2017 - Augusti
- Höstens utbildningsprogram Klart
- Ny version 4.1 av FSSC 22 000
- Hållbarhetstider på färdiga produkter
- Miljöprover
- Vägledning för hantering av mikrobiologiska risker med färska frukter och grönsaker i primärproduktionen genom god hygien
- Handsprit inte tillräckligt för att ta död på Norovirus
- FSA forskning om spridning av Norovirus
- Tillägg till Plastdirektivet EU 10/2011
- Säkerhet och kvalitet i Livsmedelsförpackningar
- Lönsamhet och kvalitet
- Felfri och säker produktion utan toppstyrning eller stress
- SIQ Utvecklar sin modell
- AQUATIC FOOD FORUM
- Frågor ???
Höstens utbildningsprogram Klart
Datum är nu fastställda och jag hoppas det passar.
Nytt för i år är utbildningen "Nya ISO/DIS 22 000:2017", med egen svensk översättning av standarden, den 4 okt i Lomma
Hör av er för offert.
Anmälan absolut senast två veckor innan kursen och missa inte "Gå 3 betala för 2 st".
Ny version 4.1 av FSSC 22 000
Efter granskning av ackrediteringsmyndigheter och GFSI så har FSSC fått justera sin senaste utgåva, så nu är det version 4.1 som gäller för alla revisioner från 1 jan 2018.
Det har gjorts en hel del ändringar i tilläggskraven och även tillkommit krav på övervakning av processmiljön mm.
Jag har översatt kraven i 4.1 till svenska och tar med det på mina utbildningar. Kraven kan laddas ned från FSSC:s hemsida på engelska
Läs mer härHållbarhetstider på färdiga produkter

I de flesta företag är det en ständig kamp mellan marknad/försäljning och kvalitetssidan om grossisternas önskemål om långa hållbarhetstider och man jämför gärna med konkurrenternas hållbarhetstider även om det inte är exakt samma produkt.
Låt oss dock en gång för alla fastslå att du som tillverkare är ansvarig för att de hållbarhetstider som ni sätter på era produkter är rimliga och verifierade.
Det gäller också att skilja på olika typer av hållbarhet:
- sensorisk hållbarhet, dvs produkten ser bra ut, luktar gott och smakar bra
- mikrobiologisk hållbarhet - tillväxt av förskämningsbakterier som ger dålig lukt och smak
- tillväxt av patogena bakterier
- Shelf life of ready to eat food in relation to L. monocytogenes - Guidance for food business operators
Ladda Hem här - The safety and shelf-life of vacuum and modified atmosphere packed chilled foods with respect to nonproteolytic Clostridium botulinum
Ladda hem här
Miljöprover

- FSMA and Pathogen Environmental Monitoring (PEM) Programs: Where are we?
- pathogen environmental monitoring program (PEM)
Vägledning för hantering av mikrobiologiska risker med färska
frukter och grönsaker i primärproduktionen genom god hygien

Enligt 2014 års övervakningsrapport om zoonoser (1) var majoriteten av de bekräftade utbrotten i EU kopplade till livsmedel av animaliskt ursprung. Frukt och grönsaker var endast inblandade i 7,1 % av de bekräftade utbrotten, främst orsakade av frysta hallon kontaminerade med norovirus, vilket dock är en ökning jämfört med 2013 då ”grönsaker och juice” rapporterades som orsak till 4,4 % av utbrotten.
Emellertid ska de möjliga konsekvenserna av mikrobiologisk kontaminering av färska frukter och grönsaker inte underskattas, vilket fram
går av den tyska krisen (2) i samband med kontamineringen av groddar med verotoxinproducerande Escherichia coli (VTEC).
I efterdyningarna av VTEC-krisen 2011 bad kommissionen Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (Efsa) att ge råd om de risker för folkhälsan som orsakas av patogener i livsmedel av icke-animaliskt ursprung, och särskilt behandla riskfaktorer och riskreducerande åtgärder, inbegripet möjliga mikrobiologiska kriterier. Som ett resultat utfärdade Efsa sex vetenskapliga yttranden om följande kombinationer av livsmedel och patogener som identifierades som de största riskerna med livsmedel av icke-animaliskt ursprung:
- VTEC i frön och groddar
- Salmonella och norovirus i livsmedel av bladgrönsaker som äts råa, såsom sallader.
- Salmonella och norovirus i bär.
- Salmonella och norovirus i tomater.
- Salmonella i meloner.
- Salmonella, yersinia, shigella och norovirus i lök- och stjälkgrönsaker samt morötter.
Handsprit inte tillräckligt för att ta död på Norovirus

Lee Ann Jaykus professorn vid North Carolina State University, forskar på Norovirus och berättar i en artikel att det finns ingen handsprit som helt avdödar Norovirus.
Bäst är den gamla hederliga handtvätten och det är speciellt viktigt att komma ihåg fingertopparna under naglarna.
FSA forskning om spridning av Norovirus

Engelska livsmedelsverket (FSA) har publicerat forskning utförd av Ipsos Mori, Food handlers and norovirus transmission: Social science insights. This study aimed to help stop the 'winter vomiting bug' norovirus from spreading, by understanding and improving food handler behaviours.
Key findings
The literature review identified 5 strategies for controlling norovirus:
- Personal hygiene
- Food handling
- Washing and cooking food
- Surface and uniform cleaning
- Fitness to work
Visits to food catering establishments involved in-depth interviews, surveys, and structured environmental and behavioural observations.
Strongest evidence was found for:
- inadequate hand washing;
- not washing hands before gloving;
- using bare hands when preparing food;
- not regularly changing gloves;
- food handlers instead of trained staff cleaning areas where people vomited;
- not washing uniform correctly;
- and returning to work too early after being ill.
Data analysis and behavioural theories were used to rank behaviours which risk spreading Norovirus in relation to the control strategies, according to the strength of evidence that food handlers were expressing these behaviours.
Tillägg till Plastdirektivet EU 10/2011

