2017 - December

BRC Food ny utgåva 8 på gång

BRC Food
Utg 8

En ny utgåva beräknas publiceras i Mars 2018 och revisioner mot den nya utgåvan kommer att ske från februari 2019.

De nya kraven kommer bl.a. att gälla:

  • livsmedelssäkerhetskultur inkl mätbara mål
  • rutiner för visselblåsare
  • HACCP anpassning av terminologi till USA
  • utökning av kraven på hot, sabotage och förfalskning
  • utlagd packning kan inkluderas i scopet under tjänster
  • mer fokus på miljöprovtagning och riskanalys avs. patogener
  • mer fokus på styrning av märkning
  • krav som gäller hög risk och hög hygienstandard samlas under ett kapitel, men i stort sett oförändrade krav
  • alternativet två-delad oannonserad revision tas bort
  • nya IT stöd för revisorerna

Styrning av Luftkvalitet och Flöde

Kylrum

När kontrollerade du senast att luftflödet går rätt i fabriken och luftkvaliteten är ok.

Luft är en viktig ingrediens i de flesta livsmedel och borde behandlas därefter.

Vad har ni för krav på luftomsättning, filtrering, luftbalans, övertryck, temperatur och luftfuktighet?

Hur följer ni upp att det fungerar?
Hur fungerar det efter rengöring då man ofta ventilerar extra för att torka upp och undvika kondens? Är luftbalansen rätt då?

Vårens Utbildningsprogram

Växa med Livsmedel
Vårens program är nu klart:
  • HACCP Orientering Livsm & Förp    den   7 Mars
  • BRC Packaging Orientering              den 21 Mars
  • BRC Food den                                         den 11 April
  • FSSC / ISO 22 000 Orientering        den 25 April
  • Internrevisionsteknik                           den    9 Maj
  • BRC Lagring & Distribution               den 30 Maj
Läs mer på Utbildningssidan om mina kurser och missa inte "Gå 3 betala för 2 st".

Vid önskemål genomförs även interna utbildningar.

Förklaring om överensstämmelse (DOC)

logo EU kommisionen
Jag för emellanåt frågor avseende vad som gäller för Förklaring om överensstämmelse (Declaraton of Compliance) för förpackningsmaterial.

Lagkraven framgår av EG nr 10/2011, Bilaga IV Förklaring om överensstämmelse. Där finns krav på namn på tillverkaren, namn på produkt/material och att det lever upp till relevanta förordningar, specifikation för användning av materialet, t.ex. med olika typer av livsmedel, tid och temperatur för kontakt. Speciella krav finns också avseende flerskiktsmaterial och barriärmaterial.

Datum för deklarationen skall finnas, dock finns inget krav i lagstiftningen på att det skall framgå hur länge en DOC är giltig. Lämpligt är dock att från tillverkaren begära in ny DOC minst vart annat/tredje år eftersom lagstiftningen ändrar sig.

Lämplig dokumentation skall finnas tillgänglig hos tillverkaren som stödjer påståendet och vid behov skall det kunna göras tillgängligt för myndigheterna. Dock finns det inget krav i lagstiftningen på att det skall bifogas en DOC.


Nya BRC Guidelines

Guidline Migration

BRC kommer med jämna mellanrum med nya Guidelines som är gratis att ladda ned för de som prenumererar på BRC Participate och det kan man göra även om man inte är BRC certifierad. 

Där finns mycket info som även är matnyttig för FSSC 22000 certifierade. Priset är bara ca 1000 kr/år för en användare.

Nya guidelines: 

  • Understanding cleaning of workwear by external contract laundries

  • Global guidance on migration from packaging materials into food


Kräk-maskin

kräk-maskin
Hur långt ifrån någon som har kräkts måste man städa för att vara säker på att inte drabbas av Norovirus?

Säkert mycket längre än du tror. Norovirus överlever på ytor i flera veckor och tar du på en sådan yta och stoppar fingrarna i munnen eller kliar dig i ögonen så kan det vara nog för att bli infekterad.

Svaret är en radie av 30 meter som måste rengöras och det enda som duger är klorin. Alkohol tar inte död på Norovirus.

 Läs mer här

En längre artikel om hur man förhindrar utbrott av Norovirus och egenskaper, avdödning, förbyggande åtgärder  mm kan du läsa här.
Gå till artikel

Branschriktlinjer för hantverksmässig charktillverkning

Riktlinjer charktillverkning

Branschriktlinjer för hantverksmässig charktillverkning beskriver vad god hygien och lagkrav innebär i verksamheter med hantverksmässig framställning av charkprodukter.

