar att små, till synes legitima tillverkningsanläggningar och uppsamlingsplatser också inrättas inom EU för att hjälpa dem att komma in på de europeiska marknaderna.

Läs mer här



Hantering av hygien- och säkerhetsrisker inom transportsektorn

Bulktransport

Transport av bulklivsmedel inom försörjningskedjor innebär unika risker, särskilt när det gäller rengöringsprocesserna mellan laster i olika länder och organisationer. Bara i EU finns det cirka 650 specialiserade rengöringsstationer. Varje station kan hantera upp till 40 transportenheter per dag, vilket belyser de potentiella riskerna i samband med rengöringsprocedurer. Komplexiteten i dessa processer gör det nödvändigt att utveckla och implementera standardiserade rengöringsprotokoll, inklusive validering av desamma.

Vissa kan hävda att det är lika enkelt att upprätthålla hygienen i en transportenhet, t.ex. en tank eller silo, som att rengöra stationär utrustning i en produktionsanläggning. Verkligheten är dock mycket mer komplex än så. Till skillnad från statiska tankar rör sig transportenheter mellan flera platser, lastar olika produkter och genomgår olika rengöringsprocedurer. Dessa inkonsekvenser skapar ökade risker för korskontakt och kontaminering.

Transportenhetens design: En dold fara

Även om nya transportenheter är godkända för livsmedelsanvändning baserat på interna protokoll, är många enheter i omlopp över 20 år gamla, med liten eller ingen ominspektion för fortsatt lämplighet. Vissa har till och med fått nya användningsområden från att transportera kemikalier till livsmedelsprodukter, vilket ytterligare ökar riskerna. Dessa design- och underhållsluckor kan leda till fysiska och kemiska faror, otillräcklig rengöring, produktrester och i slutändan korskontaminering.

Detta och mycket mer om riskerna med livsmedelstransporter hittar du i en intressant artikel i tidningen Food Safety






Studie visar att tuggummi släpper ut tusentals mikroplaster, oavsett om tuggummi är syntetiskt eller naturligt

tuggummi


Vid ett möte nyligen med American Chemical Society (ACS) presenterade forskare från University of California, Los Angeles (UCLA) resultaten av en studie som visar att tuggummi kan släppa ut hundratals till tusentals mikroplastpartiklar per bit i saliv – oavsett om tuggummit är tillverkat av syntetiska eller växtbaserade polymerer.

När det gäller tuggummi rekommenderar UCLA-forskarna att om man vill minska exponeringen för mikroplaster så tuggar man en bit under en längre tid i stället för att tugga flera bitar.

Läs mer här

Uppskattad Online utbildning HACCP, VACCP och TACCP

System för HACCP, VACCP och TACCP
Använder Du i din faroanalys fortfarande bara allvarlighetsgrad och sannolikhet för förekomst. Då behöver du nog uppdatera din faroanalys enligt de senaste kraven fån Codex och för GFSI standarder.
Gå min uppskattade OnLine kurs, så  lär du dig vad du behöver.

Några kommentarer från deltagare i kursen:
  • "Utbildningen var väldigt lärorik och gav många nya infallsvinklar på hur man kan jobba med HACCP, VACCP, TACCP. Gav en väldigt bra fördjupning i ämnet. Kan starkt rekommendera denna kurs."
  • "Jag tycker att denna utbildning är riktigt bra! Jag kommer att rekommendera denna utbildning till mina kollegor! Utbildningen borde även finnas tillgänglig på engelska för att vidga träffyta för utrikesfödda. Tack För en riktigt bra utbildning" 
  • "Jag tycker detta var en bra och heltäckande utbildning. Trots att jag jobbat med frågorna tidigare fick jag flera nya vinklar att se på olika saker. Det är inte alltid så självklart"
  • "Jag tycker du gjort denna utbildning bra, och väldigt bra att man kan ladda ner mallar"
  • "Bra genomgång med exempel som är lätta att förstå för utbildningen"
Kursen motsvarar en vanlig klassrumskurs på 2 dagar. Du får ökad förståelsen för de hälsofaror som förekommer i livsmedelskedjan och de verktyg vi har för att förebygga farorna. 