Kommissionens förordning (EU) nr 2017/752 från den 28 april 2017 om ändring och korrigering av förordning (EU) nr 10/2011 om plastmaterial och varor avsedda att komma i kontakt med livsmedel offentliggjordes i Europeiska unionens officiella tidning, L113 / 18, 29 / 04/2017.
Sedan det senaste ändringsförslaget till förordningen har EFSA publicerat ytterligare rapporter om särskilda ämnen som kan användas i kontakt med livsmedels samt om tillåten användning av redan godkända ämnen.
EFSA antog ett vetenskapligt yttrande om flera ämnen som nu ingår i bilagorna I och II (inklusive en migrationsgräns för nickel i bilaga II) och korrigeringar görs i bilagorna III och IV för migrationstest och respektive försäkran om överensstämmelse.
Denna förordning träder i kraft den 19 maj 2017.
Plastmaterial och -artiklar som överensstämmer med förordning (EU) nr 10/2011, som är tillämpliga före denna förordnings ikraftträdande, får släppas ut på marknaden fram till den 19 maj 2018 och får förbli på marknaden tills lagren är uttömda och gränsen för migrationen för Nickel ska tillämpas från och med den 19 maj 2019.
Du kan ladda hem direktivet här på olika språk
Säkerhet och kvalitet i Livsmedelsförpackningar

- UV-printed packaging
- Recycling of PET bottles
- Migration from PET bottles
- Migration from food packaging material
- Adhesives used in food contact materials
- Migration of mineral oil components from cardboard packaging materials
- Fluorinated coatings of food contact materials
- Off-odour of packaging materials
- Migration behavior of PVC tubes
Lönsamhet och kvalitet
THE RISING ECONOMIC POWER OF QUALITY , How Quality Ensures Growth and Enhances Profitability.
Felfri och säker produktion utan toppstyrning eller stress

Tänkte tipsa om ett kostnadfritt webbaserat seminarium som jag hoppas är intressant för er
Titeln är "Felfri och säker produktion utan toppstyrning eller stress". Oskar Olofsson, WCM Consulting AB, kommer att berätta om idéerna bakom "Bästa kända arbetssätt" och sina erfarenheter från företag som valt att införa detta som en del i sitt lean-arbete.
Tiden är 1 september mellan 10 och 11.
Följ den här länken för att boka din gratisplats
SIQ Utvecklar sin modell

För två år sedan inledde vi på SIQ ett utvecklingsarbete kring SIQ:s Modell i syfte att ta reda på modellens styrkor och förbättringspotential.
Utvecklingen visar att varje organisation måste ha en bredare syn på sin verksamhet, som inte endast syftar till att tillfredsställa sina ägare och kunder. Organisationer har idag och framöver även uppgiften att uppnå en högre grad av samhällstillfredsställelse:
- Hållbarhet måste integreras tydligare i dagens kvalitetsmodeller.
- Kundbegreppet måste utvidgas till att innefatta organisationens intressenter.
- Ständiga förbättringar måste kompletteras med större förnyelsesprång.
- Större fokus behöver läggas på att åstadkomma resultat med mindre fokus på strategier, planering och kartläggning av verksamhetens processer.
- Mångfald och jämlikhet behöver stärkas i modellerna.
- Kvalitetsutveckling är en förutsättning för digitalisering, vilket modellerna behöver tydliggöra.
- Dagens kvalitetsmodeller stimulerar generellt i för hög grad intern effektivitet och det leder till att vi blir introverta i vårt förbättringsarbete. -Modellerna behöver i en högre grad stimulera extern effektivitet.
- Modellerna behöver också göras mindre omfattande med enkelhet som ledstjärna.
AQUATIC FOOD FORUM
AQUATIC FOOD FORUM
THIS YEAR'S MEETING PLACE FOR LEADERS IN THE FOOD INDUSTRY
National and international speakers share the latest news and trends in the food industry and know how about leadership, leadership tools and the latest in food technology
The industry and their leaders share exciting and educational business cases
"Sharing knowledge and experience makes all of us stronger and better"
The presentations at the conference will be held in a Norwegian, Swedish and English. We will translate the Swedish and Norwegian presentations into english by professional simultaneous translation.
Frågor ???
Liksom tidigare kan jag i mån av tid svara på kortare frågor som rör tolkning av olika standarder mm (BRC, BRC IoP, FSSC 22 000), men ni får maila frågorna direkt till FRÅGA
Är frågorna av allmänt intresse kommer jag även att ta upp dessa i nyhetsbrevet men i så fall som anonyma frågor.
Gratis Nyhetsbrev
Känner Du någon som vill ha Nyhetsbrevet, så kan De anmäla sig här
Anmäl Dig Här

Lev väl
Jan
Annons
Licensen finns för 3 eller 5 enheter
ESET Multi-Device Security är en perfekt produkt för alla de kunder som behöver skydda flera enheter med lätta och kraftfulla antivirusprogram.
Du kan byta och flytta licenserna som du vill under licensperioden, så länge som du bara har det installerat på det antal enheter som licensen gäller för.