2022-Augusti
- Ekologiska produkter GAP-analys bedrägeri
- Validering av termiska processer som tillämpas på livsmedel med låg vattenaktivitet
- BRCGS Guide to Product Safety Culture
- Ny utbildning - Interna revisioner IFS Food 8
- SLV Uppdaterad guide underlättar för företag att värdera risker med odeklarerade allergener
- RASFF - food and feed safety alerts
- Uppskattad Online utbildning HACCP, VACCP och TACCP
- Ovanliga bakterier hittades i Gulf-området av Mississippi-CDC-undersökning
- Ett spray-on-alternativ till plastfolie
- Hur man bedömer risker när man hanterar allergener
- Lär Dig mer om IFS Food 8
- Kvalitetsbristkostnader - Vad kostar ett misstag?
- Global Standard Food Safety (Issue 9)
- Importerad Olivolja till Kina
- Kända kända? Okända okända? Känn din problemtyp för att rama in ditt svar
- Hur man fastställer man hållbarhetstid?
- Kina kopplar sju covid-19-utbrott till livsmedelsförpackningar
- Clean, Separate, Cook and Chill Superheroes
- Investera i utbildning och kompetens On-line
- Frågor ?
Ekologiska produkter GAP-analys bedrägeri
Med tanke på kriget i Ukraina, stigande inflation och störningar i den globala leveranskedjan, samt brist på många varor så har riken för livsmedelsbedrägerier ökat markant.
Köper Du ekologiska produkter eller ingredienser?
Har du gjort en faro-analys för förfalskning?
Vill du ha inspiration till frågor man kan ställa sig, tex:
Har ni en karta/inventering av er ekologiska leveranskedja?
Produktverifieringsprocess för att fortlöpande bekräfta den godkända ekologiska statusen
Testas spårbarhet
Massbalans
Har ni några kontrollpunkter?
Utbildningsprogram
...
Validering av termiska processer som tillämpas på livsmedel med låg vattenaktivitet
I samband med FDA-regler är livsmedel med låg vattenaktivitet (LWAF) de produkter med en vattenaktivitet (aw) på mindre än 0.85. Under många decennier trodde man att dessa produkter utgjorde en låg mikrobiologisk risk. Detta var fallet eftersom den lilla mängden "kemiskt fritt" vatten i dessa produkter inte är tillräckligt för att stödja aktiv tillväxt av bakteriella patogener. Olika livsmedelsrelaterade sjukdomsutbrott, som började med ett massivt utbrott av salmonella på grund av konsumtion av jordnötssmör 2008-2009, ökade dock medvetenheten om risken till följd av förlängd överlevnad av patogener i dessa produkter även i avsaknad av aktiv tillväxt.
Denna situation ledde till utfärdandet i USA av lagen om modernisering av livsmedelssäkerhet, som undertecknades som lag 2011. De resulterande förordningarna krävde validering av kontrollåtgärder som syftar till att eliminera eller minska risken för mikrobiologiska faror i denna typ av produkter.
BRCGS Guide to Product Safety Culture

Ny utbildning - Interna revisioner IFS Food 8
Du kommer att lära Dig
OBS Kursen baseras på IFS Food 8 Draft och det ingår checklista med min egen svenska översättning av kraven i IFS Food 8 Draft. Alla som går kursen kommer också senare att få svensk översättning av kraven IFS Food 8 när den har publicerats.- Allt från förberedelser, genomförande, avslutning och uppföljning.
- Hur ställer man bäst frågor?
- Vad skall man fråga om?
- Hur hittar jag förbättringar?
- Vad är kraven i IFS Food
- Svensk Checklista på kraven
- Hur tolkar man kraven?
- Vad är en avvikelse?
Allt detta och mycket mer hittar du i min kurs för interna revisioner. Interna revisioner är ett utmärkt sätt att lära sig hur hela företaget fungerar och samverkar. Även en bra plantskola för chefer i företaget.
Kursen motsvarar en normal lärarledd kurs på 2 dagar och det ingår ett avslutande prov som måste vara godkänt för att få ett intyg på genomgången kurs.
Läs mer om kursen här
SLV Uppdaterad guide underlättar för företag att värdera risker med odeklarerade allergener