Riktlinjerna är utarbetade av Eldrimner. Arbetet har skett i samråd med Livsmedelsverket, producenter och producentorganisationer.

Riktlinjerna omfattar förutom hygienisk praxis en vägledning i HACCP-arbete, det vill säga arbetsgång för att ta fram faroanalys och kritiska styrpunkter för respektive produktgrupp.

Guiden är ett stöd för alla charkuterister. Den hjälper dig att anpassa produktionen till gällande livsmedelslagar och ger dig även stöd i att ta fram ett system för egenkontroll.

Branschriktlinjerna består av tre delar: guidestart, grundförutsättningar och arbetsblad.

Författare: Per Nilsson
Redaktion: Tobias Karlsson
Utgivningsår: 2017

Läs mer här


Listeria-utbrott i Sydafrika

Bild Sydafrika

Mer än 550 personer har insjuknat och det är minst 37 dödfall på ett pågående utbrott i Sydafrika. 

Myndigheterna rapporterar att källan är okänd men sannolikt ett livsmedel som konsumeras av alla samhällsklasser.

Andra studier har också visat att Listeria bakterien kan "gå i ide" i kroppen och då inte synas vid provtagning och det kan ta upp till 70 dagar innan man blir sjuk.


PAS 96:2017

PAS 96:2017
PAS 96:2017 Guide to protecting and defending food and drink from deliberate attack har kommit i en ny utgåva 2017.

Den behandlar Hot, Sabotage och Förfalskning (TACCP och VACCP) och är gratis att ladda ned.

Nästan hälften av fisken i Canada felmärkt

fisk
Oceana Canada, en kampanjgrupp inriktad på bevarande av Nordamerikas havsmiljö, publicerade en artikel i förra veckan "Mystery Fish: Seafood Fraud in Canada" och hur man stoppar det.  Studien visar att 45 av 98 testade fiskar var felaktigt märkta.

Mer än en tredjedel betraktades som fusk eftersom det var en annan sort än vad märkningen visade.

Förfalskning av mat är ett stort internationellt problem som omsätter mer än 52 miljarder per år, dvs mer än handeln med heroin och vapen tillsammans.

EU-förordning 2017/2158 Akrylamid

fisk
Förordningen reglerar förebyggande och reducerande åtgärder och av åtgärdsnivåer för att minska förekomsten av akrylamid i livsmedel. 

Följande livsmedel avses:
  • Pommes frites, andra skurna (friterade) produkter och skivade potatischips från färsk potatis.
  • Potatischips, snacks, potatisbaserade kex och andra potatisprodukter från potatisdeg.
  • Bröd.
  • Frukostflingor (utom gröt).
  • Finare bageriprodukter: kakor, kex, skorpor, müslistänger, scones, strutar, rån, crumpets (engelska brödpannkakor) och pepparkakor samt knäckebröd, crackers och brödsubstitut. I denna kategori är crackers detsamma som torra kex (bakverk på mjöl av spannmål).
  • Kaffe.
  • Rostat kaffe.
  • Snabbkaffe.
  • Kaffesurrogat.
  • Barnmat och beredda spannmålsbaserade livsmedel avsedda för spädbarn och småbarn enligt definitionen i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 609/2013 (1)
Ladda hem förordningen här

Frågor ??? 

Liksom tidigare kan jag i mån av tid svara på kortare frågor som rör tolkning av olika standarder mm (BRC, BRC IoP, FSSC 22 000), men ni får maila frågorna direkt till  FRÅGA

Är frågorna av allmänt intresse kommer jag även att ta upp dessa i nyhetsbrevet men i så fall som anonyma frågor. 


Gratis Nyhetsbrev

Känner Du någon som vill ha Nyhetsbrevet, så kan De anmäla sig här
Anmäl Dig Här 

julkort
Jan Klingspor

Lev väl

Jan

Sida 7 av 27

Annons

Valiguard
                                                          .

Annons

ESET Multi-Device Security
ESET Multi-Device Security med stöd för Windows, Mac, Linux och Android. 
Licensen finns för 3 eller 5 enheter

ESET Multi-Device Security är en perfekt produkt för alla de kunder som behöver skydda flera enheter med lätta och kraftfulla antivirusprogram. 

Samma lätta och kraftfulla skydd oavsett plattform och självklart gratis support på svenska om det skulle behövas.

Du kan byta och flytta licenserna som du vill under licensperioden, så länge som du bara har det installerat på det antal enheter som licensen gäller för.