2019 - Augusti

BRC Packaging, utg 6 nu Publicerad

Styrelse

Vad är nytt?

Jag återkommer med en detaljerad anlys av förändringarna i en utbildning, men som vanligt kommer den nya standarden att tillämpas vid revisoner som påbörjas om 6 månader, dvs fr.o.m. den 1 feb 2020.

Det är många detaljändringar men de huvudsakliga förändringarna är följande:
 • mer fokus på tryckning av förpackningar
 • interna revisioner
 • kultur för produktsäkerhet och kvalitet
 • bara en hygienkategori, i stället krav baserat på risk
 • nytt fundamentalt krav, korrigerande och förebyggande åtgärder med grundorsak
 • riskbaserat krav på mikrobiologisk övervakning av processmiljön 
 • bara två alternativ, antingen annonserad eller helt oannonserad revision
 • som vanligt med BRC så gäller det att hålla koll på alla smådetaljer som ändras
Du kan lläsa mer på BRC:s hemsida

BRC ETHICAL TRADE AND RESPONSIBLE SOURCING

Styrelse

Ny BRC Standard

Du kan lläsa mer detaljer på BRC:s hemsida och standarden går att ladda hem på BRC Participate för de som är medlemmar där.

En revision efter standarden skall enligt BRC ta 4 tim i anspråk.

Styrelsens ansvar för Livsmedelssäkerhet

Styrelse

Vad begär er styrelse för rapportering avseende livsmedelssäkerhet?

I USA har aktieägare stämt styrelsen och direktörer för Blue Cheese Company därför att återkallelse lett till att aktierna sjunkit i värde och därför att styrelsen inte har haft på plats ett rimligt system för rapportering och uppföljning av livsmedelssäkerheten till styrelsen på företaget. 

Domstolen biföll stämningsansökan eftersom man bedömde att det var "ett efterlevnadsproblem som är avgörande för företagets verksamhet" och som styrelsen rimligen borde säkerställa att det fungerar.

De svenska styrelser som regelbundet följer upp livsmedelssäkerheten på företaget kan nog dessvärre räknas på ena handens fingrar. Förhoppningsvis kanske detta kan vara en väckarklocka att även styrelsen har ett ansvar för att livsmedelssäkerheten fungerar på företaget.

Rimligt att styrelsen regelbundet följer upp mål, externa revisioner, ledningens genomgång mm.

Se även tidigare publicerad artikel om Guide för styrelseledamöter, chefer och ägare 

Gratis Svensk Översättning och tolkning av FSSC 22 000 v.5

SSAFE Utbildning
Missade du sommarens utskick så har du fortfarande chansen. GRATIS för de 500 första som registrerar sig för kursen. Annars en modest kostnad på 100 kr exkl moms.
I kursen ingår:
 • PDF-fil med Svensk översättning av Tillägskraven i FSS 22000 v.5
 • Video med kommentarer och tolkningar
 • Intyg över genomförd utbildning
Du kan enbart få 100% rabatt genom att klicka på länken nedan för att registrera dig för kursen. Därefter kan du titta på kursen när du vill på din PC, mobil eller surfplatta.
Du som redan har ett konto klickar på anmäl dig och loggar in med dina konto-uppgifter i stället för att registrera dig på nytt.

Listeria i sallader

SSAFE Utbildning
Consumer Reports i USA tog under Juni månad ut 284 prover på färdiga salladsblandningar och analyserade dessa på patogener. I sex förpackningar av tvättad sallad hittade man Listeria Monocytogenes men inga andra patogener.

Slutsaten blev:

”Det är viktigt att de som mest sannolikt kan påverkas av listeria - dvs. äldre vuxna, spädbarn och småbarn, de med ett nedsatt immunförsvar och gravida kvinnor - noga bör överväga om de skall äta råa bladgrönsaker, inklusive sallad”, säger James. E. Rogers, chef för forskning och testning av livsmedelssäkerhet hos Consumer Reports.
"Det säkraste är att hålla fast vid grönsaker du kan värmebehandla"


Grisöron till husdjur bakom stort utbrott av Multiresistent Salmonella

grisöron
Tänk på vad du ger dina husdjur - Du kan själv bli smittad.
I USA har ett stort utbrott av salmonella kunnat spåras till grisöron som sålts till husdjur.  Hittills 45 sjuka i 15 olika stater.