Du lär dig att göra en faroanalys och riskbedömning baserat på Codex Alimentarius samt varianter baserade på BRC, ISO 22 000 och FSSC 22 000 och du får användbara mallar som du kan jobba med.

Kursmaterial består av Videos, Åhörarkopior, Övningsuppgifter och Kunskapsprov. 



Ladda ner nu och se globala trender inom livsmedelssäkerhet i realtid

trender livsmedelssäkerhet

Globala trender och prognoser inom livsmedelssäkerhet nära till hands. Levereras av FOODAKAI, den ledande plattformen för riskinformation om livsmedel. Baserat på miljontals dataposter från hundratals officiella källor runt om i världen.

Du kan läsa mer på deras hemsida




Det finns en grundläggande skillnad mellan en fara och en risk.

Risk

En fara är den inneboende potential för att något ska orsaka skada. Det betyder inte att det kommer att orsaka skada, eller ens att det är sannolikt att det kommer att göra det. 

Risk är relaterad till sannolikheten för att en skada inträffar och den potentiella omfattningen av den skadan.

Skadan kan vara

  • akut - en engångsexponering som leder till en relativt snabb effekt 
  • fördröjd - en engångsexponering som leder till en långvarig effekt, t.ex. genetisk skada
  • kronisk - upprepad långtidsexponering som leder till en kumulativ effekt.

Detta dokument fokuserar på beslutsprocessen och potentiella åtgärder när en fara för livsmedelssäkerheten fara för livsmedelssäkerheten har uppstått.

Risk - omfattning och terminologi

ISO har varit mycket noga med att definiera omfattning och terminologi kring riskbedömning och riskhantering (ISO
31000)[1]. 

Terminologin och definitionerna är viktiga. Om man använder en alltför snäv definition kan lämna blinda fläckar i en organisations riskkontroll
riskkontroller.

Omfattningen av en risk är en kombination av faktorer:
  • Riskhändelse
  • Riskkälla - benämns fara i ett livsmedelssäkerhetssammanhang: ”ett biologiskt, kemisk eller fysikalisk agens i livsmedel, eller tillstånd hos livsmedel, med potential att orsaka en negativ hälsoeffekt” (ISO 22000)[2]
  • Sårbarhet - ”inneboende egenskaper hos något som leder till känslighet för en riskkälla
  • Sannolikhet - inkluderar kvalitativa bedömningar; ISO undviker att använda ”sannolikhet” som endast innebär en kvantitativ bedömning
  • Konsekvens

Du kan läsa mer här




FAO/WHO utvecklar vetenskapligt, riskbaserat ramverk för märkning av allergener i livsmedel

allergener

Traditionellt har märkning av livsmedelsallergener följt en försiktighetsbaserad farobaserad strategi, där livsmedelsprodukter märks med varningsmeddelanden när det finns minsta risk för allergenkontaminering. För att förbättra detta vanliga tillvägagångssätt, som begränsar handeln och konsumenternas valmöjligheter och saknar tydlighet, har FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) och Världshälsoorganisationen (WHO) utvecklat ett mer precist, riskbaserat tillvägagångssätt, där tillämpningen av varningsangivelser för livsmedelsallergener tar hänsyn till faktiska risker, t.ex. sannolikheten för att en allergisk reaktion ska inträffa och hur allvarlig den är.

För att utforma det nya tillvägagångssättet använde JECRA tre kriterier – prevalens, styrka och allvarlighetsgrad – för att bedöma proteiner för deras potentiella inkludering eller exkludering på en lista över prioriterade livsmedelsallergener. Globalt prioriterade livsmedelsallergener identifierades: mjölk, ägg, jordnötter, trädnötter (hasselnöt, cashewnötter, valnöt, pistage, pekannöt och mandel), sesam, fisk, kräftdjur och spannmål som innehåller gluten (dvs. vete, råg och korn). Dessutom identifierades soja, vissa trädnötter (paranötter, macadamianötter och gruvnötter), selleri, lupin, senap och havre som potentiellt viktiga allergener ur ett regionalt eller nationellt perspektiv.