RASFF - food and feed safety alerts
EU har en av de högsta standarderna för livsmedelssäkerhet i världen – till stor del tack vare den gedigna EU-lagstiftning som finns och som säkerställer att livsmedel är säkra för konsumenterna. Ett viktigt verktyg för att säkerställa informationsflödet för att möjliggöra snabba reaktioner när risker för folkhälsan upptäcks i livsmedelskedjan är RASFF – systemet för snabb varning för livsmedel och foder.
Bilden ovan visar statistik för varningar för Sverige för 2019 (senaste statistiken tyvärr)
RASFF-portalen
RASFF-portalen har en interaktiv sökbar onlinedatabas. Det ger allmänheten tillgång till sammanfattande information om de senast överförda RASFF-anmälningarna samt möjligheten att söka efter information om alla meddelanden som utfärdats tidigare.
Uppskattad Online utbildning HACCP, VACCP och TACCP
- "Utbildningen var väldigt lärorik och gav många nya infallsvinklar på hur man kan jobba med HACCP, VACCP, TACCP. Gav en väldigt bra fördjupning i ämnet. Kan starkt rekommendera denna kurs."
- "Jag tycker att denna utbildning är riktigt bra! Jag kommer att rekommendera denna utbildning till mina kollegor! Utbildningen borde även finnas tillgänglig på engelska för att vidga träffyta för utrikesfödda. Tack För en riktigt bra utbildning"
- "Jag tycker detta var en bra och heltäckande utbildning. Trots att jag jobbat med frågorna tidigare fick jag flera nya vinklar att se på olika saker. Det är inte alltid så självklart"
- "Jag tycker du gjort denna utbildning bra, och väldigt bra att man kan ladda ner mallar"
- "Bra genomgång med exempel som är lätta att förstå för utbildningen"
Du lär dig att göra en faroanalys och riskbedömning baserat på Codex Alimentarius samt varianter baserade på BRC, ISO 22 000 och FSSC 22 000 och du får användbara mallar som du kan jobba med.
Kursmaterial består av Videos, Åhörarkopior, Övningsuppgifter och Kunskapsprov.
Ovanliga bakterier hittades i Gulf-området av Mississippi-CDC-undersökning

Globala uppvärmningen och globala kontakter gör att nya risker dyker upp hela tiden. Mississippi State Department of Health, genom en gemensam utredning med Centers for Disease Control and Prevention, har för första gången i USA upptäckt en ovanlig bakterie som orsakar melioidos.
Burkholderia pseudomallei är en jordlevande bakterie som är endemisk för världens tropiska och subtropiska regioner, såsom Thailand och norra Australien, På senare tid har dock naturkatastrofer spridit den till områden som södra Kina, Hong Kong och länder i Amerika.Burkholderia pseudomallei har överlevt i destillerat vatten i 16 år, vilket visar att det kan leva i vatten om en specifik miljö tillhandahålls.
Det infekterar människor och andra djur oftast boskap som getter, grisar och får. Det kan också infektera växter i laboratoriemiljö
Ett spray-on-alternativ till plastfolie

Stärkelsebaserade fibrer förbättrar skyddet och minskar förstörelsen.
I syfte att producera miljövänliga alternativ till plastförpackningar och behållare har en Rutgers-forskare utvecklat en biologiskt nedbrytbar, växtbaserad beläggning som kan sprutas på livsmedel, skydda mot patogena och förstörande mikroorganismer och transportskador.
Den skalbara processen kan potentiellt minska den negativa miljöpåverkan av livsmedelsförpackningar av plast samt skydda människors hälsa.
Hur man bedömer risker när man hanterar allergener

Genom att publicera denna vägledning syftar ILSI:s expertgrupp till att främja enhetlighet i dokumentation, beslutsfattande och tillämpning av kvantitativ riskbedömning av allergener i livsmedel.
Lär Dig mer om IFS Food 8
Du kommer att lära Dig
- Vad är kraven i IFS Food
- Svensk Checklista på kraven
- Hur tolkar man kraven?
- Övningsuppgifter
- Åhörarkopior mm
- ...
Kvalitetsbristkostnader - Vad kostar ett misstag?