Webb-utbildning - Nyheter i ISO 22 000:2018

Nya ISO 22 000:2018

Hög tid att börja jobba med nyheterna i ISO 22000

Jag går igenom den nya utgåvan 2018 med fokus på nyheterna jämfört med 2005 års utgåva och under kursen utgår jag ifrån min egen svenska översättning av standarden. 
 • Ny struktur och många nya rubriker och nytt innehåll
 • Skiljer på HACCP och verksamhetsstyrning
 • Riskbedömning av organisationens förutsättningar
 • Ny riskbedömning HACCP
 • Tydligare definitioner av CCP och OPRP
 • mm...
Ingående material:
 • Videopresentationer Del 1 -3
 • Åhörarkopior
 • Egen svensk Checklista ISO 22 000:2018 (rubriker)
 • Övningsuppgifter
I kursen ingår även gratis kursen "Nyheter i FSCC 22000 vers 5"

Hittills bara nöjda kunder, läs mer här ...Lampan som dödar superbakterier - ofarlig för människan

döda bakterier
Nu börjar det komma produkter som utnyttjar att bakterier är känsliga för ett smalt spektrum av ljus runt 405 nanometer, ett synligt ljus med en violett färgton. Belysningen är helt ofarlig för människor, men dödar effektivt farliga bakterier som finns i luften och på ytor. Även fruktade bakterier som MRAs, E.coli och Clostridium difficile stryker med, och på så vis minskar risken för smittspridning.

Det finns installerat på intensivvårdsavdelning på ett sjukhus i Glasgow och nu har det kommit hushållsprodukter i USA (bänkbelysning). Enligt forskarna minskade antalet farliga bakterier betydligt mer än vad som kan uppnås med städning och desinficering.

Vore t.ex. intressant att testa på slaktkroppar för att eliminera E.Coli bakterier på ytan och generellt för desinfektion av utrustning efter rengöring. Borde finnas många applikationer.
Du kan läsa mer här

Validering av Värmebehandling


David Whittaker, Thermal Processing Specialist, Campden BRI
David Whittaker covers the methods we use to build the evidence that allows us to determine whether a thermal process will deliver a safely processed product. This includes consideration of the variables that help create the ‘worst-case scenario’ when performing a thermal process validation.

To understand how to optimise your thermal process, watch part two.

Razzia mot falska ekologiska produkter av äpple

Äpplen

Europeiska myndigheter har avslöjat en tillverkning som påstods göra produkter av sönderdelade äpplen. De var förorenade med mykotoxiner och andra giftiga kemikalier, olämpliga för livsmedel och farliga för folkhälsan.

Italienska och serbiska myndigheter sa att de knäckte bedrägeri-ringen som tillverkade och handlade med påstådd ekologisk mat och dryck från ruttna äpplen. I en gemensamt tillslag, samordnad av Eurojust, arresterades nio misstänkta i en grupp av organiserad brottslighet.

Olagliga tillgångar till ett värde av 6 miljoner euro (6,7 miljoner dollar) och 1 411 ton förfalskad produkt med ett uppskattat värde på nästan 5 miljoner euro (5,6 miljoner dollar) gjordes. Fastigheterna till sex företag som tros vara involverade genomsöktes i Italien och Serbien.


Mjölksyrabakterier mot Listeria i rökt lax

Norovirus
Forskare vid den katalanska forskningsinstitut IRTA har visat att Lactobacillus sakei, stam CTC494 , är effektiv som ett biokonserveringsmedel mot Listeria monocytogenes i rökt lax.

Video Nyheter BRC Food vers 8.

Video Nyheter BRC Food vers. 8

Missa inte min webb- utbildning Nyheter BRC Food vers 8,

se sammanfattning av nyheterna i video ovan.

Den nya standarden tillämpas på alla revisioner från 1 feb 2019. Totalt är mer än 70 paragrafer ändrade och kräver åtgärder.  Allt Du behöver veta om nyheterna hittar du i kursen.


När Du väl anmält dig till kursen kan Du logga in och starta kursen när som helst på
PC, mobil eller läsplatta och Du har tillgång till kursen så länge den finns kvar på hemsidan.