De fem rapporter och broschyrer som är resultatet och som förklarar prioriterade livsmedelsallergener, tröskelvärden/referensdoser, förebyggande allergenmärkning (PAL) och undantag från obligatorisk märkning av livsmedelsallergener finns på FAO:s webbsida Food Allergens.

Du kan läsa artikel här


Lär dig mer - System för TACCP och VACCP 
(Hot, Sabotage och Förfalskning)

Ny kurs TACCP & VACCP
Lär Dig allt om Hot, Sabotage och Förfalskning. Lämplig för Dig som sitter i HACCP grupp, deltager i beslut om bedömning och hantering av Hot, Sabotage och Förfalskning och behöver kunna visa att du har grundläggande kompetens i ämnet. Även lämplig för certifieringsrevisorer som behöver minst 2 +  2 tim utbildning med avslutande prov.
Läs mer om kursen här          



Klorpyrifos: ökningen av risken för insektsmedlet och dess framtida inverkan i den globala leveranskedjanKlorpyrifos: ökningen av risken för insektsmedlet och dess framtida inverkan i den globala leveranskedjan

Insektsmedel

Bekämpningsmedel är centrala för att säkerställa säkerheten och kvaliteten på jordodlade produkter och är en central del av jordbruks- och livsmedelssektorn. Från att skydda grödor från skadedjur och sjukdomar till att upprätthålla kvaliteten på grönsaker och frukter, leder bekämpningsmedel till högre avkastning och därmed bättre produktivitet, intäkter och stabilitet i jordbrukssamhällena.

För att öka produktiviteten och möta den växande efterfrågan använder producenterna i allt högre grad mer bekämpningsmedel för att maximera avkastningen och förhindra produkter från extrema väderförhållanden på grund av klimatförändringarnas effekter. De negativa effekterna av bekämpningsmedel kan dock vara många, bland annat miljöskador (markförstöring, vattenförorening), hälsorisker för konsumenter med rester av bekämpningsmedel som finns i livsmedelsprodukter och utveckling av resistens mot bekämpningsmedel hos vissa skadegörare, vilket i slutändan kommer att kräva starkare bekämpningsmedel och fortsätta överanvändningen.

De 5 färska produkterna som påverkades mest inkluderar:

  • Apelsiner
  • Spiskummin
  • Ris
  • Svartögda bönor
  • Koriander

De länder där flest incidenter registrerades är:

  • Indien
  • Turkiet
  • Egypten
  • Kina

Du kan läsa mer här


Investera i utbildning och kompetens On-line

VÄXA MED LIVSMEDEL utbildningar


Öka din kompetens genom att gå någon av mina prisvärda Online-utbildningar.

Du anmäler dig på hemsidan eller vill du hellre ha faktura så skicka epost till mig    

Några fördelar för Dig som kund med webb-utbildning är bl.a.
  • Du har tillgång till utbildningen så länge den finns kvar på webben eller tidsbegränsat för vissa kurser
  • Du kan se den hur många gånger som helst
  • Använd PC, Mac, smartphone eller läsplatta
  • Du kan pausa och starta och sluta när det passar
  • Du slipper resa och frånvaro
  • Utbildningarna är uppdelade i flera avsnitt
  • Ingår åhörarkopior, övningsuppgifter mm som vid andra kurser, som du enkelt laddar hem
  • Intyg över genomförd utbildning

Till Webb-utbildning    

Jan Klingspor

Lev väl

Jan

PS

Gillar Du mitt nyhetsbrev, hjälp mig gärna att sprida det på sociala medier genom att klicka på knapparna nedan, så blir jag glad 

Facebook