Ett enda misstag kan kosta ett företag betydligt mer än vad man lägger på kostnader för ledningssystem, kontroller, analyser mm. Kanske bra att ta upp inför nästa års budgetförhandlingar. Vad kostar en veckas eller månads stillestånd för er plus ev återkallelsekostnader?
Ett tydligt exempel är chokladföretaget Callebaut i Belgien, som fick minst en månads stillestånd i fabriken plus kostnader för rengöring och sanering orsakat av Salmonella i en råvara.
Ett annat exempel är Ferrero, som nyligen återupptog verksamheten vid en fabrik i Belgien som tillverkar Kinder-produkter, står också inför en betydande ekonomisk inverkan efter ett monofasiskt Salmonella Typhimurium-utbrott där det insjuknade nästan 450 personer.
Nicolas Neykov, chef för Ferrero France, sa till tidningen Le Parisien i maj att händelsen kommer att kosta företaget "tiotals miljoner euro".
Hanterar man råvaror med den här typen av risker kan det finnas all anledning att hålla råvaror i karantän till dess att de kan frisaläppas även om det också kostar.
Läs mer här
Global Standard Food Safety (Issue 9)

BRC har nu publicerat utg 9 av standarden. Revisioner mot den nya standarden kommer att ske från 1 februari 2023.
De viktigaste ändringarna från den tidigare version 8 inkluderar:
- Codex-uppdateringar från slutet av 2020 inräknade i avsnitt 2
- Ytterligare validering krävs för HACCP-planen (2.12) och påståenden (5.2)
- Uppdatering av referenser till "säkerhet, äkthet, laglighet och kvalitet" mer konsekvent i hela The Standard
- Förstärka vikten och många element kring livsmedelssäkerhetskultur
- Nytt avsnitt om primär omvandling av djur (5.9)
- Fokus på internrevisioner (3.4)
- Uppdaterade avsnitt 8 (Zonindelning), 9 (Handelsvaror) och 3.5.4 (Outsourcad)
- Ytterligare krav för utrustning (4.6)
- Ändringar i Livsmedelsförsvar (4.2) och Livsmedelsbedrägerier (5.4)
- Förfarandekrav för produktutveckling (5.1.1)
- Speglade kontroller för röntgen som för metalldetektering (4.10)
- Uppdaterat avsnitt om laboratorietestning (5.6)
- Åtgärdsgränser relaterade till EMP (4.11.8)
Importerad Olivolja till Kina

En studie av kommersiellt importerade extra jungfruoljeprodukter till Kina har visat att mer än 71 procent av proverna inte uppfyllde officiella standarder, antingen för att de oxiderades, förfalskades eller felmärktes avseende ursprung.
Forskarna bakom arbetet, från Kina och Spanien, analyserade 85 flaskor EVOO importerade från Spanien, Grekland, Italien, Turkiet, Tunisien och Australien som tillhandahålls av tullen i Qianjiang, Hangzhou, inklusive 18 som märktes som produkter med skyddad ursprungsbeteckning (SUB) och nio som påstod sig vara ekologiska produkter.
Själv har jag slutat med olivolja. Skånsk ekologisk rapsolja är minst lika bra om inte bättre!
Kända kända? Okända okända?
Känn din problemtyp för att rama in ditt svar