Skräpmat och bakterier orsakar allergier?

händer
Många teorier har ställts för att förklara ökningen av livsmedelsallergier i barn i västvärlden. Nya studier pekar på en nedsatt hudbarriär - som länge har varit kopplad till utvecklingen av eksem, allergisk rinit, astma och matallergi; och den ökande konsumtionen av "skräpmatsdieter".

Hur bakteriekoloniseringen av eksemskadad hud leder till matallergi har ännu inte klargjorts. Även om det fortfarande är för tidigt att säga, kan dessa resultat tyda på att kontroll av S. aureus hudinfektion hos barn med eksem kan bidra till att förhindra utvecklingen av matallergi.

Ger växtbaserat kött nya allergirisker?

ärtor
En av huvudingredienserna är ofta ärtproteinisolat. Medierapporter tyder på att vissa personer med jordnötsallergi har upplevt allergiska symtom efter att ha ätit dessa produkter och antyder att likheten mellan ärtor och jordnötsproteiner kan utlösa en korsreaktion.

Kanske en påminnelse till alla konsumenter om att alltid skölja färska grönsaker.

Elektrisk detektering av bakterier

Hygien
Forskare vid University of Warwick i Storbritannien har hittat bakterier som kan upptäckas på några minuter genom att zappa dem med elektricitet.

Forskarna upptäckte att friska bakterieceller och de som hämmas av antibiotika eller UV-ljus visar olika elektriska reaktioner. När de är zappade smed ett elektriskt fält, absorberar levande bakterier färgämnesmolekyler som får cellerna att lysa upp så att de kan räknas. Bacillus subtilis och E. coli användes som modellorganismer.

Upptäckten kan leda till utveckling av medicinsk utrustning som snabbt kan upptäcka levande bakterieceller eller identifiera olika typer av bakterier. Ett mål är kvalitetskontroll inom vatten-, läkemedels-, livsmedels- och dryckesindustrin.

Webb-Utbildningar

 • Nyheter i FSSC 22 000 version 5
 • Nyheter i BRC Food utg 8
 • Nya ISO 22 000:2018 
 • Nyheter i BRC Packaging utg 6 (kommer senare)
Några fördelar för Dig som kund med webb-utbildning är bl.a.
 • Du har tillgång till utbildningen så länge den finns kvar på webben
 • Du kan se den hur många gånger som helst
 • Använd PC, Mac, telefon eller läsplatta
 • Du kan pausa och starta och sluta när det passar
 • Du slipper resa och frånvaro
 • Utbildningarna är uppdelade i flera avsnitt
 • Ingår åhörarkopior mm som vid andra kurser, som du enkelt laddar hem

Now also OnLine Training in English

Till Webb-utbilding på svenska    JSK - Food Safety Training

Frågor ?

Liksom tidigare kan jag i mån av tid svara på kortare frågor som rör tolkning av olika standarder mm (BRC, BRC IoP, FSSC 22 000), men ni får maila frågorna direkt till  FRÅGA

Är frågorna av allmänt intresse kommer jag även att ta upp dessa i nyhetsbrevet men i så fall som anonyma frågor. 


Gratis Nyhetsbrev

Känner Du någon som vill ha Nyhetsbrevet, så kan De anmäla sig här
Anmäl Dig Här 

Jan Klingspor

Lev väl

Jan

Annons

ControlCert
                                                          .

Annons

ESET Multi-Device Security
ESET Multi-Device Security med stöd för Windows, Mac, Linux och Android. 
Licensen finns för 3 eller 5 enheter

ESET Multi-Device Security är en perfekt produkt för alla de kunder som behöver skydda flera enheter med lätta och kraftfulla antivirusprogram. 

Samma lätta och kraftfulla skydd oavsett plattform och självklart gratis support på svenska om det skulle behövas.

Du kan byta och flytta licenserna som du vill under licensperioden, så länge som du bara har det installerat på det antal enheter som licensen gäller för.


Google Analytics

Google Analytics är en tjänst som används på vår webbplats som spårar, rapporterar trafik och mäter hur användare interagerar med vårt webbplatsinnehåll för att vi ska kunna förbättra den och ge bättre tjänster.