Om du inte förstår vilken typ av fråga du besvarar kan du använda fel verktyg. Att upptäcka artbyte är till exempel något helt annat än att förhindra bedrägerier med ursprungslandsmärkning. Känd känd? Känd okänd? Okänd okänd? Klassificeringen gör skillnad.
Min goda vän och frekventa samarbetspartner Jason Bashura (tidigare medlem av FDA Food Defense Team) utmanade mig att tänka på USA: s dåvarande utrikesminister Donald Rumsfelds klassificering av problem som kända-kända, kända-okända, okända-kända och okända (okända-okända). Rumsfeld blev förlöjligad eftersom detta lät som gibberish. Men detta är ett kritiskt intelligensanalyskoncept eftersom typen av övervakning, förebyggande och svar är mycket olika för varje typ av problem. Så ofta använder vi - som människor, konsumenter, livsmedelsforskare, brottsutredare etc. - samma verktyg när vi svarar på alla problem. Någon sa en gång: "Om du är en hammare ser allt ut som en spik."
Hur man fastställer man hållbarhetstid?
Linda Everis, forskningsledare på Campden BRI
I denna whiteboard-presentation diskuterar Linda Everis - huvudforskare för mikrobiologisk säkerhet och förskämning, hur man fastställer en hållbarhetstid.
I denna video behandlar hon:
- Vad är hållbarhet?
- Varför rätt hållbarhet är viktigt
- Hur prediktiv modellering kan hjälpa till
- Vad är inokulerade teststudier?
Campden BRI har publicerat en ny riktlinje för att hjälpa branschen att fastställa en hållbarhetstid för kylda livsmedel.
Kina kopplar sju covid-19-utbrott till livsmedelsförpackningar
Kina har kopplat sju COVID-19-utbrott och nästan 700 fall till förorenade importerade frysta livsmedelsförpackningsmaterial.
Forskare sa att arbetet stöder spekulationer om att kylkedjemat fungerar som en väg för SARS-CoV-2 och kan utgöra en risk för virusöverföring mellan länder och regioner.
Sju utbrott och 689 fall kopplades till importerade kylkedjemat från juni 2020 till mitten av juli 2021, enligt studien i China CDC Weekly.
SARS-CoV-2-förorenad fryst torsk förvarades i kylförvaring i 11 månader i Dalian sedan juli 2020, men infekterade fortfarande arbetare under hanteringen. Forskare sa att detta visar att SARS-CoV-2 kan behålla sin smittsamhet i minst 11 månader vid en låg temperatur på minus 18 grader C.
Clean, Separate, Cook and Chill Superheroes

Enkel, kortfattad och bra beskrivning av det viktigaste i livsmedelshygien:
Rengöring, Separera, Uppvärmning och Nedkylning.
Läs mer här .
Investera i utbildning och kompetens On-line
Öka din kompetens genom att gå någon av mina online-utbildningar.
Du anmäler dig på hemsidan eller vill du hellre ha faktura så skicka epost till mig
- Du har tillgång till utbildningen så länge den finns kvar på webben eller tidsbegränsat för vissa kurser
- Du kan se den hur många gånger som helst
- Använd PC, Mac, smartphone eller läsplatta
- Du kan pausa och starta och sluta när det passar
- Du slipper resa och frånvaro
- Utbildningarna är uppdelade i flera avsnitt
- Ingår åhörarkopior, övningsuppgifter mm som vid andra kurser, som du enkelt laddar hem
- Intyg över genomförd utbildning
Till Webb-utbildning
Frågor ?
Liksom tidigare kan jag i mån av tid svara på kortare frågor som rör tolkning av olika standarder mm (BRC, BRC IoP, FSSC 22 000), men ni får maila frågorna direkt till FRÅGA
Är frågorna av allmänt intresse kommer jag även att ta upp dessa i nyhetsbrevet men i så fall som anonyma frågor.
Gratis Nyhetsbrev
Känner Du någon som vill ha Nyhetsbrevet, så kan De anmäla sig här
Anmäl Dig Här
Online-utbildningar
Annons
Licensen finns för 1 -10 enheter
ESET Smart Security är en perfekt produkt för alla de kunder som behöver skydda flera enheter med lätta och kraftfulla antivirusprogram.
Du kan byta och flytta licenserna som du vill under licensperioden, så länge som du bara har det installerat på det antal enheter som licensen gäller för.